Neznámé osudy dobrého vojáka Švejka: Švejk před Švejkem

Neznámé osudy dobrého vojáka Švejka: Švejk před Švejkem https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23123/nezname-osudy-dobreh-23123.jpg 4 62 10

Kniha je výběrem z Haškových výborných humoresek a satir. Je zároveň ukázkou autorovy cesty ke Švejkovi, pohledem do jeho tajemné a mnohdy zahalované tvůrčí dílny. Kniha je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí: Dobrý voják Švejk před válkou a jiné historky a Dobrý voják Švejk v zajetí. Humor těchto próz vychází z bezprostřední reakce na dobovou situaci. Je plný autoironie a mystifikace.... celý text

Žánr:
Humor , Literatura česká

Vydáno: , Práce
více info...

R47
R47
20.01.2023 2 z 5

Já, když od Haška čtu cokoliv jiného než Osudy dobrého vojáka Švejka, tak si vzpomenu na to, co psal Jiří Voskovec v jednom dopise Janu Werichovi, a totiž že toho "Haška asi musel políbit sám pámbů, když psal Švejka, protože všechno ostatní, co napsal, nestojí ani za starou bačkoru" (necituju přesně). Možná to prostě strašně zastaralo, ale to by pak znamenalo, že to zastaralo už za Voskovce. No, spíš nedoporučuju.

gaarq
gaarq
10.09.2022 3 z 5

švejk před švejkem je zajímavý a hlavně jiný. podstatně méně humoru, podstatně více vážného. švejk je zobrazen skutečně jako idiot, kulisa, která ad adsurdum dotahuje vše vojenské až k brutálnímu vykreslení války, armády a důstojnictva. je pěkně vidět, jak se vyvíjel, jak nebyl hašek úplně spokojený s tím způsobem vyprávění a to je zatraceně dobře ;) velitelem bugulmy je už podstatně bližší jeho "normálnímu" způsobu vyprávění a hašek tu docela lidsky ukazuje, jak libovolný režim sebou nese pitomce, hochštaplery, ambiciózní nýmandy, mírně zhnusené idealisty a spoustu mlčících, kteří si radši nechají šlapat po zádech, než by riskovali odpor. většina doprovodných povídek je taková, nu, průměrná, na haška imho slabší.


eraserhead
eraserhead
16.05.2020 3 z 5

Švejk mě nikdy nějak zvlášť nezaujal (popravdě, čistě subjektivně nechápu z celého Haškova díla zrovna jeho oblibu). Proto i u této knihy hlavní záběr hodnocení zabírá nešvejkovský obsah. I když musím přiznat, že zde není Švejk tak suchý a vyprázdněný jako ve své knižní podobě. Nešvějkovské povídky oplývají klasickým Haškovským humorem, škodolibým, výsměšným. Mám hrozně rád, když ze sebe někdo nevědomky dělá blba mu ještě přiložit, aby byl větší blbec, dohnat jeho blbství ad absurdum. A na tomhle Hašek nejednou staví své pointy. Tedy pro mě veskrze sympatické.

jan6775
jan6775
23.01.2020 4 z 5

kniha je plna satirických povídek, povětšinou z vojenského prostředí. Ač je dílo psané před republikou stále se v ní najdou aktuální témata.

buturenka
buturenka
12.11.2019

Nevím, dokonce ani netuším, ale tuto knihu jsem přečetla jen jednou, asi to byla povinná četba, a do dnešního dne tuto knihu ani filmové zpracování nemám ráda, vůbec to nemusím

druzickaster
druzickaster
23.10.2017 5 z 5

Klasika vydání sbírek Haškových povídek, většinu jsem už někde četl, ale jsou tam i nové, pro mne o Švějkovi neznámé povídky, což jsem kvitoval. Na druhou stranu kdo si rád nepřečte znovu i další povídky autora.

maryzka
maryzka
03.10.2014 4 z 5

Hašek mě opět nezklamal, procházím krizi tak tohle je spolehlivý lék místo pilulek. Jinak je to asi předzvěst Svejka a taky jak řeší český národ všechny strasti. Alkohol a přátelská setkání u stolu.

Rup
Rup
04.10.2013 3 z 5

Je s podivem, že to vůbec za komančů mohlo vyjít. Příběhy z Bugulmy jsou skvělé a věřím, že Hašek ani nemusel sahat k mystifikaci. U těch ostatních je to tak napůl. Ale doporučuji.

tyzik.cejka
tyzik.cejka
11.05.2013 5 z 5

Ano zlatej Švejk 100

oslov
oslov
30.11.-0001

kniha kterou nikdo nepřekoná