Nezbytné věci

Nezbytné věci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431553/bmid_nezbytne-veci-KvU-431553.jpg 4 2207 328

Nové vydání kultovního titulu. (5. vydání, v nakladatelství Beta 4.) Městečko Castle Rock má nového obyvatele, sympatického cizince, který si na hlavní ulici otevře nevšední obchod s názvem Nezbytné věci. Co nabízí? Přesně to, po čem celý život toužíte. A co víc, pan Gaunt má i rozumné ceny. Zaplatíte směšně málo, ovšem musíte přihodit malou protislužbu, nic velkého, „nevinný žertík“ jinému obyvateli městečka. Není to zrovna fér, ale co, dotyčného vlastně ani moc neznáte a malý žert přece nikomu neublíží… S plynoucím časem však stoupá hladina vášní a nenávisti. Nakonec stačí už jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu nebezpečný mechanismus vzájemného vyřizování účtů… doslova na nože. Geniálně jednoduché... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Needful Things , 1991


více info...

Pistolník
Pistolník
12.02.2024 5 z 5

Přestože je "Svědectví" mým nejoblíbenějším Kingovým románem, "Nezbytné věci" jsou až na druhém místě. V některých ohledech je to mnohem zajímavější příběh, protože se zabývá mnohem přízemnějším tématem: lidskou chamtivostí a věcmi, které jsou lidé schopni udělat pro osobní prospěch. Leland Gaunt přijíždí do Castle Rocku, kde se odehrává celá hrstka Kingových románů, a otevírá si obchod s cihlami. S tímto obchodem je to tak, že se v něm vždy objeví nejtajnější přání zákazníka a Gaunt za prodej nikdy nevyžaduje mnoho peněz. Vždycky se však najde i druhá cena, aby provedl drobný žertík někomu jinému. Netřeba dodávat, že žertíky jsou stále zlovolnější a znovu rozněcují staré nevraživosti mezi jednotlivci. Brzy se celé městečko propadne do chaosu a vražedného násilí a je na šerifovi Pangbornovi, aby vše napravil. Dlouhodobí Kingovi fanoušci budou Pangborna znát například z "Temné půle". Vzhledem k tématu si příběh vyžádal poněkud hlubší charakterizaci postav, než na jakou bychom mohli být od Stephena Kinga zvyklí. To se mu daří velmi dobře a vzájemné vztahy, kladné i záporné, dobře plynou s dějem. Navzdory fantastickému prostředí je děj uvěřitelný, protože kritizuje lidskou chamtivost a zkoumá, jak pohlcuje, a celou dobu se nás ptá: "Jak daleko byste zašli, abyste získali svou nejtajnější touhu?".

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Prvý krát som túto knihu čítala približne pred jedenástimi rokmi a utkvela mi v pamäti ako skvelá kniha, takže na re-reading som sa veľmi tešila a plánovala som ho už dlho. A zjavne som samu seba navnadila až príliš, lebo po dočítaní som trochu sklamaná, nezdalo sa mi to tak skvelé ako predtým :D. Hlavne ľutujem, že som si predtým znova neprečítala aj knihy Cujo a Tretie oko, keďže v príbehu je na udalostí z týchto kníh pár odkazov a ja si to pamätám len matne. No a samotný tento príbeh mi prišiel strašne rozťahaný, nejak som sa nemohla poriadne začítať a celkovo mi trvalo dosť dlho, kým som ju prečítala. Zaujímal ma osud mestečka a všetky tie “žartíky, ktoré si obyvatelia navzájom robili a keďže z predchádzajúceho čítania si to pamätám len mierne, tak som bola zvedavá, ako to celé vyvrcholí. Lenže tých postáv a príbehov rôznych ľudí tam bolo príliš veľa a dosť sa mi plietli, nebola som si istá, že kto je kto a kto komu čo spravil a podobne. Ale napriek tomu, že ich tam bolo veľa, tak boli skvelo vykreslené (ako to King vie) a keď som sa už pustila do čítania, tak ma to bavilo. Neviem, možno som tentokrát čítala knihu v zlom období a preto zanechala o trochu horší dojem, ako keď to bolo po prvý krát, možno som bola len príliš navnadená. Ale stále je to veľmi dobrý príbeh.


