Nezvratné alibi

Nezvratné alibi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456598/bmid_nezvratne-alibi-49r-456598.jpeg 5 357 98

Akta Enzo série

< 6. díl >

Závěrečný díl kriminální série Akta Enzo Jihozápadní Francie, 1989 Plačící vrah shodí tělo dvacetileté Lucie do nejhlubšího místa lesního jezera. O čtrnáct let později zasáhne Francii vlna veder. Půda je sežehlá, stromy a keře hynou a říčky vysychají. V rozpukaném bahně na jezerním dně objeví místní rybář lidskou kostru s lebkou obalenou plastovým pytlem. Paříž—Cahors—Bordeaux, 2011 V elegantním pařížském bytě svého nastávajícího zetě novináře Rogera Raffina se forenzní expert Enzo Macleod seznamuje se šestým neobjasněným případem ze sedmi, jež se staly předmětem uzavřené sázky. Aby vyhrál, pouští se do zdánlivě neřešitelného úkolu a netuší, že tím všechny své blízké vystaví nebezpečí, které si nepředstavoval ani v těch nejděsivějších snech.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Cast Iron , 2017


více info...

Přidat komentář

čika
02.04.2024 4 z 5

Audiokniha, typicky zapletené, slušne rozpletené :)

knihomolkadorfa
18.11.2023 5 z 5

Napínavé, zamotané, skvělý Enzo. Perfektní četba.


Mája777
08.11.2023 5 z 5

Hmm, tak sedm případů vyřešeno. Enzovo soukromí vyřešeno. Ale konec to není. Čeká mě ještě jeden díl.
Čte se opravdu dobře a Enzovi jsem fandila celou dobu.
(8. 11. 23 - 23 999 - 67)

mila2411
01.11.2023 4 z 5

Myslel jsem, že je to KONEC, ale nakonec ještě ne. Enzo pořád baví, má to šťávu a úroveň.

Mateo67
29.10.2023 5 z 5

První Enzo, kterého jsem opravdu držela v ruce a četla očima. Ze začátku jsem si na ten pocit musela zvyknout, ale šlo to jak po másle. Kdykoliv jsem knihu otevřela, stačil 1 odstavec a já vplula do děje a byla prostě tam. Obálka tak jako každá předchozí za plný počet bodů a děj stejně zamotaný jako klubko na ní. Božíčku, ještě že mi chybí přečíst 1. díl :-) a že je May spravedlivý, a když na začátku série slíbí 7 nevyřešených vražd a čtenář tak logicky očekává 7 dílů, tak těch 7 dílů prostě nakonec napíše. Takže na rozdíl od čtenářů, kteří četli tento díl hned po vydání, já ještě nemusím ronit slzy a s Enzou se loučit:-).

Jiparis
28.10.2023 5 z 5

Zajímavý, zamotaný příběh, který má spoustu rovin. I když jsou místy slabší místa, určitě stojí za přečtení.

VendulaB
26.09.2023 5 z 5

Strhující závěr série - tentokrát pořádně napínavý, propletený, plný slepých uliček. Především druhou polovinu čtete jedním dechem. Celkově se jednal o povedou sérii a doufám, že autor ještě nějakou vytvoří.

Luigi1
21.05.2023 5 z 5

Velice pěkně napsané nutí k zamyšlení Doporučuji

knihovna1
14.05.2023 5 z 5

Můj první Peter May a užila jsem si ho. Kniha se mi líbila. Byla čtivá, napínavá a tak akorát bez drasťáků. Kriminalista Enzo, velký sympaťák. Těším se na další Mayovy knihy.

Bedřich63
04.05.2023 5 z 5

Enzo MacLeod řeší další případ z knihy nevyřešených případů novináře Rogera Raffina.
Jedná se znovu o skvělou knihu plnou napětí. Tentokrát je opět zapojená celá rodina a objeví se také postavy z minulosti. Už u předchozích dílů jsem psal obsáhlé komentáře, že se mi tato série líbí.
Ani po tomto dílu nemám důvod nic měnit. Opět jsem si knihu užil a tak asi mohu jen litovat, že tato série pomalu končí. Za mě 5*.
Zatím poslední díl si určitě velmi brzy přečtu.

Eidalon
31.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Nezvratné alibi je šestým příběhem, kdy se skotský vyšetřovatel Enzo McLeold pouští do vyšetřování smrti Lucie Martinové (LM). Před Enzem stojí ještě dva případy a oba dva poskytují minimum záchytných bodů pro úspěšné vyšetřování. Jedná se o sázku, kdy se Enzo McLeold vsadí, že se mu podaří na základě vědeckých poznatku a výstupů z forenzních podkladů k případům vyřešit policií uzavřené a nedořešené případy, které popsal ve své knize novinář Roger Raffin.

Po přečtení knihy je jasné, že Enzova série nejspíše končí, neboť rozuzlení smrti LM rozkryjí i okolnosti a odhalí pachatele i u sedmého případu, smrti Marie, původní manželky novináře Raffina.

Na úvod hodnocení se patří říci, že i když se dá kniha číst i samostatně je určitě mnohem lepší číst celou sérii v časovém sledu, tak, jak byla napsaná. Každý případ s sebou nese řadu postav k příběhu, ale zároveň se celou sérií nesou i osudy postavy Enza McLeolda a jeho nejbližších. A právě znalost všech souvislostí budete k šestému a sedmému případu potřebovat mnohem více, než u předchozích příběhů. A čeká Vás celá řada překvapivých odhalení.

