Netrpělivost srdce

Netrpělivost srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453960/bmid_netrpelivost-srdce-aFf-453960.jpg 4 464 100

Psychologický román, jediné románové dílo tohoto rakouského autora, líčí tragický milostný vztah ochrnuté dívky k poručíkovi rakousko-uherské armády. Příběh se odehrává v posádkovém pohraničním městě těsně před 1. světovou válkou. Autor analyzuje citové stavy nemocné dívky, jejíž důvěra v opětovanou lásku postupně mizí, i důstojníka, který nemá dost odvahy obětovat svůj život, city a tvořivou sílu nešťastnému člověku. Zweig je skvělým vypravěčem a psychologem, promýšlí věčné, ale nezodpověditelné problémy lidských vztahů, lásky, odvahy, viny a svědomí umělecky náročnou a působivou formou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Ungeduld des Herzens , 1939


více info...

konicekbily
konicekbily
07.03.2024 5 z 5

Dokonalá sonda do vědomí, podvědomí, pocitů, odpovědnosti, výčitek, vydírání a soucitu člověka při porovnávání lidských hodnot a dodržování stanovené morálky. Psychologický román prvotřídní kvality vyprávěný vytříbeným jazykem!

Bedrich84
Bedrich84
24.02.2024

Hluboký filosofický román odehrávající se v Rakousku-Uhersku před první světovou válkou, ale vlastně by se mohl odehrát kdykoliv a kdekoliv. Na vztahu vojáka a postižené dívky a dalších postav z jejich okolí ukazuje a rozebírá věci jako soucit, vina, obětování se a podobné. Povahy postav jsou velmi podrobně popsány, každá má svoji historii a vývoj, důvody pro své chování. Velmi silné a hluboké.


CervenaVeronika
CervenaVeronika
19.02.2024 5 z 5

Téhle knize neodpouštím, že mne tak vnitřně rozervala. Díky.

Jiparis
Jiparis
17.01.2024 4 z 5

Příběh o soucitu, pochybování, neschopnosti přijmout lásku, podléhání vždy tomu, kdo právě zahltí argumenty, ovlivnění atmosférou dané situace a konečné rozhodnutí s tragickými následky.
Netrpělivost srdce, aby se co nejrychleji zbavilo trapného dojetí cizím neštěstím.

moneta
moneta
04.12.2023 5 z 5

Je to viac učebnica súcitu, alebo o súcite a jeho nebezpečnom účinku, keď sa s ním narába neopatrne? Neviem.
Ja som veru súcitila naplno so všetkými zúčastnenými.


" _...lebo neopätovať túžbu ženy znamená uraziť jej hrdosť, podceniť jej ostych;...-každý mužov odpor je prejavom krutosti, vždy, ak neprijme lásku, nevinne sa stáva vinníkom._ "

Poučné dielo, ktoré otvára oči, srdce, berie dych, zahanbuje, dodáva odvahu. Všetko naraz.

tracey9
tracey9
30.10.2023 3 z 5

Netrpělivost srdce Stefana Zweiga je další klasikou, kterou jsem si přečetla díky čtenářskému klubu s @ann.ctenarskyklub @zazie_v_metru @bary_cteni a několika dalšími :) kniha je mou druhou od tohoto autora, před mnoha lety jsem četla Opojení z proměny. Zajímavé pro mě bylo, že obě knihy mají velice podobnou atmosféru, která se prolíná i jeho životem.

S touto knihou zavítáme do Rakouska-Uherska mezi vojáky. Seznámíme se s Antonem, dobrým vojákem, který ale trpí absencí rodiny a rodinné lásky. Tu mu začne vynahrazovat rodina Kekesfalvů, místní smetánky. Bohatý otec, dcera Edita, která nemůže chodit a její sestřenice Ilona. Krásná dívka, která jí dělá společnost. Edita se do mladého vojáka zamiluje a ve svém mladém srdci doufá v lásku jako trám. Mohl by jí to někdo vyčítat? Samozřejmě, že ne! Ani já jsem to tak nevnímala. I přesto ale pro mě byla Edita z Kekesfalvy postavou nesmírně protivnou, citově vydírající všechny okolo sebe a nedokázala jsem s ní soucítit, i když bych měla samozřejmě jsem jí její osud nepřála, nicméně svou povahou mě rozčilovala. A to i přesto, že si uvědomuji, že v pubertálním věku a v jejím stavu, je to vlastně pochopitelné. Fandila jsem Antonovi, i přesto, že udělal chyb více než dost. Byl mi mnohem bližší a přála jsem mu, aby se z Editina a Kekesfalvova vlivu vymanil a dokázal jít vlastní cestou. Celkově musím říct, že se mi kniha ani nečetla dobře, byla rozvleklá a táhlá.

Knihu hodnotím 3 z 5, ale nadšená jsem příliš nebyla.

