Neználek na Měsíci

Neználek na Měsíci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12102/neznalek-na-mesici-12102.jpg 4 460 77

Neználek série

< 3. díl >

Výprava známých človíčků z knih o Neználkovi, vede do dalšího světa - na Měsíc. Pohádkový román představující volné pokračování autorových knih Neználkovy příhody a Neználek ve Slunečním městě (ve Světě sovětů naposledy souborně pod názvem Neználek na cestách), vyprávějících o malých človíčcích vpohádkovém městě Kvítečkově. V tomto románě se několik těchto človíčků vypraví ze svého kytičkového města na dobrodružnou cestu na Měsíc. Kniha poutavým a přístupným způsobem rozvádí znalosti z kosmických letů a představy a hypotézy o přistání lidí na Měsíci. Dovolte drobné upřesnění předchozí anotace: Nechci předchozí text mazat, ale je silně nepřesný... Kniha nijak nerozvádí "znalosti z kosmických letů" a vcelku ani "představy a hypotézy o přistání lidí na Měsíci". Kniha je spíše satirickým románem (a kupodivu v e střední části ani ne příliš pro děti) - sondou do drsného světa kapitalismu. Překvapujícím způsobem přesně popisující některé neblahé funkcionality kapitalistické společnosti - třeba funkci burzy, chování akcionářů, úkoly správní rady, (ne)výhody volného trhu a soukromého vlastnictví, reklamní průmysl, nebo třeba nechutné praktiky popjišťovací společnosti (jak kdyby to bylo napsáno v našich včerejších novinách). Je to samozřejmě obehraná komunistická agitka, ale napsaná vtipně. Příběh je napínavý a navíc se čtenář seznamuje (i když s onou nedobrou socialistickou konotací) s živitem a ekonomikou ve svobodné (snad až příliš:-)) společnosti. Jazyk (alespoň českého překladu) je neobyčejně živý a překvapivě novátorsky zábavný (stále si pamatuji třeba názvy měsíční měst Mamonvill, nebo Hrabillion, jména měsíčních továrníků Pobertson a Scouperfield, nebo noclehárnu u Bleshinga, název měsíční měny Schwindling, atd...). Jako učebnice jak si počínat v našem světě - ve smyslu opatrnosti, předvídavosti a ekonomické rozvahy - stále naprosto dokonalé. Doporučuji nejen jako zábavné, ale i poučné čtení (nejen pro děti a mládež, ale pro každého). Navíc vydání s malákovými ilustracemi je kouzelné (rozhodně nejlepší z českých vydání.) 21.6. 2012 Samos... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Незнайка на Луне (Neznajka na Lune) , 1966


více info...

Emik87
Emik87
13.02.2024 3 z 5

Ráda jsem poslouchala předčítání. :)

Naďa2411
Naďa2411
19.12.2023 2 z 5

Jako dítě jsem Neználka doslova "hltala" , teď jsem se musela při čtení v dospělém věku nutit. Na tu dobu, kdy nám tyto knihy byly předkládany tedy nic moc.


maminaOlina
maminaOlina
20.11.2023 4 z 5

Neználka v dnešní době děti už neznají, ale je pořád něco, co je v něm poučné a i moudré. Já tyto knížky mám v knihovně a někdy se k nim vracím.

vladka321
vladka321
25.10.2023 3 z 5

Knihu jsem četla jako malá a moc se mi líbila. Nyní už to tak úplně není, nicméně vnučka ji má ráda jako já kdysi.

lindaofarim
lindaofarim
23.08.2023 2 z 5

Byla by to prima knížka, nebýt té komunistické propagandy. Nicméně dětem se knížka líbila - nejvíc samozřejmě stav beztíže a všechno okolo rakety a dalších vynálezů. Ale příběh a obsah se mi zdál hoooodně negativistický, život na měsíci (jakožto ve společnosti ovládané penězi a mocí boháčů) v nejhorších barvách. Mnohem víc se nám líbil Neználek ve slunečním městě ;-)

helenkan
helenkan
10.05.2023 5 z 5

Kdyby nebylo čtenářské výzvy určitě bych po téhle knížce nesáhla. A byla jsem překvapená o čem to je. Teď jsem vlastně ráda, že jsem si ji zvolila. Možná kdybych jí četla v dětství, tak bych to moc nechápala. A možná ani dnešní děti ne. Téma není zrovna lehké. Bohatí mají pořád málo, tak proč neobírat chudáky. Děje se to stále. Politika se nikdy nemění. Díky výzvě jsem zas objevila poklad. :-)

Kabuky
Kabuky
08.05.2023 5 z 5

Krásná vzpomínka na dětství.

