Nezval: Básník a jeho syn

Krystyna Wanatowiczová

Kniha Nezval. Básník a jeho syn přináší politický a společenský portrét Vítězslava Nezvala (1900-1958), jednoho z největších českých básníků 20. století. Představuje hloubkovou sondu, přibližující přerod uznávaného umělce v exponenta stalinistické propagandy, a líčí dramata, kauzy a souvislosti s tím spojené. V neposlední řadě též mapuje širší veřejnosti zcela neznámý život Nezvalova syna Roberta, který by letos oslavil 70. narozeniny. Ústřední téma Nezvalova životního příběhu je ryze faustovské - znovu a znovu se v něm vrací touha po epochálním společenském úspěchu a ceny, kterou je nutné za něj zaplatit. A to jak v časech první republiky, tak především po roce 1945, respektive 1948, kdy si svou životní úroveň rozhodl vykupovat umělecky velmi spornými počiny a bezmeznou loajalitou vůči komunistickému režimu. Že šlo o cenu příliš vysokou, pocítil jak Nezval sám, tak jeho syn. Text, vycházející z mnoha osobních svědectví, vzpomínek a bezpočtu archivních dokumentů, ilustruje více než sto dvacet málo známých nebo dosud nepublikovaných fotografií a faksimilií. Básníkův přítel Jan Werich kdysi řekl, že kdyby Nezval žil v jiné zemi, byly by o tomto výjimečném muži napsány dvě tlusté knihy. Jedna pro a jedna proti. Přestože žijeme již ve 21. století, žádné takové dosud nevyšly. Tato je první a spojuje v sobě oba pohledy.... celý text

Komentáře knihy Nezval: Básník a jeho syn

Janina2609
18.10.2025

“Vítěze slav, ať nezapadneš do propadliště s poraženými.”

Velmi poctivě vypracovaný příběh o slavném neslavném básníkovi a jeho synovi. Ačkoli je kniha poměrně “tlustá”, čte se velice dobře a dozvíte se v ní příjemnou formou nejen literární fakta a zajímavosti z rodiny a přátel Nezvalů, ale také srozumitelně popsanou československou komunistickou minulost.
Autorce děkuji, kniha mi zpříjemnila několik dnů a oceňuji mravenčí práci při sběru zajímavých informací, materiálů a archivních zdrojů.

DanielaDivišová
08.10.2025

Velice záslužná práce autorky, která popsala detailně nejen básníkův život a život jeho syna, ale také perfektně vystihla politickou situaci otřesných 50. let. Velmi dobře popsala boje, podezírání, udávání a různé šarvátky mezi politickými představiteli i mezi spisovateli a básníky, kterých se Nezval aktivně také účastnil. V knize se překlenuje (a autorka dobře popisuje) období od první republiky, protektorátu až po komunismus.
Nezval byl poživačný egoista, bezohledný, samolibý, hnal se po penězích, byl emotivní, ale i pragmatik. Miloval ve vztahu k ženám hlavně sám sebe. S manželkou nechtěl mít děti (poslal ji i na potraty), zato je měl s milenkami. Ženy ve vztahu s ním trpěly, ve vztazích sliboval a zároveň lhal. Občas se zastal i pronásledovaných (Miloš Havel, básník Zahradníček). Pomáhal ale tak, aby nikdy neohrozil svou vlastní pozici.
Syn Robert byl rozmazlený, měl všechno, každý měl na něho velká očekávání, že bude pokračovatelem svého geniálního otce. Na to však syn neměl. A všechno tohle vyústilo v jeho sebevraždu v 16. letech.
Podle slov Jana Zábrany byl Nezval současně „bezcharakterní svině“ i „geniální básník“.

biblista
02.10.2025

Poznámka první: Publicista Petr Fischer napsal, že tato kniha je určena pro gymnázia. Jenomže to přeceňuje gymnazisty. Poznámka druhá: Je třeba číst Nezvala, ne o Nezvalovi.

