Neználek ve Slunečním městě

Neználek ve Slunečním městě https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52366/neznalek-ve-slunecnim-meste-52366.jpg 4 604 78

Neználek série

< 2. díl >

Vyprávění o Neználkovi a jeho přátelích zachycuje příhody s kouzelnou hůlkou a dobrodružství ve Slunečním městě. Zcela nečekaně se Neználkovi podaří udělat tři dobré skutky po sobě a za odměnu dostane od kouzelníka čarovnou hůlku. Ta mu splní každé přání. Neználek si musí dát pozor jen na jednu věc – nesmí udělat tři špatné skutky. To by pak hůlka svoji kouzelnou moc ztratila. Neználek je nadšený. Zanedlouho si díky hůlce nejen pochutná na výborné zmrzlině, ale spolu s kamarády uskuteční i dobrodružnou cestu do Slunečního města. ilustrace Zápal, Jaromír typo / úprava: Zápal, Jaromír... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Незнайка в Солнечном городе , 1958


více info...

Přidat komentář

Emik87
13.02.2024 3 z 5

Knížka, ze které mi rodiče četli jako malé. Navíc doplněná krásnými obrázky. Ne, že bych ji musela číst pořád, tak oblíbenou jsem jí neměla, ale moje dětství je v ní. :)

elexmil
31.01.2024 5 z 5

Stejně jako u prvního dílu, jako malá jsem milovala a socialistický podtext jsem nevnímala


Makaja
30.12.2023 5 z 5

Vrátila jsem se ke knize po letech v rámci výzvy, Sluneční město byl můj oblíbený díl série. A musím říct, že ze svého kouzla pranic neztratila. Znovu jsem se vrátila do dětství a oprášila dávné vzpomínky... nutno říct, že jsem jich cestou časem dost poztrácela, pro mě až překvapivě hodně. Výchovné prvky a lehce komunistický nádech jsem jako dítě nevnímala a teď prostě jen přešla s drobným úšklebkem.

Marticka79
26.04.2023 5 z 5

Neználek ve Slunečním městě je krásná kniha. Neználek je NEJ a naši chlapečci ho milují. :-) Doporučuji a plný počet hvězdiček si určitě zaslouží.

archivářka115
28.03.2023 4 z 5

Dávno tomu, když jsem poprvé začala číst knížky o Neználkovi. Moc se mi líbili.Znovu jsem se k ní vrátila, abych si připoměla dětství.

KatarínaK.
01.01.2023 5 z 5

Jak já jsem knihy o Neználkovi milovala! Přečetla jsem je několikrát. Fantastický příběh, který rozjede dětskou představivost naplno. Alespoň tedy více než před 30 lety. Nádherné ilustrace jsem si dokázala prohlížet nekonečně dlouho. Pro mě byla návštěva Slunečního města nezapomenutelnou. I po tolika letech,kdy jsem se k ní v rámci výzvy vrátila, jsem si tolika scén uměla vybavit jako by jsem knihu četla teprve nedávno. Dnes se jen podivuji, kolik věcí,o kterých se mi jako dítěti jen snilo, sa za ta léta stala skutečností. Milý,krásný návrat!

heavy66
25.11.2022 4 z 5

Komsomolci z venkova na výletě ve velkoměstě. Příběh vhodný pro starší děti, s akčnějším dějem. Stranická kritika dekadentního způsobu života ve velkoměstě a negativních projevů závadové mládeže, která není socialisticky uvědomělá, nepracuje, poslouchá punk a ničí obecně prospěšný majetek. Výchovný prvek v podobě kouzelníka naznačuje, že v Sovětském svazu byly zázraky běžným každodenním jevem.

marieskalic
04.10.2022 5 z 5

Skvělá kniha, možná nejlepší svého druhu - i synovi se líbila, ideální na čtení před spaním.

zuzu8480
20.09.2022 5 z 5

Neználek je prostě klasika dětských let. Toho nejde nemilovat.

Hakate
04.09.2022 4 z 5

Další kniha z mého dětství, krásné ilustrace. Pěkná knížka.

verka5083
11.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která mě vrátila do dětství, kdy jsem se upřímně této knihy i dost bála. Neděsily mě ani tak písmena, jako spíš obrázky. Do dneška už ani nevím, proč jsem se těch obrázků tak bála, ale jsem ráda, že jsem se k ní vrátila a knihu jsem si konečně přečetla.

