Než jsme se odcizili

Než jsme se odcizili https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457095/bmid_nez-jsme-se-odcizili-hdE-457095.jpg 4 67 27

Potkali jsme se před patnácti lety, skoro přesně na den, když jsem se stěhoval na kolej NYU v Senior House, hned vedle tvého pokoje. Říkala jsi, že jsme byli nerozluční kamarádi. Rád si myslívám, že to bylo něco víc. Žili jsme z ničeho, leda z radosti, že jsme se našli prostřednictvím hudby (byla jsi posedlá Jeffem Buckleym), fotografování (pořád jsem tě fotil a nemohl jsem s tím přestat), toulek po Washington Square Parku a všech těch divných věcí, které jsme dělali, abychom si vydělávali peníze. V tom roce jsem se sám o sobě naučil víc než kdy jindy v životě. Přesto jsme se z nějakého důvodu rozešli. Léto po promoci jsme se přestali stýkat, když jsem odjel do Jižní Ameriky pracovat pro National Geographic. Když jsem se vrátil, byla jsi pryč. Tak trochu si pořád nejsem jistý, jestli jsem na tebe po té svatbě moc netlačil… Pak už jsem tě neviděl, teprve před měsícem. Byla středa. Houpala ses na špičkách a udržovala rovnováhu na tlusté žluté čáře, ubíhající po okraji nástupiště v metru, a čekala jsi na linku F. Neuvědomil jsem si, že jsi to ty, a potom už bylo moc pozdě, ty jsi byla pryč. Znovu. Vyslovila jsi mé jméno, viděl jsem ti to na rtech. Snažil jsem se přimět vlak, aby zastavil, jen abych tě mohl pozdravit. Jakmile jsem tě zahlédl, znovu mě zaplavily všechny pocity a vzpomínky na mládí, a větší část následujícího měsíce jsem strávil přemítáním o tom, jak asi žiješ. Možná že jsem se zbláznil, ale nechtěla bys se mnou zajít na skleničku a dohnat těch posledních patnáct let?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

Before We Were Strangers , 2015


více info...

Přidat komentář

moma08
18.09.2022 5 z 5

Tento příběh se mi líbil, ale musím říct, že měl trošku moc uspěchaný konec. Určitě by nebylo na škodu, kdyby děj po patnácti letech byl delší.
Autorka píše čtivě a já doufám, že u nás výjde ještě nějaký její počin.

terikus
11.09.2022 5 z 5

Krásný a dojemný příběh, hodně čtivý a skvěle napsaný, člověk se do hrdinů hned vcítí a až mi je teď z toho smutno, že už to končí...


Ketfl
04.09.2022 5 z 5

Nádherný příběh o dvou spřízněných duších, které se spřátelili na univerzitě, zamilovali se do sebe, ale osud (a taky zákeřné činy jiné osoby) jejich cesty rozdělil. Nakonec se setkají po 15 letech. Pro mě to bylo opravdu krásné, ale neskutečně dojemné čtení. Těžko říct, jak by se život hlavních hrdinů vyvíjel, kdyby se jejich cesty nerozešly. Každopádně já věřím v to, že spřízněné duše se vždycky najdou, za všech okolností. Jsem si jistá, že takový příběh se může odehrát i v reálu. Moc pěkné to bylo.

kotalovap
13.12.2021 4 z 5

Krásná kniha o dvou lidech, kteří se v mládí milovali, ale v průběhu života se odcizili. Jednoho dne se náhodně potkají v metru a od té doby se jejich životy změní. Je to jednoduchý, ale silný a uvěřitelný příběh, který by se mohl stát každému z nás.

zpychova
27.08.2021 4 z 5

Krásný, svižně se odvíjející romantický příběh. Může to znít jako klišé - sympatické postavy Grace a Matt, laskavé vyprávění, milostné scény. Procítěný příběh, který se mi četl velmi snadno :) těším se na další knihy Renée Carlino!

Terka18
08.08.2021 5 z 5

Tohle bylo krásné. Jako by psané přímo pro mě. Moje city byly s hlavními postavami a zažívaly s nimi všechno. Bylo to tak krásně napsané, procítěné, laskavé,milostné. Krásný romantický příběh.

JanuldaN
10.05.2021 4 z 5

4,5*
V jednoduchosti je krása! Lidský příběh, který nepotřebuje žádné nečekané zvraty a převraty. Dva lidi žijí, dva lidi se spřátelí, dva lidi se zamilují, dva lidi se odcizí... Uvidíme, jestli se opět najdou. Romantická kniha jak má být. Přečteno za den.

