Netuctový případ a Zločin v nočním expresu

Netuctový případ a Zločin v nočním expresu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343022/mid_netuctovy-pripad-a-zlocin-v-nocnim--RXQ-343022.jpg 4 44 15

Jednoho rána kráčí finanční rada Dolnopolský do svého úřadu a najde botu. Na tom by nebylo nic podivného, pokud by v té botě nebyla i noha... Nález obuté končetiny a potažmo celého lidského těla naprosto změní panu Dolnopolskému život. Setkává se s mladým inspektorem Hasengapem, který kromě bystrého myšlení a kreativity vládne i neortodoxními vyšetřovacími metodami. Nesourodá dvojice má před sebou dobrodružné vyšetřování netuctového případu a zločinu v nočním expresu. Ve dvou humorných detektivních příbězích Ivo Hudečka narazíte nejen na kvalitní zápletku, ale tu a tam i na nějakou podivnost. Viděl například někdo z vás někdy buvoveverku?... celý text

Přidat komentář

IHT
08.01.2023 3 z 5

Prijemne. Sice protahovane, ponekud nesourode a neprilis dokonale sestavene, ale hezky psane.

janina66
17.09.2022 4 z 5

2 příjemné příběhy s detektivní zápletkou. Jsou podány velmi zábavně a s nadhledem. Pobavila jsem se.


Jaruš7
02.09.2022 5 z 5

Upřednostění češtiny v libomalebných obratech staví tuto knihu do řady k oblíbeným autorům z první poloviny minulého století.
Detektivní příběhy z doby, kdy honit pachatele policejní bryčkou nebylo neobvyklé.
Profesní záliba v matematických fintách je pro berního radu hračkou, a tak ji policie využije, a tím se pan Dolnopolský dostává do řad policie k mladičkému inspektorovi H.
Jejich velký věkový rozdíl je vyšetřování ku prospěchu.

Citace:" ..ozvalo se ostré zaklepání na vchodové dveře. Manželé si vyměnili překvapený pohled. Návštěva? Takhle pozdě?
Pan Dolnopolský vstal, vyšel do haly a otevřel dveře.
Za nimi stal inspektor H. a za ním asi půltucet policistů.
"Dobrý večer, pane D., pravil medově inspektor H. a protáhl se kolem zkoprnělého finance do útulné předsíně. "Víte, jak jste říkal, že kdybychom cokoli potřebovali, tak stačí říct. Tak to děláme."

Citace:" Navíc bylo na překážku, že popis paní D. byl tragicky obecný, bez jakéhokoli záchytného detailu, a tedy prakticky nepoužitelný.
Když už v největším zoufalství chtěla policie zveřejnit výzvu občanům, aby nahlásili místo pobytu této podezřelé osoby, zjistila, že jediné, co by slídivé veřejnosti poskytla jako vodítko, je jméno, které je očividně a rukolapně falešné."

Doylovsky vycizelované, prima počteníčko.

Isew
23.05.2020 3 z 5

Ani se moc nedivím, že inspektor Hasengap tak bryskně vyřešil své případy. Ono úplně stačí číst detektivky slavných autorů - Doyle, Christie ... a podívat se, jak případ řešili oni. A kdyby četl zmíněné detektivky i pan Dolnopolský, tak by se všemu nemusel tolik divit. Ano, je to jak přes kopírák. Žádná objevná myšlenka. Raději si přečtu originál.

blackoutzuzi
11.05.2020 3 z 5

Dva detektivní příběhy, které jsou z pera českého autora. První, Netuctový případ, mě zase až tak moc neoslovil, ale Zločin v nočním expressu mě bavil moc. V obou příbězích se objevuje sympatická dvojice zábavných vyšetřovatelů. Ač nevíme, do které doby jsou oba příběhy zasazeny, tak přeci jen vycítíme, že už tomu nějaký ten pátek bude. Autor používá jednoduché vyjadřování a díky inteligentnímu humoru je to ideální oddechovka. Navíc je vážně kratičká, takže ji budete mít přečtenou cobydup. Pokud toužíte po detektivním příběhu, ale bez hektolitrů krve a násilí, tak je tohle kniha pro vás :) Nesmím zapomenout vyzdvihnout super originální ilustrace!

marlowe
04.11.2019 2 z 5

Vstoupit dnes – v době, která přeje krvavým, překombinovaným thrillerům – na literární kolbiště s humoristickou (a navíc původní ČESKOU!) detektivkou, to si zasluhuje medaili za statečnost. Protože za tímhle literárním útvarem šel bych světa kraj – a asi bych nebyl sám.

Pan Dolnopolský (…) byl zřejmě poněkud roztěkaný, neboť pokud by se opravdu plně soustředil na problematiku přepočtu poměrných koeficientů, nebyl by si všiml, že stranou pěšiny trčí z listí věc dosti nepatřičná.
Lakovaný dámský střevíc.
(…) Na Soví ulici se tak málem srazil se strážníkem.
Tento bodrý muž jménem Johan Müller se zprvu zdráhal podniknout kroky, které po něm pan Dolnopolský požadoval. Bránil se tím, že bota odhozená do listí nevyžaduje policejní pozornost. Teprve když ho pan Dolnopolský několikráte ujistil, že v botě, a to říká se vší vážností, je i noha, Müller povolil.

