Nevěsta z Texasu

Nevěsta z Texasu https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82915/bmid_nevesta-z-texasu-B97-82915.jpg 4 23 3

Románová mozaika z americké občanské války zachycuje osudy českých emigrantů v zemi za velkou louží.

Přidat komentář

esma
14.01.2019 4 z 5

Občanská válka v Americe (1861-1865), spletité osudy jednotlivých vojáků, seržantů, generálů, nespočetná místa roztříštěných bojů, vojenské strategie, někdy protiřečivé, to vše se dralo do mé hlavy, pro mne - nevojáka - ztěžka. Čtivější byl autorův 14-ti stránkový dovětek, ve kterém píše o důvodech, proč knížku psal. Byl to jeho respekt a neskonalá úcta ke svobodě, která pro nás - zhýčkané - se stala pojmem samozřejmým. Nejsme jenom zhýčkaní, ale stáváme se i naivními, a proto je na místě, že nám Josef Škvorecký připomíná, jak obtížná a krvavá ta cesta ke svobodě může být.

broskev28
18.03.2017 5 z 5

Knihu jsem četla si před 10 lety poprvé a nebyla to snadná záležitost. Na jednu stranu mě nadchla - stylem vyprávění, způsobem vyjadřování, neustálým napětím. Ale pořád jsem se vracela zpět, ztrácela jsem souvislosti, pletly se mi postavy. Obdivovala jsem autora, že si dal tu práci. A po přečtení bych dala plný počet hvězdiček. Po několika letech jsem se k ní vrátila a zopakovala jsem si tuhle náročnou četbu. Čtenář se s příběhem musí poprat, doslova. Nepodbízí se po vzoru mnoha současných knih. Ale ten, kdo vytrvá, bude po zásluze odměněn. Podle mne se Nevěsta naopak velice povedla, ovšem nepatří do kategorie knih oddechových.


Blue
15.02.2012 3 z 5

V televizním dokumentu Gentleman J. Š. Škvorecký říká, že si této své knihy cení nejvíc. Kdysi v Samožerbuchu psal, že nejraději má Prima sezónu. S tím bych souhlasil více. Nevěsta se nepovedla. Se svou "stříhací metodou" tady došel až na samu mez srozumitelnosti, kniha se příliš rozbíhá do několika nesouvisejících celků a není tak úplně čtivá. Což pro Škvoreckého bylo vždycky samozřejmostí.