Něžná (4 novely)

Něžná (4 novely) https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38205/bmid_nezna-K0C-38205.jpg 4 38 7

Čtyři drobné milostné prózy. Titulní povídka Něžná je známa i z televizního zpracování. Nerovný svazek mladičké dívky, sirotka a usedlého zastavárníka s vyhraněným životním názorem vyúsťuje do naprostého nepochopení, které mladá žena řeší sebevraždou. Obdobná tematika, marná snaha ženy vymanit se z psychického nadvládí životního partnera, charakterizuje i povídku Bytná. Malý hrdina je svěží vylíčení prvního citového vzplanutí. Soubor uzavírá vrcholové dílo Dostojevského milostné epiky, lehce nadýchnuté vzpomínky na milostná zklamání, pastelově zasněné Bílé noci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Krotkaja , 1876


více info...

Přidat komentář

boticelli
21.02.2021 3 z 5

Najednou skočila z okna a já vlastně vůbec netuším proč. Neumím se prostě v těchto románech vcítit do logiky (?) tehdejšího žití. Jdu proti silnému proudu, jde o roky prověřenou světovou literaturu ale já často v těchto příbězích vidím jen melodramatickou operetku na hraně uvěřitelnosti. Po Věčném manželovi a Něžné ani nemám chuť pouštět se do větších děl slavného autora.

Marekh
23.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

povídka NĚŽNÁ:

Dřívější rozhodnost může ztroskotat na novém, neobyčejném dojmu. Říká se, že lidé, kteří stojí hodně vysoko, jsou jako by přitahováni dolů, do propasti. Myslím, že mnoho sebevražd a vražd bylo spácháno jen proto, že revolver byl už v ruce. Je to také propast, je to sráz pětačtyřiceti stupňů a není možné nepozbýt rovnováhy; cosi člověka neodolatelně nutí stisknout kohoutek.

povídka BYTNÁ:

Myšlení z hoře pochází, myšlení hoře provází, a ve šťastné chvilce se nemyslí.

Je nemilé, vskutku nemilé, když člověk, kterého jsme mívali rádi právě pro jeho hloupost, náhle zmoudří.

povídka BÍLÉ NOCI:

Ano, jsme-li nešťastni, cítíme neštěstí druhých silněji; cit se netříští, ale soustřeďuje.

Poslyšte, proč se my všichni neumíme chovat jako bratr k bratru? Proč i ten nejlepší člověk jako by stále něco před druhým skrýval, jako by něco zamlčoval? Proč neříci přímo, že máme zrovna něco na srdci, víme-li, že neříkáme svá slova do větru. Ale každý se tváří, jako by byl nevlídnější, než opravdu je. Jako by se všichni báli dotknout svých citů, i když je za chvíli projeví...

povídka MALÝ HRDINA:

Několik osob se stalo středem pozornosti. Nechyběly ovšem pomluvy a intriky, protože bez nich se na světě nic neobejde a milióny lidí by pomřely nudou jako mouchy.


sika444
29.07.2019 5 z 5

Něžná je dokonalá. Jak to vlastně bylo? Kdo je viník a kdo oběť? Klíč snad je v tom, že celý příběh je vylíčen z perspektivy manžela. A kdo si toho nevšimne, začne si přimýšlet.

NeferNeferNefe
26.11.2018 5 z 5

Je to už hodně let, co jsem tuhle knížku četla. Nedokázala bych přesně popsat, co se v ní píše, ale zůstal ve mně silný pocit, vzpomínka na úžasné dílo o vztahu dvou lidí a co se stane, když člověk zůstane sám. Přečetla bych si jí znovu, ale bojím se, jak bych jí po letech vnímala, je zatím to nejlepší, co jsem kdy četla.

poz3n
11.12.2017 4 z 5

Pro upřesnění: Tohle vydání Dostojevského Něžné je soubor 4 povídek, který krom titulní Něžné, obsahuje ještě povídky Bytná, Malý hrdina a Bílé noci. Bez jakýchkoliv pochyb mě nejvíc zaujala právě Něžná, která nejvíc zapadá do kolonky "pure Dostojevskij" a vyniká typicky brilantním psychologickým popisem úvah a myšlenek hlavního hrdiny a působivě stísněnou atmosférou. Atmosféra funguje na výbornou i ve druhé povídce Bytná. Prvotní nadšení jsem však brzy vystřídal za tápaní nad významem a samotným pochopením celé povídky. Celá ta pulzující a horečnatá nálada je vskutku působivá, ale na můj vkus až příliš za hranou pochopitelnosti. Malý hrdina je skladkobolná, řekl bych, že rozhodně spíše romantická, než realistická, povídka, která mě ale potěšila svojí upřímností a naivitou, reflektující pohled hlavního hrdiny. Bílé noci je pak povídka, kterou jsem četl už nějaký ten čas nazpět a co si tak pamatuji, označil bych ji ze všech 4 povídek za nejslabší, nikoliv však vyloženě za špatnou. Pokud tedy máte chuť na Dostojevského, ale nechce se vám zrovna načínat nějaký z jeho několika set stránkových románů, Něžná je určitě dobrá volba.

timelady
22.04.2017 4 z 5

Ufffff..... Chvíli mi trvalo, než jsem se v samotné Něžné zorientovala, ale musím říct, že tato povídka je jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. Co se povídek ostatních týče, některé mi přišly místy poněkud nezáživné, ovšem Bíla noc mne nadchla. A nemohu se zbavit pocitu (snad ani nechci), že milovaná Nastěnka je bohapustá labilní "attention whore."

amigo17
26.04.2016 3 z 5

Ako, dočítal som to, ale bolo to len tak tak. Tá kniha mi pripomínala oživovanie defibrilátorom, kde lekárovi akoby bolo jedno či pacienta oživí. Sem tam zásah, tep srdca vyskočí (trochu zaujímavé) a potom dlhé píííp a keď už už idem zaspať a knihu vzdať, zásah a zase dookola =)