Nezačalo to vami

Nezačalo to vami https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432593/mid_nezacalo-to-vami-GcO-432593.jpg 4 18 4

Presvedčivé dôkazy o tom, že korene našich duševných problémov nemusia spočívať v našom súčasnom živote či v nevyváženej hladine chemických látok v mozgu. Príčinou môžu byť životné zážitky našich rodičov, starých rodičov, dokonca aj prarodičov. Najnovšie seriózne vedecké výskumy potvrdzujú, že traumatické zážitky sa môžu odovzdávať ďalším generáciám. Spomienky a pocity príbuzného, ktorý zažil pôvodnú traumu, v nás môžu prežívať naďalej aj v prípade, že tento človek zomrel alebo sa na jeho príbeh zabudlo, či ho rodina zamietla pod koberec. Toto emocionálne dedičstvo je často skryté, predsa však vplýva na prejavy našich génov a na to, ako sa o sebe vyjadrujeme. Na naše emocionálne a fyzické zdravie má oveľa väčší vplyv, ako sa doteraz predpokladalo. Kniha ponúka cvičenia a nástroje na odhalenie strachu a úzkosti, ktoré sa prejavujú v našom spôsobe vyjadrovania, správaní a fyzických symptómoch. Obsahuje techniky na vytvorenie genogramu alebo emocionálneho rodostromu, ktoré vám umožnia vytvoriť mapu rodinných zážitkov niekoľkých predchádzajúcich generácií.... celý text

Psychologie a pedagogika Zdraví
Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

It Didn't Start with You , 2016


více info...

Přidat komentář

hu_87
21.03.2021 5 z 5

Zajímavé. Každý, kdo ví, že v rodině "něco" koluje (tendence, nemoce, zážitky) by si měl uvědomit, že hodně věcí prostě putuje napříč generacemi, včetně předaného traumatu. Potomci lidí, kteří si prošli koncentračním táborem nebo děti těch, kteří zažili útok 11. září dokazují, že něco jako předané trauma skutečně existuje - i na biologické úrovni (např. hladiny kortizolu, které dané lidi predisponují k menší odolnosti ke stresu) a tím pádem i na té duševní. Když už nás potká nějaká špatná věc a uvědomíme si, že problém může tkvět v předaných zkušenostech od našich rodičů (a nejen od nich, často jádro problému je minimálně o 3 generace dál), je možné s tím něco dělat. A právě od toho je tato knížka. Nejprve vás seznámí s teorií (tzn. různé průzkumy z epigenetiky, toho, jak se mohou stresující zkušenosti a reakce přenášet na potomky, kteří pak podobné nepříjemné reakce prožily, ačkoliv si - zatím - ničím podobným neprošli), epigenetikou, nebo tím, že nízká hladina kortizolu automaticky neznamená to, že jste v nízkém stresu. Posléze přichází na řadu ta praktičtější stránka věci.
Jak se říká, je třeba hlavně poslouchat, co a jak druhý říká a tady to platí stejně tak, protože to, jaká slova dotyčný používá nám toho o něm taky dost řekne.
Určitě doporučuji všem, kteří mají např. napjaté rodinné vztahy nebo těm, kteří zpozorovali, že se v jejich rodu pravidelně "dědí" některé, pro ně nepříliš komfortní vlastnosti a sklony, případně různé duševní problémy.

Zmiu
10.12.2020 4 z 5

Dobrá kniha, která mě inspirovala k tomu přemýšlet i o širší rodině a hledat zajímavé vzorce. Ne vše z knihy si vezmu za své, především ty usmiřovací věty mi přijdou dost křečovité. Myslím, že každý si musí najít svůj vlastní jazyk nebo formu, jak se usmířit s minulostí. Ale pro pochopení principu jsou užitečné.


Palorizek85
28.08.2019 4 z 5

Zajímavá kniha popisující propojení genů a chování potomků v následujících generací. Spojuje tragické zážitky předchozích generací s někdy naprosto iracionálním chování generácí dalších. Do určité míry nabízí řešení psychických problému v rozboru předchůdců a následném smíření s danou situací, resp. smíření převážně s rodiči. Pravdou je, že nevyřešená traumata z minulosti jsou často příčinou problémů v budoucnosti.

grillica
24.03.2017 4 z 5

Hodně zajímavá kniha o rodinných tragédiích a z nich vyplývajících rodinných traumatech, děděných po generacích. Myslím, že na teorii a bohaté praxi autora, který řadu let pracuje s osobami, prožívajícími různé zdánlivě nevysvětlitené deprese, obavy, úzkosti, fobie, něco určitě bude. Knihu jsem si půjčila s úmyslem odhalit některá naše rodinná traumata, a měla bych ji asi půjčit každému z rodiny.. Třeba v sobě něco objeví.