Nevěra

Nevěra https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104566/nevera-104566.jpg 4 95 15

Psychologický román - náhodná manželova nevěra způsobí hluboký otřes v rodinném životě mladého páru.

Přidat komentář

Anavi8912
27.01.2024 4 z 5

Psychologický román, který člověka nutí k zamyšlení nad složitými mezilidskými vztahy. Jako matka nedovedu pochopit jednání Jindry, která kvůli podezření z manželovy nevěry, nechá doma svého malého syna samotného.

kneslova
07.05.2022 4 z 5

Výborná psychologie postav…


klarkys
04.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Moje první setkání s knihou od Valji Stýblové a určitě ne poslední. To byl tak syrový, krutý, smutný a reálný příběh…nemůžu ho dostat z hlavy. Spousta obyčejných náhod a kam to až zašlo. A “vyžrali” si to nakonec úplně všichni, i ti nevinní.

Marekh
23.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl dávno v minulosti. Nevybavuji si už přesně děj, ale kniha se mi líbila a vzpomínám si, že mne jedna událost hodně zaskočila a byl jsem z ní hodně smutný.

Mám pocit, že v současnosti je nevěra na denním pořádku. Podle statistik v ČR se polovina manželství rozvádí a jednou z možných příčin je také nevěra. Pokud některé ženy zjistí, že je manžel podvádí a mají spolu děti, tak se snaží na to zapomenout a dát svému partnerovi ještě jednu šanci. Některé ženy to považují za obrovské zklamání, ztrátu důvěry a nemohou se s tím vyrovnat a raději se rozhodnout ukončit manželství, přestože mají s dotyčným partnerem děti. Když žena s partnerem nemá žádné děti, tím je rozvod o něco jednodušší.

Jsem rád, že rodiče jsou stále spolu. V každém manželství přijdou špatné okamžiky, nic není růžové. Na počátku vztahu je obrovská zamilovanost, pak se rozhodnout partneři uspořádat svatbu, zplodit děti. A zamilovanost postupně pomalými krůčky vyprchává a jejich život se stává všedním, stále dokola se opakujícím. Někteří nechápou, že ta intenzita nemůže být jako na počátku vztahu, kdy se seznámili a užívali si plnými doušky života. Jenže manželství je závazek a pokud jsou v manželství děti, tak jsou to starosti, ale také radosti. Když začne partner podvádět svou manželku, musí to mít nějaký důvod. Někdy se manželka třeba nevěnuje dostatečně svému partnerovi, tak pak manžel hledá uspokojení v jiných vodách. Někdy třeba manželka dělá pro něj a pro rodinu první poslední, ale stejně ji manžel podvede. Důvody podvádění mohou být různé. Každopádně když se manželé rozvedou, vždy trpí děti. Podle mého názoru už to není nikdy takové, jako tomu bývalo, když byli spolu a tvořili rodinu. Některé děti se přizpůsobí novému partnerovi rodičů, jiným to trvá déle a některé děti se s tím nikdy nesmíří. Je to komplikované. Otázkou však zůstává, jestli má žena zůstat s mužem, který ji podvedl s jinou ženou, jestli mu může věřit, že už to nikdy neudělá. Tato žena musela v tomto muži ztratit důvěru a myslím si, že musí mít pochybnosti, ale těžko říci. Jsem názoru, že pokud manžel cítí, že s manželkou si už přestal rozumět a nechce nadále s ní sdílet jednu domácnost, má to ženě říci co nejdříve. Má k ní být naprosto upřímný a otevřený. Je to rozhodně lepší, než když se to žena dozví úplnou náhodou. V takovém případě se musí cítit hodně zraněná a podvedená. Některé ženy tvrdí, že muži "myslí jen tím jedním." Samozřejmě nevěrná může být také žena, ale asi ve větším měřítku jsou nevěrní muži, kteří si chtějí většinou něco dokazovat.

Mám pocit, že v poslední době je trend, že starší muž se rozvede se ženou a najde si partnerku o 20 nebo 30 let mladší. Myslím si, že takové ženy, které jsou s takovým mužem, se dívají také na peníze. Určitě většina těchto žen by o muže, který by smrděl kurnou, ani nezavadila. Muž zapomněl na ženu, se kterou se rozvedl, na společné nezapomenutelné vzpomínky, zahodil všechno přes palubu jen kvůli nové známosti, mladé ženy, která ho očarovala. Většinou to končí tak, že tento vztah s touto ženou se po čase rozpadne. Nemusíme chodit daleko a můžeme se podívat na některé politiky nebo celebrity..

