Nevzdávaj sa

Nevzdávaj sa https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376908/bmid_nevzdavaj-sa-LIG-376908.jpg 4 485 156

Život detektíva Napoleona Dumasa, zvaného Nap, z predmestia v New Jersey sa navždy zmenil v poslednom ročníku strednej školy. Jeho brata, dvojča Lea, a priateľku Dianu vtedy našli mŕtvych na železničnej trati a Maura, ktorú pokladal za svoju životnú lásku, bez akéhokoľvek vysvetlenia zmizla. Celých pätnásť rokov Nap pátral po Maure a nepodarilo sa mu ani vysvetliť Leovu smrť. Teraz sa zdá, že by napokon predsa len mohol dosiahnuť, po čom tak veľmi túži. V aute podozrivého z vraždy sa nájdu Maurine odtlačky a Nap sa vydáva na tŕnistú cestu za odpoveďami. Tie však vedú len k ďalším otázkam – o milovanej žene, o priateľoch z detstva, o ktorých si myslel, že ich pozná, o opustenej vojenskej základni v meste, kde vyrastal, a najmä o Leovi a Diane, ktorých smrť je možno ešte oveľa temnejšia a desivejšia ako v najhorších predstavách.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Dobrodružné
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Don't Let Go , 2017


více info...

Přidat komentář

Kristulda
17.04.2024 3 z 5

První kniha od autora. Chtezjsem si přečíst jeho knihu z toho důvodu, že jsem shlédla seriály na Netflixu, něco mě bavilo něco méně. Tato kniha byla taková slabá, hlavní hrdina mi vůbec nepřirostl k srdci, vlastně žádná postava, možná Ellie...
Nesedlo mi to, už nebudu číst další jeho knihy a to z toho důvodu, že můj seznam čítá spousty lepších autorů a zajímavějších knih.

soukroma
11.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Tak nevím, tentokrát mne Coben nepěkně nudil až otravoval. Kam asi bude směřovat zápletka, to naznačil již v samotné úvodní poznámce - raketové odpalovací základny v každém maloměstě v New Jersey.
Začátek jakž takž, ale pak to nikam nepostupuje, divné postavy včetně hlavního hrdiny, kde i to jméno je na pováženou - Napoleon (Nap) Dumas (aspoň že má francouzský původ). Vší silou dočteno, zda autor přeci jen nevykřeše aspoň na závěr něco kloudného: nestalo se, závěr je skoro ještě horší než celá táhnoucí se zápletka - nedovolil si nechat vše na vládě a jejích tajných bezpečnostních aktivitách (ale mučení, waterboarding, si neodpustil), tak vypracoval hodně neuvěřitelné vysvětlení dění před 15 lety...
Podprůměr obecně, a podpodprůměr na autora, který mne povětšinou dovede aspoň něčím zaujmout. Hodnotím jako zcela ztracený čas, měla jsem odhodit dávno před polovinou... 55%

V úvodu jsem aspoň od autora našla několik velice trefných popisů, tentokrát žalu ze smrti blízké osoby. Nemohu než plně souznít:

"Několik týdnů mne všichni zahrnovali pozornostmi, ale pak je to přešlo. Vzpomínám si, že když jsem se zhoršil v dějepise, paní profesorka Freedmanová si mě zavolala a řekla mi, laskavě, ale nekompromisně, že se nesmím vymlouvat na tvou smrt. Měla pravdu, život jde dál, jak má, i když se to zdá být úplně nehorázné. Když máte smutek, máte aspoň něco. Ale když se smutek otupí, co zbude? Jdete dál, a já jít dál nechtěl."

