Neviditelná hranice

Neviditelná hranice https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262915/bmid_neviditelna-hranice-1qB-262915.jpg 4 39 8

Proč zemřel on, ne já? Proč jsem couvl, místo abych se pokusil ho chytit? Ptá se vynikající skialpinista a skyrunner Kilian Jornet po tragické nehodě Stéphana Brosse. Ví sice, že nemohl kamarádovu pádu zabránit, ale co kdyby… Kniha Neviditelná hranice je i není autobiografická, je i není hlavně o sportu. Legendární sportovec vypráví o přechodu alpského masivu, kamarádově smrti, životní krizi a útěku do samoty v horách. Kdo četl Kilianovu prvotinu Běhej, nebo zemři, bude překvapen autorovou proměnou z úspěšného sportovce v muže, který si klade otázky po tom, jak úzká je hranice mezi radostí a bolestí, životem a smrtí.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La frontera invisible , 2013


více info...

Přidat komentář

Dax
29.10.2020 2 z 5

Kilijan nám chce sdělit, kterak se z ultrasportovce převtělil do zamilovaného filozofa, a moc se mu to nepovedlo. Jeho pseudohluboké myšlenky kazí veškeré zážitky z jinak dobře popsaných skialpinistických expedic a příběh vystavěný na hluboké transcendeci po smrti kamaráda se rozpadá, aniž vlastně začal. Ševče, drž se svého kopyta.

KatkaK13
03.08.2020 2 z 5

Jsem vášnivý sportovec - běžec. Ale tuto knihu jsem nedočetla. prostě jsem ji jednou vytáhla z kabelky a nic mě nedonutilo po ní znovu sáhnout. Řádím ji do kategorie "neurazí, nenadchne". Je to takové milé čtení o běhání, rozhodně žádná příručka pro ultramaratonce. Nikoho od knihy neodrazuji, ale nečekejte od ní příliš.


jana0338
28.04.2020 3 z 5

Nemohla jsem se úplně začíst. Nejlepší byla pasáž z Nepálu. U některých úvah autora jsem se trochu ztrácela .

Majah68
10.01.2020 3 z 5

Kiliana sleduji na sociálních sítích od doby, kdy jsem sama běhala. Je to inspirující sportovec, vytrvalec, dokázal podat neuvěřitelné výkony.
Souhlasím, že v jeho druhé knížce, se od pragmatismu posunul k hlubším myšlenkám. Popis kamarádovo smrti a následné úvahy byly zajímavé, ale od poloviny knížky už bez spádu (u dlouhých popisných pasáží mi často utíkaly myšlenky) a i filozofické úvahy byly tak nějak nezajímavě obyčejné, myšlenky, které pocítí skoro každý, kdo dumá nad životem.
"Svoboda je vybrat si, co nás bude svazovat. Vybrat si to, co nás činí šťastnými."

Adell-ka
31.01.2018 3 z 5

Kilian Jornet je neuvěřitelný sportovec a úžasný horolezec. Zpočátku jsem se do četby nemohla dostat a některé úvahy mi připadaly zdlouhavé, ale později mě vyprávění zaujalo. Popis výstupu na jednu z osmitisícovek a vše okolo co to obnáší mi přišlo zajímavé.

Pasadenka
27.07.2016 3 z 5

Není to špatná knížka. Některé postřehy byly fajn. Není to žádný velký spisovatel, ani to, o čem povídal nebylo příliš originální, ale je hezké si to osvěžit. Četlo se to dobře. Ale za ty peníze to nestálo.

Niky25
13.02.2016 5 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře, a musím uznat že obrat Kiliana od jeho prvního Běhej, nebo zemři, je opravdu velký... . V knize přemítá o životě a příjde mně, že hledá sám sebe a snaží se pochopit kdo je. Navíc autor druhý typ příběhu píše jisté ženě, na kterou v knize vzpomíná a příběh píše jakoby pro ní.
Za mě určitě úžasná kniha, kterou jsem určitě nečetla naposled.

JitkaJak
12.12.2015 4 z 5

Vadily mi některé špatně přeložené obraty a četnější přemoudřelé, za vlasy přitažené filozofické úvahy. Ale jinak opět fajn čtení, které mě po smolném roce 2015 pomohlo nakoupnout do dalších aktivit. Ač jsem o generaci starší a výkonostně úplně někde jinde než fenomenální Kilian, moc se těším do hor v novém roce!