Marticka79
Marticka79
26.04.2023 5 z 5

Neználek na Měsici, našim chlapečkům jsem knihu četla, protože postavu Neználka si moc oblíbili. Myslím si, že kniha je celkem dost težká a některým pasážím neporozuměli moc dobře. Určitě se k ní vrátíme ještě někdy příště až kluci budou starší. Mě osobně se líbila a dávám jí plný počet hvězdiček. :-)

Monika1717
Monika1717
07.04.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla jako malá, bratr ji dostal k Vánocům. Ze všech knih o Neználkovi se mi líbila nejméně. Spoustu věcí jsem nechápala, chudáci človíčkové, kteří trpěli v kapitalismu na Měsíci. Teď jsem ji znovu prolistovala a docela jsem se pobavila.

lacinq
lacinq
07.03.2023 1 z 5

Nečetla jsem jako dítě, tudíž nejsem zatížena sentimentem. Možná proto mi ta knížka přijde docela hrozná. Tak moc politická, že mi svojí atmosférou silně připomíná Orwellovo dílo 1984. Doufám, že skončí v propadlišti dějin a nikdo už nebude soudružsky vymývat dětem hlavičky. Příběh sám o sobě je zajímavý a poutavý, ale bohužel obalený do šílené politické agitky.

AnnaDol
AnnaDol
27.02.2023

Jako malé se mi to strašně líbilo, taková dětská sci-fi. Kdoví, co by na to říkali dnešní děti...

Josh
Josh
06.01.2023 4 z 5

V dětství, kdy ve fantazii sníte o cestách do vesmíru, lítat, potkat mimozemšťany a vše je daleko, obrovské, nedostižné je tohle něco jako pohádka roku 2300, s krásnými kresbami (kdo by řešil v době socialismu odkud je kniha, když se líbí). V dospělosti nostalgie, vzpomínky na dětství, ale také pochopení hlubšího smyslu textů (proč v recenzích zní jen propaganda a nikdy výsměch ideologii?). Když dospělí nebudou dětem plést hlavu s jakoukoliv ideologií, tak ji ony neuvidí a tak nepřijdou ani o příběhy, kamarády ani zábavu...

felixrr
felixrr
06.12.2022 5 z 5

Pokud jste četli naposled jako děti, tak můžu doporučit i v dospělosti. Je to najednou úplně jiný zážitek…

heavy66
heavy66
25.11.2022 4 z 5

Tady končí legrace, pro Neználka, Buchtíka i čtenáře. Prohnilý Západ na Měsíci, vyhrocený konflikt a srážka civilizací! Pro nás děti vyrůstající v komunistickém ráji bylo děsivé číst, jak naši hrdinové trpí ve spárech nelítostných kapitalistů. Příběh plný podvodníků, vykořisťovatelů, zkorumpovaných policajtů, a na konci jasná výzva k proletářské revoluci! Dal bych ideologický odpad, ale musím přiznat sám sobě i všem váženým čtenářům, že se mi kniha.... všechny tři knihy líbily. Tenkrát!

Hakate
Hakate
04.09.2022 4 z 5

Další kniha z mého dětství, krásné ilustrace. Pěkná knížka.

PočetBook
PočetBook
22.02.2022 5 z 5

Jako dítě jsem to četl několikrát. Ale až mnohem později jsem začal chápat, jak to autor myslel s tím měněním lidí na ovce a jejich následným ostříháním :-) Velmi dobré.

Lukioso
Lukioso
02.01.2022 1 z 5

Nejpropagandističtější díl, ale začátek s meteoritem jsem miloval.

Luigi1
Luigi1
25.07.2021 1 z 5

Tak jsem byl opravdu smutný.Tento díl mě ani vnoučatům se moc nelíbil.Stále jsem musel vysvětlovat různé pasáže kterým děti vůbec nerozuměli.Škoda očekávali jsme od toho mnohem víc.

Luis_Lambo
Luis_Lambo
22.05.2021 5 z 5

Úžasné a na tu dobu neskutečně nadčasové dobrodružství. Pamatuji, že jsem z téhle knihy byl úplně vedle a četl ji s ostatníma dvěma díly stále dokola.

HelenBarbora
HelenBarbora
17.05.2021 3 z 5

Wow, toto že je kniha pro čtenáře od 9 let? Fantazii autor má, o tom bez pochyb, zajímalo by mě, co ho inspirovalo.