Nezapomeň na mě

Nezapomeň na mě https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426085/bmid_nezapomen-na-me-Vs9-426085.jpg 5 118 48

Píše se rok 1786. Mary Broadová, dcera rybáře z Cornwallu,je za krádež klobouku odsouzena k smrti oběšením. Ortel je ale posléze změněn a místo oprátky čeká Mary transport do Austrálie s jednou z prvních skupin trestanců. Už děsivé podmínky na lodi předestírají, že život v kolonii nebude žádný med. Osud si pro Mary v nemilosrdné zemi přichystal radosti i strasti, každodenní rutinu i velkolepá dobrodružství. Díky své nezdolné povaze však Mary nadále doufá, že v budoucnu na ni znovu čeká její milovaný Cornwall.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Remember Me , 2003


více info...

Přidat komentář

evineckY
01.02.2024 5 z 5

Je veřejně známé, že stovky, snad i tisíce trestanců umíralo v lodích na Temži, protože bylo málo věznic a trestalo se neúměrnými tresty za jakoukoli drobnost, jako byl bochník chleba doživotními tresty, nebo provazem.
Na každého vězně byl příspěvek a jelikož se na nich přiživovali a obohacovali majitelé lodí a dozorci, tito živořili v nelidských podmínkách.
Paní autorka nám vypráví pravdivý příběh o Mary, nad kterým by zaplakalo každičké oko. Strastiplná cesta do nové země bez ničeho, hladovění a bez vody. Dokud si člověk nepřečte tak hrozné příběhy, vůbec si nedokáže ani představit tu beznaděj a trápení všech odsouzenců.
Řeknu vám, není to jednoduché čtení, žádná sladká romantika.
Moc doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány.

intelektuálka
04.11.2023 4 z 5

Pěkná obálka a hodnocení mých oblíbených čtenářek.... a to mne přivedlo k této životopisné knize ....

Dívka Mary, která byla kvůli banální krádeži odsouzena k hrdelnímu trestu ....

Trest je posléze změněn - a Mary se vydává na dlouhou plavbu do Nového Wallesu ....
Kniha je vybavena mapou - takže můžeme sledovat její cestu ....

Toto je příběh o síle ženy, která to nikdy nevzdává - i když přijde o všechny své blízké ....

Závěr vyzní pozitivně - a je pěkné přečíst si o fungující spravedlnosti ....

Knihu doporučím.


be_pa
18.10.2023 5 z 5

Tak tahle kniha mne dostala. Neskutečný příběh podle skutečných událostí. Příšerné vězeňství Anglie 18. století. Mořeplavectví, osidlování nových kolonií. Měla jsem pořád otevřené mapy a sledovala jejich strastiplnou cestu.
SPOILER: Nejdříve Mary pobývá v hrůzném vězení, odkud ji a ostatní odsouzené převezou na vyřazené trestanecké lodě, kde čekají na transport v ještě hrůznějších podmínkách. Je součástí první osidlovací flotily 11 lodí putující do Nového Jižního Wallesu. Na jejich lodi mají ženy naštěstí trochu volnější režim. Cestou Mary porodí dceru. Na lodi pozná Willa, kterého si v Sydney vezme a narodí se jim syn. Po strádání v kolonii se rozhodnou pro útěk. Osm lidí a dvě děti ujedou 5000 km. Obeplují Austrálii východně, dostanou se přes Torresův průliv a po neznámých, málo prozkoumaných mořích na otevřené lodi úspěšně doplují do Kupangu na ostrově Timor, aby byli nakonec zase zajati a příšerně strádali na cestě napříč oceány zpátky do anglického vězení.

Nadík
01.06.2023 5 z 5

Tento příběh mě pohltil...za tři večery kniha přečtená, určitě si přečtu další knihy od této spisovatelky...

Kami33
14.05.2023 5 z 5

Někdy mě mrzí, že většinu knih hodnotím 5 *, teď mi ta jedna chybí, abych mohla zdůraznit, že toto bylo opravdu skvělé. Zajímavé téma, napínavý děj, trošku smutku a obdiv k hrdince. Moc jsem si čtení užila.

