Nevlastní sestra

Nevlastní sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416962/bmid_nevlastni-sestra-zLd-416962.jpg 4 379 107

Isabelle by měla být navždy šťastná – princovu lásku má na dosah ruky. Až na to, že ona není ta krasavice, která na plese ztratila střevíček. Je tuctovou nevlastní sestrou, která si usekla prsty na noze, aby se do botky vešla. Když princ odhalí její podvod, s hanbou ji vyžene. Isabelle se ale nevzdá a neskloní hlavu před světem vážícím si pouze krásy. Naopak. Rozhodne se všem ukázat, že je v ní mnohem víc, než si všichni myslí!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Stepsister , 2019


více info...

Přidat komentář

Vknihách
17.01.2024

Ak by som musela niečo knihe vytknúť, bol by to jedine olupujúci sa zlatý názov Nevlastná sestra. Nič iné. Nepreháňam.

Začala by som vekovým odporúčaním. Vo vydavateľstve sa rozhodli, že Nevlastná sestra je vhodná pre deti od 13 rokov. S tým sa mi nedá nesúhlasiť, kniha neobsahuje vulgarizmy či nevhodné scénky. Avšak, som presvedčená, že príbeh má čo ponúknuť aj dospelému čitateľovi a podľa mňa by hlavnej myšlienke lepšie porozumel, viac by si z knihy odniesol.

Príbeh o Popoluške pozná každý. Jej ťažký život s nevlastnými sestrami a macochou. Nevlastná sestra sa začína v momente, keď si Octavia ošetrovala krvavú pätu a naša hlavná hrdinka Isabelle zohrievala čepeľ noža, aby obetovala svoje prsty na nohe kvôli manželstvu s princom. Vieme, že podfuk sa nevydaril.

Od tohto momentu žili všetky tri ako vyvrheľky. Jennifer Donnelly šla na príbeh rozprávkovo. Sudičky, ktoré dopriali Popoluške lepší život, Isabelle ten jej dlhý nedopriali. V opak verí Markíz de la Chance- Šanca a pokúsi sa zmeniť osud zlej škaredej sestry. Kráľovná víl jej splní želanie, keď nájde tri kúsky svojho zlomeného srdca. Všetky tri bytosti menia kroky Isabelle jej “mapou života.

Čo je ale úžasné, je samotná myšlienka príbehu. Zlými ľuďmi sa nerodíme, stávame sa nimi pre to, čo zažívame. Presne takto to bolo s Isabelle. Podnadpis knihy je presne taký, o čom kniha je. Krása nie je vždy pekná. Nejde o zovňajšok, ale o to, akým človek je. Predsudky, klebety, nesympatie, to všetko môže zničiť našu krásu. Rovnako, ako od detstva počúvať “dobre mienené rady- buď šikovná a poslušná ako tvoja sestra, nie si taká krásna ako tvoja sestra, BUĎ ako tvoja sestra! Aký môže byť následok takéhoto porovnávania? Strata sebavedomia, zatrpknutosť, žiaľ, nenávisť, zloba

Donnelly prerod zápornej postavy a jej uvedomenia si svojich chýb napísala perfektne. Deň za dňom sledujeme, aké nesebecké rozhodnutia Isabelle postupne urobí, čo všetko je ochotná obetovať a čoho sa vzdať. Hlavná hrdinka v sebe objaví nezlomného, bojového ducha i láskavé srdce.

Krátke kapitoly zaručia, že nielen dieťa sa od knihy nebude chcieť odtrhnúť. Príbeh je písaný v tretej osobe, takže ho vidíme z pohľadu viacerých postáv. Dej je vcelku akčný, objaví sa šikana, dráma, útek, záchranná misia, bitka vojsk a to je len zlomok toho, čo vás v knihe čaká. Musím spomenúť aj Tavi a jej vedeckú dušu. Dokonca aj jej príbeh by som si s chuťou prečítala. Páčil sa mi odkaz po túžbe rovnosti pohlaví.

Nevlastná sestra je rozprávkovo krásny, poučný príbeh, kde nakoniec zvíťazí dobro nad zlom, ale je to cesta plná tŕnia a bodliakov.

roman9276
16.01.2024 4 z 5

Nečekal jsem mnoho, knihu jsem bral do ruky s tím, že o ní nevím nic. A byl jsem mile překvapen, že jsem dostal dobrodružný příběh o nevlastní sestře Popelky. Konec byl trochu uspěchanější, než bych si představoval, ale celkově cesta nevlastní sestry byla skvěle napsaná, knížka je velice čtivá a ke konci dost napínavá. Hezká pohádka.


