Nezatváraj oči

Nezatváraj oči https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346409/mid_nezatvaraj-oci-YTe-346409.jpg 4 367 117

V okamihu môžete prísť o všetko! Silný a desivý príbeh, ktorý sa vám dostane pod kožu. Zavriete oči na pár sekúnd a zrúti sa vám celý svet. Lisa Dalová sa hrá so svojou dcérou na skrývačku v parku. Jeden, dva, tri… zatvorí oči a ráta do sto. No keď ich znova otvorí, jej štvorročná dcéra Ella je preč. Zmizla bez stopy. Tragédia naplno zasiahne celú rodinu. Po rozsiahlom policajnom vyšetrovaní si nielen polícia, ale aj médiá myslia, že vedia, kto Ellu uniesol. No prečo sa nebránila a nekričala? Čo ak únoscu poznala? Lisu načisto ochromil strach, bojí sa, že svoju dcéru už nikdy neuvidí. Ak prídete o dieťa, najprv si to uvedomí vaše telo, hlave to dôjde až neskôr. Pretrhne sa neviditeľná pupočná šnúra medzi vami. Mozog zaznamená, čo sa deje, až keď sa vám všetko vo vnútri uvoľní a ochabne. A zmocní sa vás desivá hrôza. Kniha Nezatváraj oči si vyslúžila u anglickej kritiky prezývku Jednotka medzi bestsellermi. Tisícky ohlasov na internete, v ktorých čitatelia neskrývajú svoje nadšenie, zaradilo knižku medzi najčítanejšie detektívky. Autorke sa podarilo skĺbiť neuveriteľne komplikované charaktery do vzrušujúceho príbehu s množstvom zvratov, takže do konca netušíme, ako sa dráma skončí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro ženy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

While My Eyes Were Closed , 2016


více info...

Přidat komentář

Dela111
09.01.2024 5 z 5

Audiokniha
Před pikolou za pikolou je psychologický román s thrillerovou zápletkou. Námětem je tady to, co nechce zažít žádný rodič - čtyřletá holčička se ztratí mamince v parku.
Po psychologické stránce je příběh brilantně zpracovaný. Postavy jsou přesvědčivé, díky jejich vnitřním monologům čtenář ví, jak uvažují. Je to tak sugestivně popsáno, že cítíte jejich utrpení, bolest, zmatek a zoufalství. Příběh má vyrovnané tempo, postupně graduje až do finále.
Celou dobu mi bylo všech líto a závěr, kdy se vše propojí a přijde další odhalení, byl pro mne neobyčejně smutný. Tohle mne dostalo jako už dlouho žádná kniha. Vnímaví rodiče pochopí, nad čím se zamyslet.
Tady jsem zvolila audio a musím říct, že je velmi zdařilé. Obzvlášť Zuzana Slavíková načetla svůj part excelentně a pravděpodobně právě její výkon přispěl k mému nejvyššímu hodnocení.
Za mě doporučení.

Ann98
31.10.2023 5 z 5

Nejhorší noční můra všech rodičů, ale zároveň skvěle vykreslený příběh o psychologii člověka. Napínavé od začátku až do konce. Místy mi přecházel mráz po zádech.
Líbilo se mi dvojí vyprávění. Na jedné straně stojí únosce, na straně druhé rodina. Příběh tak nabízí pohled obou stran, ale dává nahlédnout i do jejich nitra. Na únosce se nedá koukat vyloženě negativně. Zprvu to byl nevinný motiv, který se trošku nevyvedl. Neomlouvám tuto postavu, to rozhodně ne. Ale není to klasický záporák se vším všudy.
Celé se to četlo moc dobře, stránky mi ubíhaly. Nicméně, už od začátku prakticky čtenář tuší, jakým směrem se bude děj ubírat. Není to nic složitého. Naopak. Kniha měla ve mně vyvolávala emoce od strachu až po napětí, což je jediné, co očekávám. Takže za mě je kniha fajn.
Jediné malé mínus je uspěchaný konec. Obě linky příběhu se protnou na posledních pár stránkách a všechno je tak divně rychle ukončeno. Konec by si zasloužil lepší zpracování.