Elapheg
03.05.2023 5 z 5

Možný spoiler:
Kniha Nezapomeň na mě je podle skutečných událostí a je to i kniha, která velmi důsledně líčí život tehdejších trestanců v roce 1780 a dále. Mary Broadová z Cornwallu je za krádež klobouku odsouzena k trestu oběšením, který je následně přehodnocen na nucený transport do Austrálie, kde probíhalo první osídlování Austrálie trestanci. Podmínky na lodi jsou příšerné. Snad jen polovina z původního počtu trenstanců cestu přežije. Avšak ani v trestanecké kolonii nejsou podmínky příznivější. Další lidé umírají právě zde v trestanecké kolonii. Mary Broadová na lodi dokonce porodí své dvě děti a vdá se v kolonii. Avšak pro Mary a její blízké cesta trestaneckou koloniíí zdaleka nekončí. Je to kniha o obrovské nezdolnosti lidského ducha, zvláště Maryiného, která svou odvahou, odhodláním a vůlí, předčí i mnohé muže. Mary jsem držel palce od samého začátku. Je to kniha o Jobových ranách, které Mary stíhají od začátku až do konce. Je to kniha o velké odvaze, odhodlání, lásce, přátelství, uchování si lidské důstojnosti i za těch nejhorších podmínek a šlechetnosti vůči druhým. Toto nelze jinak než obdivovat a hluboce před Mary smekám. Jednoznačně pět hvězd a doporučení. Nemusíte se bát žádné červené knihovny, tady budou Vašimi společnicemi smrt a bída s nouzí. Život je jen pro ty s nějvětší lidskou vůlí.

PavlaA
04.04.2023 5 z 5

Úžasný příběh o velmi silné a odhodlané ženě. Četlo se mi to velice příjemně, navíc s myšlenkou, že příběh není smyšlený a Mary opravdu existovala a celé toto "dobrodružství" prožila.

simca9342
27.03.2023 5 z 5

Poutavý historický román a první přečtená kniha od autorky v jednom, určitě nebyla poslední. Také mi skvěle zapadla do zdejší čtecí výzvy jako kniha obsahující mapu ( téma 4.)
Mary s láskou vzpomíná na život v rodném Cornwallu a následné stěhování od rodiny do Plymouthu. V této chvíli sedí v chladném vězení za drobnou krádež a čeká na smrt. Ano, čtete dobře. V osmnáctém století byla jiná doba a ani ne dvacetiletá divka se těžce smiřuje se svým tragickým osudem, který má končit oběšením. Nebo to nakonec bude přeci jen jinak?
Historie ve většině případů donutí člověka dospět. Tento příběh, i když není z druhé světové je dalším důkazem.

Maky806
22.01.2023 5 z 5

Tenhle příběh z hlavy jen tak nedostanu. Opravdu poutavé čtení od začátku do konce. I slza ukápla.

luciefeix
23.10.2022 5 z 5

silná kniha o neskutečné odvaze a touze žít

broskev28
14.08.2022 5 z 5

Opravdu zajímavé čtení, o to víc, že hlavní hrdinka opravdu žila a autorka se velmi striktně řídila právě jejím známým životopisem.
Vybrala jsem si tuhle knihu v domnění, že to bude prázdninová romantická oddechovka, vždyť už jen ta obálka k takové domněnce svádí. Naštěstí pro mne se sladkobolné loučení (nebo čekání) nekonalo, došlo spíše na přesný opak. Často jsem si vzpomněla na knihu Morganův úděl, která popisuje vznik trestaneckých kolonií v Austrálii velmi podobně, tedy velmi nelichotivě pro anglickou vládu (s.164).
Čtivé, zajímavé, slušně přeložené, snad jen slovo transportace se nepovedlo. Román zalidněný mnoha postavami, narazila jsem tady i na nečekané historické souvislosti (Bounty). Nebýt reálné předlohy, pochybovala bych o nezdolnosti hlavní hrdinky. Takto naopak sama pro sebe vymýšlím pokračování jejího příběhu, třeba v Novém světě . . .

