Netrápte sa pre maličkosti, lebo všetko sú maličkosti

Netrápte sa pre maličkosti, lebo všetko sú maličkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258619/mid_netrapte-sa-pre-malickosti-lebo-vse-258619.png 4 47 10

Knižka Vám ukáže cestu , ako sa vyrovnať s maličkosťami a pri tom sa nezblázniť. Autor vám citlivo a vnímavo odhalí spôsoby, ktoré vám pomôžu ostať pokojní aj uprostred rušného života plného zmätku a stresu. Stačí urobiť zopár drobných zmien v živote a naučíte sa získať nadhľad. Dozviete sa, že treba žiť pre daný okamih, prenechať občas slávu aj iným a znížiť hranicu citlivosti na stres. Kniha Vám pomôže zbaviť sa stresu a zvládnuť kritické situácie, zistíte, že vám tieto rady pomôžu pokojnejšie a rozvážnejšie žiť.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Sofa
Originální název:

Don't sweat the small stuff ... and it's all small stuff/by , 1997


více info...

Přidat komentář

kuky921
20.08.2023 1 z 5

Název s chybou mírně odradí a ty rady, no..

Kampal
19.02.2023 3 z 5

Stoikové stručně a moderním jazykem. Asi tak bych popsal knihu jednou větou. Příjemná jednohubka


Starmoon
12.07.2022 3 z 5

V dobe vzniku možno ešte mnohé prezentované rady neboli tak notoricky známe a omieľané, naozaj neviem, ale predpokladám, že už vtedy boli v obehu a Carlson ich skôr zozbieral a okomentoval než sám krvopotne vymyslel. Mám pocit, že okrem psychológie čerpal aj z budhizmu (samozrejme, mixnutom v americkom spirituálnom kotlíku).

V knihe sa nájde aj pár skvelých myšlienok (nemôžem povedať, že by boli pre mňa vyslovene nové, skôr polozabudnuté), vcelku je to však sumarizácia rád a právd, ktoré sme asi väčšina z nás počuli či čítali v rôznych podaniach; akoby už boli v našom kultúrnom povedomí.

Tiež mám pocit, že autor sa pomerne často opakoval – akoby si vzal do hlavy, že tých sto rád/mini kapitol jednoducho nejako vypotí, aj za cenu, že niektoré budú vlastne len variáciami toho, čo už napísal pár strán predtým.

Trošku mi tiež prekážala jeho idea, s ktorou sa pokúsil zaujať už v názve, že všetko sú vlastne maličkosti. Nie sú. Ak by mu niekto znásilnil dcéru alebo zohavil mamu, zrejme by to preňho nebola maličkosť a zrejme by to neodbil vágnym konštatovaním „zmierte sa s faktom, že život nie je fér“ (hoci, samozrejme, súhlasím, že „kto povedal, že život je férový alebo by taký mal vôbec byť?“).

Iste, v knihe sa dá čo-to inšpiratívne nájsť (za seba vyzdvihnem napríklad kapitolku „Skúste, len tak pre zábavu, súhlasiť s kritikou na svoju adresu“ alebo „Nájdite si čas na cvičenie trpezlivosti“), ale vcelku je to podľa mňa priemerná motivačná kniha plná instantných návodov vyjadrených stredoškolským štýlom.

Ale už aspoň viem, kde sa inšpiroval Robin Sharma, keď napísal knižku s obdobnou štruktúrou Kto bude plakať, keď umrieš?.

vendy246
19.11.2021 3 z 5

Nejprve mě zaujala informace, že autor zemřel v letadle na embolii a v titulu je pravopisná chyba. Tak jsem si knihu vzala na víkend, že si ji po dvaceti letech znovu přečtu, protože je malá a je to lepší než číst časák. Dnes jsou již mnohé ze sta bodů notoricky známé. To však nic nemění na tom, že je to obsah stále přínosný. Pár rad psychologa:
...snažte se nejprve porozumět druhým, nestavte vůz před koně...
...ve většině případů není důležité, zda máte pravdu. Nezáleží na tom...
...myšlení se nám vrací ve formě pocitů, zkus se rozčílit bez negativních myšlenek...

kapr
04.06.2020

Zatím jsem po zběžném prolistování v tramvaji cestou z práce poněkud zklamán. Na druhé straně některé ze stoky inspirací - například: "100. Prožijte tento den, jakoby byl vaším posledním. Mohl by být!" To je heslo závěrečné části knihy. Pravda poněkud nepůvodní. Přesto velice podnětné, a takových se tu najde povícero. Na skutečném komentáři budu ještě pracovat.