Nikolas0311
Nikolas0311
22.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Do knihy jsem šel s tím, že se mi líbilo jak mi anotace nedokázala říct o čem vlastně kniha bude. V malém městě Castle Rock si cizinec otevře malý obchod s názvem "Nezbytné věci" a za nízkou cenu a drobný žertík prodává různé vytoužené předměty. Velice mě zajímalo o čem vlastně těch cca 700 stránek bude a byl jsem více než mile překvapen. Atmosféra čím dál tím vice houstnoucí se dala krájet a od klidného začátku se to přemrštilo až doslova v hromadný masakr. King zde i kritizuje společnost a to jak jsou lidé chamtiví. Obchodník Leland Gaunt je vskutku skvělá postava okolo které i v závěru celé knihy je oblak tajemna, který nebude zcela odhalen. V temné atmosféře se mi i líbil poněkud zvláštní a pohádkový konec, který ukázal, že když můžou být na světě temné síly, mohou být překonány čistou až dětskou fantazií. Perfektně vykreslené postavy na kterých vám záleží a ne zřídka jsem byl šokován osudy některých z nich. Propojení na předchozí Kingova díla z Castle Rocku jenom zahřáli u srdce ať už v podobě románu Cujo či novely Tělo.

Skáča
Skáča
01.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Meeh, bylo to nějaké utahané. Nápad dobrý, "poselství" knihy také hodnotím kladně. Začátek knihy vypadal slibně, ale ke konci už jsem si přála, ať už se konečně všichni povraždí a je konec :D.

Mindy
Mindy
25.11.2023 3 z 5

Trápila jsem se přes dva týdny, protože jsem chtěla vědět, jestli zlo nakonec zvítězí, nebo ne. To, že tam bylo strašně moc postav, mi ani nevadilo (jak se postupně navzájem vraždili, tak jich ubývalo), ale bylo to ták dlooouhéé.

Shindo
Shindo
10.11.2023 4 z 5

Kniha o tom, čo s človekom dokáže urobiť chamtivosť a že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Pútavá, dobre spracovaná a nestrácal som sa ani v tej hromade postáv.

Veľká škoda toho odfláknutého záveru. Po tom, čo pán Gaunt v meste v podstate spôsobil apokalypsu vyznel záver ako z nejakého béčkového hororu.

slord
slord
08.11.2023 5 z 5

Keď som sa do toho pustil, nič extra som si o tom nezisťoval, a o to príjemnejšie to bolo prekvapenie. Celá tá premisa je zaujímavá a King ju vie vyťažiť na maximum, postáv je tu hromada, ale každá je jedinečná a dokáže sa vám predať a vtesnať do pamäte. Mestečko a ich obyvateľov opísal tak, že som mal pocit, že som jedným z nich. Kniha začína pozvoľna, ale každou stranou rastie napätie a vy viete, že odtiaľ, kam to všetko smeruje, už nebude návratu. A posledných 150 - 200 strán som už skoro nedýchal, z toho, čo sa dialo a čoho som bol svedkom ma úplne uhranulo, totálny chaos a šialenstvo (v dobrom slova zmysle), všetko sa to pekne zúročilo. No a s čím mám taký menší problém je ten úplný koniec, to ako sa vysporiadali s istým problémom mi prišlo také kostrbatejšie, ale zase nepokazilo mi to celkový dojem. 9/10

Máma001
Máma001
13.09.2023 5 z 5

Příběh má napětí, tajemství, vtip, hodně postav různorodých charakterů, překvapení a skvělý nápad. Líbil by se mi i zfilmovaný. Je to trochu temné, ale s přesahem i do dnešní doby.

tatjana1737
tatjana1737
03.09.2023 5 z 5

(SPOILER) !!! POZOR, MOŽNÉ SPOILERY !!!

