Ničiteľ ríše

Ničiteľ ríše https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476173/bmid_nicitel-rise-lgt-476173.jpg 4 39 12

Zvláštna temnota začína rásť v Allwarde. Corayne an-Amarat, ukrytá vo svojom malom mestečku na okraji mora, to sama cíti. Za chvíľu ale zistí pravdu: Je poslednou z pradávnej línie a je jedinou, ktorá môže zachrániť svet pred jeho zničením. No nebude v tom sama. Keď sa na mesto spustí temnota, spojí sa s jedinečnou skupinou, ktorú tvoria: Šľachtic, ktorý si musí vybrať medzi domovom a cťou Nesmrteľník, ktorý chce pomstiť porušenie sľubu Vrah, vyhnanec, ktorý baží po krvi Pradávna čarodejnica, ktorej hádanky ukrývajú zlovestný podtón Kováč s tajomnou minulosťou Nájomný vrah, ktorý si potrebuje vyrovnať účty Všetci sa spoja proti krutému nepriateľovi, ktorý je neporaziteľný a je odhodlaný zničiť všetky kráľovstvá.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Realm Breaker , 2021


více info...

Přidat komentář

sArKa236
20.05.2023 2 z 5

Nevím čím to bylo, ale nedařilo se mi do knížky začíst, nevytvořila jsem si vztah k žádné z postav a děj mě také nenadchl. Knížka mě nudila, ale dám šanci ještě dalšímu dílu.

Local_Bunny
31.01.2023 3 z 5

Od autorky jsem četla i její předchozí sérii Rudá královna, která mě nápadem i příběhem bavila o něco víc. Uchvatitelé říší nicméně nejsou vůbec špatná kniha, jen má ještě relativně spoustu prostoru na zlepšení.
Jako první věc trošku nechápu, proč jsme hned v první kapitole vtáhnuti do děje, když po dobu dalších dvouseti stran se nic dít nebude. Kniha je velmi slow burn a čtenáře čeká zejména popis putování našich hrdinů, s čímž se váže možnost je poznat. Mi osobně do oka ihned padl Dom, Sorasa a Sigil. Jednu věc musím autorce uznat jako obrovský plusový bod a to je fakt, jak jsou její postavy ctižádostivé a jdou i přes mrtvoly. Například královna Erida.
Samotný děj knihy mi přišel takový nedotažený. Co se stalo? Proč se to stalo? Kdy a jak to vzniklo? Chybí mi nějaká obecná historie. Něco málo se dozvíme z vyprávění v knize, ale žádná ucelená představa to není. Určitě jsou zde velké mezery a mi osobně by se líbilo, kdyby autorka místo nekonečného cestování zapojila právě i tyto technické stránky příběhu.
Konec byl milé překvapení, zejména opět linka královny. První díl má nakročeno správným směrem a doufám, že pokračování se zaměří trošku i na odpovědi.
-
ve finále knihu hodnotím 3.5*
-
za knihu děkuji Albatros Media v rámci spolupráce


Kate3003
23.01.2023 3 z 5

Kniha mě zaujala svou anotací i obálkou. Čekala jsem epický příběh, ale tak úplně jsem ho nedostala. Autorka vymyslela velmi zajímavý svět, který v příběhu povedeně vykreslila. Nápad s vřeteny, která propojují světy a můžou se otevřít pouze za určitých podmínek byl skvělý.
Autorka má velmi čtivý styl psaní, ale zbytečně moc popisný. Myslím, že kdyby byl obsah stažený na cca polovinu byl by příběh mnohem zajímavější. Kniha sleduje osudy několika postav, které se v průběhu děje navzájem propojí, ale bohužel se toho o nich vlastně moc nedovíme. Což je dle mého škoda. Líbí se mi, že hlavní hrdinka příběhu není super dokonalá jako většina YA hrdinek. Je to příjemná změna. Děj by rozhodně snesl trochu víc akce a méně popisů putování i když musím uznat, že pár zvratů bylo opravdu zajímavých. Také mě bavilo popichování Doma a Sorasy. Celkově hodnotím knihu poměrně kladně. Čtení jsem si užila a další díl rozhodně zvážím. Za poskytnutí knihy bych ráda poděkovala albatrosmedia.

