Neviditeľný

Neviditeľný https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84701/mid_neviditelny-1jD-84701.jpg 4 26 3

Román poukazuje na mnohé sociálne a intelektuálne problémy, ktorým museli čeliť Afro-američania v prvých desaťročiach dvadsiateho storočia. Samotná téma nie je výnimočná - príbeh človeka, ktorý hľadá sám seba - je však citlivo a zručne spracovaná. V roku 1998 vydavateľská spoločnosť Modern Library umiestnila tento román medzi 100 najlepších románov 20. storočia. Podobnej pocty sa kniha dočkala aj od časopisu TIME.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Invisible Man , 1952


více info...

Přidat komentář

MichelleS
25.07.2017 4 z 5

Pozoruhodné zachycení jedné etapy snad zániku rasismu. S odstupem desítek let, vývoj šel kupředu, i když některé věci se bohužel nezmění nikdy. Hlavně v první části knihy (studium, první zaměstnání) jsem často zapomínala, že hrdina je černý a pak zpětně přemýšlela, zda to má vůbec význam. Od setkání s Jackem pro mne byla četba trochu méně stravitelná. To je ale spíš mou nechutí k politice, schůzím, projevům... Taky mi nešlo na rozum, proč si toho černého chlapce Bratrstvo tak cení, hýčká, pěstuje; asi už nejsem tak naivní, jako byl on.
"Já blázen si myslel, že mě přijímají mezi sebe, protože jsou toho názoru, že na barvě nezáleží. Ve skutečnosti jim na ní nezáleží, protože nevidí ani barvu, ani lidi..."
"...já nejsem žádný hrdina, jen takový malý černoch, a od ostatních mě odlišuje jen trocha výmluvnosti a neuvěřitelný talent nechat ze sebe dělat vola."
Netroufám si tvrdit, že jsem všechno pochopila, můj dědeček nebyl otrok, nevyrůstala jsem s ohnutým hřbetem, věčně kývající a říkající to, co chtějí ti lepší slyšet, jinak bych byla jako Jack, Tobitt (nebo jen Norton?).

cessy
30.03.2017 5 z 5

Nadčasová záležitosť, v myšlienkovej rovine zdarne bojujúca na viacerých frontoch. Iná doba, spoločenské pomery, kultúra, miesto a predsa tie isté modely správania, paralely. Trochu ťažšie prekusnuteľná - ako to už u autorov, ktorí sú skutočne výrazovo osobití a dajú si záležať na tom, aby sa nevyjadrovali prevažne opisne, ale aby ich výpoveď prirodzene vyplynula z charakteru postáv, ich konania, dialógov - ale určite nie nezdolateľná forma. V pamäti nezostávajú ani tak konkrétne scény, či podrobnosti, ale skôr vyvodené závery a pokušenie počas čítania neraz zvolať: Touché, touché!


Maodongwan
20.08.2016 5 z 5

Vyvolala vo mne množstvo rozporov, ale aj utvrdila moje názory o politike a rasovej predpojatosti. Čítanie graduje až do mimoriadneho finišu.

Silno odporúčam.

Štítky knihy

americká literatura černoši

Autorovy knížky

Ralph Ellison
americká, 1914 - 1994
1981  81%Neviditelný

Kniha Neviditeľný je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce30x
Chystám se číst89x
Chci si koupit19x
dalších seznamech6x