Než přišla bouře

Než přišla bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384102/bmid_nez-prisla-boure-Vjm-384102.jpg 4 144 50

Tami Oldhamová a její snoubenec Richard Sharp jsou mladí, zamilovaní a mají celý život před sebou. Pod zářivě modrou oblohou vyplouvají z Tahiti a míří do Tamiina rodného San Diega. Těžko mohou tušit, že se za necelé dva týdny ocitnou uprostřed jednoho z nejhorších hurikánů v dějinách. Bojují s přívaly deště, vlnami o velikosti mrakodrapů a větrem o síle 72 m/s. Richard se připoutá k lodi a pošle Tami do bezpečnějšího podpalubí. Náhle všechno podivně ztichne. Tami se probere o několik hodin později na zničené lodi. Richard nikde. Román Než přišla bouře vypráví o zázračné jedenačtyřicetidenní cestě Tami Oldhamové do bezpečí na zpustošené lodi, bez motoru, bez stěžňů a s mizivou nadějí na záchranu. Je to příběh o přežití na širém moři, nezapomenutelné vyprávění o houževnatosti lidského ducha a všeobjímající síle lásky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Red Sky In Mourning: A True Story of Love, Loss, and Survival at Sea , 2018


více info...

Přidat komentář

knihomolka525
24.12.2023 3 z 5

příběh o odvaze,velké lásce :vlastně o dvou láskách, k moři a muži.Bolesti a začátku nového života..A samozřejmě úporná snaha žurnalistů vytlouct z toho kapitál......

Ronny97
11.08.2023 5 z 5

To byl tak krásný a zároveň smutný příběh..dlouho jsem doufala v dobrý konec. I když i ten v podstatě nastal Určitě se podívám i na filmové zpracování. Jediné, co mi na knize ,,vadilo bylo plno odborných námořnických termínů, kterým jsem nerozuměla.


Fleur213
22.07.2023 3 z 5

Tento příběh se mnou bude ještě dlouho rezonovat. Vyprávění o neskutečné odvaze a vůle k přežití. Obdivuju hlavní hrdinku, bděli nad ní všichni andělé strážní.
Líbila se mi romantická linka a cestování prstem po mapě. Jediné, co trochu nudilo, byly námořnické termíny a detaily. Zajímavé je, že i když byla kniha sepsána až po deseti a více letech od katastrofy, autorka byla schopná zaznamenat dialogy a své tehdejší myšlenkové pochody a pocity s přesností, která až mrazí. Oddechovku nečekejte, ale reálný, syrový lidský příběh a vlny emocí, zajisté.

Knihochod
14.01.2023 5 z 5

Nie je to po prvýkrát, čo som čítala túto knižku. Dokonca aj rovnomenný film už som párkrát videla. No i tak ma celý príbeh zasiahol rovnakou silou.

Tento príbeh - príbeh Tami a Richarda - je príbehom plným lásky, nevýslovnej straty, bolesti a boja o prežitie. Je plný veľmi silných emócií, ktoré sa Vás dotknú na tých správnych miestach a ani nebudete vedieť ako, budú Vám po tvári stekať potôčky sĺz a v hlave sa vynárať vážne životné otázky a úvahy.

Verte mi, stalo sa mi to. A nie raz.

Možno všetky emócie znásobili fotografie, o ktoré je táto knižka doplnená. Fotografie reálnych ľudí, ktoré žijú či žili svoj reálny život a postretlo ich to, čo ich postretlo.

Z toho mála kníh podľa skutočných udalostí je táto zatiaľ jedinou, ktorá vo mne naozaj vyvolala množstvo emócií, pričom niektoré z nich ani nedokážem slovami opísať. Jedno ale isté je - bolesť Tami kričí z každej jednej jej stránky a tak sa môže jednoducho stať, že zasiahne aj Vás.

Lejčís
07.11.2022 3 z 5

Příběhy jako je tento mě vždycky neskutečně fascinovaly a zároveň děsily. Odnepaměti mě lákala představa plavit se po moři, ale zároveň bych se k tomu právě kvůli strachu ze ztroskotání nikdy neodhodlala. Neskutečně mě však baví o tom číst!
Příběh Tami Oldhamové se v realitě od toho filmového poněkud dost liší, ale myslím, že to vůbec nebylo na škodu. Z filmu si odnesete dojemný zážitek, z knihy zase v zásadě věrohodnější verzi, která nepřekypuje žádnými klišoidními scénami. Co však může na čtenářském zážitku trošku ubrat, je množství technických detailů z Taminy plavby, kterým jako člověk, co se nikdy neplavil, stejně moc nerozumíte a těžko si je dokážete vizualizovat. Na konci knihy Vás sice čeká slovníček námořnických pojmů, ale myslím, že některé pasáže mohly být klidně trošku zkrácené či vynechané. Obecně mi také celé vyprávění přišlo místy utahané, ale když se na to dívám z pohledu vykreslení opravdu reálné skutečnosti, tak holt nemůžeme čekat žádné dějové zvraty, které nás budou držet v napětí. Je nutné počítat s tím, že se jedná o svědectví, nikoli beletrii.
Maximálně jsem si užila scény, kdy Tami retrospektivně vzpomíná na místa, která s Richardem navštívili. Vodopády, zátoky, vesnice na Tahiti apod., které jsem si hned googlovala a okouzlili mě natolik, že jsem měla chuť se tam vypravit.
Závěr mě dojal, ale zároveň jsem s Tami nedokázala plně sympatizovat, protože já bych ztrátu snoubence patrně nesla mnohem hůř, nicméně takové věci mi nenáleží nijak soudit. Obdivuju Tami za to, že zůstala silná a dokázala přežít, protože to neměla vůbec lehké. Její příběh je inspirativní a rozhodně stojí za přečtení :)