andrejci
10.12.2022 4 z 5

Čekala jsem to teda lepší. Krásné provedení mapy, světa, dějin, vřeten. Tento svět autorka skvěle vykreslila. Tady nemůžu nic vytknout. Maximálně mohla trošku víc popsat historii a přesnější vliv řeten. Kdyby to trošku víc rozebrala tak by mi to nevadilo.
Velký problém jsem měla s postavamy. Žádná mi úplně nepadla do oka. Bylo tam pár sarkastických komentářů, ale všechno se ztratilo v záplavě myšlenkových pochodů. Těm autorka věnovala moc prostoru a to byla podle mě chyba. Hodně věcí tam rozebírala z několika pohledů. Žádná postavu mi díky tomu nepřišla nějal extra zajímá. Spíš mi připadali jako filozofové. Což je škoda. Myslím, že z nich mohla dostat víc. Víc z nich udělat skupinu. Celou dobu mi přišli jako lidi co se potkali a nevzniklo tam mezi nimi žádné pouto. Také mi tam chyběla romantická linka. A přitom by tam krásně pasovala. Potom mě celkem štvalo, že z hlavní hrdinky uděla neschopnou holku, kterou v podstatě všichni zachraňují. Rozhodně se myslím, že ji mohla dát víc prostoru. V průběhu knížky mohla projít značným vývojem. Co mě ještě mrzelo bylo, že jsme nezískali nějaké informace o nich samotných. Čím si prošli a jak se dostali do pozice, kde se nachází teď.
Navíc část z pohledu královny mi přišla celkem zbytečné. Taková zbytečná odbočka.
Polovinu knihy autorka popisuje jak hrdinové cestují všude možně. Když je tahá přes půl světa mohla zmínit například nějaké zajímavosti o zemi ve které jsou. Třeba bohy. Pár jich bylo zmíněno, ale určitě by si zasoužili víc prostoru.
Jsem prostě zklamaná. Začalo to moc hezky. Bitva, skvělý příběh, piráti, všichni jsme v háji a pak se to ztratilo v záplavě myšlenek. Dalšímu dílu dám rozhodně šanci. Mrzí mě to. Anotace mě hodně nálakal, stejně jako nádhrená obálka a krásné grafické provedení uvnitř. To vás naláká, ale rozhodně nečekejte nějaký epický příběh.

katasokolov
26.10.2022 2 z 5

To, že jsem si zamilovala autorčinu předchozí sérii Rudá královna jsem tady zmiňovala často. Její novou knihu jsem tedy rozhodně nemohla opomenout.

Bohužel musím konstatovat, že příběh i postavy byly ploché a já se při čtení hodně trápila. Nápad s vřeteny jako vchody do jiných vzdálených světů nebyl vyloženě špatný, ale vždyť se v té knize prakticky vůbec nic neděje.

Na začátku máme strhující boj a identifikaci artefaktů, o které v knize půjde především. Následně se povrchně seznamujeme s hlavními postavami a ty se potkávají a přidávají do uskupení, které má spasit celý svět. V půlce knihy přijde jeden svatební zvrat a zbylý text je opět jen o tom samém, kdy naši “hrdinové” putují a putují a občas ještě naleznou někoho, kdo jim je ochoten pomoci a na samém závěru se jim podaří jeden majstrštyk :D. Toť vše.

Bylo vidět (a na konci to autorka sama potvrzuje), že příběh byl hodně inspirován Pánem prstenů, se kterým ale ve finále neměl prakticky nic společného, stejně jako nynější seriál Prsteny moci. Postava Sorasy byla zase hodně inspirovaná Inej ze série Vran. Místy mi to také přišlo podobné filmovému Princi z Persie.

Aveyard si dala jistě hodně práce s vytvořením celého magického světa, ale kýžený účinek se bohužel nedostavil. Další díly vynechám a na piedestalu u mne zůstane její předchozí hrdinka Mare, u které jsem zvědavá i na její televizní zpracování.

1259
23.10.2022 5 z 5

Po takový době době, nový příběh a Victoria rozhodně nezklamala. Od začátku je děj naprosto úchvatný, plný zvratů, nenávisti a lásky ke cti a říši a ten konec... No nemůžu se dočkat druhého dílu.

Adelle26
22.10.2022 3 z 5

Hodně postav, hodně míst, kde se příběh odehrává... měla jsem pocit, že než jsem se v tom vyznala, byl už konec knihy. Nicméně je zde zajímavě vyskládaný svět a nápad s vřeteny je dobrý

BarkaS
01.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Zajímavý nápad s “vřeteny”, což jsou vlastně brány do jiných míst. Je mi vlastně líto, že jsme se o nich nedozvěděli víc. Místo toho sledujeme chaotický a až příliš složitý příběh s příliš mnoha postavami a křížky na mapě. Na prvních desítkách stran nás autorka zahltí představením celé řady postav, jak vypadají, odkud jsou apod. Vzápětí je téměř všechny nechá odpravit. Ale ok, čtu dál. Hlavní hrdinové neustále někam splašeně míří, víme sice proč, ale nemáme k jejich úkolům a motivům dost podrobností, aby to bylo důvěryhodné. A byť tu potenciál je, prostě si je nemáte šanci zamilovat. V podstatě nejzajímavější je tak příběh záporáků, ale u nich není dost zřejmé, co, proč a jak a opět se ztrácíte v neustálém výčtu míst. Škoda.

