Nezapomeňte: Příběhy Paměti národa

Nezapomeňte: Příběhy Paměti národa https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502233/bmid_nezapomente-pribehy-pameti-naroda-m9j-502233.jpg 5 12 3

Společnost Post Bellum ve sbírce Paměť národa dokumentuje osudy, na které se zapomnělo či zapomenout mělo, a vypráví je dál. Kniha Nezapomeňte vycházející z této unikátní sbírky nabízí např. do dobového kontextu zasazený životní příběh rytíře českého disentu Luboše Dobrovského, státníka, vlastence a Evropana Karla Schwarzenberga, s kultovní Jazzovou sekcí neodmyslitelně spojeného Čestmíra Huňáta, ale i dalších, méně známých hrdinů.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
11.04.2024 4 z 5

Paměť národa s respektem podporuji. Dělá spoustu užitečné práce, vydávání faktografických knih s osvětovou příchutí je jen špičkou ledovce. Tady jsou propojeny osobní příběhy nefalšovaných hrdinů (bratři Klečkovi, Milan Paumer, Karel Schwarzenberg, Luboš Dobrovský z těch známějších) s encyklopedicky zpracovanými informacemi o paravýsadcích za okupace (neboť nebyl jen Silver A), deklaracích české šlechty ve válečných letech (protože i to byli, slovy mé tchyně, "naši", ať měli jakoukoli národnost), litetatuře zabývající se Mašíny atd. Je to informačně nabité, je to věcné, je to dobré.

Ferda43
28.12.2023 5 z 5

Velice dobře poskládané příběhy. Známé i méně známé postavy spojuje hrdinství. Při čtení mi ukápla nejedna slza a cítila jsem obrovský obdiv k lidem, kteří se nebáli riskovat nejen své životy, ale i životy svých rodin... Takový druh literatury by měl být zařazen do povinné četby.


tittanie
05.12.2022 5 z 5

Velice zajímavě čtení. Jsem ráda, že Paměti národa tuto knihu vydalo. Ještě jsem si všimla prvního dílu a ten si chci taky přečíst.
Musím říct, že jsem nadšená. Příběhy byly vybrány, tak aby nebyly úplně známe třeba Horáková nebo Píka, ale pro mě příběhy někdy ne zcela známé. Ale velice zajímavé. Kniha nepopisovala jenom komunistický odboj, ale i nacistické koncentráky. Za mě velice dobře poskládané a vybrané příběhy.
Můžu doporučit další čtení ke knize a to:
https://www.databazeknih.cz/knihy/utek-z-leopoldova-veznice-odboj-doba-480083 kniha je sice velice dlouhá, ale pokud vás tako tématika baví, tak počet stránek není překážkou. Váže se k prvnímu příběhu.
https://www.databazeknih.cz/knihy/zatim-dobry-23623 Velice čtivá kniha k poslednímu příběhu o útěků Mašínů, Švedy, Paumera a Janaty.
A samozřejmě https://www.databazeknih.cz/knihy/bila-voda-459542