Neuvěřitelní lidé

Neuvěřitelní lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94982/neuveritelni-lide-94982.jpg 4 7 1

Kniha povídek ruského klasika (1831-1895) obsahuje povídky Odnodum, Hlupáček, Větroplachy, Strážný, Nesmrtelný Hlaváč a Na kraji světa. Vynikají mistrným vypravěčským stylem. Vyprávějí o lidských typech z různých společenskýchvrstev, o podivínském a přemýšlivém samotáři, o prostém vesnickém hlupáčkovi, o starci, který se po hříšném mládí obrátil k dobru, o vojákovi, zběhnuvším ze stráže, aby zachránil tonoucího, o lásce přemáhající bázeň a o misijníčinnosti západní církve na Rusi. Obsahuje povídky: Odnodum Hlupáček Větroplachy Strážný Nesmrtelný Hlaváč Na kraji světa ... celý text

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
31.01.2023 4 z 5

O téhle knížce několikrát vyprávěl nebo z ní předčítal kněz, který mě doprovází, a jeho oceňující slova potvrdili další lidé. Po přečtení mám radost, že jsem si pro sebe objevila nového autora.

"On je takový nějaký," popisují sousedé hrdiny těchto povídek. Myslí tím, že dotyčný má silný vnitřní kompas, kterého se drží víc než toho, co je obvyklé, co se dělává nebo je dokonce přikázáno. Někdy mu dá zapravdu i osud v podobně událostí či mocných osob. Ale často je svému svědomí věrný na svůj úkor.
Čtení půvabně koření autorova ironie: "Městský hejtman, k němuž se Ryžov obrátil o policajtské místo, si nepochybně ani nekladl otázku, zda žadatel má způsobilost brát úplatky." :o)