ZuzanaK.
05.05.2022

S úžasem jsem sledovala, co vše NNN vymyslel a co se dnes běžně používá. Kniha na můj vkus a věk poněkud rozvleklá, ale stejně jako eM nyní, ani mě to jako dítěti nepřišlo.
Pro mne samotnou trochu překvapivě i v dnešní době může být kniha pro děti zajímavá z té stránky technicko-vědecké, i co po stránce politické, kdy i ve Slunečném socialismu vždy musí někdo pracovat a při troše správně mířených otázek děti pochopí sami, že to takhle skvěle fungovat ve skutečnosti prostě nemůže.

ddkk
01.05.2022 2 z 5

Zřejmě patřím ke generaci, kterou Nosovovy knížky doprovázely po celé dětství. Tehdy nás asi ani nenapadlo, jak jsou Neználkovy příběhy propagandistické, dneska už je to k neučtení. Jako dokument dětské literatury tehdejší doby je ale Neználek alespoň poučný...

Apo73
27.04.2022 1 z 5

Všechny tři Neználky jsem v dětství četl a mám matnou vzpomínku spíš na tu sci-fi atmosféru, na ten mlžný opar, ve kterém se to pro mě odehrává. Začal jsem ji číst dětem a po 40 stránkách jsem ji zaklapl a vřele nedoporučuju. Plné ideologie, kdo je bohatý je zlý, kdo chudý (nejlépe komunista) je hodný, kamarádství je nevěrohodné a strašně to zastaralo. Odložil jsem, považuji to za nebezpečnou knihu.

VěraČamková
02.04.2022 5 z 5

neuvěřitelná vzpomínka na mé dětství, oprášeno díky čtenářské výzvě, ale faaaakt nadčasové. Od doby, kdy jsem četla naposledy, uplynulo neskutečně let, ale kniha je napsána tak úžasně, že mě příhody prostě znovu oslovily.... za mně super.

Josh
02.06.2021 5 z 5

V dětství něco jako pohádka roku 2250, s krásnými kresbami (kdo by řešil v době socialismu odkud je kniha, když se líbí) a zábavnými příběhy s prima kamarády. V dospělosti nostalgie, vzpomínky na dětství, kdy jsme všichni spěchali do dospělosti... jenže to už není pohádka:o)) Asi by to chtělo kouzelnou hůlku...

Kéž by ji četli i dnešní děti, protože je to jejich svět fantazie a možná i sci-fi. Když jim dospělí nebudou plést hlavu s jakoukoliv ideologií, tak ji ony neuvidí a tak nepřijdou ani o příběhy, kamarády ani zábavu... Jedna z mých osobních TOP knih.

SputnikV
23.05.2021

tuhle jsem měl ze všech příhod nejraději, Špinda Strakáček - nezapomenutelný hrdina

Luis_Lambo
21.05.2021 5 z 5

(SPOILER) "Slunečňák" je moje první setkáni s Neználkem. Nezapomenutelné a na tu dobu úchvatně futuristické. Auta co jezdí na sodovku, domy co se otáčí, nebo ty úžasné výtahy plné jídla u každého doma a hlavně to všechno bezstarostně a ZADARMO??:-D Četl jsem ji skoro pořád dokola. Spolu s Neználkem na Měsíci a Přihodama nejlepší knížky mého dětství.

Little.deer
20.05.2021 4 z 5

Asi moje nejoblíbenější dětská knížka :-)

Lessana
31.03.2021 4 z 5

Opäť prekrásny príbeh z dielne N. N. Nosova (a som rada, že ho konečne vlastním). Je to vtipné, mravoučné, múdre, milé, nápadité a s nádhernými ilustráciami, ktoré som ako dieťa milovala.
Výlet Neználka, Knoflenky a Špindu Strakáčka do Slnečného mesta ma zaujal, ako keby som bola dieťaťom (čo v istom zmysle aj stále som)... Páči sa mi, ako nenásilne autor vkomponoval do diela tému nezištných dobrých skutkov, pekného kamarátstva, dobrej, pokojnej a láskavej povahy (ale i tej opačnej, pravdaže), výdobytkov techniky, vplyvu módy, možnosti len radostne žiť, mať všetko zadarmo, ale aj následky nesprávnych rozhodnutí (zmena Aršíka na osla, premena oslov na ľudí), vplyv svedomia na človeka, no a popisy výčinov vetroplachov (na uliciach, v divadle a inde) a neschopnosti strážnikov zasiahnuť nemali chybu - akoby som čítala o dnešku... Darmo, Nosov bol veľký vizionár. Príbeh má spád, milé postavy, humor i napätie, množstvo pekných opisov, pri ktorých, verím, sa deťom oči otvárajú doširoka :), uzavretý oblúk, na konci ktorého sa všetko vyrieši a dá do poriadku. Paráda!