Annkag
22.12.2023 4 z 5

Popelka je postava která svou líbezností, dobrotou a nevinností provází sny holčiček už několik generací.
Je však pravda že v nevlastních sestrách jsme nic víc neviděli.
Autorka se prohrála s možností osudu jedné se sester. Je to příběh smutku, bolesti, zášti, sebepoznání a pochopení.
Je to příběh který nám našeptává že svůj osud si utváříme sami se svou Šancí. A sudičky nemůžou určovat každý krok a směr. Všechno se dá přepsat.

AnDyB
10.12.2023 4 z 5

Moc příjemné čtení. Rychle utíkalo. Celkově mám moc rada předělané pohádky proto jsem po knize sáhla a tahle je moc povedená. Navíc téma které rozhodně má hlubší myšlenku, že krása není vše. Navíc dávám velké plus autorce za skvěle popisující detaily. Úplně živě jsem vše viděla moc dobře propracované :)

Brambora_Šeby
29.11.2023 4 z 5

Tuto knihu určitě doporučuji přečíst. Jedná se o zajímavě uchopenou pohádku o Popelce, kde rozhodně zlé setry nejsou až tak zlé a Popelka zná i závist. Velice se mi líbilo, jak si hlavní postava hledá svou cestu, i když nebyla hezká, což se v té době nehodilo. Konec se dal přibližně očekávat, ale i tak mě některé věci mile překvapily.

Thalin
29.05.2023 4 z 5

Po knize jsem sáhla náhodou v knihovně, ale rozhodně mě překvapila. Vyprávět příběh z pohledu jedné ze sester je rozhodně zajímavé a dá se tam toho vymyslet dost a kniha je toho důkazem. Isabelle mi byla docela sympatická, byla chytrá a vynalézavá. Tak trošku hádává a bojovná.
A to mi možná trošku u ní i její sestry nesedělo. Přeci jen jsou napříč snad všemi verzemi popisované jako nehezké, zákeřné a hloupé sestry. Ale tady jsou popisované jako mimořádně schopné a inteligentní, Tavy je v podstatě vědec a génius. (Možná až to sekání prstů a pat. Tahle hloupá ctižádost je těm postavám asi až moc vlastní) Že by takové zůstaly na ocet jen proto že to nebyly oslnivé krásky? Nějak mi to nesedělo. Ale asi mám prostě tu vidinu dvou hlupaček a zlé macechy moc zažitou.
Taky mi chvilku trvalo se zorientovat nad časovou osou. Je to protkané fantasy záležitostmi, ale zároveň se to tváří jako nějaká alternativa Francie v osmnáctém století. Nebyla jsem si jistá, jestli se mi to líbilo. Možná by bylo lepší, kdyby se to prostě odehrávalo v nějakém neznámém fantasy světě. Zhruba v půlce mi taky přišlo, že se děj lehce vleče a moje nadšení ze začátku opadlo. Ale pak to zase nabralo nějaké tempo. Vcelku vzato je to originálně pojato, dobře napsáno a hezky se to četlo. Líbila se mi tam ta myšlenka sudiček a map života. A hlavně mi tady vyhovuje uzavřená linka a že nemusím číst další čtyři díly, abych se dozvěděla, jak vše dopadne.

broskev28
08.05.2023

Po dlouhé době jsem četla YA knihu, která nadchla i mě, sečtělého čtenáře.
Jednak stylem psaní - je zvláštní, netypický, místy jakoby útočný, vyzývavý. Krátké, věcné kapitolky, uhrančivý překlad. A chyb poskrovnu, i když ta v první větě na s.152 vydá za několik!
Dále předkládanými informacemi - pro mě třeba objasněním významu původně arabského slova algebra (s.74).
Především ale domýšlením, vysuzováním - tedy tím, co se mimo jiné snažíme děti naučit v dílnách čtení. Co ještě z jsi z textu vyčetl, i když to tam není napsáno? Co ti z toho vychází v kontextu tvých vlastních zkušeností, názorů? Jak by příběh mohl pokračovat, případně co mu předcházelo?
Naším pedagogem je v této chvíli autorka, která notoricky známou pohádku O Popelce uchopila po svém, jinak. Hledala v ní naopak to, o čem se v ní nepíše, domýšlela si minulost, a poté i budoucnost všech postav. A podle mého názoru se jí to povedlo skvěle.
A to nejdůležitější nakonec: v určitém věku (ale zdaleka nejen v něm) nedokážeme ignorovat názory okolí, a to především tehdy, jsme-li objektem kritických, často spíše posměvačných řečí my sami. Mnohým z nás tohle zacloumá sebevědomím, pokud vůbec nějaké v onom problematickém věku máme. A tady najdete úžasný recept na to, jak si své sebevědomí vybudovat a udržet si ho, a to ve velmi sympatické a čtivé podobě!
Takže já určitě tuze doporučuju!

