Nietzsche o ctnosti

Nietzsche o ctnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404118/bmid_nietzsche-o-ctnosti-jZQ-404118.jpg 5 2 2

Předkládaný svazek je věnován vrcholné fázi Nietzschova myšlení zahrnující v prvé řadě knihu Tak pravil Zarathustra. Společným tématem jednotlivých studií je motiv ctnosti, který obvykle stojí ve stínu atraktivnějších témat, jako věčný návrat téhož, smrt boha či vůle k moci. Společnou snahou autorů je poukázat na centrální roli tohoto motivu a interpretovat jej v rámci Zarathustry a okolních textů zachycujících „poledne“ Nietzschova myšlení. Vedle imanentně zarathustrovských studií svazek přináší stati dialogické, v nichž je motiv ctnosti zkoumán v rozhovoru s paletou dalších myslitelů.... celý text

Přidat komentář

DarthSoren
25.03.2022 5 z 5

Tohle je svazek (speciální vydaní Filosofického časopisu), na který jsem se velice těšil. A je škoda, nebo moje hanba, že jsem se k tomu nedokázal dostat hned po vydání, ale až teď. Nevím co se tehdy stalo, ale nikde nebyly studie "Nietzsche o ctnosti" k dostání.
Teď jsem se nicméně k tomuhle svazku dostal a nemohu jinak, než udělit 5 hvězd. Nietzsche byl filozof, ku kterému můžete mít milion interpretací a pořád budete moci interpretovat dál. Jak sám říkal - všehny věci jsou pouhé interpretace. Zde jde o interpretaci na promluvu "O ctnosti, jež obdarovává" ze Zarathustry. Každá ze studií na to jde trošku jinak, ale všechny jsou inspirativní, argumentačně hezky podložené a navíc se výborně čtou. Jelikož se v akademickém prostředí pohybuju, vím o tom, že v Česku a na Slovensku je mnoho akademiků a filozofů, kteří jsou velké "kapacity" pokud jde o Nietzschovo dílo. Jsem rád, že jsem si mohl číst i studii doc. Aleše Prázného, jelikož jsem měl tu čest sedět na jeho přednáškách, když nás na UPJŠ navštívil.

Cink262
12.07.2020 5 z 5

Svazek krátkých studií českých vysokoškolských pracovníků mi ukázal, že kromě pana Kouby (který detailně popsal N. myšlení ve své "Filosofické interpretaci") mají české univerzity více akademiků, kteří dokážou kriticky interpretovat velice netradiční úsek nietzschovského bádání! Určitě bych doporučil všem, kteří mají stále tendence přehlížet Nietzscheho ambivalentnost projevující se snad ve všech oblastech jeho myšlení. Nietzsche se sice např. v mnohé své kritice křesťanské morálky mýlil (jak dokazuje esej o resentimentu u Tomáše Akvinského), nicméně myslím, že obhájci křesťanské morálky se dodnes mnohem více mýlí v Nietzschem (viz jeho pojetí nihilismu či sobectví).


Autoři knihy

Jakub Chavalka
česká, 1976
Ondřej Sikora
česká, 1977

Kniha Nietzsche o ctnosti je v

Právě čtených1x
Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x