Než jsem zemřela

Než jsem zemřela https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466324/bmid_nez-jsem-zemrela-G0s-466324.jpeg 4 116 51

Kath žije spokojeně skromný život s manželem a plachou dcerkou na samotě hluboko krásných, byť bezútěšných vřesovišť v Dartmooru. Pak se ale náhle probouzí z kómatu – s neurčitou vzpomínkou na autonehodu a s dočasnou ztrátou paměti. Něco je špatně. Její blízcí se vyhýbají jejímu pohledu. Jak se Kath postupně navracejí střípky paměti, uvědomuje si, že to, co se jí přihodilo, rozhodně nehoda nebyla. Její svět pohlcují temnota, hrůza a panika.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

Just Before I Died , 2018


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.03.2024 3 z 5

Zde jsou hororové prvky jinak takový průměr

Komaeda
19.09.2023 2 z 5

Nelíbí se mi přístup k mentálním nemocem


evismaior
04.07.2023 4 z 5

80% - Od autora jsem četla už dumaurierovsky laděný román Dítě ohně, který se mi líbil, a tak jsem zvědavě sáhla po jeho dalším díle. Prostředí dartmoorských vřesovišť románu Než jsem zemřela si s cornwallskou krajinou v Dítěti ohně v ničem nezadá. A samotný život hlavní hrdinky Kath v této opuštěné krajině s manželem Adamem - zasmušilým správcem národního parku - a dcerkou Lylou postiženou aspergerovým syndromem, která slyší blížící se zvuky mnohem dřív než všichni ostatní, jejími jedinými kamarády jsou její psi, s nimiž jakoby měla nějaké telepatické spojení, a navíc ještě aranžuje mrtvé ptáky do tajemných čarodějnických kruhů - to už je mysteriózní samo o sobě. K tomu ještě Katarinina ztráta paměti po autonehodě, která možná nebyla jenom nehodou, a podivné chování všech okolo, kteří jí to zřejmě vyčítají a zřejmě i sami cítí nějakou vinu - chtěla bych, aby román plynul rychleji, ale i tak mě bavilo postupné rozplétání příběhu a odhalování toho, jak to skutečně bylo. Kladně hodnotím i to, že ne všichni, které Kath podezírala, měli s její nehodou nakonec něco společného, ale jak už to bývá, každý má i vlastní tajemství, která se snaží před ostatními skrýt, ač kvůli tomu může působit pochybně. A potěšilo mě rovněž, že i přes všechny ty tajemné, děsivé a čarodějnické náznaky, které propůjčovaly dějové lince až hororový nádech, dávalo nakonec vysvětlení docela smysl a nebylo to něco, co by mě napadlo hned ze začátku příběhu. Z postav jsem si oblíbila Lylu a Kathinu švagrovou psycholožku Tessu. Kathinu matku a bratra si asi oblíbit ani nejde, ale problém byl i s manželem Adamem (byť má plus za záchranu Lyliny oslavy). Je ovšem prima, že autor dokáže psát takovým stylem, že i když jednotlivé postavy nemusí být čtenáři zrovna sympatické, jsou alespoň vykreslené tak, že se jejich jednání dá pochopit.

"Neměla jsem udělat, co jsem udělala. Neměla jsem to vpustit do svého srdce. A tak teď odcházím. Odcházím navždy. Odpusťte mi, pokud můžete. Vím však, že neodpustíte."

Gracinka
18.06.2023 2 z 5

Prvních 80 stran věnovaných duševně nevyrovnané holčičce. To byl děs. Málem jsem knihu odložila. Kromě Tessy byly všechny postavy naprosto nesympatické, pořád dokola se omílaly popisy vřesoviště a divné příběhy. Nic se nedělo. Posledních 100 stran konečně dostalo spád.

vendy.b.
09.05.2023 4 z 5

Kniha je za mě celkem dost napínavá. Četla se dobře a svižně. Ale zároveň je to jedna z mnoha, taková "tuctovka", na kterou si po přečtení už za týden nevzpomenete a určitě se k ní už nevrátíte.

Holly.W
08.12.2022 3 z 5

Sedím a moc nevím co k tomu napsat. Čím dál jsem se prokousávala touto knihou, tím víc jsem přemýšlela….. co nám tím autorka vlastně chce říct? Kam to směřuje a jak to všechno dopadne? Jedna z mála zajímavých věcí na této knize byl popis ponuré krásy vřesovišť a života na nich. Bohužel, ani hlavní hrdinové mi nepřirostli k srdci, jediná trochu zajímavá byla Tessa a úplně nejvíc si mě získala Lyla. Nakonec bylo sice malé překvápko, ale jinak to nebylo žádné terno. Myslím, že na tuto knížku velice brzo zapomenu.

Artep25
04.10.2022 2 z 5

Tak nevím proč jsem vydržela až dokonce. Jako když kočička s pejskem vařili dort. Trochu toho a trochu tamtoho...Přidáme nějakou vatu ať je to delší. Pak dáme nekoho o kom vůbec nebyla řeč a máme thriller hotový Vůbec se mi kniha nelibila. A ještě ty opakované věty v průběhu knihy:Můj krásný manžel...moje krásná statečná dcera .jen ať knihu něčím vyplníme. Asi tak.

