Než pomine tvůj hněv

Než pomine tvůj hněv https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139174/nez-pomine-tvuj-hnev-139174.jpg 4 269 54

Rebecka Martinssonová série

< 4. díl >

Než pomine tvůj hněv je čtvrtou knihou série o právničce, která vyřeší i neuvěřitelně zapeklité případy a napsala ji Äsa Larssonová. Rebecka Martinssonová pracuje jako prokurátorka ve švédském městě Kiruna a je známá tím, že se nenechá lehce ošálit. Vždy hledá i pozadí skutečností, jež se nabízejí na první pohled a pátrá po motivech, které mohl pachatel mít. Proto jsou její úspěchy ve vyšetřování založené na usilovné práci a pátrání po sebemenších detailech, které by leckomu mohly uniknout. V jezeře leží potopené letadlo. Dva mladí lidé zřejmě v honbě za něčím cenným, vysekali díru v ledu a po provaze se spustili až k letadlu. Co ve vraku hledali nikomu nebudou moct sdělit i kdyby si to přáli. Někdo neznámý totiž přeřízl lano, které je mohlo odvést zpět ke vzduchu a vysvobození z ledového jezera. Tentýž člověk pak zakryl vysekanou díru v ledu dřevěnými dveřmi. Mladý pár tak neměl ani tu nejmenší šanci na záchranu. Čekala je smrt poté, co jim došel vzduch. Kdo byl ten tajemný vrah, který se rozhodl, že za vpád do vraku letadla zaslouží dva lidé trest smrti? Rebecka rozjíždí rozsáhlé pátrání a brzy přichází na stopu. Stopy ji odvádějí k dlouho tajeným skutečnostem, jež se odehrály v minulosti. Do husté pavučiny viny, lží, strachu a zrady jsou zapleteni obyvatelé vesnice poblíž jezera.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Till dess din vrede upphör , 2008


více info...

Přidat komentář

Viky17
11.02.2024 5 z 5

Napínavé čtení, nemohla jsem odložit dokud jsem nedočetla. Pravá severská krimi, i to navracení do minulosti je tak vzrušující.

bábuška
26.04.2023 3 z 5

První kniha kterou jsem přečetla od této autorky. I když severskou literaturu moc nemusím (pravděpodobně to dělají pro nás těžko vyslovitelná jména), byla jsem mile překvapena. Děj se odehrával v hodně studeném období, jen led a sníh, ale obyvatelé prožívali nepříjemnosti počasí s klidem a přirozeně, rovněž policisté vykonávali službu poctivě. Líbily se mi dvě ženské postavy, policejní inspektorka Anna-Marie a okresní státní zástupkyně Rebeca. Kniha se četla velice dobře.


ZuK1
15.09.2022 5 z 5

Pro mě zatím nejlepší díl série ...

veronika4001
17.06.2022 5 z 5

Kniha mě upoutala hned svým začátkem o dvou potápěčích ohledávajících vrak. To vystižení potápěčské situace - dlouhé cesty k vraku lodi, zjištění, že je obrácena dolů, proklešťování si cesty do vraku, zjištění stavu, v jakém se vrak nachází, nemožnost otevření dveří, ztráta orientace, absence vzduchu, smrt. Příběh ve stejných konturách a zvolna pokračuje policejním vyšetřováním, které ve vás rozdmýchává představy, kdo by mohl být oním vrahem, který potápěčům zatarasil cestu ven. Přibývá další vražda, a ta mě odvedla od původního myšlenkového scénáře. Ze začátku je příběh svižnější, potom pozvolnější, jakmile dochází k rozplétání. Příběh bych označila jedním názvem, a to "Matematika". Doporučuji jako svěží oddechovku.

pollyanna
18.12.2021 1 z 5

Moje první kniha od autorky, zřejmě i poslední. Nedokázala jsem se začíst a na konci už jsem vynechávala odstavce. Děj nemá spád, protože vraha se dozvíme poměrně brzy, a zpomalují ho i četné „výlety“ z jedné časové roviny do druhé. Pomalé tempo mi obvykle nevadí, ale tady nezafungovalo. A velké tajemství potopeného letadla mi nakonec nepřišlo tak závratné.