Isew
27.08.2025

Nezvala jsem znala jen z hodin literatury. Přečetla jsem si Manon Lescaut a Edisona, věděla jsem, že napsal oslavnou báseň na Stalina a nenechal na pokoji žádnou sukni. Že byl oslavován komunisty a byl samolibý. Svůj názor na Nezvala jsem po poslechu knihy sice nezměnila, ale doplnila jsem si mozaiku jeho života. Pro své okolí nebyl velkým požehnáním. Kniha čtivá a nabitá informacemi.

bosorka
31.07.2025

Úžasný počin, tleskám. Zpracováno podrobně, dozvěděla jsem se spoustu nového a pro mě zajímavého. Přitom je kniha psaná tak, že se čte spíš jako román. Vůbec mi tedy nevadilo, že to není pojato více vědecky, po čemž leckdo volal.

olga8832
08.07.2025

Skvělá knížka se spoustou informací. Ale velmi sputné zjištění, že pan táta Nezval byl možná velice nadaný kluk, ale skončil jako velmi ošklivý člověk, oportunista, samolibec...

Chesterton
25.06.2025

Tuhle knížku by měla poslouchat před spaním Kateřina Konečná a další "naivní" a mocichtivé stoupenkyně komunistické víry.
Jak se z homo poetikus stane homo politikus. A zároveň 'prokletí' pro syna Roberta.
Zjistíte mnohé ohledně vzniku a vývoje komunistické víry v našich literárních krajinách.

Příšerné časy, kdy slabý charakter ohavně zhroutil zrůdný režim. Nezval byl slaboch, co by se i ve zdravějších časech zřejmě v touze po slávě brodil bahnem lidské prázdnoty a ubohosti. Potkáte u něho i větší dobra, když se kupříkladu zastává Jakuba Demla a Jana Zahradníčka, ale co je to proti postoji k Miloši Havlovi, osudu Františky Řepové (Fáfinky), kterou 'použil a zahodil', či syna jemuž asi nikdy neměl být otcem?
Taky studenti společenských věd by měli znát alespoň zkrácenou rozhlasovou verzi spolu s jeho Edisonem a Manon. Málo platné, že to jsou veledíla, jak píše Lexand.
Mimo jiné jsem si oprášila povědomí o tom, proč surrealismus jako kříženec Marxe s Freudem nikdy nebude mým hrnkem kafe.
Výborná kniha do současných časů nejen předvolebních. O to lepší počin ČRo, že nahrávku následuje i možnost poslechu vynikajících Čtrnáctero zastavení Nezvalova přítele Bedřicha Fučíka.

Moncele
22.06.2025

Knihu v papírové podobě jsem zaznamenala myslím loni před Vánocemi a uvažovala jsem o jejím pořízení, protože mě zajímá člověk, který přešel od surrealizmu až po oslavní básně na Stalina. Objevila jsem ale radioknihu o 15 dílech na Českém rozhlasu, a tak jsem se dala do poslechu.
Chápu, že asi nelze úplně oddělit život jakéhokoliv autora od dějin jeho země či světa, ale té politiky mi v této radioknize přišlo až moc, když jsem očekávala vztah otce a syna. Musím ale říct, že zklamaná nejsem, dozvěděla jsem se některé nové informace a mám jich dost pro to, abych mohla hledat další informace a hlavně si přečíst něco od samotného Nezvala...

palka452
19.06.2025

Kniha velmi komplexně pojata

Dobraadresa
07.06.2025

Přestože si autorka někdy nedokázala odpustit publicistická klišé a místy zbytečně přidává k dějům či lidem hodnotící přídavná jména, je knížka čtivá a přes svou délku nenudí. Laik i vystudovaný češtinář se dozví spoustu konkrétních podrobností z Nezvalova života, přičemž hodnocení básníkovy osoby není právě milosrdné. Ještě zajímavější je poslední část knihy věnovaná Nezvalovu synovi. Jeho tragický osud autorka mapuje objevně a s empatickou pozorností.

Lexand
20.05.2025

Díky za kapitolu Závěr, ta dodala knize smysl a je to dobré zakončení. Osud V.N. je strhující, čte se to náramně, přesto mám pár výtek. Autorce je jako badatelce příliš vidět do kuchyně, v podstatě vytěžila vše, co objevila, cituje i marginálie a nesouvisející zdroje. Prostě všechno, co ji přijde zajímavé. A mrzí mne, že kniha není o literatuře. Autorka je fascinována básníkovým životem, jeho tvorbu nejspíš až tak moc nemiluje. A nezná. Prostě není literární vědkyní, to se nedá nic dělat. Tak druhá kniha z Werichova citátu, ta pozitivní, je hold tvorba samotná. Manon a Edison jsou veledíla, ať už je napsal kdokoliv...