ydnac
05.09.2022 4 z 5

DOBRÝ ZAČÁTEK NOVÉ FANTASY :-)

Kniha začíná bitvou, ve které umírají rytíři a ožívají stvůry...
K jejich zabití je potřeba meč říše a krev říše.
Corayne je dcerou pirátky, žije v přístavním městě, organizuje plavby své matce a touží po cestování, touží být také součástí posádky.
Osud jí však nachystal mnohem nebezpečnější poslání a spojil dohromady lidi, kteří na první pohled nemají nic společného, ale mají společný cíl.
ZACHRÁNIT SVĚT :-)

Přečteno za dva dny a jsem ráda, že další díl vyjde už brzy :-)

M.C.SMITH
15.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Zajímavé čtení. Líbí se mi rytíři, šlechtici a monstra, která vylézají z rozpáraných vřeten.
Kniha byla rozhodně dobře napsaná, sáhodlouhé popisy mi nevadily a oblíbila jsem si Sorasu a Doma. Ti dva jsou skvělí a jejich dějové linky mne velmi bavily.
Královna mne naštvala hned na začátku, vůbec jsem nebyla překvapená, že se z ní stal padouch.
Bylo to příjemné a já jsem zvědavá na druhý díl.
Jediné, co mne docela dost štvalo byly chyby. Většinou je přecházím bez povšimnutí. V dnešní době se najde jen málo knih, kde by nějaká ta chyba nebyla, ale tady mi to trochu vadilo a něco dost bilo do očí.
Ale kniha sama o sobě byla dobrá a poutavá.

GalaxyR
24.07.2022 5 z 5

Udolalo mě to. Autorka překonala má očekávání. Na začátku jsem byla lehce zmatená, protože přeci jen nějakou chvíli trvalo, než jsem si zvykla na nové země, názvy měst i jména z různých koutů vymyšleného světa. Jakmile se člověk však zorientoval, příběh pádil rychle a akčně, jako by sám seděl na hřbetě pouštního koně, uhánějícího s větrem o závod. Byla to dobrodružná pouť za záchranou světa, vykreslená z mnoha úhlů. Okouzlila mě Sorasa, která mi sice trochu připomínala Inej ze Šesti vran, ale ničemu to neškodilo. Domacridhan zase trochu působil jako zmatený Matthias z Fjerdy s jinými zvyklostmi, ale zrovna přátelství/nenávist těchto dvou postav jsem si nadmíru užívala. Zbytek společenství už měl vlastní obrysy a také pirátská dcera, rýmující stařena, šlechetný zbrojnoš či mistr padělků si získali moje srdce. Nedá se tak říct o záporácích, a to k nim obvykle snadno přilnu. Taristan je sice okouzlující a jeho psychopatická stránka může učarovat, v tomto případě však pevnýma nohama stojím na straně dobra. Příběh byl neskutečně čtivý, jakmile jste se dostali přes matoucí názvy nového příběhu. Akce tam bylo, kolik si jen čtenář může přát. Co možná bude některým čtenářům vadit je absence romantiky, které tam bylo jako zrní. Možná 2% jsem zaznamenala, ale vůbec to ničemu nepřekáželo. V Rudé královně jí také tolik nebylo, ačkoliv s touto sériovkou se to měřit nedá. Jsou tam náznaky jistě, pokud se ně čtenář zaměří, ale vůbec nezasahují do příběhu a dají se ignorovat či jen doplnit vlastními představami. Chemie mezi postavami byla však až dechberoucí. Všechno do sebe tak hezky zapadalo a fungovalo, jak mělo. Dávám 4,5 hvězdičky, ale jen kvůli počátečnímu zmatení a tomu, že kapánek romantiky by mi tam asi nevadil. Každopádně se nemůžu dočkat druhého dílu.

Majka1979
15.01.2022 4 z 5

Knihu som nečítala príliš dlho no možno dlhšie ako som zvyknutá. A čím to je? Možno tým, že sa tam veľakrát striedali miesta, ľudia.
Ale musím povedať, že ma príbeh zaujal, určite námet bol skvelý. Možno mi tam trošku niečo chýbalo, ale asi ma v tomto berte s rezervou, som príliš náročná.
Zachrániť krajinu pred jej zánikom nie je jednoduché... Boj smrteľných s nesmrteľnými a inými bytosťami je neuveriteľný. Avšak každý boj má svoje pravidlá a aj víťazov, či porazených. Tu však je toho oveľa viac. Určite odporúčam prečítať ;)