„Tady nemůže vychovávat děti. Jak by mohla bojovat proti té bídě, degradaci a naprostému zoufalství? Jak by mohla děti učit, že krást je špatné, když se tu jinak přežít nedalo? Nebo že smilstvo je hřích, když pro většinu představovalo jedinou útěchu? Téměř všechny zdejší děti byly nemanželské, většina matek ani nedokázala jistě říci, s kým svého potomka zplodila.“

leona0568
08.07.2022 5 z 5

Velice dobrá kniha, zajímavě, poutavě napsaná na základě skutečných událostí. Hlavní hrdinka je statečná, bystrá, dokáže přežít neskutečné utrpení při výkonu trestu za krádež klobouku a balíčku jedné paní na ulici. Za krádež na veřejném místě měla být odsouzená k trestu smrtí oběšením, ale soud vynesl rozsudek, kterým se dostala s trestanci lodí až do málo osídlené Austrálie. Na konci románu se dovídáme, že Mary přežila a shodou šťastných okolností jí byl trest zrušen a dostala se na svobodu. Škoda, že není známo jestli se vdala, měla další dětí a žila šťastný, spokojený život. Za to všechno, co musela prožít, si to skutečně zasloužila.

Monika1717
04.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Kolonizace Austrálie. Velmi zajímavé, zejména proto, že podkladem byl skutečný příběh ženy, která byla do kolonie poslána za trest. Během plavby i během pobytu zažívá neuvěřitelná dobrodružství. Nakonec uteče, skrývá se, přijde o své milované děti. Dostane se z vězení. Škoda, že stopa po této pozoruhodné ženě v této chvíli končí.

pat4157
31.05.2022 5 z 5

Máme se moc dobře. Pořád skuhráme, ale kdybychom prožili jen setinu toho co hlavní hrdinka, uvědomili bychom si, za kolik věcí bychom měli být vděční.

raty
13.03.2022 5 z 5

Strhující příběh, ve kterém nás autorka seznamuje s osudy reálné postavy Mary Broadové, jedné z prvních trestanců deportovaných do Austrálie. Neradostné čtení o hrůzných podmínkách na lodi i v nové kolonii, o síle vůle k životu a o všem, co jsou lidé schopní vykonat, aby přežili oni, jejich děti a přátelé. Pěkně zpracované a čtivé. Čekala jsem spíš červenou knihovnu a byla jsem velmi mile překvapená.

kykyna42
13.02.2022 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha o silné ženě, která je po svém selhání ,odsouzena k až moc tvrdému trestu.
Její síla s kterou zvládala utrpení provázené na každém kroku jejího života je obdivuhodná.

Josh
31.01.2022 4 z 5

Začátky osídlení nádherné slunné Austrálie nebyly vůbec jednoduché, byly zality utrpením, nespravedlností, bojem o holý život. Příběh je založený na reálných lidech a jediné co by se mu dalo vytknout je určité opakování a táhlost, ale to mohou někteří čtenáři nazývat přesnějším popisem situací a pocitů. Téma knihy a jeho zpracování je však originální a poutavé.

MilaJ
18.12.2021 5 z 5

Rozhodně jedna z nejlepších knížek, které jsem dosud přečetla!!! Tak emotivní, silná a dechberoucí. Přečetla jsem ji jedním dechem a ještě dlouho budu o ni přemýšlet a litovat, že jsem ji četla tak rychle:)

hanap
13.12.2021 5 z 5

Příběh Mary Broadove, je o negramotné, ale bystré a podnikavé dívce je napsán podle skutečné události. Kdysi, hodně dávno jsem viděla film a to mě přimělo přečíst si knihu. Hezky strávený čas s touto knihou.

SammSamm
17.11.2021 5 z 5

Poutavý příběh, který je jedinečný svou otevřeností. Velice zajímavé téma. Napsáno tak, až mi přebíhal často mráz po zádech. Chtělo se mi s Marry smát, chtělo se mi s ní plakat. Po takovýchto příbězích jsem vždy moc ráda za to,ve které době a ve které části světa žiju....