Vyřešením a uzavřením všech otevřených linek, které se nesou celou sérií se autor nejspíše s Enzem rozloučil (i když se údajně v roce 2022 dokončuje kniha Noční brána s Enzem opět jako hlavním aktérem), minimálně celá linka sedmi případů je rozřešena.

K ní jen pár slov, tato série vedle dobrého čtení a zábavy je i zdrojem poučení. Dozvíte se mnoho o Francii samotné, o francouzské gastronomii, vínech a krásných koutech Francie. Za celou sérii bych dal téměř plné hodnocení, vše je napsáno lehce, zábavně, série není tak temná, jak příběhy, které jsou zasazeny do drsné skotské přírody, jen mne trochu vadí přece je mírně trčící product placement.
Série je jiná než čínské Thrillery, ale mohu zcela bez zaváhaní knihy pana Maye doporučit a to jak série tak samostatné, přečetl jsem všechny a nikdy nebyl zklamán.

evickakyticka
14.03.2023 4 z 5

Po roce a něco pokračuji ve čtení Akt Enzo. Minulý díl mě moc nebavil, ale tady to byla jiná. Přečteno během pár dní. Souvislosti z minulých dílů se mi pěkně vybavily a čtení jsem si užívala. Bylo to napínavé i překvapivé. A tak to má být.

JAnD
22.01.2023 5 z 5

Pecka. Neočekávané zápletky, zbrklé chyby vedoucí k obdržení pár pohlavků, partnerské rošády, děti, únosy a nakonec i nečekaně dvojitý závěr. Všechno do sebe zapadá a všechno nějak souvisí. Po delší době jeden z dílů na plných pět hvězd. Při příležitosti vyjítí 7. dílu jsem si přečetl všech 6 v kuse - a se znalostí závěru člověk vidí v předchozích dílech nečekané souvislosti a náznaky. Díky, pane Mayi.

Standa24
14.01.2023 5 z 5

Tradiční Enzo, nechybí napětí, překvapivé zvraty a samozřejmě ženy. Teď už zbývá vyřešit jen vraždu první ženy Rogera Raffina ...

blaho
03.01.2023 4 z 5

Kniha napínavá až do konce

evismaior
20.11.2022 3 z 5

60% - Další Enzo-díl, ve kterém se nakonec podíváme na zoubek dvěma posledním vraždám z knížky novináře Raffina, toho času partnera Enzovy dcery Kirsty a otce jejího dítěte. Zabil půvabnou soudcovu dceru Lucii, která pracovala v neziskovce navracející zločince po odkroucení trestu zpět do života, opravdu pasák Blanc, jenž si odpykává trest za vraždu tří prostitutek? Enzovi se na jeho milostném dopisu kdysi napsanému Lucii něco nezdá. A pak je tu stále ten tajemný děsivý neznámý, kdo usiluje o Enzův život nebo alespoň o to, aby s vyšetřováním vražd přestal. A neváhá zajít opravdu hodně daleko... Tento díl měl být dlouho očekávaným rozuzlením, ale přiznám se, že jsem po dočtení spíš rozpačitá. Jako všechny Mayovy knihy se i tato četla sama, ovšem samotný zločin mě zas tak nezaujal a jeho propojení s některými dalšími událostmi a osobami, které jsme poznali v předchozích dílech, mi přišlo neuvěřitelně překombinované a přitažené za vlasy. A ze všeho nejvíc celá ta záležitost kolem Charlotte, kdy už jsem si říkala "to jako vážně?" Myslím, že snad kromě Entomologova odkazu ve mně ty zápletky jednotlivých knih hlubší stopu nezanechají, tak jsem alespoň ráda za momentální dotažení Enzova životního příběhu, které mě potěšilo, a příležitostně se vrhnu na aktuálně nově vydané pokračování, neboť jsem moc zvědavá, co si pro nás autor po těch letech přichystal.

tinka1974
10.11.2022 5 z 5

Tohle byl jednoduše Enzo. S tímto dílem celá série končí, skoro by se řeklo happy endem. Celou sérii jsem poslouchala bravurně načtenou Davidem Matáskem a sledovala, jak Enzo řeší jednotlivé případy, propletence a kotrmelce své rodiny a blízkých. Tohle je svou dvě vraždy v jednom. A smekám před autorem, jakou zápletku dokázal vymyslet. rozhodně doporučuji

mataj
25.10.2022 5 z 5

Jednotlivé příběhy, či spíše případy této série jsou čtivé, zajímavé i napínavé. Velice spletité vyšetřování je doprovázeno neméně komplikovanými rodinnými vztahy. Hlavně tento díl se jenom hemží na první pohled nesouvisejícími stopami a okolnostmi. Nicméně v závěru knihy všechny dílky skládačky do sebe zapadnou a celé klubko lží a podvodů se rozmotá.

JustWomen
03.10.2022 5 z 5

Prostě skvělé, od začátku do konce, jen jsem se zpočátku ztrácela v postavách: manželka, exmanželka, vlastní děti, nevlastní adoptované děti, přítelkyně minulé i současné ... Ale super, i ten konec mě potěšil.

Jenny055
30.08.2022 5 z 5

Počúvala som audioknihu, naozaj skvelé. Matásek číta výborne.