Predtým ako som ťa poznala

Predtým ako som ťa poznala https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207281/mid_predtym-ako-som-ta-poznala-D2T-207281.jpg 5 8326 2067

Lou Clarková vie všeličo. Vie, že jej otec si ťažko hľadá prácu, vie, koľko krokov treba prejsť od autobusovej zastávky k rodičovskému domu. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka, oduševneného športovca. Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila, čo ju čaká, asi by prišla o rozum. Will Traynor vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá malé a neradostné, a veľmi presne vie, ako s tým skoncovať. Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako farebná búrka. A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia. Román Predtým ako som ťa poznala má aj voľné pokračovanie. O ďalšom osude hlavných hrdinov autorka napísala knihu s názvom Čo bolo potom.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Me Before You , 2012


více info...

kniznidenik
kniznidenik
25.03.2024 5 z 5

Pripravte si kapesniky, vice nepotrebujete vedet.

HH77
HH77
22.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Krásný pribeh, který vypadá jako romantika. Happy end se však nekoná. O to více je kniha pro mne překvapením. Je velmi ctiva a nelze se od ní odtrhnout.


Andrea81
Andrea81
05.02.2024 4 z 5

Noo, i takovýhle dokáže život být....

apq
apq
16.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tahle kniha byla velkým překvapením. Běžně romantické knih nečtu, ale rozhodla jsem se učinit výjimku, a udělala jsem dobře.
Kniha má hluboké téma, čte se ale dobře, děj plynule ubíhá. Všechny postavy jsou popsány realisticky a mají jak kladné, tak záporné vlastnosti.
Konec mě velmi překvapil. Myslela jsem, že jako u drtivé většiny knih bude na závěr happy end. Jelikož ten se nekonal, tak to na mě působilo ještě silnějším dojmem.

Evda
Evda
11.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Velice čtivá, dobře vykreslené postavy, především jsou lidské, takže nikdo není dokonalý charakter a každý má své mouchy :) Námět ala syndrom Popelky nebo Pretty Woman - chudá, ale chytrá dívka s potenciálem změnit svůj život a bohatý, ale nešťastný princ, který potřebuje zachránit.
Nejvíce ale oceňuji konec příběhu. Nekončí prvoplánově dobře - žádný zázrak se nekoná, tím myslím, že Will se ani zázračně neuzdraví a ani nezmění názor na ukončení jeho utrpení. Konec (Švýcarsko) mě opravdu dojal a pár slziček ukáplo.

Tichéroky2023
Tichéroky2023
08.01.2024 5 z 5

Jedna z mých top knih. Ten příběh tak tragický, ale podaný s humorem, ale vkusně. Hlavní hrdinka velká sympaťanda. Ta holka nic nevzdala. Přišla mi dost povedená postava jejího přítele, sportovec zahleďený do sebe a svých zájmů. Vlastně všechny postavy byly povedené v této knize. Četla jsem vícekrát a viděla film taky vícekrát. Vždy brečím.

adelazelenkova
adelazelenkova
15.12.2023 4 z 5

Velmi známý a starší příběh, ke kterému jsem se dostala až takto pozdě. Od autorky mám přečtené snad všechny ostatní a kdybych je porovnala, musím říct, že se mi jiná díla od Jojo líbila trochu více.. tento příběh je velmi smutný, ale autorka i přes těžké téma nezapomněla na vtipné pasáže u kterých jsem se velmi nasmála. Z hlavní hrdinky udělala silnou osobu, která nikdy neztrácí optimismus a proto se mi knížka líbila. Mnohem lepší než filmové zpracování.

BekyFiš
BekyFiš
30.11.2023 5 z 5

Nádherná, srdcervoucí knížka. Četla jsem ji už dávno, ale stále ve mě rezonuje její humor a bolest. Nechápu, jak někdo dokáže zkombinovat takto těžké téma s vtipem :D. Naprostá 10/10

michaela5515
michaela5515
27.10.2023

Příběh, od kterého jsem se nedokázala odtrhnout. Bylo to něco nového, téma velice syrové a bolestivé a zároveň plné naděje a vtipu. Pamatuju si, že když jsem to četla poprvé, byla jsem unešená.

gabis98
gabis98
20.10.2023 5 z 5

Dobrá kniha. Doporučuji.

lucifess
lucifess
13.10.2023 5 z 5

Romantika, která mě nakonec dostala. Strašně dobře se to četlo. Měla jsem autorku danou do šuplíčku "musím si od ní už něco konečně přečíst". Výběr byl naprosto náhodný a měla jsem dobrou ruku. Doufám, že až od autorky budu lovit nějakou další knihu, tak budu alespoň stejně s volbou úspěšná. Až zde v komentářích zjišťuji, že kniha je i zfilmovaná. Přiznám se, že takto ihned po přečtení si říkám, že film ani vidět nechci a chci si dál sama představovat ztřeštěnou Louise. Na konci bych určitě pak brečela, takže zatím říkám díky, zůstanu jen u knihy.