Pedruska01
12.02.2021 5 z 5

Anotace mě zaujala, takže jsem do toho šla, nebylo úplně nad čím váhat. Četlo se to vlastně samo a byl příjemný styl, střídání postav i časové rozdělení. Ten příběh byl svým způsobem "jednoduchý", přesto těžký. Byl krásný.
Hlavní hrdinku Grace pořádně poznáváme ve vyprávění minulosti, tedy před patnácti lety. Grace mi nijak nevadila. Byla trochu naivní a taková spíš praštěnější, ale rozhodně nikdo, kdo by mi lezl krkem. Ze začátku jsem jí možná brala s rezervou, ale ke konci vyprávění minulosti mi jí bylo líto. Svým způsobem jsem se do ní dokázala vžít, tudíž jsem chápala její obavu, její bolest. V přítomnosti, dalším pokračování příběhu na tom Grace byla líp, především v tom, že taková pošetilost polevila. Samozřejmě jsem tam našla naprosto spontánní chování, které jí tak nějak provázelo a upřímně nejsem si jistá, zda to bylo úplně nejrozumnější a celkově v pořádku. Ale jelikož to nevedlo k ničemu špatnému, tak jako proč ne. Nesla si sebou břímě ve formě takového tajemství, které mě upřímně překvapilo. Však byla jsem nejen spokojená, ale snad i hrdá, jak to zvládla a jak ten život žila. Co mě hodně mrzelo - byl Dan, a to celý příběh.
Druhý hlavní hrdina Matt, celým jménem Matthias, které je mimochodem vážně hezké, vystoupil prvně v lince přítomnosti, kde je mu šestatřicet a vypadá to, že jeho život stojí za velký houby. Jo, bylo mi ho líto, protože to bylo smutný, stav jako by promarněný život, to nejlepší za sebou, nic dobrého ho už nečeká. Brala jsem ho, obrázek jsem měla taky - nic lákavého, spíš smutného především, ale nijak jsem nemohla říct, že bych ho měla ráda. To se změnilo, až když jsme se přesunuli do minulosti, před patnácti lety, kdy jsem Matthiase nepoznávala. Byl totálně jiný, živý, kreativní, střelený - míň a líp než Grace, skvělý. To pak šlo samo a on si mě získal hned. Tím se možná mohlo začít. :) Ten kluk se mi líbil a ačkoliv jsem ho chápala, protože přeci jenom to byla sakra velká příležitost, mrzelo mě, že to po tom roce na škole dopadlo tak, jak to dopadlo. Především zas vůči Grace. Dostalo mě to do fáze nevěřícnosti. A tak velký to bylo. No nic. Když jsme se dostali zpět do přítomnosti, asi jsem chápala, proč byl takový na začátku. Zažil kus života rozťatý vedví, v totální nevědomosti a s mrchou po boku. Mrzelo mě to. Bylo mi ho líto i v případě, kdy se konečně dozvěděl to tajemství. Tolik bolesti a taková ztráta.
Ta kniha, ten děj byl vymyšlený moc hezky. Byl tak obyčejný, o dvou lidech, kteří se mají jen rádi. Vyšlo z toho něco neobyčejného. Bylo to procítěné, drsné. Člověk si myslí, že ho už v životě nemůže nic překvapit, že si snad umí představit všechny scénáře, a pak vezmete do ruky zdá se normální romantickou knihu a on se vám odhalí takový mocný příběh, který vás stejnak překvapí a chvílemi si z něho sednete na zadek. Prostě tý jo. Závěr knihy se mi moc líbil, i když opravdu pár posledních stran vzhledem k předešlým byly drobátko unáhlené? Líbila se mi Ash, měla to úžasně srovnané v hlavě. A její kapitola mi vytvořila úsměv na tváři a slzy v očích, i když ty tam byly ještě dřív. :D
Mě se tohle moc líbilo, jsem spokojená, takže hodnotím plným počtem a doporučuji. Krásný romantický příběh, který přeci jenom není tuctový ani obyčejný. V jednoduchosti je krása. :)

ladyka
31.01.2021 4 z 5

Romantický čtivý příběh jedné mladé osudové lásky, jejíž protagonisté se možná potkali příliš brzy...? Čtenáři líčí svou verzi každý z páru, a to jak v současnosti, tak v minulosti. Pro jistou nekonsistentnost pojetí Matta (nechci spoilerovat) dávam hodnotné 4*, za mě určitě nadstandardní milostný příběh trochu ve stylu C.Hoover.

cucik14
19.01.2021 3 z 5

Knihu jsem si pořídila na základě spousty skvělých hodnocení a zajímavé anotace a asi jsem od ní čekala víc...
Také mi vadil překlad některých frází, v knize se třeba několikrát objevuje věta "byl jsem s tím v pohodě".

Šánka
12.01.2021 5 z 5

Táaak, tohle byl jeden z nejkrásnějších milostných příběhů, jaký jsem v poslední době četla. Bylo to něžné, romantické, dojemné i vtipné pohlazení mé čtenářské dušičky v této divné době. Nečekejte nic víc a nic míň než nádherně napsaný příběh jedné lásky, za který by se ani Nicholas Sparks nemusel stydět. A to je hodně velká pochvala :-).
Pokud máte rádi (aspoň občas) romantiku, vřele doporučuji !!!

happy19
11.01.2021 5 z 5

Páni... příběh si zamilujete♡

"Minulost už nám nepatří a budoucnost je jen naše představa, nic ji nezaručuje. Ale přítomnost je naše a my jsme jejími vlastníky."