Petrush
30.05.2019 4 z 5

Útlá knížka obsahující 100 rad, jak být spokojenější, vnitřně vyrovnanější, klidnější a láskyplnější. Rady se občas opakují, jen jsou napsány jinými slovy, ale to vůbec nevadí. Opakování matka moudrosti.
Knížka se mi líbila a věřím, že zahrnutí byť jen pár z těchto rad do každodenního života může člověka dovést k většímu nadhledu a pohodě.

SteveP1
18.07.2018 5 z 5

(SPOILER) Moc hezky, mile a srozumitelně napsáno. Knížečka obsahuje velkou spoustu drobných a moudrých rad, jak procházet každodenními nástrahami života, jak si ho zbytečně neotravovat, jak žít klidnějším životem, jak umět rozeznat věci podstatné od nepodstatných, jak se nestresovat, a vůbec, jak se stát lepším, hodnotnějším a spokojenějším člověkem. je toho opravdu moc a moc a autor si přitom nehraje na povýšeného, přechytralého a moralizujícího všeználka, který má potřebu nás jen poučovat. Naopak píše s láskou, nadhledem, hlubokou lidskostí, skutečnou znalostí věci a s humorem. Namátkou pro představu uvádím některá zajímavá témata knihy:
1. Nekazte si život kvůli maličkostem
2. Smiřte se s nedokonalostí
3. Pamatujte, že až zemřete, vaše "přihrádka" nezůstane prázdná
4. Udělejte pro někoho něco hezkého - a nikomu to neříkejte
5. Naučte se žít v přítomnosti
6. Zeptejte se sami sebe: "Bude na tomhle záležet ode dneška za rok?"
7. Odolejte touze kritizovat
8. Když něco děláte, dělejte jen jednu věc
9. Prokažte někomu službu a nežádejte ani neočekávejte za to nic na oplátku
10. Buďte šťastní teď a tady
11. Každý den si vyhraďte tichý okamžik pro sebe
12. Myslete na to, co máte, a ne na to, co byste chtěli mít

ale je jich mnohem, mnohem víc, skutečně jsou podnětná a k zamyšlení všechna.
Je mi moc líto, jaký osud potkal autora knihy, člověka, který se svou neúnavnou prací a veškerým úsilím zaměřil na pomoc druhým, ve snaze učinit náš život lepší a spokojenější. Takovýchto vnitřně krásných lidí je vždy velká škoda a nebude jich nikdy dost.

jessamine-rose
22.04.2017 5 z 5

Knižku som dostala darom od svojho kamaráta... je to rovnako filozofická duša ako som aj ja sama a nakoľko si obaja prechádzame ťažkými životnými skúškami (pádmi), tak bolo celkom prirodzené ju objaviť v darčekovom balení. Začítala som sa. Bola mojim pozitívnym motivátorom a takým tichým pozitivistom pri každodennom cestovaní do práce. Kniha je písaná nenáročnou, nevtieravou, no naopak veľmi hravou formou. Kapitoly nie sú zbytočne dlhé a každá z nich nesie v sebe tiché posolstvo, či radu ako si zlepšiť ba aj obyčajný deň... a mne deň vždy zlepšila a spravila o niečo máličko krajším, slnečnejším. Takže za mňa - odporúčam! :)

tom_h
13.04.2017

Nevím, zda název vymyslela překladatelka nebo někdo jiný. Nevím, zda název nemá být náhodou nějaká komplikovaní slovní hříčka.
Ale pro jistotu. Pro všechny, kdo budou na českém internetu hledat slovo NEKAŽ, bych měl k uvážení jednu "maličkost".
Nemáme si den nechat KAZIT, nebo o tom nemáme KÁZAT? Protože někdo nekaZí a někdo nekáŽe.
Neuvěřitelné.

Sisi74
22.03.2012 5 z 5

Pokud chcete získat potřebný nadhled nad spoustou každodenních starostí, přečtěte si tuto knihu. Nesouhlasím se vším, ale spousta nápadů mě pobavilo, tedy nejen mě, ale celou rodinu...Tak pěkné čtení:-)