Neviditelný

Neviditelný https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337264/bmid_neviditelny-ok8-337264.jpg 4 377 70

Proslulý autor utopických románů líčí v tomto fantastickém příběhu osudy mladého přírodovědce Griffina, který objeví tajemství neviditelnosti a vyzkouší je sám na sobě. Neviditelný a nepolapitelný bloudí nejprve Londýnem, pak anglickým venkovem, šíří kolem sebe zmatek a hrůzu, stává se štvancem, propadá zuřivosti, která se mu nakonec stane osudnou a vede k jeho záhubě..... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Smena
Originální název:

The Invisible Man , 1897


více info...

Přidat komentář

StrYke
07.02.2024 4 z 5

The Invisible Man je výborná kniha, především pokud vezmeme v potaz její stáří. H. G. Wells vykreslil hlavní postavu potrhlého vědce Griffina velmi věrohodně a pevně věřím, že každému z nás připadaly jeho zakomplexovanost s narcismem povědomé. Sám znám spousty lidí, kteří si sebou celý život nesou pocit ukřivdění a nesmyslnou touhu se svému okolí "pomstít". Griffin mi pak přišel jako jejich úžasná karikatura. Navíc se mi líbilo jeho počáteční bizarní, až hororové vzezření. Jednu hvězdičku ale přece jen ubírám, protože chvílemi se děj táhne a některé pasáže jsou, podle mého názoru, navíc. Ve výsledku však mohu všem doporučit.

Lele61
27.10.2023 3 z 5

Starší docela zajímavá a jednoduchá sci-fi klasika H.G.Wellse o mladém vědci Griffinovi, který objeví tajemství neviditelností a zároveň je i vyzkouší přímo na své osobě. Možná to není úplně nejlepší autorovo dílo, ale vzhledem k tomu kdy bylo napsané, určitě není špatné.


BaPe895
14.10.2023 5 z 5

Skvělá starší scifi,která rozhodně stojí za přečtení i dnes.

janina66
10.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavý příběh o bláznivém vědci, který jde za hranici svého výzkumu.
A neví jak zpět. Povídku jsem vyslechla jako rozhlasovou hru.

rafan65
25.08.2023 4 z 5

Neviditelný je opravdu zvláštní kniha. Čtenář si uvědomí jak bláhové je stát se neviditelný, zároveň zjistí jak negativně dokáže tato dovednost člověka změnit. Každopádně poselství které kniha přináší nám může napovědět kde jsou hranice za které člověk nemá chodit.

denib
21.08.2023 5 z 5

Čekala jsem něco trochu jiného, ale rozhodně mi to nevadí. Zaujalo mě toho tolik. Jaké praktické problémy neviditelnost přináší. Jak lidé reagují na něco neznámého - nepřekvapivé, ale zajímavé. A hlavně jak se měnila osobnost samotného hlavního hrdiny a s tím také můj názor na něj a atmosféra knihy. Od lítosti k téměř odporu. Tak razantní změna se mi u knih nestává často. Ač je to stará kniha, stojí i dnes za přečtení.

lukaskmn1
13.08.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Děj mi nepřišel zase tak zajímavý, ale plně to nahradila hlavní myšlenka knihy a charakter hlavních postav, přičemž jsem opravdu fascinován tím, jak brzy to vlastně vzniklo a že to není jen módní výstřelek posledních pár let. Rozhodně si nemyslím, že je to poslední kniha, ktetou si od Wellse přečtu.

icezero
11.08.2023 2 z 5

Z příběhu mam trošku rozporuplné pocity. Začátek super, ale postupem stránek mi uz to tak skvělý nepřišlo. Možná je to ale dobou kd kniha vznikla, v dnešní době mi přijde, že příběh by šel rozhodně rozvést o dost vic do jiných směrů

sika444
05.05.2023 3 z 5

Příběh je, jaký je - vlastně nic moc. Nápad a na něj navěšené peripetie, vlastně ani ne příliš zajímavé, kterých navíc moc není, protože není co vymýšlet. A přesto ta kniha stojí za pozornost. Wells měl nejspíš opravdu dobře vyvinutý smysl pro to, co ohrožuje civilizaci. A to, že z Neviditelného udělal monstrum, které se rozhodne šířit hrůzovládu a teror jen proto, že prostě může, je tváří v tvář všem diktaturám a genocidám 20. století vlastně jasnozřivé (román vyšel 1897). Diktátoři a tyrani nikdy nejsou vedeni jen nějakou osobní úchylkou, nebývají to sadisté, ale prostě podlehnou moci, podlehnou svůdnému pocitu, že mohou ovládat lidi a uplatňovat nad nimi svou moc - jako Griffin. Ačkoli je tedy dílo literárně nedokonalé, tohle vyústění mu dává právo na to, aby bylo vydáváno a čteno.