"Většina lidí je ochotná bojovat, když mají nějakou naději na vítězství, jakkoli je malá. Říká se, že jsou odvážní. Jen málo jich ale bojuje dál, i když už žádná naděje nezbývá. To jsou bojovníci. Isabelle kdysi byla bojovnice, i když už to zapomněla.
Vzpomene si? Nevypadá to s ní dobře. Ale tak to uprostřed noci bývá se spoustou věcí. Ty temné hodiny jsou mnohým zkázou. Světlo svící vrhá stíny na stěny našich duší, stíny, které z myši udělají nestvůru, z nesnází neštěstí.
Pokud se někdy v těch temných hodinkách rozhodnete oběsit, budiž, je to vaše rozhodnutí.
Ale nehledejte lano, dokud se nerozední.
Tou dobou už pro něj budete mít lepší využití."

Deia
09.02.2023 3 z 5

Isabelle je celkom fajn hlavná postava, je cieľavedomá, odvážna, ale to všetko dobré v nej v podstate zničila jej matka, ktorá túžila iba po tom, aby sa jej dcéry dobre vydali - teda za niekoho bohatého. Od začiatku mi vadili neustále reči o kráse - Ella je krásna, Isabelle a Tavi nie, oni sú predsa tie škaredé sestry. Ale boli tam náznaky, že škaredé neboli a aj keď sa príbeh odohráva v dosť dávnej minulosti, tak si nemyslím, že spoločnosť bola vtedy až tak povrchná. Páčila sa mi ale realičnosť pozadia, vojna, ktorá prebiehala, aj keď dosť vecí mi prišlo nedotiahnutých. Občas sa mi to zdalo rozťahané, takisto kapitoly v ktorých sa vyskytovala (zlá) sudička a markýz Chance ma spočiatku až tak nebavili, ale časom som si na nich zvykla. Ako kniha sa čítala dobre, príbeh bol celkom zaujímavý, boli tam milé rozprávkové prvky a život dievčat a ich matky nebol po Ellinom odchode jednoduchý, ale na mňa to proste nejak nezapôsobilo, kniha vo mne, bohužiaľ, nezanechala žiadny hlbší dojem. Som ale zvedavá na akú YA knihu sa nechám nalákať nabudúce :D.

Ellis03
03.08.2022 5 z 5

Tohle bylo skvěle. Asi bych to nenazvala úplně reteilingem, ani bych to úplně nezaradila do čtení pro děti a mládež. Má to tolik hlubokých myšlenek… o sile lidství, jak je člověk utvářeny tím, co ho obklopuje a lidmi, kolem sebe. Jak ho ovlivňuje, co o něm říkají. O hledání sebe sama a změně úhlu pohledu na vše kolem… bylo to moc zajimave a dalo to hodně podnětu k zamyšlení. A přišel i očekávaný pohádkový závěr. Já jsem naprosto spokojena.

MarNe
26.07.2022 5 z 5

Moje první setkání s retellingem a rozhodně nelituji, naopak. Knížku jsem přečetla téměř jedním dechem.
Originální námět i zpracování, emoce, dějové zvraty, krásný jazyk. Nemám co vytknout. Vřele doporučuji.

Nais
21.07.2022 5 z 5

Krása. Úžas. Kniha ke které se stále s láskou vracím. Mohu stránky číst stále znovu a s pocitem jako poprvé.
Děj ubíhá příjemným tempem, postavy jsou sympatické (kdo by to do "ošklivých nevlastních sester" řekl, že?) a příběh má zvláštní neskrývanou pravdivost. Nevyhýbá se zmrzačení, které si sestry způsobily a ani krutosti ostatních. Přesto nepůsobí křečovitě nebo nepatřiště. Prostě padne jako střevíček.

claudiavas89
11.07.2022 5 z 5

Užasne jsem si pri ni odechla a nechcela jsem prestat čist

Kaila146
08.05.2022 5 z 5

Tahle kniha byla absolutně nádherná... čtivá a cítím se díky ní lépe. Postavy byly úžasné, nejradši jsem měla Tavi a hl. hrdinku (!). Ella byla taky zajímavá, ale trochu nevýrazná. To mi vůbec nevadilo, naopak - Isabelle tak měla daleko víc prostoru pro sebe.