JancaMia
22.04.2020 4 z 5

super klasika

marki.d
02.07.2019 2 z 5

Kniha mě moc nezaujala. Sice byla pěkně psychologicky zpracovaná, neseděl mi však styl psaní autorky. Kdyby knížka nebyla tak tenká, tak bych ji asi odložila a už se k ní nevrátila.

Aleh
03.03.2019 3 z 5

Valja Stýblová je autorka, která ve svých knihách věnuje pozornost především vyhroceným vztahovým problémům. V knize Nevěra zpracovává téma, které je staré jako lidstvo samo. Autorka zachycuje hlavní postavy v situacích, kdy prochází větší či menší osobní nebo rodinnou krizí a věnuje se jejich podrobné psychologické charakteristice a tomu, jak to každý ze zúčastněných zvládá. Situace je obvykle komplikovanější, když jde o rodinu s dětmi. Mohlo by se říct, že nic se nejí tak horké, ale někdy se situace vyhrotí a zkomplikuje zbytečně víc než se původně zdálo.

SSTknihy
10.09.2018 3 z 5

Tak už to v životě chodí – když si člověk myslí, že nemůže být hůř, většinou přijde něco ještě horšího. Stejně tak v případě Štěpána a Jindry, stojících na pokraji manželské krize, která je dramaticky přehlušena daleko větší tragédií. Stýblová umí skvěle oživit své postavy a vdechnout příběhu věrohodnost, takže její knihy jsou taková sázka na jistotu.

Kopretina
23.05.2018 2 z 5

Kniha, kde jsem nenašla sympatickou postavu. Občas si kladu otázku, jak může být nevěra a ke všemu i opuštění rodiny (dětí) legální..

amelie.m
21.07.2017 5 z 5

Kniha o tom, jak některé věci mohou vypadat jinak, než ve skutečnosti jsou..

Valja Stýblová je lékařka a možná i to jí pomohlo rozehrát v knize velmi povedený psychologický koncert. Mistrně vykreslila niterní pocity lidí zasažených z různých stran předzvěstí nevěry. Chorobná představivost, která se může a nemusí vyplnit, ale v každém případě člověka umí pěkně potýrat a může vyústit až v tragédii, souhra zdánlivě nenápadných okolností, které mění děj příběhu a posouvají ho dál.

První polovina knihy je lehce rozvláčná, právě díky sondám do myšlenek hlavních protagonistů, přesto ji vnímám jako velmi zajímavou. V druhé polovině se děj hne znatelně kupředu. Oceňuji závěr, kdy se Štěpán rozhodne o tom, co bude dál ještě dřív, než ho začnou v rozhodování ovlivňovat závažné skutečnosti, o kterých ještě neví, a které se staly v jeho nepřítomnosti.
________

Jinak jsem pro ohleduplnost komentujících vůči budoucím čtenářům (nejenom této) knihy. Vyzrazení zásadních okamžiků děje je jednoduše neomalenost vůči ostatním.

Mruskulka
12.02.2017 4 z 5

Zajímavý příběh o tom, jak má Jindra podezření, že jí její muž podvádí. Dokonale popsáno, co se jí rojí v hlavě a jak hledá důkazy tam, kde nejsou. A i když měla nakonec oprávněný důvod, svými výzvědy na to nepřišla. Naopak Štěpán je vůl, má rád svou ženu a syna, přesto se zblázní do své kolegyně. Prožije s ní skvělý sex, ale pak se chce vrátit ke své rodině a myslí si, že vše bude jako dřív. Silně mě pohoršilo, když Jindra nechala svého syna samotného doma a odešla z bytu. Jako matka si to nedokáži představit. Zároveň jsem s ní prožívala autonehodu synka a jeho následnou amputaci nohy.
Knihu jsem měla už dlouhou dobu doma a pořád jsem se jí vyhýbala. Tím, že přišla čtenářská výzva, kde jsme měli přečíst knihu starší než čtenář, oprášila jsem ji z knihovničky a tím splnila jak tuto výzvu, tak i svou osobní :-)

Hanuja
03.01.2016 4 z 5

Krásný příběh, jak je lidský a partnerský život složitý. A dost často naše domnělé problémy odnesou nevinní. Tragédie je to větší, když to jsou děti.

BUBINA1971
03.11.2013 4 z 5

Kniha o tom,že i pouhá žárlivost může způsobit rodinnou tragédii.

Ivaksa
07.10.2013 4 z 5

Skvělá kniha o tom,jak partnerská nevěra může přejít do pozadí,pokud přijdou důležitější a vážnější životní rány.

RADOST
11.05.2013 3 z 5

Psychologická studie, důsledky neracionálního jednání. Působí však trochu těžkopádně.