Sixtínka
11.10.2022 1 z 5

Nudné, nezáživné, zdĺhavé. Videla som film, ten bol v pohode, kniha ma však vôbec nezaujala. Navyše, hlavná hrdinka mi bola vyslovene nesympatická, totálne mi liezla na nervy. Ani som to nedočítala.

vlčice68
10.09.2022 4 z 5

Kniha kterou napsal sám život. Skutečný příběh Tami o pocitech, příběh bez přikrášlování, přehánění a toho si cením.

Veju007
07.08.2022 4 z 5

Než přišla bouře je neuvěřitelný příběh podle skutečné události, ve kterém se Tami a Richard setkají na otevřeném moři s jedním z nejsilnějších hurikánů v historii lidstva.

Příběh je intimní zpovědí o lásce, silné vůli a odhodlání přežít navzdory nepřízni matky přírody. Je to prostý popis pocitů Tami a proto v dnešní době může možná působit až nudně, ale ta představa ztroskotání a beznaděje je zachycená bravurně.

Podle této knížky je natočený i film, leč jen po shlédnutí traileru vidím velké rozdíly od původního příběhu, takže si ho pravděpodobně ani nepustím.

Danyskaify
10.01.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha se smutným koncem.

anez66
08.01.2022 5 z 5

Krásná kniha. Velice smutná, dojemná a plná života.

JiříŠkorpík
15.11.2021

Je to spíše příběh ženy, která přišla o muže, než námořnický příběh. Místo dobrodružství emoce. Tady jsem šáhl vedle. Nebudu hodnotit.

Lee7
01.09.2020 3 z 5

Pěkná knížka i když dosti smutná.. příběh byl na mě dlouhý

minde
24.08.2020 5 z 5

Krásný, i když smutný a dojemný příběh, který vás hned tak nepustí. Donutí vás zapřemýšlet, a občas zaslechnout "Hlas", který na vás mluví.

Meggie7
29.07.2020 5 z 5

opět další skvělá kniha.. asi zase právě proto, že byla napsána dle skutečné události.. i když některé odborné věci mi šli hůř pochopit, přečetla jsem jim jedním dechem..

Cajda
20.05.2020 5 z 5

Kniha mne absolutně vcucla a nechtěla jsem přestat číst. Neumím soudit, zda je lepší film či kniha - každé zvlášť má své kouzlo. Jakožto člověk, který na jachtě nikdy nebyl mi ty "odborné názvy" taky trochu "zavazely", ale na konci knihy jsou vysvětlivky, což jsem zjistila, až po přečtení knihy - až jsem tam prostě došla. Každopádně klobouk dolů před vším - že to zvládla, že dokázala sepsat knihu, kdy se chtě nechtě musela k příběhu detailně vrátit, i že je natočen film. Každopádně, za mne: doporučuji!

alusa4302
14.02.2020 2 z 5

Kniha se četla dobře, ale text zdlouhavy, silný smutný příběh.

KnihomolkaOli
13.02.2020 3 z 5

Když je něco podle skutečné události, ať už kniha nebo film, je to vždy o něco zajímavější. Mně se kniha líbila, i když jsem možná ovlivněna filmem, který jsem viděla jako první a byl to pro mě silný zážitek. Kniha se hodně věnuje technickým popisům a názvům, které já jakožto neplachtící člověk vnímám jako vedlejší informace. Věřím ale, že pro někoho, kdo tomuto tématu rozumí více, jsou informace velice přínosné a díky tomu procítí trápení hlavní hrdinky jinak než laik. Za mě zajímavá četba o vůli přežít.

zaru0878
08.02.2020 5 z 5

Nádherná kniha.

Ivka14
03.11.2019 1 z 5

Knížka mě nezaujala a nebavila mě, zato film patří mezi mé oblíbené. Moc jsem se na knihu těšila a nevím, kde se stala chyba.

nikaj79
20.10.2019 5 z 5

Silný příběh podle skutečné události. Knížka mě moc bavila. Mnohem víc, než film. Nebýt mé oblíbené herečky Shaileen Woodley, nedokoukala bych ho. Chybělo v něm to podstatné, co v knize nutilo přemýšlet a co se mi vrylo pod kůži. Boj o přežití a ztráta obrovská, na druhé straně "šťastný" návrat do civilizace a strach z něj. Bylo to silné.