Janadvorackova
09.04.2023 3 z 5

Tři hvězdy spíš z nostalgie.
Začátek je parádní. Veškerý ten děs a osahávání. Krádeže, šmírování, hlasy a exhibicionismus :). Takový neviditelný striptér by se mohl chovat jak urvanej ze řetězu. Ne, autor z hrdiny striptéra neudělal. Ne v tom smyslu, i když hanbatý pobíhal po městě jako by se nechumelilo :).
Lidské reakce pochopitelné. Následná záplatka, vlastně konfrontace skupiny lidí s hlavním hrdinou je znepokojivá.
Ale nebyla to taková literární mňamka jako jiná autorova kniha.

Lenka.Vílka
07.04.2023 3 z 5

Příběh Neviditelného je vlastně docela fajn. Ale jak jsem četla dál, začínala jsem mít docela problém s vyprávěním. Pokusím se tedy vysvětlit, proč jsem dala jenom tři hvězdy.

Ze začátku je všechno skvělé. Dobře budované. Atmosféra strachu z neznámého je dobře napsaná. Jenže strašně dlouho to je příběh vyprávěný z pohledu lidí, kdy se o Neviditelném nic neví. A potom až někde za polovinou se dostaví informace nahustěné ve sledu za sebou. Bohužel to už je v té části příběhu, kdy mi ho už nebylo líto jako na začátku, vlastně mě docela štval. A teď do toho vyprávění jeho příběhu. To nebylo nudné, právě naopak. Jenom mě postava Neviditelného o to víc štvala. Nehodnotím knihu na základě toho, jak jsem si oblíbila postavy, to prr. Jenom je problém v tom, jak je příběh poskládaný a já si nemohla Neviditelného oblíbit či pochopit. Nebyla k tomu příležitost. Kdyby byl příběh celý vyprávěný celý svědky událostí, kterým to bylo vyprávěno nebo pomocí deníku Neviditelného, šlo by to lépe poskládat. Možná bych byla spokojená mnohem víc. Jo, jo, škoda. A konec to bohužel nespravil. Byť se mi líbil.

Laxik
20.11.2022 4 z 5

Oprávněná klasika od autora, který byl mistrem nejen svého žánru. Dnes je to samozřejmě překonané, ale pokud musíte stavět základy, nezbývá vám na finesy čas. Navíc pokud máte problémy s Neviditelným mužem, radši nečtěte Čapka, Shelleyovou ani Stevensona. Ti jsou sice všichni lepší, ale styl psaní mají podobný.

Přečteno vydání z r. 57 se skvělým překladem sourozenců Tilschových.

Danago
28.06.2022 2 z 5

Jejda to bylo kraťoučké, tak to mě dost zklamalo. Téma fajn , ale zpracování a rozvedení děje veškeré žádné, no škoda. Při tom se tu toho tolik nabízelo. Ale zase na obhajobu na rok kdy to bylo napsáo , to nebylo zase tak špatné, i když autor umí psát i líp.

sf1
07.02.2022 2 z 5

Krátký román o tom, co následuje, když tajemství neviditelnosti objeví amorální gauner. Celkem to ušlo, záměrně archaický překlad je fajn, ale to obrovské množství překlepů je otřesné (vyd. Melantrich 1990).

ludek.n
20.12.2021 3 z 5

Wellsův Neviditelný je bezpochyby jedna z klasik vědeckofantastického žánru, dnes už tak trochu prvobytně pospolná. Příběh je velice jednoduchý, až prostý, žádné složité finesy do něj Wells nevložil. Na začátku se seznámíme s mužem, který experimentoval sám na sobě a učinil se pro své okolí neviditelným. Byť se zpočátku možnosti takové transformace zdály nanejvýš úžasné, ukazuje se, že být neviditelným opravdu není žádné terno. Wells se s dějovou linkou ani s charaktery postav nijak nemazlí. Griffin je sobecký, sebestředný a neustále vzteklý ničema, pro kterého těžko budete hledat slzu lítosti. Jeho protihráči za ním ostatně nezůstávají daleko pozadu, takže příběh, ať už se nám to líbí nebo ne, míří k brutální a nelítostné konfrontaci. Vyprávění je svým způsobem hodně hrubé a neotesané, žádné velké parádičky, s cizelováním výrazových prostředků si Wells rozhodně hlavu nelámal. A možná právě v tom spočívá síla tohoto románu, který se dočkal a ještě i v budoucnu nejspíš dočká několika transkripcí, ať už herních, filmových či literárních.