Mabie
13.09.2023 2 z 5

Tak trochu jiný thriller.
Hodně dobrý začátek - docela sugestivně rozvinutá myšlenka ztráty blízkého člověka, následný dopad na psychiku nejbližších pozůstalých a popis truchlení, kterým se člověk vyrovnává se ztrátou. Velmi přesvědčivě bylo popsané, jak se truchlení může přelít do psychické poruchy nebo jak vede k depresi a stresu. A pak autorka dodala velmi nevěrohodné a překombinované rozuzlení, kterým příběh zcela zabila.
Jak pravila Julia Roberts v Pretty woman: Škoda. Velká škoda!

Pert
07.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha se mi tak do ¾ líbila, souhlasím s některými uživateli, že není moc uvěřitelné, že to byla jen náhoda, že je Ella sestra Chloe, která ublížila Matthewovi.
Konec to zkazil, nedávalo to smysl.

Pan_Švec
02.09.2023 4 z 5

Kniha o (dočasné) ztrátě blízkého člověka a a neskutečně sugestivní popis dopadů ztráty na okolí. Před pikolou za pikolou popisuje příběh rodiny, které zmizí uprostřed parku pětiletá dcera. Stane se obětí únosu a zahájení pátrání předchází trýznivě dlouhé chvíle vyvolané obavami matky z přílišné pozornosti, trapnosti situace či z přehnané hysterie. Ale dítě je pryč. Únoskyně možná umí samu sebe přesvědčit, že jedná v jeho zájmu, ale pochopitelně i na ni dolehne tíha odpovědnosti za čin, který nelze vzít zpět a za nějž musí přijít trest, což osud dítěte směřuje k jen těžko zvrátitelnému konci. Ten neprozradím.

Mikanadeta
28.07.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od autorky, a opět jsem nadšena. Přečteno za večer a dopoledne. Jedná se o naprosto strhující psychologické drama. Výborně napsáno, kniha se četla sama a nutí čtenáře číst dál a dál. Na každé stránce je další nová informace, nenechá vás to vydechnout. Ostatní tu píší, že měli pro Muriel jisté pochopení ale s tím se ztotožnit nemohu. I kdyby byl člověk zoufalý sebevíc, jsou prostě věci, které se nedělají. Jen by mě zajímalo, jak to s Muriel bylo dál.

Alma-Nacida
10.03.2023 3 z 5

Audiokniha, začátek byl hodně dobrý a bylo zajímavé sledovat, jak se Muriel pomalu sype, ale ten závěr to pro mě pokazil. Připadá mi neuvěřitelné, že by se dokázala sama takhle rychle a kompletně vzpamatovat a proměnit v takovou hodnou a bezmála moudrou paní, a to s tím autem v úplném závěru... to už snad je opravdu moc a navíc je to úplně zbytečné. Kdo je kdo mě napadlo celkem brzy. Myslím taky, že by bylo spíš uvěřitelné, kdyby Muriel rodinu opravdu sledovala, než takováto neuvěřitelná náhoda.
Takže celkově je to nakonec průměr za dvě a půl hvězdy.

KnihoSny
20.02.2023 4 z 5

Čekala jsem od knihy něco jiného ale nakonec to bylo dobrý trošku zamotané a konec mě naštval potřebovala bych pár Kapitol navíc abych věděla co je pak na nebo co bylojinak mohu doporucit

Lady.Lucrezia
11.02.2023 3 z 5

Kniha, která Vám uteče. Rozhodně je zde znatelné psychologické cílení více na ženy u kterých samozřejmě podprahově zaryje více než u většiny mužů. Je zvláštní sledovat co se postavám honí hlavou v takovémto měřítku, nejsem na to až tak zvyklá.

Lexie321
08.09.2022 5 z 5

Kniha bola fantastická. Veľmi dobre sa čítala. Rozprávanie Lisy, Muriel a Matthewa sa mi veľmi páčilo a s touto knihou som mega spokojná. Odporúčam.

Pavlína2019
06.09.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, čte se sama a dobře, příběh je napínavý, jeden moment mě překvapil.
Citlivý rozbor povah a jejich trápení.
Jen jsem doufala, že dopadne tak, jak chci...
Doporučuji k přečtení.