"Někdo tvrdí, že první krok v procesu žalu je odmítnutí přijmout nepříjemnou skutečnost. Já zjistil, že opak je pravdou. První krok je úplné a okamžité pochopení situace. Dozvíte se tu zprávu a hned si uvědomíte, jak je naprosto zničující, že není odkladu, že smrt je konečná, svět se vám zhroutil a vy už nikdy nebudete takoví jako dřív. Uvědomíte si to během několika vteřin, netrvá to déle, To uvědomění vám zaplaví žíly a úplně vás smete, Srdce vám pukne a podlomí se vám kolena. Každá část vašeho já se povolí, sesype a vzdá. Chcete se schoulit do klubíčka. Chcete se po hlavě vrhnout do propasti a padat a nikdy se nezastavit.
V té chvíli se dostaví odmítnutí.
Zachrání vás. Rychle vztyčí ochranný plot. Popadne vás a drží, nenechá vás vyskočit z okna. Sáhnete na rozpálená kamna. Odmítnutí stáhne vaši ruku zpět."


putpuda
23.02.2024 3 z 5

Přemýšlela jsem o hodnocení a nějak se nemůžu rozhodnout.
Čtivé bezesporu, to pan Coben umí velice dobře! ;).
Ale nějak jsem se nedokázala úplně vžít do příběhu...ale konec me překvapil, myslela jsem, že to bude úplně jinak.
Předchozí jsem četla Chlapce z lesů a to se mi líbilo o trochu víc, takže dávám 3 a půl *

katerina3633
11.09.2023 4 z 5

V knize mně velmi seděl přítomný čas a postava Napa, která se trošku vymyká mezi detektivy. Prostě obyčejný člověk (žádný extra hrdina s neuvěřitelnými schopnostmi), který mi sedl svým uvažováním, někdy až přehnanou horlivostí, výbušností, svými postoji k přátelům a emocemi k bratrovi. Prostě naprosto uvěřitelná postava se všemi lidskými vlastnostmi. Zápletka taková průměrná, nic co by zůstalo moc dlouho v hlavě, mezery v událostech i jednání postav (já si to ospravedlňovala tím, že stejně už nikdo po tolika letech úplně nezjistí celou pravdu, takže mi to tolik nevadilo). I tak byla kniha napínavá a čtivá.

LadaLil
01.07.2023 5 z 5

Výborná detektivka. Jednotlivé příběhy byly vrstvené na sobě s lehkostí a člověk se chtěl dozvědět víc. Tak jak se vše proplétalo a jednotlivé figury dostávaly svůj osobní charakter a hlavně minulost, stupňovala se i zvědavost, jak vše dopadne. Vyústění bylo logické, nepřemrštěné, líbilo se mi stejně jako celá kniha.

LiberX
27.06.2023 3 z 5

Příběh, ve kterém věci nedávají smysl a čím dál se dostanete, tím horší to bude. Potvrzuje to i závěr, který vysvětlí jen půlku, některé události opomene a jiné postaví na hlavu.

Příliš mnoho nepravděpodobného a těžko uvěřitelného by se muselo odehrát mimo stránky knihy, aby si příběh zachoval logiku a uvěřitelnost. Stačí si připomenout úvodní vraždu a řada nesrovnalostí začne ve světle následných odhalení vyplouvat na povrch. Nepochybuji však, že fanoušci dokáží pomocí různých berliček vše vysvětlit, ale to již měníme žánr a pouštíme se do vod kreativního myšlení.

Tři hvězdičky za čtivost.

veriszv
07.06.2023 3 z 5

Dobrá práce s napětím. I když to bylo trochu neuvěřitelné a poměrně brzo jsem začala tušit odkud vítr fouká, tak mě to bavilo. Zábavný průměr

Timkim
02.06.2023 4 z 5

Po Cizinci jsem opět vyzkoušel další knihu od autora. Za mě spokojenost. Co se musí nechat, píše knihy lehce, žádné krkolomné sousloví, nic nad čím by člověk musel dlouho přemýšlet. Příběh rychle ubíhá a je otázkou pár hodin než se dostanete ke konci. Pár výtek bych měl a tudíž to nebude za plno, ale viděl bych to jako vyšší standard.

