Nikdo nemá alibi

Nikdo nemá alibi https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63221/nikdo-nema-alibi-63221.jpg 4 19 8

Romanticky založený český policista využívá finanční výhry k tomu, aby odejel na čas do Londýna a založil tam detektivní kancelář Holmes and Watson. S pomocí dr. Watsona, člena Scotland Yardu, se mu skutečně podaří zúčastnit se vyšetřování a odhalení trojnásobné vraždy, jejíž fabulace je inspirována známou železniční loupeží, k níž došlo r. 1963 na trati Glasgow-Londýn.... celý text

Přidat komentář

Kochy84
19.06.2022 3 z 5

V jedné knihobudce se na mě usmála tahle ohmataná knížtička, zalistoval jsem a protože se hned v první větě mluvilo o pravidelné stolici, rozhodl jsem se, že si to doma přečtu celé.
Detektivka z klasické školy, notně inspirovaná estetikou královské Británie šedesátých let, ale celé je to tak romanticky přepálené, že si myslím, že autor v Londýně nejspíš nikdy nebyl. (Já tedy taky ne, ale o mně to není.) Zápletka, respektive její rozuzlení snad smysl dává, ale bez znalosti určitých reálií nějak nemáte šanci příběh zasadit do kontextu. Otázkou je, na kolik byli lidé v šedesátých letech obeznámeni s Velkou vlakovou loupeží a mohlo jim tedy při zmínce o plonkových 50000 librách něco sepnout. Nevím, spíš to na mě trochu dělalo dojem honem honem vymyslet nějakou pointu na závěr. Naopak docela kvituji nápad prohodit role Holmse a Watsona, přičemž Holmes je tentokrát neskutečně tupý a omlouvá ho snad jedině to, že jest občanem Československé socialistické republiky. Celé dílko má být nejspíš jakousi parodií, ale osobně jej takto doporučit nemůžu, máme v tomhle ranku podstatně lepší autory.
Rudolf Čechura pro mě navždy zůstane jako stvořitel Maxipsa Fíka a jeho detektivní práci vrátím do knihobudky.

milan3144
27.02.2019 3 z 5

Čekal jsem detektivku jejímiž hlavními hrdiny budou Holmes a Watson a...dostalo se mi detektivky kde hlavními hrdiny jsou Holmes a Watson. Jenže tak trochu jinak. Těm co si po přečtení onoho zdánlivého protimluvu klepají na čelo, aby tím vyjádřili co si myslí o mém duševním zdraví, chci jen říci, aniž bych se jejich myšlenku snažil vyvrátit, že je to vážně fakt a po přečtení mi možná dají za pravdu. No jinak to není špatné a jako krátké a vcelku zábavné čtení to svůj účel splnilo.
Dobré tři hvězdy.


DejnaDee
16.03.2018 4 z 5

Kniha byla čtivá, vtipná, takové oddechové čtení.

Michonne
10.09.2017 4 z 5

I když se jedná o detektivky, potažmo vraždy, je třeba brát vyšetřování trochu s nadhledem. Oba hlavní hrdinové jsou možná i pro výměnu klasických a jim určených rolí totiž kouzelně zábavní.

Ruku na srdce, Sherlockiani, kdo by výhru ve sportce nezasvětil stejnému účelu? A kdo o tom občas alespoň nesní? :)

JehoMelounek
03.10.2016 4 z 5

Od této knihy sem moc nečekala ale lákala mně :) Nakonec jsem docela uspokojená :) Občas přitažené za vlasy ale moje čtenářské touhy naplnila :)

marmota-b
25.09.2016 3 z 5

Trochu se v tom pere humoristická rovina s detektivkou, zvlášť v té první knize, kde jsou vtipy na holmesologii poněkud prvoplánové. Navíc je v ní detektivní část vystavěna na něčem, co možná tehdy ještě bylo v čerstvé paměti, ale dneska to pak přijde jako blesk z čistého nebe, působí to přitažené za vlasy a čtenář pořádně neví, na čem je (nebo aspoň já ne). V té druhé knize, kde Watson přijede do Prahy, se naopak ze střetu kultur chvílemi stává slušně ostrá satira na tehdejší poměry v Československu... vůbec se nedivím, že to potom už nesmělo vyjít. Tak třeba debata o tom, že v Československu se zaručeně nedposlouchává jako v Americe, kde se o tom pořád píše v novinách a u nás ne... I ta detektivní část se mi tam zdála lepší, i když je pořád trochu přitažená za vlasy.
Úvahy o detektivkách, zločinech a lidské povaze ovšem rozhodně stojí za to. Jen je dost zvláštní číst je v tak nevážném kontextu.

Celkově mám dojem, že ve svých skutečných Holmesovských apokryfech Čechura víc zářil. I když to je možná jenom tím, že jsem je jako malá četla ve Čtyřlístku...

metrolog
05.09.2013 4 z 5

Trocha nostalgie nikoho nezabije. Mně se to líbí, ale asi to je opravdu spíše pro nás dříve narozené. Kdo čte jen severské krimi, bude zklamán.

mgeisselreiter
10.07.2013 4 z 5

Detektivní román je prošpikován humorem. Je to taková parodie na pravého Holmese, čte se výborně a člověk se baví. Jen závěr mě trochu zklamal, je typicky holmesovský, pro mě mohl být zajímavější.
Kniha obsahuje mimo román i obsáhlou (na 20 stranách) studii Sherlocka Holmese od autora - člena The Sherlock Holmes Society of London. I když nejsem zrovna nadšeným obdivovatelem Holmese a dodatek mě zpočátku nijak moc neoslovil, postupně se stával zajímavější a zajímavější. 85%, 9.7.2013.