Adriena838772
20.08.2022 5 z 5

hodně dobrá knížka a u tohohle tématu jsem zustala

KatyRina
13.07.2022 3 z 5

Kniha se mi líbila námětem, bohužel přečíst ji mi trvalo déle, než jsem čekala. Třičtvrtě knihy nuda. Táhlo se to a už jsem chtěla knihu odložit, ale jsem ráda, že jsem to neudělala. Posledních pár Kapitol mě na celé knize bavilo nejvíc. Škoda, že kniha nebyla více napínavější od jejího začátku.

LeXy.36
31.03.2022 3 z 5

Všechny postavy mi přišly silně nesympatické. Charaktery postav jsou jaksi divné, asi to nebudu umět popsat. Ale jo čtení nelituju, takový průměr. Ztráta dítěte je silný námět, tady za mě ne zcela dobře uchopený. Přišlo mi to jako seriál, charaktery postav v seriálu, mají dost často jenom jednu polohu emocí...

Prateri
08.01.2022 4 z 5

Ztráta dítěte z jakéhokoliv příčiny je krutá. Zničí to život jednotlivce i celé rodiny. Nečtu takové věci ráda, ale stalo se. Dvě milující matky, každá s jinou formou mateřské lásky - tyto lásky se střetnou. Před pikolou za pikolou nebudu hrát a Před pikolou za pikolou nebudu znova číst. To nechci další čtenáře odradit, nemám ráda, když je dítě, třeba jen malou chvilku, nešťastné.

SimonaP
07.11.2021 3 z 5

Knížka napsaná čtivě, i když od začátku znáte pachatele, přemýšlíte, proč a co je vlastně s Matthewem a jak to celé dopadne.

MíšaS.
01.11.2021 2 z 5

Námět byl zajímavý, přečíst se to dalo, ale asi tak od půlky jsem tušila, co se děje a kdo je kdo. Takže jsem začala přeskakovat odstavce, abych se nějak prokousala na konec.
Tuctové čtení, na které si za měsíc ani nevzpomenu.

janina66
21.10.2021 2 z 5

Nelíbilo! Zřejmě jdu proti proudu. Kdybych nevyslechla jako audio, asi bych nedočetla. Jediné poslední dvě až tři kapitoly knihu vylepšily. Jinak nic, co by se mi na knize líbilo. Pěkná depka.

Raddkaa
30.09.2021 5 z 5

Strhující a velmi napínavý psychologický thriller. Malá holčička se ztratí mamince při hře na schovávanou. Děj je strhující a rozhodně vás bude zajímat, jak to s holčičkou celé dopadne. Dílo je poměrně emotivní a smutné. V závěru knihy se dočteme nečekaného propojení těchto dvou žen. Knihu doporučuji, pokud máte rádi psychologické romány.

work
27.08.2021 5 z 5

Je škoda, že překladatel nepoužil originální název knihy (While My Eyes Were Closed), více by to podtrhlo autorčin záměr. Čekal jsem dobrý thriller, ale dostal jsem něco jiného - hutnou a strhující komorní jízdu, balancující někde na pomezí psychologické studie a fikce.
I když je novela v kategorii "detektivky a krimi", zase až tak moc detektivního - a vlastně ani kriminálního - se tam neděje a už od začátku víte přesně, co se stalo a kdo za to může. Nevíte ale proč se to stalo. Autorka vytěžila pomyslné maximum z niterných světů dvou zcela odlišných žen a jedné čtyřleté holčičky, a postavila okolo nich zápletku, která vůbec nedopadne tak, jak byste odhadovali, a nedopadne ani tak, jak byste si přáli. Po posledním řádku zůstane jen ticho, které vás nechá se svými vlastními myšlenkami... A je pravděpodobné, že se na své děti začnete dívat jinýma očima.
Snad to není na plný počet hvězdiček, přece jen je Lisina linie vyprávění někdy zbytečně zdlouhavá a příběh brzdí, ale Muriel i Matthew jsou pro změnu napsaní tak dobře, že to vynahrazují. Posloucháno jako audiokniha (a audiokniha jedinečně načtená) během jednoho dne a dlouhé noci. Bravo.