Konečně se dostávám k sepsání komentáře, protože zrovna u téhle knihy by mne mrzelo, kdybych se k tomu nedokopala. Od Stephena Kinga jsem četla na VŠ, nebylo to zlé, ale z nějakého důvodu jsem mu nepropadla. Když se ve čtenářské výzvě objevil bod přečíst něco od Kinga či Austenové, rozhodla jsem pojmout to jako výzvu, a protože od Austenové toho mám v knihovně docela dost, obrátila jsem se s prosbou o doporučení na kamarádku, která má Kinga načteno a patří mezi její oblíbené autory. Volba padla na Nezbytné věci, o kterémžto titulu mi i svého času vyprávěla. Hned, jak jsem se začetla, věděla jsem, že to bude ono, a těší mě, že i ona si tím byla jistá.

Předně: Neuvěřitelně se mi líbil Kingův styl a jazyk, jakým píše. Určitě má na tom zásluhu i překladatel, kterému se tímto dávám pozdravovat. Samotný příběh byl poměrně jednoduchý, ale celou dobu jsem čekala, co se z toho vyvrbí a, i když jsem tomu příliš nevěřila, doufala, že to všechno dobře dopadne. Někteří jiní čtenáři si stěžovali na rozsah knihy, já bych klidně ještě nějakou tu desítku stránek snesla.

I když nejsem Američan, King vykreslil prostředí maloměsta tak dobře, že se v mé hlavě spojilo se seriály a představami, které o amerických maloměstech mám, a připadalo mi, jako kdybych tam byla a vše zpovzdálí sledovala. (Jestli se ke knize někdy vrátím, věta Vás jsem tu už viděl! bude tím pádem pro mne mít úplně jiný rozměr.) Pravou identitu páně Gauntovu jsem si tipla dobře, i když jsem jí dlouho nevěřila. Nejednou jsem se přistihla nad úvahami: Jak málo stačí, aby se všechno zbortilo a zničilo. Dobré sousedské vztahy, které navenek a naoko fungují, ale skrývají (ne)zapomenuté křivdy, domněnky, které si o druhých vytváříme Jaká věc by byla nezbytná pro mne a dokázala bych nutkání koupě odolat? Ten pocit z vlastnictví něčeho tak cenného musel být opojný. (A o to hořčí procitnutí!) Jak snadno se smrtelníci nechají zmanipulovat a jak snadno si nechají namluvit, že něco nezbytně potřebují. V tomhle ohledu asi nejtěžší sebeuvědomění, kolika nezbytnými věcmi se dnes všichni obklopujeme a za jak nezbytné je potřebujeme, i když je vlastně nepotřebujeme.

Osudy některých postav mne velice zasáhly (Brian, jeho bratr, Cvalíkova manželka), u jiných jsem byla náležitě otřesena (Nettie a Wilma), ale byly i takové, u kterých jsem si zhluboka oddychla, že se jim oči nakonec otevřely. King po celou dobu mistrně budoval napětí a i když se v ospalém maloměstě zdánlivě nic nedělo, tísnivý pocit v pozadí byl čím dál nepříjemnější, mračna na obzoru houstla a věštila bouři až najednou byla černá a ztěžklá hromy. Škoda jen, že samotný závěr mi přišel odbytý, shrnutý do pár odstavců.

King je opravdu Král, navzdory odbytému závěru deset hvězdiček z deseti.

ja.kordo
ja.kordo
25.08.2023 3 z 5

Veľký potenciál tejto knihy zabíja nudne spracovaná repetitívnosť, kvôli ktorej som začal mať približne v polovici príbehu zajačie úmysly (to sa mi zatiaľ stalo len pri jednej Kingovej knihe, že by som ju nedočítal). Túto som však nakoniec zvládol a pozrimeže - posledných približne 100 strán bolo fakt super (až na to unáhlené vyriešenie celého problému). Keby sa King lepšie popasoval aj s tým stredom, nemal by som problém túto knihu odporúčať.

Marekh
Marekh
27.07.2023 3 z 5

Knihu jsem měl půjčenou od kamarádky a musím říci, že jsem s knihou docela zápasil. Trochu jsem se na této knize zaseknul. Kniha byla hodně zdlouhavá.