Radějka
04.05.2022 5 z 5

Tak toto bylo naprosto geniální :o Originální myšlenka, feminismus, nádherné metafory. Romantická linka nijak výrazná, tak akorát :) Já si knihu tak užila a i po delší době z ní mám neskutečný pocit. Rozhodně doporučuji.

sebemi
28.04.2022 4 z 5

Krásné pohádkové a odpočinkové čtení, které je skvěle promyšleno, psychologie a vývoj především Isabelle je úžasný a ty metafory ach, mé češtinářské srdce plesá. Kniha mě mile překvapila a mám v duši tak nějak hezky po přečtení. A jak říká autorka,lesy jsou temné a plné vlků, ale my sami máme vše co potřebujeme, abychom našli cestu domů. ️

veronika4289
15.04.2022 4 z 5

Čtivá od první chvíle, těžko se mi před spaním odkládala. Překvapilo mě, jak moc mě to zaujalo a že díky ní budu chtít rozšířit sbírku o jiný žánr.

midone
11.04.2022 5 z 5

Já jsem si tak přála aby to bylo drsný, aby hlavní hrdinka nebyla ufňukaná koza, která si na všechno jen stěžuje a aby tam byl děj. A víte co? Já dostala ještě víc! Já dostala akci, skvělé myšlenky do hlavy, zvraty, uvěřitelné postavy...... a i přesto, že tu jsou nějaké prvky magie, REALISTIČNOST! A ještě ke všemu krátké kapitoly, které se četly rychle!

PeťkaW.
16.03.2022 4 z 5

Přemýšleli jste někdy nad tím, co by se asi dělo, kdyby nezazněla ta známá věta: "... a žili šťastně, až do smrti!" Co se mezí tím pohádkovým happy endem a onou smrtí dělo? Nebo co postihlo vedlejší postavy z příběhu? Donnelly nám dává možnost tomuhle všemu přijít na kloub. Nejenom, že můžeme vidět všeobecně známý příběh o Popelce nově očima její nevlastní sestry, ale dozvídáme se taky, co bylo s její rodinou potom, co si princ Popelku odvezl na zámek. Musím říct, že jsem byla na autorčino pojetí příběhu hodně zvědavá. Spisovatelka pohádku uchopila trochu jinak - dala jí o hodně temnější a pochmurnější ráz, ale zároveň zachovala jistou poetičnost a lyričnost. Surové popisy uříznutých prstů střídá melancholická vsuvka Isabelliných myšlenek nebo etický odstavec o lidském srdci. Zůstal taky základní cíl všech pohádek - ponaučení a snaha o to, aby se čtenář zamyslel nejenom nad chováním postav, ale i svými vlastním. Jenže někdy bohužel tohle poselství bylo servírováno až moc okatě a zbytečně to rušilo u čtení, protože hlavní myšlenka byla jasná dost i sama o sobě. Konec mě osobně nijak zvlášť neurážel. Tak nějak se dal čekat, i když ano, autorka si s ním mohla poradit trochu líp a ne tak... růžově. Ale co si budeme povídat? Kniha je určena hlavně pro dospívající holky. A ty, zvlášť, pokud třeba trpí nějakými komplexy nebo nízkým sebevědomím, budou nadšené. Já byla spokojená... víceméně. Nevlastní sestra splnila má očekávání i představy a až na pár výjimek a úseků jsem si čtení užila.

EvelynChatte
20.02.2022 4 z 5

Přečetla jsem opět skoro jedním dechem. Kniha se mi líbila, byla čtivá. Smekám pomyslný klobouk před promyšleností příběhu, všechna kolečka zapadají a fungují, jako hodinky od Švýcara.
Oproti Otrávené, je tento příběh mnohem víc dospělý, méně pohádkový, více praktický, metafory a přesah zůstává.
Krása jako definice ženy, je úžasným motivem. Kor když se podíváme očima, které žijí v současném světě.
Isabelle je zlomená žena, která naprosto podlehla tlaku veřejného mínění. I když nechce, zohyzdi se, i když to nepotřebuje, chce být krásná. Protože jen krásné ženy, mají krásný život. A nebo ne?
S Isabelle tak nějak soucítíte, i když víte, že to není taková ta pravá top postava. Její vývoj je krkolomný, protože je ponořená víc do představ, jaká by měla být, než aby poslouchala své srdce. Ale jsme přece jen v pohádkovém příběhu, vše dopadne dobře.
Postava Sudičky a Šance. Do jaké míry nás ovládají definované věci a do jaké míry si utváříme životní cestu sami? Tyto metafory byly skvělé.
Čím víc nad knihou přemýšlím, tím víc vidím pravdy a přesahů do naší společnosti. Tleskám autorce, neboť uměla dát život příběhu, který nikdy nikoho nezajímal a dokázala mu dát křídla plná pravdy.

Každý z nás může být "nevlastní sestra", která buď žije v souladu se svým osudem a nebo se chytí šance a něco změní.

Co nás vlastně definuje? To co si o sobě myslíme my? Nebo to, co o nás říkají druzí a my jim to věříme?

Povedená kniha. Doporučuji.

Dym
10.02.2022 5 z 5

Námět knihy mě na první pohled zaujal, ale ani omylem jsem nečekala, že na stránkách najdu takový příběh. Přečetla jsem ji jedním dechem a hned se stala jednou z mých oblíbených knih. Určitě stojí za to