kamibe
28.11.2021

Dávno přečtená knížka (zřejmě její první české vydání) mě tehdy v dětství hodně učarovala. Hlubších úvah jsem se tehdy nedopouštěla, prostě mě jen zaujala tato možnost vědy, která v důsledku přináší pouze životní nepříjemnosti. Ve vyšším věku bych asi dohlédla souvislosti s dalšími vědeckými výdobytky, které nám přinášejí pouze neblahé důsledky, ale tehdy jsem takto nepřemýšlela.

666Jitka
28.07.2021 4 z 5

Dnes již klasický Sci-Fi příběh, který napsal na konci 19. století H.G.Wells, líčí příběh vědce, který jde hlava nehlava za svým objevem a nedomyslí jeho důsledky, kdy se mu místo obdivu a uznání dostává nepochopení vedeného strachem ostatních z nepoznaného a sám se stává psancem ...
Poslouchala jsem jako dramatizaci na Rozhlasu Dvojka.

Hanka_Bohmova
04.07.2021 3 z 5

Neviditelný mě ničím nezujal. Jako by se autor odmítal opravdu ponořit - ať už do jakéhokoli aspektu tohoto svého myšlenkového experimentu.
Roztomilou drobností je důstojník se svým vzýváním fair play.

HerrEtik
08.06.2021 4 z 5

V prvé řadě musím opravdu ocenit Wellsovo zamyšlení nad tím, co by obyčejný člověk dělal, kdyby se stal neviditelným. Tedy co pro člověka znamená "neviditelnost". Zde Wells uhodil hřebíček na hlavičku - svobodu, odproštění od ostatních lidí a od následků svých činů. Zároveň tato moc ale působí jako klec - potřebujete jíst, potřebujete někde spát, potřebujete šaty, abyste v zimě neumrzli. A v té chvíli máte dvě možnosti, jak si dané věci obstarat - krádeží, vloupáním, nebo tím, že se odhalíte jinému člověku a požádáte ho o pomoc. Tím ale kýžená svoboda mizí...
Toto morální zamyšlení a psychologický vývoj hlavního "hrdiny" z ambiciózního vědce v šílenou zrůdu jsou dvě nejlepší vlastnosti této knihy. Příběh má několik zajímavých a napínavých částí (začátek v hostinci, vyprávění Griffina o jeho začátcích a závěrečná konfronatce), bohužel je ten zbytek vyplněn takovým poněkud nudným balastem. Někdo tady v komentářích knížku označil za "pohádku pro dospělé" a myslím si, že je to naprosto výstižné - ať už stylem psaní, nebo strukturou děje.

BabaJaga11
16.05.2021 3 z 5

Hodně zvláštní knížka. Tak trochu pohádka pro dospělé. Určitým způsobem mi připomínala Dickensovu Vánoční koledu, snad tím tajemnem, faktem, že obě knihy se odehrávají ve staré Anglii... možná, že mnou čtená vydání měla stejného překladatele, nevím...

Nemůžu říct, že by mě knížka bavila. Spíše naopak. Svým způsobem to bylo dobře, protože jsem ji po kouskách četla v době, kdy jsem měla takovou spoustu práce, že na čtení nezbýval čas. Mít nějaký titul, od kterého bych se nemohla odtrhnout, nevím, jak by to s dokončováním pracovních úkolů dopadlo :-). Zvláštní ale je, že i když jsem se ke čtení vrátila třeba po týdnu, všechny ty detaily, v nichž se knížka doslova pitvá, jsem si pamatovala. To se mi většinou nestává u knížek, kde mám problém při čtení udržet pozornost.

Nakonec jsem dočetla – a jsem tomu ráda. Neviditelného mi na konci přišlo i líto, i když většinu knížky mi příliš sympatický nebyl. Připadal mi "ujetý" – ale nikoli v tom dobrém smyslu slova, jak někteří lidé jsou. Prostě vědec nevědec, k některým věcem by člověk nikdy neměl sklouznout...

Knížku nejspíš vrátím zpět do břeclavské nemocniční knihobudky, kde jsem si ji půjčila, pokud tedy mezitím nepotkám jinou vhodnou knihobudku.