Lucif
Lucif
14.09.2023 4 z 5

Hodně smutné, ale zároveň hezky napsané. Začala jsem číst a pak si říkám: "Co to sakra čtu?" Mrknu na zadní stranu - "Aha". Tak to zkusím.. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Samozřejmě jsem občas s hlavní hrdinkou nesouhlasila, něco jí v duchu vytkla (no, někdy nejen v duchu) atd. Nicméně si ani zdaleka nedokážu představit být v takové situaci. Opět se člověk musí zamyslet, co vše už má, ani to často nevnímá.. I když máme těžké období, smůla se lepí na paty.. to, co zažíval hlavní hrdina si málokdo dokáže vůbec představit. Vlastně všechny hlavní postavy to měli neskutečně těžké.

LexiS
LexiS
04.09.2023 5 z 5

Tak trochu se zpožděním konečně nastalo moje první setkání s autorkou. A jsem neskutečně ráda, že k němu konečně došlo. Po téhle knize jsem totiž pokukovala dobrých pár let.
Film zbožňuji a vždy u něj bulím jako malá želva a tady to nebylo jiné! Naneštěstí jsem nebyla sama, takže jsem knihu dočítala s neskutečně staženým hrdlem a sem tam nějakou slzou, které se přes všechny snahy podařilo zdrhnout.
Oproti filmu jsem si užila i pohledy jiných postav a vůbec komplexnost, která je ve filmu pouze naznačená. Například Trinu jsem chtěla ze začátku uškrtit, rodičů Lou mi bylo líto, Patricka bych nakopala na maraton, ze kterého by se už nevrátil a Willovy rodiče bych poslala si nejdřív vyřešit vlastní problémy. Ve filmu tyto postavy prostě jsou a moc nás netrápí, protože svět se točí jen kolem hlavní dvojice.
Lou a Will, ach ach... Možná jsem dosud nečetla tak přirozený průběh vztahu mezi dvěma osobami. A ačkoli jsem věděla, jak to celé dopadne... I tak část mé doufala, že přece jen to bude jiné.
Ale já ten konec stejně miluju. Jsem moc spokojená, co se týče autorčina psaní - popisu je tam dost, ale zbytečně nenudí, často vám nejen promluvy vykouzlí úsměv na tváři a čte se to velmi snadno.
Nevadily by mi kratší kapitoly, ale to už je můj osobní problém.
Prostě a jednoduše 5 z 5 a velké doporučení k tomu.

Sarka1987
Sarka1987
08.08.2023 4 z 5

Jedna z nejlepších knih co jsem četla, zajímavá myšlenky, zajímavý příběh. Kdo by mohl nemilovat Lou. Krásně zfilmováno, Emilia Clarke je pro roli ta pravá.

Akinimod25
Akinimod25
29.07.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh, hlavní hrdinka i její rodina moc sympatičtí. Již jsem četla asi potřetí. I film se mi moc líbil...

hroneczek
hroneczek
22.07.2023 5 z 5

Kniha mě naprosto pohltila. Krásně se četla, neměla žádná hluchá místa. Hrozně mě bavil pan Bernard - otec Louisy. Doufám, že v dalších dílech dostane více prostoru.
A i když jsem čekala, jak to dopadne, stále jsem doufala, že to nakonec bude jinak.

Kuxka
Kuxka
08.07.2023 5 z 5

To bylo nádherný. Kniha mě úplně pohltila. Až do posledních stránek jsem si nebyla úplně jistá, jak dopadne. Ať jsem přemýšlela sebevíc, nemohla jsem dojít ke správnému řešení situace, podle kterého by se příběh dále odvíjel. Mísil se ve mně vztek, lítost, pochopení, radost a tak bych mohla pokračovat... Mnohokrát jsem se smála, hloupě se tlemila nad roztomilostí a zamilovaností příběhu, ale ke konci už jsem hlavně brečela. Hlavní hrdiny si asi nejde nezamilovat a jejich vztah zrovna tak. Nemůžu dělat nic než doporučit tuto krásnou knížku.

Šárka88
Šárka88
07.06.2023 5 z 5

Audiokniha- Eva Josefíková
Dám pět hvězd, ale s velkým ALE
Tento román ač ze začátku krásný a pro mě plný naděje, se ke konci proměnil ve velký smutek. Jsem z toho trochu rozhozená, míchá se ve mně nepochopení i porozumění, jak píše Veruci v předchozím komentáři.
Eva J. predčítala skvěle, i když místy se reakce někdy nehodila a myslím, že i ji ukápla opravdu slza, tak jako mně. Časem si přečtu další knížky od Jojo a s velkou chutí a mrknu na film.

Veruci
Veruci
26.05.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy 2022, došlo na ní až teď. A jsem ráda, že jsem se k ní dostala, i když mám teď v hlavě děsný zmatek. Perou se ve mě pocity porozumění i nepochopení. Je to všechno strašně složité. A je vůbec správné, že taková možnost existuje?
Musím o tom přemýšlet, ale nedokážu si odpovědět. Nezbývá, než si přát, aby se člověk nikdy nedostal do situace, ve které se nachází hrdinové knížky.

Miska9884
Miska9884
25.05.2023 5 z 5

Tady je 5* málo. To byla jízda. Jsem brečela od začátku do konce. Knihu jsem dostala na Vánoce,no veselo mi teda nebylo. Úplná pecka. Dobře napsané,nutí vás k zamyšlení,vyvolá emoce. Co víc si od knihy přát? Možná šťastný konec,ale život nemá vždy šťastné konce.