Nežádoucí účinek: Smrt

Nežádoucí účinek: Smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206276/bmid_nezadouci-ucinek-smrt-T4o-206276.jpg 4 89 20

Tato kniha vypráví pravdivý příběh o korupci, podplácení a podvodech. Napsal ji bývalý ředitel farmaceutického koncernu Dr. John Virapen, který zná interní praktiky a postupy používané ve farmaceutických gigantech. Odhalil informace o nežádoucích účincích léků, které měli zůstat utajeny před veřejností

Literatura naučná
Vydáno: ekniha , Slovart (ČR)
Originální název:

Side Effects: Death , 2009


více info...

Přidat komentář

knihamouder
04.04.2024

Nahlédnutí do farmaceutického průmyslu od klinických studií až po samotné užívání léku pacientem. Již jsem viděla několik dokumentů/filmů (př. Zabiják bolesti) a četla pár knih na dané téma. Tato kniha potvrdila ostatní zdroje. Dle autora jde především o velké zisky. Mluví o falšování a zatajování klinických studií, podplácení úřadů i lékařů, o normalizaci zobání pilulek na cokoli u dospělých i u dětí, o nežádoucích účincích..
Z autorova vyprávění mám pocit, že nám stejně neodhalil vše, co věděl nebo zažil. Místy jsem měla pocit, že byl pyšný na to jak se vypracoval a získal "špinavé" peníze.
Možná, že kniha někomu pomůže při rozhodování o svém zdraví, přístupu k životu a ověřování faktů.

Eva88
06.04.2021 2 z 5

Kdo se o toto téma aspoň trošku zajímá, tak se v knize nedozví nic "kulervoucího". Navíc pro mě napsáno velice nesympatickou a nečtivou formou. Ale snaha o osvětu byla, proto dvě hvězdičky.


PepkazDepka
28.02.2021 4 z 5

Dobre napísaná kniha, zaujímavý životný príbeh, zaujímavé info z pozadia farma firiem, marketingu... Povinné čítanie pre každého kto bezhlavo verí reklamám a lekárom.

Bibionyka
13.01.2021 5 z 5

Velice poučná kniha, která dokáže otevřít oči i naivním lidem.

Šárkaxx
13.01.2019

Bývalý ředitel švédské firmy na léky – popisuje způsoby, jak se manipuluje s výsledky výzkumů co se týče nových léků, což je odporné, protože primární premisa je ta, že každý má svou cenu, tj. dá se uplatit. Takto se manipuluje i s léky, které nejsou ověřené – a dokonce které způsobily v prvních výzkumech úmrtí někoho.
Nicméně zhruba po 150 stránkách jsem začala mít dojem, že autor, který byl v mládí „kuli“, tj. podřízený bělochům – je stále tentýž kuli – když ho vyhodili z téhle firmy, tak začal psát tyhle knihy. Údajně z důvodu strachu o jeho 3letého syna. Ale nemůžu si pomoct, mám pocit, že je to stejný "psychopat", jako byl kdysi, jen mu došly horentní příjmy za jeho práci, tak neváhal a prodává zas něco jiného – stejně bez skrupulí. Protože sám řekl, že o tom věděl už mnohem dřív, ale dokud to sypalo, tak očividně neměl problém s tím pokračovat... Přišel mi jako člověk odporný, a i když je pravděpodobně pravda všechno to, co tam píše, z jeho úst to zní jako fraška.

Kelina
27.04.2018

Kniha se dobře četla, je psána formou životního příběhu. Jen málo věcí jsem se dozvěděla, které jsem uz nevěděla dříve. Píše hlavně o věcech, které se nedali ututlat a byly i medializovány. Čtenáře naťukává, že je mnohem více informací o kterých se neví a farma firmám se je daří tajit, ale kdyby je on vydal v této knize, už by tu nebyl....

Banny_L
01.03.2018 4 z 5

Velká část nic nového..z další části z toho jde mráz po zádech. Ať žijí bylinky a domácí léčba :)!

Vartan
15.09.2017 5 z 5

Šokující zjištění.....:-( pokud jde o peníze tak jde veškerá etika a přísahy stranou i když jde o lidské životy. Pak věřte doktorům.

ecila13
07.09.2017 4 z 5

O korupci lékařů se mluví již dlouho. Ale o vymýšlení nových nemocí a falšování studií jsem nevěděla. Masakr.

Juzzy
19.05.2017 4 z 5

Jedním slovem - ZNEPOKOJUJÍCÍ!

knihomolprazsky
06.07.2016

Jsem ráda, že jsem na tuto knihu náhodou narazila. I když jsem to tak tušila, tak mě z toho ještě mrazí v zádech. I kdyby z toho bylo pravda 10%, tak je to velmi smutné a drsné, zejména vůči dětem. Pro mě je kniha velkým přínosem a motivací nadále si vážit svého zdraví, nespoléhat na doktory a vyhýbat se zbytečným lékům. Názory se mohou lišit a každému vyhovuje něco jiného, každopádně každý by si knihu měl přečíst a udělat vlastní obrázek v praxi. Tato kniha dobře doplňuje knihu od Norbekova: Jak se zbavit brýlí, která může být pro mnohé také přínosná.