Kopta
Kopta
16.09.2023 4 z 5

Audio Čro: Těžká záležitost, která se díky audiu dokázala moji osobě přiblížit a v celku jsem za to rád. Občas silné momenty a silné poselství. Významná práce.

Apo73
Apo73
05.09.2023 5 z 5

Další mistr literatury. Už jsem jinde doporučoval Amok nebo Opojení z proměny, a budu v doporučování pokračovat. On ten příběh rakouského poručíka, knemá jiné terý se postupně zaplete do vztahu s postiženou dívkou by mohl být docela obyčejný a není na tom vcelku nic dramatického - nicméně u Zweiga je to mistrná psychologická studie a filozofická úvaha (skrze děj) o tom, co znamená v životě soucit, kde jsou jeho meze, co znamená oběť a jakou má cenu. A protože nahlíží skrze postavy do hlubin lidské duše, odhaluje skryté zoufalství, hrdinství i naprostou zbabělost, sledujeme, jak se osidla zaplétají a jak nakonec hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se pokusit páchat sebevraždu. (To nespoileruji, to je jen směr, kterým to Zweig vede.) A navíc je tam kontext jak doby těsně před první světovou válkou, tak před druhou, kde se právě hrdinství a zbabělost projevují nejjasněji.
Zkrátka jako v české literatuře miluju Havlíčka, mistra psychologické prózy, tak Zweig je Havlíček světového formátu.

LadaLil
LadaLil
22.08.2023 5 z 5

Je opravdu nasnadě, že Zweig je jedním z největších autorů 19. a 20. století. Jazyk, stavba příběhu a hluboké pochopení lidské duše jsou hlavními plusy této knihy. Na zdánlivě malém konfliktu se mladý muž hlouběji a hlouběji zaplétá do sítí rodiny zmučené dceřinou nemocí. I když chápeme jejich bolest, to dušení a závislost na mladém poručíkovi je nepříjemná a i když nejedná líbivě, nepostavíme se jako čtenáři proti němu. Naopak. Je vlastně kladným hrdinou románu.

apq
apq
19.08.2023 5 z 5

Od knihy jsem si příliš neslibovala, ale byla jsem příjemně překvapená. Téma je velice zajímavé.

Kutcho
Kutcho
06.08.2023 4 z 5

Ako zatiaľ všetky knihy od Zweiga sa aj táto čítala dobre, avšak z tých všetkých čo som mal doposiaľ možnosť čítať ma táto zaujala najmenej. Ako keby autor písal o jednej veci stále dokola, tie myšlienkové pochody hlavného hrdinu boli celkom fajn, ale stále to bolo všetko málo a nejaká pointa akože bola vyslovene napísaná v poslednej vete, ale príbeh o tom moc nenapovedal. Stefan Zweig má aj lepšie knihy.

annettka1098
annettka1098
28.07.2023 4 z 5

Kniha není rozdělena na kapitoly, jedná se o jeden celistvý text, což mě ze začátku trošku potrápilo. Nicméně autor napsal tak poutavý příběh, že jakmile jsem se začetla, chtěla jsem vědět, jak to dopadne.
Velmi zajímavé je, že jsem v příběhu nenašla ryze kladnou a dokonalou postavu, ale všechny postavy v příběhu dělaly chyby a byly tak nejen uvěřitelné, ale také jsem v jejich chybách časti našla určité poučení.

Rihatama
Rihatama
22.07.2023 5 z 5

"Se soucitem je to zatraceně dvousečná věc. Kdo s ním neumí zacházet, ať dá od něho ruce, a především srdce pryč."

Zweig nastoluje tíživé morální dilema, v němž hodnotí váhu a význam soucitu. Co tak ze začátku působí jako přirozeně lidské a vysoce morální gesto, se pomalu promění v hustou pavučinu vyhrocených citových pout. Protože soucit je dobrodiním jen do chvíle, než se stane zneužívaným na straně jedné a povinností na straně druhé. Soucit tak představuje nebezpečnou věc a je podle Zweiga projevem netrpělivosti srdce. Protože jen obětováním sebe sama může člověk odčinit nereálná očekávání vyvolaná soucitem. Nebo způsobit tragédii.

Zvoleným epilogem Zweig fakticky morální dilema vyřeší prostřednictvím viny a svědomí, pokud jej člověk má. Čtenář se tak nemusí sám rozhodovat ve světle dopadů učiněného rozhodnutí zda volit soucit a tady taky neopětovatelnou lásku, a tedy sebeobětování sebe sama, nebo zda volit právo neobětovat vlastní život na oltář soucitu. Zweig sám totiž volbu nevidí. Polemika se odehrává o samotný projev soucitu, míru soucitu. Ano, cesta do pekla je vydlážděná dobrými úmysly. A přece, soucitu bychom se neměli jen tak snadno vzdávat... V příběhu mladého poručíka a částečně ochrnuté slečny Edity odehrávajícího se na počátku první světové války Zweig stvořil velkolepé společenské drama, které má univerzální platnost. Vnější kulisy v takovém případě nehrají roli.