Áňa 998
23.12.2020 5 z 5

Od téhle knížky jsem nic nečekala, a proto jsem byla příjemně překvapená, jak moc mi tahle romantika sedla!

Blaufik
20.12.2020 5 z 5

Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších romantických knih, které jsem kdy četla. Pokud jste milovníky tohoto žánru a nebo si chcete u knihy odpočinout a zároveň číst něco, co vás opravdu pohltí, tak tato kniha bude tou nejlepší volbou.

nicol.s
10.12.2020 5 z 5

moc se mi kniha líbila, krásný romantický příběh :)

bookcase
09.12.2020 5 z 5

Krásný příběh, čte se sám. Romantika, humor i smutek namíchány tak akorát.

Booktwins
06.12.2020 5 z 5

,,Jediný způsob, jak můžeme uskutečnit své představy, spočívá v tom, že si vychutnáme přítomnost.

Milostný příběh dvou osob, kterým osud zkrátka nepřeje. Gabi i Matt jsou skvělí hlavní hrdinové, kterým od začátku fandíte, aby spolu skončili. Už jenom kvůli obálce, která je mimořádná, jsem se na knížku těšila. I když vám anotace neřekne, co se v knížce bude přesně dít, o to víc jsem byla natěšená na to, co se tam stane. Příběh je skvěle rozdělen do časových úseků, takže v tom nebudete mít binec a stránky vám budou utíkat dvakrát rychleji. Líbilo se mi, že autorka napsala kapitoly z pohledu obou postav a díky tomu jsem oběma rozuměla. Za sebe moc doporučuju a kromě prvních 30 stran, kdy jsem se nemohla začíst a konci, který mě malinko naštval hodnotím opravdu kladně.
4,8/5

anet.myblog
02.12.2020 4 z 5

Tahle knížka mě zaujala, moc hezkou obálkou, ale z anotace mi ale na první dobrou nebylo jasné, co se v knize bude odehrávat. Jde o příběh dvou lidí, kteří jsou pro sebe navzájem ti praví, ale potkají se ve špatný čas a osud jim zkrátka nepřeje. Knížka se četla opravdu dobře a je rozdělena do několika částí, s tím, že každá se odehrává v jiném časovém úseku. Hlavní hrdinové mi přirostli k srdci a jejich vztah jsem jim přála a fandila jim. Konec příběhu jsem očekávala, ale musím říct že byl fakt krásně napsaný a byla jsem za něj neskutečně ráda.
Tahle knížka byla skvělá, osudy hlavních hrdinů na mě působily realisticky a stránky utíkaly pod rukama. Můžu vám ji doporučit :) P.S. Tahle knížka se bude určitě líbit fanouškům T. J. Reid :)

okeey
28.11.2020 5 z 5

,,Jediný způsob, jak můžeme uskutečnit své představy, spočívá v tom, že si vychutnáme přítomnost."

Je to milostný příběh dvou lidí, kde se prolínají dvě časové linie - retrospektivní vyprávění a současnost. Dva lidé zdánlivě vyhlížející jako pár, který spolu vydrží navždy. Oni měli také ten dojem, bohužel po vysoké se jejich cesty rozcházejí a komunikace vázne, oba si vytvoří nějaké domněnky a je po vztahu. Po 15 letech se náhle setkají očima v metru. Matt to takhle nenechá, najde Grace?
On na ni totiž nepřestal myslet, i když byl 10 let ženatý s jinou ženou.
Přečtěte si to, je to neobyčejný příběh dvou lidí, kde není żádné boom, ale je to o náhodném setkání dvou spřízněných duší. Četla jsem se zatajeným dechem.

book_loverka_
25.11.2020

Tohle bylo hrozně čtivé! Ze začátku mi přišlo, že to není moc originální, přesto mě to bavilo. A nakonec se z toho vyklubala úžasná knížka ve stylu T. J. Reid. Jasně, nějaké to klišé by se našlo, ale to asi v každé romantické knize. Na Než jsme se odcizili mě vzal hlavně ten konec, to jsem fakt nečekala. Všechno do sebe zapadlo a odhalila se dávná tajemství. Hlavní postavy byly taky fajn, na Grace mě bavila hlavně ta hudba, jak pro ni violoncello znamenalo všechno. Tahle knížka určitě stojí za přečtení.

Autorovy knížky

2020  88%Než jsme se odcizili

Kniha Než jsme se odcizili je v

Právě čtených2x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce96x
Chystám se číst128x
Chci si koupit39x
dalších seznamech1x