Nikdo ti neuvěří

Nikdo ti neuvěří https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496927/bmid_nikdo-ti-neuveri-pc3-496927.jpg 4 22 6

Dörte je sirotek a dědička značného majetku, žije na zámku nedaleko Lähnu spolu se svou vychovatelkou. Než však dosáhne plnoletosti, musí kvůli špatné hospodářské situaci a inflaci, jež po 1. světové válce prudce roste, žadonit u správců dědictví o každý groš. Její sestřenici Ursel je teprve dvanáct let, ale už ví, že svět může být skutečně temné místo. Dívčina matka se znovu provdá. Okouzlující otčím Peter Grupen však záhy ukáže svou pravou tvář. Teď je každý den nekončící noční můrou, což jí ale nikdo neuvěří. Ani matka a babička. A pokud uvěřily, přivírají před tou děsivou skutečností oči. Protože ve světě, kde vládnou muži, musí ženy mlčet a být poslušné. Román, který svou formou odkazuje na vzájemnou korespondenci ospravedlňujících se obětí. Román o tragédii zneužívaných žen, smrtící manipulaci, nespravedlivém právním systému i společenských stereotypech, založený na skutečných událostech. Tragický příběh, který se stal před sto lety, přesto je však stále aktuální.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Nikt ci nie uwierzy , 2021


více info...

Přidat komentář

Derpette
20.12.2023 4 z 5

Celou dobu jsem si při čtení říkala, že autorka dokonale zachytila manipulátora, a že si dokážu představit, že by se tohle opravdu stalo. Nevěděla jsem, že je příběh založený na skutečnosti, o to víc mě z něj mrazilo. Forma vyprávění byla zajímavá a ráda si přečtu další knihy autorky.

Daduna
24.08.2023 4 z 5

Od autorky jsem četla všechny knihy, které u nás vyšly a musím říct, že se mi její knihy líbí. Dokáže příběhům dodat jistou pochmurnost, která se k nim hodí. Tenhle příběh byl něčím trošku jiným než se autorka doposud věnovala, ale příběh byl zajímavý, dobře se četl i když už od začátku knihy je jasné jakým směrem směřuje.


432830
13.05.2023 5 z 5

Tak hledim, jak malo recenzi a hodnoceni kniha ma. Me netradicni styl psani velmi zaujal, "rozhovor" dvou mrtvych divek, obeti jednoho bezskrupulozniho manipulanta, vytvoril pomerne dost ponurou atmosferu. Mne teda behal mraz po zadech.

petrabohy
08.05.2023 5 z 5

Hezká knížka

Tina.orl
19.03.2023 3 z 5

Průměrné čtení. Zpočátku mě to vůbec nebavilo. Později jsem se sice začetla, ale žádné "wow" nepřišlo. Proč, úplně vysvětlit nedokážu.

Kapitoly jsou zajímavě členěny - jednou vypráví Dörte, potom zase Ursel - obě jsou oběťmi stejného muže, ale každá tak trochu jinak. Obě se snaží ospravedlnit a zároveň vysvětlit, proč takto dopadly a neudělaly nic pro to, aby změnily svůj osud.

Příběh je převážně fabulací, ale částečně založen na skutečných událostech, které se odehrály cca před 100 lety. Zde si musela autorka máknout. Nicméně konec je podle mě spíše odbytý a nedá se mluvit o zajímavém závěru knihy. Chybělo mi vysvětlení, kam zmizela jedna nejmenovaná postava.

Knižní střípky
20.01.2023 4 z 5

Ta děvčata vůbec neměla šanci se nějak bránit všemu tomu zvěrstvu, nikdo se jich nezastal, nikdo jim nevěřil... Je tady toho strašně moc, chamtivost, manipulace, sexuální zneužívání. Společnost byla stále nastavená tak, že žena bez muže nebyla nic. Obě dvě děvčata nebyla pouze obětí vypočítavého Grupena, ale společnosti a doby celkově, a to je na tom to nejsmutnější. Všechno mohlo být jinak, kdyby je někdo poslouchal...

Kniha pro mě byla velikým překvapením, vzhledem k tomu, co obě dvě dívky za svůj krátký život musely vytrpět by si jednoznačně zasloužila 5 hvězd, ale text se mi nečetl úplně dobře, takže jsem nakonec dala hvězdičky 4. Přiznám se rovnou, že být to smyšlený příběh, díky stylu psaní autorky bych dala pouze 3 hvězdy, úplně mi bohužel nesedl. Kniha zatím není moc vidět, přála bych jí však, aby si ji přečetlo co nejvíce lidí, a díky tomu se na Ursel a Dörte nezapomnělo.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Štítky knihy

zneužívání manipulace (psychologie) podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Magda Knedler
polská, 1983
2020  64%Porodní sestra z Osvětimi
2021  60%Mé přítelkyně z Ravensbrücku
2022  74%Nikdo ti neuvěří

Kniha Nikdo ti neuvěří je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce71x
Chystám se číst85x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x