Neznámý voják

Neznámý voják https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120327/bmid_neznamy-vojak-kwH-120327.jpg 4 15 5

Realistický a antimilitaristický válečný román Neznámý voják, se odehrává během tzv. pokračovací války (1941-1944), kdy se Finsko připojilo k hitlerovskému Německu v útoku na sovětské Rusko. Autor sleduje průběh celé války na osudech kulometné roty složené z mužů z nejrůznějších koutů Finska, kteří zastupují i různé společenské vrstvy. Hrdinové procházejí těžkými boji v počáteční ofenzivě roku 1941, při které finská vojska postoupila na historické hranice. V klidném období let 1942-43 je potkáváme při posádkové službě v dobytém Petrozavodsku a v drobných šarvátkách poziční války. V závěrečné části románu hrdinové čelí sovětskému protiútoku z léta 1944 a ve strastiplných bojích ustupují zpět k hranici z roku 1940.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Tuntematon sotilas , 1954


více info...

Přidat komentář

PepaPepa
07.02.2023 5 z 5

Skvělá kniha, zasloužila by si nové vydání.

JankoStirbey
13.12.2020 5 z 5

Kniha z mojich čitateľských počiatkov, prvý pohľad zo znepriatelenej strany. Som rád, že som mohol bojovať aj po boku Fínov, hoci nie v legendárnej Zimnej vojne, ale v tej Pokračovacej. Čitateľ sa skutočne ocitne v bojovej línii, pri čistení zákopu, zbere koristi v podobe výložiek, so samopalom v ruke proti sovietskej presile, ale aj v situácii z ktorej už niet východiska. Proste výborne napísaný vojnový román.


Luděk1970
22.08.2020 5 z 5

Děj knihy velmi volně, téměř neznatelně navazuje na třídílný rozsáhlý román Po severkou, na rozdíl od něj je v textu téměř úplná absence politiky i historiografie, kterou je dobré lehce doplnit před čtením, ale není to podmínkou. Pohled na válku očima vojáků v první linii, které zajímá jen každodenní prosté přežití a pro nás možná podivná opravdová nenávist prostých vojáků k jejich vyšším nadřízeným důstojníkům (vysvětlena v trilogii Pod severkou), jdoucí paradoxně ruku v ruce s odvahou a neuvěřitelným hrdinstvím na bojišti.
Velmi čtivá kniha, která vtáhne do děje a dva dny vás nepustí.
Zfilmováno 1955, 1985, 2017 (vynikající)

2mig1
05.02.2019 4 z 5

Vždycky si říkám, že ty válečné romány jsou vlastně pořád to samé dokola. Ale zatím si vybírám tak dobré kusy, že ono je to pořád dokola taky hodně dobře napsaný. Opět jsem měl problémy s tím, abych vstřebával množství postav, zde mi to ke všemu ještě navíc stěžovala finská jména, což bylo skutečné válečné peklo. Neznámý voják je z té zajímavější skupiny děl, kde sice v černobílém vidění věci nejste na té "správné" straně barikády, přeci jenom šlo se ve jménu Hitlera, ale ono je to uprostřed bojů vlastně jedno. Pořád jde o tragický osud člověka, kterého semlely dějiny a vůle vůdců a který se snaží jen přežít. A takové štěstí nemají všichni.

mygel
24.09.2016 5 z 5

Vynikajúca kniha, jedna z tých, čo vás presunú do hlavy autora a smejú sa či trpia s jeho hrdinami.