Nic než šaty

Nic než šaty https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95925/bmid_nic-nez-saty-al3-95925.jpg 4 12 2

Rodiče ze mě vychovávali myš. Z vděčnosti k Anglii, která jim poskytla útočiště, se rozhodli být myšmi. Tento stav myšovství, ochotu mlčet (ať už ve vztahu k ostatním vyvrhelům nebo mezi sebou), vést poklidný a skromný život, být pracovitý a poslušný, to očekávali i ode mě. Ať už byl strýček Sándor čímkoli, rozhodně ne myší. Když už něčím byl, tak nosorožcem pokrytým bahnem z řeky, roh vždy připravený k útoku. Ve čtvrti velkých obytných domů z červené cihly poblíž Marylebone Road, vyrůstá Vivien, citlivá dívka, která ráda čte, izolovaná svými plachými rodiči-uprchlíky jak od minulosti, tak od přítomnosti. Pak se objeví okouzlující strýc, v mohérovém obleku, s diamantovými hodinkami na zápěstí a s dívkou v kloboučku s potiskem leopardí kožešinky. Proč je strýc Sándor v domě jejích rodičů tak moc nevítaným hostem? Vivien to chce zjistit. Toto je příběh o přežití – o tom každodenním i hrdinském – a mladé dívce, kterou potkají překážky, dokonce zrady, které nevyhnutelně doprovází divoká touha po životě. Příběh se odehrává na pozadí Londýna v 70. letech 20. století. Nic než šaty je moudrý a citlivý román o šatech, které si vybíráme, osobnostech, do kterých se oblékáme a o tom, jak nás všechny utváří.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Clothes on their backs , 2008


více info...

Toffee
Toffee
31.08.2020 4 z 5

Milé překvapení. Kniha o vztazích v rodině, mlčení rodičů věřících, že minulost jen zatěžuje, o vzpouře proti šedosti, Židech v Maďarsku a hlavně o hledání svých kořenů. Tohle všechno se zajímavě propojuje a projevuje v šatech a vztahu k nim.

"Šaty, které nosíme, představují proměnu. Změní vás zvenku i uvnitř."

magnolia
magnolia
27.06.2019 5 z 5

Šaty mám ráda, je to můj nejoblíbenější druh oblečení, tak jsem knížku s takovým názvem musela zkusit. Nejde v ní o žádné fintění nebo módní salóny, to už je jasné z anotace. Je to knížka se sympatickou hrdinkou, která hledá svoje kořeny a dává dohromady rodinnou historii. A protože rodiče jsou takoví, jací jsou, pátrá tajně, s pomocí černé ovce rodiny - strýce Sándora, který chce (a má co) vyprávět. Současně sledujeme Vivienino hledání sebe samé, její pokusy a omyly, odehrávající se v multikulturním Londýně 70.let. Je to kniha o rodině, o vzájemné toleranci, hledání pravdy a smyslu života. Ani jsem nečekala, že se mi to bude tak líbit. Je to dobrý společensko-psychologický román, zachycující dramatické lidské osudy v době válečné, i dlouho po ní.


Štítky knihy

Židé Londýn anglická literatura rodina osudy lidí tolerance přistěhovalci, imigranti pátrání v minulosti národy

Autorovy další knížky

Linda Grant
anglická, 1951
2011  75%Když jsem žila v moderní době
2011  72%Nic než šaty

Kniha Nic než šaty je v

Přečtených11x
Knihotéce3x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x