Nezbytná smrt Lewise Wintera

Nezbytná smrt Lewise Wintera https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238416/bmid_nezbytna-smrt-lewise-wintera-mam-238416.jpg 4 58 17

Glasgowská trilogie série

< 1. díl >

Devětadvacetiletý muž žije sám ve svém glasgowském bytě. Zazvoní telefon. Neformální konverzace, z které ale vyplyne pracovní nabídka. Stopy najdeš, když víš, kde je hledat. Je to expert. Samotář. Na volné noze. Další kšeft je jen další kšeft, ale co když chce tahle organizace víc? Setkání v klubu. Nabídka. Stručná. Cíl: Lewis Winter. Je těžké dobře zabít. Lidi, kteří to dělají dobře, to vědí. Lidi, kteří to dělají špatně, poznají zlé způsoby. Zlé způsoby mají své důsledky. Strhující a poutavý román o temných vztazích a ještě temnější morálce. Nezbytná smrt Lewise Wintera představuje pozoruhodný a výrazný nový hlas v detektivním žánru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Panteon
Originální název:

The Necessary Death of Lewis Winter , 2013


více info...

Přidat komentář

vlkcz
20.08.2022 4 z 5

Zvláštní krimi vyprávěná hlavně z pohledu pachatele, nájemného vraha. Ke slovu se dostanou i ostatní postavy včetně oběti, objednatelů vraždy, vyšetřujícího detektiva a dalších. Autor zvolil velice úsporný styl (možná ho mohl u jednotlivých postav trochu pozměnit, aby je individualizoval, ale zase tolik to nevadí). Postavy nejsou černobílé, u většiny z nich jejich pohnutky chápete a aspoň chvíli s nimi žijete.
Na to, jak detektivky nejsou můj top žánr, tahle zaujala, a určitě dojde i na pokračování.

kusma
02.01.2022 3 z 5

Zvláštní kniha. Zejména styl psaní, kdy autor nezná užití souvětí a jede na jednoduchých krátkých větách, mi hodně dlouho vadil. Zvykla jsem si, dávalo to knize jistý unikátní ráz. Přesto jsem ráda, že to není standard. Příběh sám není špatný, chvilku mi trvalo se začíst a zajímat se, ale nakonec mě to i zabavilo a čekala jsem, co z toho bude. Uvažuji mezi třemi a čtyřmi hvězdami.
A jen na okraj, opravdu nemám ráda, když je na začátku seznam postav, za mne zbytečné.


jprst
04.10.2021 2 z 5

Docela zajímavý náhled na část života nájemného vraha podaný poněkud neobvyklým způsobem, k přečtení to sice je, ale označení jako nejlepší skotská detektivka roku je silně přehnané.

martin6849
02.10.2021 1 z 5

Tak tohle je prý nejlepší skotská detektivka roku (těžko říct kterého). Pokud to tak opravdu je, tak potěš noha! Naštěstí je kniha krátká a stála mě jen tři pětky. Předpokládám, že to je ležák, který skoro nikdo nekupuje, když ho přidávají za pár šupů jako "dárky". A asi i tohle se vyplatí.

Děj tak nějak o ničem, postavy klišoidní, nic extra. A opravdu nemám rád, když vyprávění probíhá v přítomném čase. I proto jsem hodnotil, jak jsem hodnotil.

Nicméně jako předěl, kdy si chce člověk vyčistit hlavu od jiné knihy, než se pustí do další (a na tuhle úspěšně velmi rychle zapomene), je to OK.

hanzmb
06.10.2020 4 z 5

Jak už napsala čtenářka přede mnou - Q. Tarantino v knize. Ten zvláštní neosobitý způsob popisu života, duševních pocitů či jednání nájemných vrahů je neopakovatelný. Autor přitom vždy včas vše odlehčí vstupem "normálních" smrtelníků. Jsem zvědav, zda to utáhne i další díly této série.

šipek
25.03.2019 4 z 5

Tak mě se kniha líbila. Na pět hvězdiček to nebylo, ale dobrý. Zajímavý pohled z druhé strany, příběh má spád a zajímavý děj. Trošku otevřený konec knihy mě donutí brzy sáhnout po pokračování. Knihu doporučuji.

Daduška
24.09.2018 4 z 5

První díl z trilogie. Příběh mě hodně bavil, čtenář drží palce i v podstatě záporné postavě. Zápletka není nijak složitá, ale ty tanečky okolo... Doporučuji.

cadic
08.01.2018 4 z 5

Za mě zajimavě napsaná krimi, ale spíše mi to přišlo jako povídka, než jako kniha nevím proč :) Ale velice mě bavila i když na konci mi zůstalo pár nezodpovězených otázek. 8/10

dagsvob
26.02.2017 5 z 5

Netradiční styl, ale bavil mě. Krátké věty působí svižně a úderně. A bavil mě i samotný příběh.

iLuciferie
27.12.2016 4 z 5

Tohle je opravdu velice netradiční počin. Mě kniha bavila.

kalache
19.12.2016 4 z 5

...nezbývá, než hlavnímu hrdinovi držet palce...

marhasx
05.01.2016 3 z 5

Nezvykle napsaný, ale zajímavý příběh. Stojí za přečtení

witko
24.10.2015 3 z 5

Netradičně psaná krimi, určitě psaná zajímavě, ale mne to dělalo mírný problém. Což určitě není chyba autora.

čef
01.10.2015 5 z 5

Nový tvar detektivního thrilleru je opravdu hutný, stylem vyprávění nikoho nepřipomínající a hlavně napínavý od začátku do konce. Kniha si určitě zasloužila na obalu uvedené ocenění a zařadila se směle k dílům takových skotských spisovatelů jako MacBride, McClure, McDermidová nebo Rankin, aniž by je jakkoliv kopírovala.

Radůz
28.09.2015 3 z 5

Dalo by se říct, že je to taková příručka pro nájemného vraha. Nenáročná oddechovka, která je dle mého zbytečně krátká. Je to škoda, mohla být trošku delší a propracovanější. Třeba by mě zajímalo, jak to dopadlo se Zarou...

mmmisulka.r
31.03.2015 3 z 5

Hmmmmm, velmi zvláštní kniha, aspoň pro mě. Dobrý příběh, ale dlouho jsem si zvykala na jeho podání, ale na té jednoduchosti psaní, něco je. Kniha vám dá zajímavý náhled na život jednoho nájemného vraha a všeho, co se ho týká...
Milovníci Q. Tarantina budou nadšeni. Kniha je totiž jeho stylu velmi podobná.

metrolog
25.03.2015 4 z 5

Trochu jiná "detektivka", pokud se tak vůbec dá nazvat. Dobře se čte, nevyžaduje od čtenáře velké přemýšlení a kalkulování, je to prostě jen vyprávěná epizoda ze života jednoho nájemného vraha. Na druhou stranu v tom velkém množství severských detektivek docela dobrá volba pro proložení. Já byl od začátku polapen, a ač jsem se chtěl po koupi jen trochu začíst, jaké to je, dojel jsem jí hned až do konce. A to je u mě co říct, takže věřím, že podobně chytne i další čtenáře. Takže doporučuji. :-)

Autorovy další knížky

Malcolm Mackay
skotská, 1981
2015  72%Nezbytná smrt Lewise Wintera
2016  70%Jak se loučí střelec
2017  84%Náhlý návrat násilí
2017  100%Malcolm Mackay - komplet (1-3)

Kniha Nezbytná smrt Lewise Wintera je v

Právě čtených1x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce98x
Chystám se číst42x
Chci si koupit4x