Neviditelná chvíle rozhodnutí

Neviditelná chvíle rozhodnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12508/neviditelna-chvile-rozhodnuti-12508.jpg 5 15 5

Historický román s kriminální zápletkou konfrontuje výpovědi čtyř mužů, aktérů dramatických událostí v 60. letech 17. století v Anglii. Univerzitní profesor a duchovní Robert Grove, nalezený mrtvý ve svém kolejním bytě v Oxfordu, zemřel na otravu arzenikem. Z jeho smrti je obviněna jeho bývalá posluhovačka a údajná milenka, žijící s nemocnou matkou v bídě. Tato zvláštní dívka s léčitelskými schopnostmi, dcera zabitého vzbouřence, je postavena před porotní soud a odsouzena k trestu smrti oběšením. Po mnoha letech na tuto tragédii vzpomínají postupně ve svých zápiscích čtyři muži různých charakterů i rozdílných životních hodnot a zkušeností. Italský katolík, syn benátského obchodníka, který studoval anatomii a zajímá se o krevní oběh, student práv z urozené, ale zchudlé rodiny, snažící se očistit jmého svého otce obviněného z velezrady, profesor geometrie a teolog, spolupracující s tajnou službou, aby ochránil zemi před spiknutím radikálů, i historik a archivář podávají ze svého úhlu pohledu svědectví především o událostech z roku 1663, kdy situace v Anglii po skončení občanské války nebyla příliš stabilní a monarchii, oslabené náboženskými konflikty, hrozil rozvrat. Anglický autor, historik umění, ve své próze spojuje fikci a historická fakta v působivý celek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Academia
Originální název:

An Instance of the Fingerpost , 1997


více info...

strana1-100
strana1-100
16.08.2023 5 z 5

Mnozí z těch, kteří se pustí do psaní historického románu, nereflektují skutečnost, že uvažování a postoje lidí se s plynoucími dějinami proměňují, a tak se historickými kulisami prohánějí desítky pozoruhodně emancipovaných hrdinek a dalších postav s myšlením člověka 21. století. Vadí vám to? Tak vězte, že Pearsův román si můžete přečíst bez obav.
Uvažování všech čtyř vypravěčů je totiž tak dobové, že i ten jediný, který se jakž takž jeví sympatický, má co dělat, aby si pro své postoje sympatii čtenáře zachoval. Hlavně tedy čtenářky, neboť tehdejší pohled na ženy a taky lidi z nižších sociálních vrstev jakožto na tvory méněcenné a gentlemanovi vždy podřízené (takže jim může klidně třeba jen tak ubalit facku) by dnes byl nejen odsouzeníhodný, ale mnohdy i žalovatelný. Nechybí ovšem ani postoje náboženské, politické nebo národnostní. K čemuž následující ukázka:

... Lower byl spokojen, že při rozhodování mezi ním a Colou bude mít on vždy přednost, protože kdo by sázel na slovo italského diletanta proti slovu anglického gentlemana? Ne že by nebyly známy případy, kdy ten posledně jmenovaný zalhal anebo pravdu špatně pochopil, ale taková možnost je zajisté mnohem méně pravděpodobná. To je všeobecně známo a uznáváno. Nezeptal jsem se, zdali to stejně tak uznávají i v Itálii.

Jak je z ukázky patrné, rétorika je vedle historické uvěřitelnosti další silnou stránkou tohoto díla. Což doložím ještě jednou ukázkou:

"Při našem posledním setkání jste mi leccos doporučil. Na Jeho Veličenstvo zapůsobilo, že povstání bylo tak rychle rozbito, a já jsem ocenil, že jsem si mohl svůj postup s vámi prohovořit."
Jeho slova zhruba znamenala, že si přisvojil všechny zásluhy, a já mám mít na paměti, že královy přízně se mohu dočkat výhradně jeho prostřednictvím. Bylo to od něho milé, že se vyjádřil tak srozumitelně.