petrarka72
20.04.2025

Hlubokosklon před autorkou a její prací. Nejenže se člověk dozví mnohé o básníkovi a jeho nelegitimním, leč milovaném potomkovi, ale taky o téměř celém 20. století a lidech v Čechách i jinde. Pro mne padesátky a sedmdesátky otřesné jinak, než jsem dosud znala - peripetie kolem (Svazu) spisovatelů, jeho prebend a těch, kterých se netýkaly v prvním a ztělesnění v bezohledně aktivní soudružce Balašové ve druhém případě... Pamatuji, jak mě v pubertě oslnil Edison a další Nezvalovy verše. Při četbě této knihy a častých autorčiných citacích mi zejména ty rýmované čím blíž ke konci, tím víc připomínaly kolovrátek a stávaly se protivnými... Přitom Vítězslava mi bylo neskonale líto. Těžko ho soudit, těžko mu rozumět - jeho horování pro komunismus, zároveň pokrytectví a nekonzistentnost jsou snad pochopitelné - odporný se mi jevil v situacích při zkoušení s Radokem nebo v pozdním vztahu ke své ženě, a to si svého prasáctví údajně nebyl vědom... A příběh Roberta je čím dál současnější - příběh kluka, na kterého svět klade větší a větší nároky, aniž by ho k jejich naplnění vybavil. Smutné... Doporučuji velmi. Kniha se čte sama. Jen pozor - způsobuje bolehlav.

jiri7673
11.04.2025

Perfektní knížka. Přesná, podrobná, a přitom maximálně čtivá.
Je ale třeba dodat, že Nezval je osoba, která si o biografii přímo říká, geniální básník a přitom komunistický papaláš atd.

mountain_lover
02.04.2025

Skvělá, naprosto jedinečná kniha! Krystyna Wanatowiczová tu neobyčejně poutavým způsobem předkládá životopis Vítězslava Nezvala, kterého Jan Zábrana charakterizoval slovy "geniální básník" a také "bezcharakterní svině", zvláště s důrazem na dobu, kdy slovo básníka ještě mohlo být slovem národa, ale stalo se i hlasem komunistické ideologie. Kniha představuje zároveň kulturní dějiny se spoustou portrétů umělců a politiků té doby a uzavírá ji tragický osud Roberta Nezvala, básníkova syna, který zdá se neunesl rozporuplný a zneužívaný odkaz milovaného otce v době nastupující normalizace a v 16 letech spáchal sebevraždu. Po životopisu Miloše Havla jde o druhou a ještě lepší autorčinu knihu, těším se moc na další..

myšpa
31.03.2025

Úžasná kniha, skvěle propracováná. Autorka odvedla skvělou práci.

alsha
31.03.2025

(SPOILER) Parádní čtení, zážitek! Přestože jde o knihu velmi hmotnou, lousknul jsem jí během jednoho víkendu. To pohlcení a fascinace dobou se dá srovnat se zážitkem z Přibáňova Errola či Gromanova Kriegela. Opět se přes osud významné postavy naší literatury a novodobých dějin dostavame k pochopení souvislostí, které nelze pojmout z letopočtů v učebnicích dějepisu. Úctyhodná práce autorčina!

Honey458
11.03.2025

Skvěle napsané, oceňuji zejména pozornost, kterou autorka věnovala vyhledávání detailů o životě syna VN a žen, které jej obklopovaly. Čekala jsem, že se dočtu o něco víc o životě VN za 1.republiky , ale chápu záměr autorky věnovat se zejména poválečnému období jeho života a v jeho kontextu tragickému osudu jeho syna.

Lilith7
08.03.2025

Další dokonalá "tlustá" kniha (např. vedle Toyen a Kundery). Hluboce smekám před autorkou! Vynikající, čtivé, poučné, bohužel místy stále aktuální a připomínání hodné! Díky!

PoetickaM
03.03.2025

Konečně jsem se dozvěděla o Nezvalovi vše,co jsem jen za jeho dílem tušila. Mám ráda jeho první sbírky a Nikdy jsem moc nechápala,co vše bylo za jeho změnou. Tato kniha mi odpověděla na všechny moje otázky

exlibris470
25.02.2025

Výborná kniha, obdivuhodná práce. Spojit osudy otce a syna byl geniální
nápad.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Krystyna Wanatowiczová také napsal(a)

2013  80%Miloš Havel: Český filmový magnát
2024  93%Nezval: Básník a jeho syn