Domuly
30.08.2015 3 z 5

Na začátku to byl zajímavý příběh a je určitě moc dobře zjistit jak farmaceutický průmysl funguje. Později mi ovšem přišlo, že autor je zahořklý a pouze plive kolem sebe, jelikož ho vyhodili. Nic nového jsme se v druhé polovině nedozvěděli. Je otázka co všechno je pravda a co si pan Virapen přibarvil.

between
21.08.2015 3 z 5

Ze začátku mi to přišlo jako zajímavý příběh. Následně to sklouzlo do opakující se kritiky systému s léčivy. Což o to, ono to tak pravděpodobně je, ale přestalo to být pro mne čtivé a zajímavé. Dočetl jsem jen do půlky knížky.
Za sebe bych dal jen 2 hvězdičky, ale pro lidi příliš fixované na léčiva, kterých bohužel je v dnešní době hodně, by to mohla být velmi přínosná literatura, která by jim otevřela oči. Takže za potenciál pro jiné čtenáře hvězdička navíc.

ctecka_knih
24.05.2015 4 z 5

Hodně zajímavá kniha. Píše se v ní o "praktikách" farmaceutických firem, díky kterým lidé utrácejí miliony za léky, které ve skutečnosti nepotřebují. Hodně drsná kniha.

ragnar
01.11.2014 3 z 5

Musím říct, že jsem čekal víc. Ve skutečnosti zas tolik informací nepodává. Korupce ve farmakobysnysu je obrovská, to není nic nového, ale hodně jeho závěrů nemá podloženo. Trochu skepticky se na to jde dívat i jako kopání kolem sebe a jiný způsob výdělku... Farma mu nevyšla, tak napíše bestseller a jede dál. (To se soukromě domnívám po tom, co jsme četl nějaké další autorovy články, kde se vyjadřoval takřka ke všemu.) Skepticky moc nevěřím náhlému prohlédnutí autora. A jak je prezentovaný, jako ředitel farma firmy...Ve zkratce: byl produktovým manažerem, podplatil doktora, byl vyhozen...

barunkaandilek
15.01.2014 5 z 5

Tak tahle kniha je vážně masakr. Po celou dobu čtení, jsem měla zježený chlupy a husí kůži. Vážně doporučuji, aby si to každý přečetl, hlavně lidi, kteří do sebe pořád cpou nějaké "pilulky zdraví."

Jana.Esther
02.12.2013 4 z 5

Doporučuji přečíst každému, komu záleží na vlastním zdraví a zdraví jeho blízkých.

jamajka99
29.10.2013 5 z 5

Přečetla jsem knihu jedním dechem. Smutné na tom je, že farmaceutickému průmyslu, jde v první řadě o peníze, pak dlouho nic, potom o doktory, aby měl kdo předepisovat jejich léky a někde úplně na konci jsou pacienti. Ještě horší je, že se již zaměřili na podávání léků t.zv. hyperaktivním dětem (viz v knize). Dříve se říkalo, je to živé dítě, hlavněže je zdravé. Ovšem teď je "nemocné".

mgraja
16.12.2012 4 z 5

Táto kniha je fakt sila, som farmaceutka, ale o niektorých veciach som naozaj nevedela.... niečo také sa nesmie zamlčovať !!! aj ako lékárnik som vždy obozretná a lieky beriem len keď to inak nejde a čo najkratšiu dobu .a to doporučujem vždy a treba hľadať aj iné cesty, nielen chemické !!! a pozor aj na potraviny a potravinársky priemysel, tiež nám vnucuje aj to, čo nám netreba !!!

Komnenos
24.06.2011 4 z 5

Je určite správne a záslužné, že niekto vyšiel konečne s pravdou von a ukázal čo sa deje vo farmaceutickom priemysle všade na svete. Samozrejme nie všetko čo sa tu píše musí byť automaticky pravda a človek tomu musí bezhranične veriť. Ak je však pravda aspoň časť z toho, aj tak je to otrasné. Čo však musím knihe vytknúť je, že občas sa točí stále okolo tých istých vecí, viackrát sa opakuje to isté a pod. Napriek určitým chybičkám je však táto kniha jednoznačným prínosom. Ja som bol už dávnejšie proti zbytočnému hltaniu liekov a táto kniha ma v tom len utvrdila. Podobne ma utvrdila v mojom skoršom názore, že farmaceutické firmy si vymýšľajú choroby, aby z nich prostredníctvom liekom mohli profitovať.