V městečku Castle Rock si jeden cizinec otevře obchod s názvem Nezbytné věci. Lidé z města obchod navštěvují a pořizují si věci za velmi nízkou cenu. Za zboží platí penězi, ale také slíbí obchodníkovi, že provedou svým sousedům drobný žertík. Postupně dochází k různým nesvárům, potyčkám i vraždám..

V závěru knihy jsem byl už unavený a pletly se mi některé postavy, protože se mi zdálo, že jich bylo hodně. Závěr knihy je napínavý.

Okoslav
Okoslav
18.07.2023 4 z 5

Dokonce i na Kinga nezvykle dloooouhá expozice, skvělá druhá půlka a tradičně kingovsky ujeté finále. A jsem jediná, komu story katolíci vs. baptisté připadala jak side quest ze Zvonokosů? :-))

čemijka
čemijka
09.07.2023 4 z 5

Kniha o lžích, iluzích, manipulaci a přáních. Co všechno dokážeme udělat pro věc, kterou chceme v životě ze všeho nejvíc? King jako vždycky buduje atmosféru na třičtvrtě stran, seznamuje nás s postavami, aby pak mohl spustit malou apokalypsu a peklíčko na zemi. Pan Gaunt jako loutkář postrkuje lidi z městečka Castle Rock k žertíkům, které mají nedozírné následky.
A co jsem si z toho vzala? Pozor na to, co si přeješ - Všechno není tak, jak se na první pohled zdá - Pomsta nic nevyřeší.
Čtení jsem si užila a byl to opravdu "obchod, jaký tu ještě nebyl" :)

Frizer
Frizer
29.06.2023 5 z 5

Jedná z mých top Kingových knížek. Celý nápad s tajemným cizincem "plnící přání" za malé úslužby je výtečný a od začátku knihy můžeme sledovat rozklad jednoho malého městečka a jedné malé komunity. Knížka v podstatě nabírá od začátku tempo, které nepolevuje a z jednoho malého kamínku který se sám valí krajinou je ke konci lavina které srovná vše se zemí. Skvělé postavy, originální příběh, nekompromisní tempo a napětí....nic víc od Kingových knížek nepotřebuji. Spíše než o horror jde ale o sžíravý thriller.

liduska.richter
liduska.richter
27.06.2023 5 z 5

Přinejmenším první polovina naprosto výborná, pak kniha bohužel trochu ztrácí tempo.

Luigi1
Luigi1
16.06.2023 3 z 5

Je to smutný ale je to slabší

Šáfa_vole
Šáfa_vole
12.06.2023 4 z 5

Jak někteří píšou - i já dávám solidních 80%.
Rozhodně je to mezi ostatními současnými horory nadprůměr - ale i tak se člověk po přečtení neubrání pocitu že potenciál byl mnohem větší.
I tak - tísnivé, napjaté a zlé. Rozhodně stojí za to.

Jamal
Jamal
06.06.2023 4 z 5

75%...

TynaBehuncikova
TynaBehuncikova
01.06.2023 2 z 5

Ach, tohle mě tak potrápilo. Já jsem upřímně hlavně ráda, že to mám za sebou a můžu se pustit do něčeho jiného. Měsíc a půl jsem se s tím mořila a nutila se do toho, protože mě to prostě nebavilo. Hlavní motiv je přitom velmi zajímavý, ale přijde mi že 80% knihy je jakási podivná omáčka okolo, vlastně se nic neděje a tak. Na začátku jsem pořád čekala až se to rozjede... pak se rozjelo a já zase čekala až to konečně skončí. King asi opravdu nebude nic pro mě.

Эva
Эva
24.05.2023 5 z 5

Tak tuhle knihu jsem odložila třikrát v průběhu asi deseti let. Tentokrát jsem si řekla, že to dám a podařilo se! A naprostá pecka, chytla mě od první stránky a držela až do masakru na konci. Bavily mě odkazy na další Kingovy knihy (Mrtvá zóna, Cujo, Temná půle..), bavily mě žertíky obyvatel Castle Rocku, bavilo mě i to neskutečné množství postav.. King ve své vrcholové formě, už chápu, proč tuto knihu jeho skalní fanoušci označují za jednu z nejlepších.