Zunka616
17.08.2022

Za mě byla zdlouhavá ale do půlky jsem ji četla stránku po stránce doporučuji ale trpělivost nevzdává

baryska0751
07.08.2022 5 z 5

(SPOILER) První kniha autora a rozhodně si chci přečíst další. Jestli jsou Ledové sestry lepší, jak tu mnoho komentářů tvrdí, určitě je chci a chci je hned. Knížku jsem přečetla za 4 večery.
Je pravda, že místy se děj trochu vlekl, ale to podle mě jen přispívalo celkové atmosféře. A knížka se mi líbila i přesto, nebo možná právě proto, že se odehrává v místě, kam bych se nikdy nechtěla ani podívat, natož tam bydlet. A taky přesto, že od samého začátku jsem ze srdce nesnášela Adama, což se nezměnilo ani na konci, kdy se všechno vysvětlilo. Beztak to v podstatě byla jeho vina, ne, že ne. Kdyby udržel svoje kalhoty zapnutý, nic z toho by se nestalo. A ve chvíli, kdy ho jeho žena potřebovala nejvíc, se na ni totálně vybodl. S takových chlapem bych nebyla ani den.
Ale chápu, že kvůli Lyle s ním Kath zůstává.... smutný konec, ale i tak, kniha úžasná!

konicekbily
13.06.2022 4 z 5

Originální zápletka dávala předpoklad, aby autor do pochmurné krajiny mohl rozvinout zajímavý příběh. Domnívám se ale, že se mu to úplně nepodařilo - chvílemi jsem se trochu nudil. Asi nejsem naladěn na tento typ příběhu - nejasný rozvíjející se děj s těžko pochopitelnými náznaky. Ale další knihu autora si rád přečtu.

Amitiel76
26.05.2022 5 z 5

Katarina přežila svou vlastní smrt. Když se ale probere z kómatu, jako by někdo její vzpomínky na osudnou nehodu vymazal. Co k ní vedlo? Byla to opravdu nehoda na zledovatělé silnici? Nebo do vodní nádrže vjela dobrovolně? Nebo se stalo něco úplně jiného? Vzpomínky se jen nejasně vynořují z mlhy. A proč je nyní její milovaný manžel tak chladný a odtažitý? A chování její malé autistické dcerky tak znepokojující?
Má třetí kniha od tohoto autora, a opět jsem nadšená. Jeho knihy jsou naprosto úžasné. Tajemné, napínavé, trochu mysteriózní a místy až doslova hororové. S dokonalými popisy krajiny a prostředí. Nádherné lokality, které vás inspirují vyhledat je na netu. Děj pozvolna graduje, a nutí vás otáčet stránku za stránkou a nepustit z ruky. Naprosto vás pohltí. Celou dobu si v hlavě tvoříte nějaké teorie a závěry, aby jste na konci zjistili, že jste se úplně mýlili...
Lokalita Dartmoorského národního parku, jeho nekonečná vřesoviště, mokřady, bažiny a četné menhiry, mi naprosto učarovaly. Autor umí vždy navodit přímo dokonalou atmosféru.

"Ach, modré světýlko, je hluboká noc.
Ach, prosím, prosím tě, bojím se moc... "

HanulkaK.
16.04.2022 4 z 5

Velice originální, tento thriller mě opravdu bavil.

SilvieSisinka
18.02.2022 3 z 5

Kdyby kniha měla o půlku stránek méně možná by to bylo lepší.Strasne dlouho nudné,roztahane.
Posledních pár stránek napínavých,jinak průměr.

wlado
05.02.2022 4 z 5

Tremayneho knihy sú na rozdiel od väčšiny ostatných kníh, ktoré sa označujú ako trilery, originálne a neobvyklé. Kniha ponúka postupné rozuzlenie komplikovaného deja, ktorý je podfarbený úžasnou atmosférou Dartmooru. Určite odporúčam a nedajte sa odradiť pomerne vlažným bodovým hodnotením.

Olous1
01.02.2022

Bohužel, já jsem se vůbec nemohla začíst, mrzí mě to ale odkládám. Snad někdy příště.

Anniee
18.01.2022 3 z 5

Tohle bylo… divný. Nějak zvláštně utahaný a zdlouhavý, že mě na konci už vlastně vůbec nezajímalo kdo co a proč, jen to, že to konečně končí.
Jinak námět a prostředí Dartmoorského národního parku děsně fajn, jen kdyby ta knížka byla klidně o půlku kratší!

Rade
09.12.2021 3 z 5

Co se mi líbilo nejvíc? Pochmurná, strašidelná atmosféra nehostinných náhorních planin a vřesovišť v národním parku Dartmoor. Záhadné keltské kamenné kruhy, pověsti o čarodějnicích, věčná mlha, chladno a nevlídno, díky knize jsem objevila pro mě dosud zcela neznámý kout Anglie. Takže jsem se díky google mapám i fotkám mohla v této neuvěřitelně působivé krajině projít a vše si při četbě představovat.
Zprvu celkem povedený příběh s velmi silnou dávkou pomalu se plížícího strachu a očekávání všech možných hrůz a tajemných záhad. Jenže nakonec dost překombinovaná zápletka, kterou bych možná skousla u Agathy Christie, ale do moderního psychologického thrilleru, jak je kniha označena, se mi moc nehodila…
Tři plus.

čef
01.11.2021 4 z 5

Po tomto druhu literatury příliš neprahnu, citové kotrmelce atp. nějak neprožívám. Avšak této knize nemohu upřít originalitu, s jakou se pustila do rodinné tragédie s hororovými prvky. K úplné dokonalosti v tomto žánru nechybí, podle mne, mnoho a kniha se určitě bude líbit.

Heliandílci
28.10.2021 5 z 5

Super! Za mě tedy jedna z nejlepších knih, které js zatím četla. Určitě ji budu doporučovat dál....
Od začátku čtivá, napínavá s nepředvídatelným koncem. Zhltla jsem ji za 3 večery, nemohla jsem se od ní odtrhnout...

perpe2a
24.10.2021 4 z 5

Moc dobré, byla jsem zmatená až do konce. Zajímavě napsáno, doporučuji.