Didi15
27.08.2021 5 z 5

Mně se to líbilo moc , velice napínavé a já se vrhám na další díl .

EliskaD
25.01.2021 4 z 5

Kniha byla velmi čtivá a poměrně napínavá. Příběh protnut příběhy z minulosti. Líbí se mi, že je příběh podáván románově, žádné přehnané napětí a akce. Ale spíše tak, jak by to zřejmě bylo doopravdy - postavy mají svůj život, který si žijí a nejde jen o pátrání a hledání motivu a souvislostí. Utopení pod ledem při potápění do vraku letadla pro mě byl velmi zajímavý neokoukaný motiv. Za mě ale slabší kniha celé série.

SilvieSisinka
01.12.2020 4 z 5

Kniha mě bavila, velmi zajímá zápletka. Napínavé až až.

Kyri
31.08.2020 4 z 5

Kniha mě pozitivně překvapila. Celý nápad mi přišel docela fajn. Duch nedráždil, nevyvolával dojem esoterična. Spíš byla otrava, že člověk celou dobu ví, kdo to udělal, jen se čeká, až to policie vyšetří (a to je opravdu doba). Nicméně souvislost s válečným obdobím mi přišla zajímavá. Možná mi to lépe pomohlo pochopit, proč se Skandinávie tak nasměrovala na socialismus.
Ke konci děj trochu ztratil energii a jak jsme věděla, že už jen čekám, až se vrah přizná a vysvětlí, co přesně se stalo, nemohla jsem to dočíst. Navíc autorka má ve zvyku dělat opravdu přehnané závěrečné scény, což se povedlo i tentokrát :).
Četla jsem to anglicky, tak nevím, jestli se mi to jen zdálo, nebo analogie mezi psím a lidským chováním, je poněkud nevkusná.

playada
27.07.2020 3 z 5

Celkově nemám moc ráda knížky, kdy je pachatel známý už od začátku. Raději bych se potápěla dál na dně jezera a zkoumala záhady letadla.

wooloong
24.06.2020 4 z 5

Duch oběti vypráví část příběhu a prokurátorka se šestým smyslem a týmem detektivů řeší případ, který zasahuje hluboko do minulosti. Mělo to spád, krátké kapitoly, hodně zlý padouch byl řádně potrestán v dramatickém závěru, Rebecka získá dva psy a oddanou lásku mimozemšťana. Jenom by mě zajímalo, co tak hrozně kompromitujícího bylo v tom letadle, že muselo přijít o život tolik lidí.

karin4338
19.02.2020 5 z 5

čítam od 1 časti a môžem povedať, že táto knižka sa mi páčila okrem 1. časti najviac. Idem na obeť molochovi, tak uvidíme, ako to skončí. :D

peter5739
29.07.2018 5 z 5

Super, zaujímavé, napínavé, s kúskom tajomná.

VeronikaAug
23.07.2018 5 z 5

Dostala jsem se k této knize úplnou náhodou a nic jsem neočekávala, a bum, krásné početní. Detektivní román přesně podle mého gusta, šokující zápletka, propletení s hlubší minulostí, zajímavé postavy, skvěle zapadla posmrtná vypravěčská role zavražděné. Spojitost s nacismem doladila příběh. Moc doporučuji, jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy četla.

Sahir
18.05.2018

Dobrá čtivá detektivka

gemi
08.05.2018 3 z 5

Naprosto tuctová a ničím nezajímavá detektivka. To je asi tak všechno, co k tomu můžu napsat.

sestricka1
23.10.2017 4 z 5

příjemné čtení, škoda, že jsem nezačala od 1 knihy této série. Musím napravit:-)

ddkk
18.10.2017 5 z 5

Jako všechny ostatní detektivky Asy je i tato výborná. Mimochodem, jsou těmi knihami, díky kterým dnes vím mnohem více o severu Skandinávie...a to je vždycky něco jako přidaná hodnota.

astroweb
03.06.2017 2 z 5

Nesdílím nadšení předešlých komentářů, i když vcelku severské detektivky mám rád, ale tahle se mi nelíbila, dosti utahané, ani námět nebyl zas tak originální.

Marika Vanova
20.05.2017 5 z 5

Perfektní detektivka od Åsy Larsson jako vždycky. Líbí se mi kým a jak je kniha vyprávěna.