O tomto kvalitním, čtivém a dobře vystavěném románu by se toho dalo říct hodně, ale naštěstí už to udělali komentující přede mnou a já tak mohu svůj nepříliš stručný příspěvek zakončit tečkou.

Galadwen
Galadwen
02.11.2017 5 z 5

Pozoruhodná kniha, na které je velmi vidět, že ji napsal historik. Zpočátku relativně jednoduchý příběh nahlížíme postupně očima čtyř mužů, kteří byli jeho svědky (cizinec, duševně nevyrovnaný student, agent tajných služeb a historik - zaměstnavatel obviněné dívky), a s každým dalším vyprávěním se v něm otevírají nové vrstvy. Jednotlivé části románu jsou ovlivněny osobnostmi svých vypravěčů, časovým odstupem od událostí, subjektivním vztahem k jejich aktérům, předpojatostí, záměrným zatajováním faktů, představami i duševní chorobou. Stejně jako u "skutečných" historických pramenů si musíme položit otázku: Mohu věřit všemu, co čtu? Kde vlastně leží pravda a lze ji vůbec odhalit?

Kniha je poměrně členitá a složitá, s množstvím postav a jejich vzájemně se prolínajících osudů. Asi se nehodí pro čtenáře, kteří mají rádi prvoplánovité a jednoduché čtení na víkend. Nečte se také úplně rychle. Ale za mě je to jeden z nejzajímavějších románů, ke kterým jsem se v poslední době dostala.


bydžounek
bydžounek
13.07.2016 4 z 5

hodně podobné jako jméno růže, nádech tajemna a historie

guru
guru
30.11.2014 5 z 5

Zaujímavé líčenie historického prostredia, dobového myslenia a ďalších zaujímavostí.
Neštandardné rozprávanie na štýl Wilkieho Collinsa dodáva dielu ďalší rozmer.
Záver by som očakával po troch stupňujúcich sa rozprávaniach o niečo senzačnejší, takto autor skôr ukázal, ako rôzne pohľady môžu nahliadať na situáciu úplne odlišným spôsobom.

Venezia
Venezia
26.07.2014 5 z 5

Štyria muži rozprávajú zo svojho pohľadu o prípade, keď bola Sára Blundyová popravená za vraždu doktora Grova, ale ich verzie sa trochu rozchádzajú. Ktorý rozprávač hovorí pravdu? Zabila Sára Blundyová skutočne doktora Grova? Prečo niekomu tak veľmi záležalo na tom, aby bola popravená? Bol James Prestcott zradca? Ako tieto prípady spolu súvisia? Kde sú ukryté dôkazy? A o aké tajomstvo vlastne ide? Okrem toho sa vedú teologické, lekárske, filozofické debaty, podáva transfúzia, pitvá, šifruje i veští.
Čo mi vadilo, boli nepreložené latinské citáty. Na konci knihy je zoznam historických osôb, ktoré v knihe vystupujú a že je ich neúrekom. Kniha vyžaduje náročnejšieho, ale hlavne pozorného čitateľa.

Zastávám názor, že přespříliš vědomostí mysl neblaze poznamená. Člověk vynaloží tolik námahy, aby si do hlavy napěchoval vědomosti, že mu tam nezbude místo na zdravý rozum.

Žádná cenná kniha nikdy nebyla psána pro zisk, soudím já.

Ach ano, mládí je naivní a víra slepá.

Ale pověz mi, Jacku, kde je čest v chudinském hrobě?

Štítky knihy

Anglie 17. století historické romány

Autorovy další knížky

Iain Pears
britská, 1955
2004  91%Neviditelná chvíle rozhodnutí
2004  80%Scipionův sen
2010  73%Uloupená madona
2008  79%Záhada Tizianovy fresky
2009  80%Záhada Berniniho busty

Kniha Neviditelná chvíle rozhodnutí je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst29x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x