Nezbedný mistr balad

Nezbedný mistr balad https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13158/bmid_nezbedny-mistr-balad-6dn-13158.jpg 4 34 12

Historický román o Françoisu Villonovi Americký autor líčí ve svém románu s určitou dávkou osobitého humoru osudy Françoise Villona, jednoho z největších středověkých francouzských básníků. Villon, věčný darebák a neustále pronásledovaný rebel, jehož život byl ve skutečnosti možná daleko tragičtější, tvořil poezii plnou lásky k životu a lidem. Svým obsahem jsou jeho verše stále moderní a podmaňují si čtenáře hlubokým citem pro spravedlnost, lidskou důstojnost a solidaritu s utlačovanými. V románu se autorovi podařilo vytvořit plnokrevnou postavu, která odpovídá nadčasovému duchu Villonových básní a zároveň čtivý příběh, zasazený do reálných historických souvislostí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Brief Hour of François Villon , 1938


více info...

Přidat komentář

mariva
29.11.2020 5 z 5

Knihu jsem poprve četla v 15ti letech a bylo to moje skoro první setkání s Villonem. Byla jsem okouzlena romantickým příběhem, krásná obálka přidávala další plus na představě romantického básníka. Později jsem četla jeho poezii a letošní výzva mě k ní znovu přivedla, takže jsem vylovila z knihovny tuto knihu a začetla se do ní znovu. S odstupem spousty let jsem se na knihu dívala trochu realističtěji, ale pořád má v sobě velkou dávku romantiky, i když dnes už vím, že závěr knihy je pouze autorovou fantazií, protože o pozdějším věku básníka už není nic známo. Určitě si ještě znovu přečtu i knihu Jarmily Loukotkové pro srovnání, i když její překlady Villonovy poezie mi moc nesedí. Ale tato kniha má pořád místo v knihovně mezi mými oblíbenými.

orinka3
29.10.2020 3 z 5

Docela zdařile napsané, ale je to tak trošku červená knihovna. Jako bych viděla francouzský historický film z 60. let se spoustou romantiky a dobrodružství. Pro začínajícího čtenáře trošku šroubovaný styl.


Titty1929
23.06.2020 4 z 5

Rebel, který se pohybuje na okraji společnosti se v tomto románě proměňuje, dospívá skrz životní lásku. Je to méně nezbedné než jiné fikce, které jsem četla o Villonovi (Loukotková: Navzdory básník zpívá, Voskovec, Werich: Balada z hadrů), přesto jsem román četla s chutí, autorův styl psaní mi přišel zábavný.

Allla9
14.05.2020 5 z 5

Básník Villon mě naprosto uchvátil.

nicolettkaa
31.10.2019 2 z 5

Knížku jsem četla na doporučení až potom, co jsem za sebou již měla naprosto úžasnou knihu od paní Loukotkové a musím říct, že se s ní Nezbedný mistr balad v podání J. Erskine nemůže vůbec srovnávat. Ztvárnění básníkova života mě v tomto případě vůbec nezaujalo a ani jsem si k žádné postavě nevytvořila dostatečné sympatie, abych mu / jí "fandila". Přesto věřím, že romantickým duším by se líbit mohla.

Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako Kniha, která má na Databázi knih v době čtení méně než 10 komentářů.

Hobo
28.07.2019 5 z 5

Bohužel jsem četl až rok po Loukotkové Navzdory básník zpívá. V roce 1968! (Bože, je to možné?) Tenkrát jsem si ještě vedl žebříčky nejlepších knih roku a ač se umístila na vysokém 5. místě, přesto byla Loukotkovou převálcována (rok předtím 2. místo, a to po Egypťanu Sinuhetovi!) Neznamená to tedy nic jiného, než že dojem po Loukotkové přetrvával a Erskine měl silnou konkurenci. Ovšem oprávněně vyhrála Loukotková. Erskine podle mého zejména o závěru Villonova života silně fabuloval a romantizoval; řekl bych, že Loukotková uchopila nedostatek historického materiálu mnohem umělečtěji a silněji. Poklidný konec života někde v ústraní nás holt tak neuchvacuje (inu mládí).
Ale proboha, nechť to nikoho od Erskina neodradí! Vždyť v r. 1968 to byla 5. nejlepší kniha, jakou jsem přečetl...

Stolda
05.04.2018 3 z 5

Za tenhle komentář se na mě asi snese snůška zloby, ale ač mám Villona hodně rád, tohle přeci s Villonem nic moc společného nemá - jestli vůbec něco. . Jedině, že by se z rebela stal romantik. A to si až tak doopravdy nemyslím.

Damato
11.03.2018 5 z 5

Už vím , co je to dar generacím budoucím. Babičko moje, tys dnes stála někde poblíž, když jsem na půdě otevřela pečlivě zabalený a převázaný balík knih . Na vrchu vydání nějaké knihy z roku 1951, bez názvu, vevnitř pírko - nedávno bych věřila, že to pírko se tam nějak dostalo, dnes vím, žes mi ho tam nechala ty, nebo někdo hodně tobě podobný a na první stránce , až mi srdíčko chvilku i tlouct přestalo...Já nejsem, to já dobře vím, syn králův jemuž vínek sluší... můj milovaný Villon a v tu chvíli mi to došlo. Vždyť první knížky o Villonovi jsem četla u tebe, tys ho milovala , stejně jako já. Jestli jsem v první třídě měla z tvých dárků v podobě knížek radost, dnes jsem se nad touhle rozplakala. Nebylo to radostí, bylo to dojetím a posílám ti nahoru vzkaz a děkuji. Tohle nedám nikdy z ruky a jednou ji takhle tajemně předám svým vnoučatům, protože slibuji, moje dárky pro ně budou stejné jako byly ty tvé.

braunerova
11.05.2017 2 z 5

Hodně romantický obraz Františka Villona, druhá půlka knihy se blížila červené knihovně. Konec jsem už jen prolistoval.

JoshuaFlynn
10.09.2015

Nejlepší kniha jakou jsem doposud četl. Krásne přeložena Hankou, Děkují. Jenom škoda, že doposud jak svetovou tak českou nebolí Slovenskou filmovou tvorbou nebyl povšimnut. Hanba filmařum, kteří točí už ilión kráte natočené filmi stejne tematiky a na figu. Joshua Atwal Flynn - Jzef kanaloš

KikiZ
16.12.2013

Krásná knížka, i když troufnu si tvrdit že se skutečným mistrem Villonem toho příliš společného asi nemá, ale je to celkem fuk, protože se to hezky čte, je to správně francouzsky šarmantní i romantické. Moc pěkné.

mariva
01.10.2012 5 z 5

Naprosto skvělá knížka, krásně se čte, romantická. Bylo to mé první setkání s básníkem F.Villonem a od té doby jsem o něm i od něj četla snad skoro všechno. Dějově se podobá naší J.Loukotkové - Navzdory básník zpívá, ale tahle knížka je mnohem romantičtější, i když skutečnému Villonovi asi víc odpovídá ten od Loukotkové. Já ale dávám přednost tomuto jeho "životopisu"!