"Žádná vina nezůstane zapomenuta, dokud o ní ví svědomí."

sajanka
sajanka
21.07.2023 3 z 5

Dost těžké psychologické dílo, které jsem v mládí přímo hltala. Dneska už se k němu nevracím, ale mám ho v paměti, jako kvalitní četbu. Filmové zpracování se slovenskými herci jsem viděla už dosti dávno, pamatuju si, jak na mě emočně zapůsobilo. Kniha i film jsou velmi dobré.

fruitbueno
fruitbueno
26.06.2023 5 z 5

Mohu bez přehánění říct, že Netrpělivost srdce je jedním z nejlepších románů, které jsem kdy četla. Ač přes sto let starý, text je nesmírně aktuální i v dnešní době. Stefan Zweig zachytil naprosto bravurně veškeré tóny a odstíny povah svých postav, text obsahuje řadu naprosto zásadních myšlenek, úvah, citátů, které platí napořád. Oceňuji i vykreslení atmosféry, od takové té radostné až po tísnivou, kdy není Toni schopný jednat podle sebe, respektive je manipulován do jiného chování. Skvělý nadčasový text, který budu doporučovat dál a dál.

eldfluga
eldfluga
03.03.2023 5 z 5

Mistrně napsaná kniha, utvrdila mě v rozhodnutí, že budu dávat větší šanci starší literatuře, dnes mi hodně románů přijde jakoby psané horkou jehlou a nedomyšlené. Tady mě hodně zaujal tehdejší postoj k postiženým lidem, doufám, že dnes už je vnímáme jako sobě rovné a že už nežijí jen jako zátěž pro společnost jako tenkrát.

Rade
Rade
09.02.2023 5 z 5

Smršť emocí. Soucit, manipulace, láska, odpovědnost, strach, odpor… To vše se na nás valí v dechberoucím rozboru jednoho osudového propletence.
Jedno nedorozumění na začátku, malé faux pas, na které se nabalují další a další nedorozumění, míjení se a tragické nepochopení. Že byly všechny postavy nesympatické? Pro mě ne. Naopak, byly až neuvěřitelně opravdové, lidské, chovaly se tak, jak jim velela lidská přirozenost, každý chce pro sebe to nejlepší. Edita jako manipulátor a sobec? Ano, samozřejmě, ale nemohla jinak… A Toni? Jak já jsem mu rozuměla! Vše, co dělal, byla snaha pomoci, nezranit, utěšit, a ta se samozřejmě těžce srážela s jeho skutečnou vůlí, a ta byla jednoznačná - tohle já prostě nechci… Autor nejde jen po povrchu, jeho popis těžce se vlekoucí, kovem chrastící a vrzající Edity byl mrazivý, žádné líbivé narůžovo natřené melodrama…
A že nakonec vše dopadlo špatně? Nešlo jinak. Pohádka o obětování se proti vůli svých emocí a přání zůstane zase jen pohádkou.
Plus za závan toho končícího c. a k. Rakouska – maloměstská posádka kdesi v Uhrách, důstojníci, koně, skvěle padnoucí uniformy, šavle, kasino, důstojnická čest… A pak vše vzala světová válka.
*
„Kdybychom chtěli, toho jsem si jasně vědom, začít myslet na všechnu dnešní bídu této země, nemohli bychom už spát a nikdy bychom se už ani neusmáli. Nikdy to však není představa utrpení, co člověka zdrtí a trápí; lidskou duší může opravdově otřást jen to, co soucitné oči skutečně viděly.“

vaclav3708
vaclav3708
27.12.2022 5 z 5

Nejlepší pschologický román, který jsem kdy četl!

papaja
papaja
29.11.2022 4 z 5

Styl psaní autora mne veli zaujal. Příběh nebyl nějak mistrný, přesto zpracování fantastické. Při čtení jsem konec očekávala, ale přesto nejsem ani trchu zklamaná. Celou dobu mne dokázal autor u knihy udržet s napětím. Určitě si od autora přečtu další knihy.

Malýmedvěd
Malýmedvěd
11.11.2022 5 z 5

Nádherná kniha. Brilantní psychologie kdy se čtenář vysloveně dostane do hlavy hned několika postavám. Zajímavé použití metody vnořeného vypravěče, napočítal jsem místy až 5 úrovní (autor píše co mu vyprávěl starý veterán, ten vypráví co mu v mládí vyprávěl doktor, ten vypráví co mu vyprávěl ve slabé chvíli hrabě a ten vypráví jak mu někdo ve vlaku něco vyprávěli jiní), skoro jako u Cimrmana. Ne, ale vážně literárně je to skvost, který za to stojí a ta hloubka a niternost vyprávění je dechberoucí. Téma soucitu a viny zpracované tak, že člověk na to kouká z mnoha úhlů, vidí souvislosti, slyší argumenty, přemýšlí, klade si otázky... prostě mistrovské dílo.