Ivo Hudeček zahájil hru s ideálními kartami v ruce: na jedničku zvládnutá expozice, čtenářsky vděčná doba R-U mocnářství, sympatický hlavní hrdina, příjemně starosvětský literární styl…
(Kdo by si nevzpomněl na výbornou sérii o Eliáši Sattlerovi Viléma Křížka?)
Jenže tady výčet pozitiv končí – a všechno ostatní už je jen předzvěstí neblahých konců.

První novelka ještě jakžtakž drží pohromadě, byť jí připravuje o body naprosto nepovedený závěr, kde místo očekávané gradace přichází jen jakési autorské shrnutí ("jak to vlastně všechno bylo"), jakoby autor už co nejrychleji chtěl napsat slovo KONEC…

A druhá, rozsáhlejší novela, se nepovedla vůbec. Tady nedrží pohromadě skoro nic. Zápletky obou zprvu paralelních příběhů kulhají na obě nohy, jeden nepravděpodobný motiv střídá druhý, vše je jaksi rozlité do šířky, pár stránek před koncem se dokonce zjevují nové a nové postavy, z hlavního hrdiny i jeho pomocníka už jsou jen stíny, zacházející na úbytě – ne, tohle se fakt nepovedlo!
Trestuhodně promarněná příležitost.

babystar
28.10.2019 5 z 5

Dva případy pana Dolnopolského a inspektora Hasengapa. Vtipné příběhy nepostrádající napětí, z nichž dýše poklidná doba konce 19. stol. V prvním příběhu lidská hamižnost končí vraždou bohatého továrníka, ve druhém příběhu svým důvtipem inspektor Hasengam objasní dvě záhady - jak mohla z nočního rychlíku zmizet stará paní a proč byl vyměněn pes paní Kloubové. Kniha se určitě čte dobře, ale audiokniha je opravdu výborná.

Boogie007
26.09.2019 4 z 5

Příjemné, nenásilné, vtipně psané čtení. Rozuzlení překvapí, je však zcela logické, jen nemáme mozek inspektora Hasengapa, který (trochu jako Columbo) má o pachateli jasno skoro od začátku :-).

lehkazdena
24.09.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila - ale po poslechu audioknihy ( četba na pokračování v Čr 2 ) jsem se do ní přímo zamilovala :-) , Tomáš Pavelka ji čte úúúžasně

olga8832
17.09.2019 5 z 5

Neodolatelné vyprávění.

knih.sasa
02.07.2018 4 z 5

Pěkná česká detektivka. Žádná drasťárna, hezky vystavěný příběh. Není třeba mnoho krve pro pobavení čtenáře. Čte se velice dobře, hlavní hrdina je trochu zmatený ouřada, který má ale své kouzlo. Jako letní oddchovka parádní.

Valdora
11.01.2018

Kniha obsahuje dva detektivní případy, které vyšetřuje nesourodá dvojice. Svou atmosférou a zpracováním mi to trochu připomínalo dvojici Sherlocka Holmese a Watsona. Kniha je psaná s lehkostí, milým inteligentním humorem a s jistou nadsázkou. Příjemné odpočinkové čtení.

Aivinka
06.12.2017 5 z 5

Velmi dobře zpracováno. Kniha obsahuje dva příběhy. V prvním se seznámíme s postavami a druhý je prostě neodolatelný a řeší se hned dva případy naráz. Snad vyjde druhý díl.

katy87
20.11.2017 3 z 5

Kniha obsahuje dva příběhy (je to cca na poloviny). Kniha je napsaná nádherným literárním stylem, proložená humornými poznámkami. Ale co se týče obsahu, byla jsem lehce zklamaná. První příběh dech rozhodně nevezme, navíc ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní. Konec - žádné dramatické odhalení, vlastně zůstal z části nedořešený - co ta druhá mrtvola? Druhý příběh byl o dost lepší, nicméně i tam mi některé věci přišly uhozené - hl. pachatel je postava, se kterou se v knize vlastně nikdo reálně nesetkal? Navíc jsem nepochopila jisté další okolnosti, např. proč by měla být osoba A vydírána někým kvůli poměru s osobou B? 3 hvězdičky za úžasný literární styl.

Zuzitka007
09.06.2017 5 z 5

Velmi povedená detektivka, netradiční a přitom klasická, psaná od začátku až do konce s vtipným inteligentním humorem. Jde vlastně o dva detektivní případy, jež společně vyšetřuje dvojice zábavně nesourodých vyšetřovatelů. Děj se odehrává v poklidně starých časech, do nichž se člověk při čtení dokonale přenese. Příjemné a originální osvěžení v záplavě současné akční a překombinované detektivní četby. Těším se na další případy.

Autorovy knížky

Ivo Hudeček
česká, 1978
2017  74%Netuctový případ a Zločin v nočním expresu

Kniha Netuctový případ a Zločin v nočním expresu je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst19x
dalších seznamech1x