mataj
27.01.2023 4 z 5

Před patnácti lety zemřeli při vlakovém neštěstí dva mladí lidé, Napovo dvojče Leo a jeho přítelkyně Diana. A teď jsou zavražděni jejich další dva přátelé a po jedné se slehla zem. Nyní již policajt Nap se snaží odhalit tajemství, které to všechno obestírá, a sám se dostává do nebezpečí.
Docela napínavá detektivka, nicméně podle toho jak se děj odvíjel, jsem čekala zajímavější vyústění příběhu. Taky Napovo chování coby policajta bylo zvláštní a dost nesympatické, a jeho podivné vnitřní rozhovory s mrtvým bratrem mi vysloveně vadily.

Make20
16.12.2022 3 z 5

Tento thriller od pana Cobena hodnotím průměrně. Kniha je napsaná pěkně, dobře se mi četla. Neztrácela jsem se v postavách, ani ve dvou dějových liniích. Do posledního konce jsem nevěděla, kdo je vrah :). Avšak nemohu dát více, než 4 hvězdičky, protože poslední třetina knihy byla až moc zamotaná a neuvěřitelná.

Fillipa
24.11.2022 3 z 5

Dala bych 4*, ale vadil mi přítomný čas.

biki
17.11.2022 4 z 5

Poté, co se mi moc líbila kniha s Winem, rozhodla jsem se dát Cobenovi další šanci. Jenže v tomto případě jsem v rozpacích. Zhruba první polovina knihy, v níž probíhalo klasické detektivní pátrání, byla fakt dobrá. Také vysvětlení celé tragédie v minulosti i události současné, to všechno v celém příběhu dávalo opravdu smysl. Ale bylo nezbytně nutné použít jako vyvolávající faktor ono tajné zařízení? No jo, jenže to by pak zase ztratila smysl zápletka kolem Maury a její matky. Zkrátka, tento motiv mi přišel hodně přehnaný, nevěrohodný.
Za co ale přidávám jednu * je způsob vyprávění - asi nejvíc na mě zapůsobilo, jak byl zásluhou nově zjištěných skutečností vypravěč nucen postupně měnit názory na některé osoby včetně svého bratra. To se autorovi opravdu povedlo.

Belanna
08.10.2022 5 z 5

I druhá autorova kniha na mě udělala velký dojem.
Zajímavá zápletka, skvěle vykreslená atmosféra, sympatický hlavní hrdina, který vše řekne bez obalu. Navíc mě oslovila forma monologu a návraty ve vzpomínkách, které dělaly knihu ještě poutavější.

akdar72
01.08.2022 5 z 5

Harlan Coben opět nezklamal.

Django
31.05.2022 4 z 5

Příjemná kniha, která nemá hluchá, nicméně ani vyloženě silná zapamatovatelná místa. Hlavní hrdina se nám moc neotevře, až do konce o něm vlastně pořádně nic nevíme, což je škoda. Děj je napínavý, postupně se odhalující s uspokojivým koncem. Další knize autora dám jistě šanci.

Čmeláček
30.05.2022 5 z 5

Fakt by mě zajímalo, jak to ten Coben dělá, že se ty jeho knihy tak dobře čtou? :)))

LeserDe
25.04.2022 3 z 5

Pracovat v textu s tajemstvím se vždycky vyplatí. Autor umí navíc velmi dobře pracovat i s napětím, dávkoval ho po částech tak, že jsem se ani chvíli nenudila. Knihu jsem přečetla za čtyři dny, označila bych ji za oddechovou, ale dobře napsanou.

Stradivari2009
25.03.2022 2 z 5

Otravně ukecané, nudné. Cizinec mnohem lepší.

livana
20.03.2022 5 z 5

Krasne čtení. Napínavé od začátku do konce. A nakonec nečekané rozuzlení.

Annkag
03.03.2022 4 z 5

Trocha mě překvapil konec knihy ale autor píše zajímavě,poutavě a naláká vás na cestu horskou dráhou která nekončí ani po přečtení poslední stránky.