Nesvatý otec

Nesvatý otec https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355166/mid_nesvaty-otec-ju9-355166.png 3 38 4

Phineas Mortimer se nikdy nechtěl stát knězem. Toužil dělat to, co každý bohatý aristokratický synek – tedy nic. Popíjet po hospodách, veselit se s nevěstkami, občas se porvat s kmány a utrácet tatínkův majetek. Jenže cesty páně jsou nevyzpytatelné. Ve válce, kde se ocitne v roli polního kuráta, se Phineas setká s temnotou a málem zešílí. Aby se vyhnul další službě, odchází do pokojné horské vesnice šířit slávu boží. Jenže zlo má dlouhé prsty a hříchy minulosti se ukážou být pouze předzvěstí návratu něčeho mnohem strašnějšího. Něčeho, na co nemusí stačit okovaný palcát ani modlitba. Pokud v tomhle temném fantasy světě vůbec nějaký bůh, který by ji vyslyšel, existuje…... celý text

Přidat komentář

Laadevil
15.09.2018 4 z 5

Zábavná jednohubka se sympatickým (anti)hrdinou, která má své menší chybky. Ty jsem jí ale musel jsem odpustit, když jsem zjistil, že knihu si ode mě půjčila 82-letá babička, jedním dechem jí přečetla (pravděpodobně její první moderní fantasy knížka v životě) a pochvalovala si ji! Tohle se mi ještě nikdy nestalo :)
Každopádně autorovi fandím v další tvorbě a budu jeho kariéru bedlivě sledovat.

Set123
12.03.2018

K této knize se stavím poněkud rozpačitě.
Rozhodně se nejedná o nijak úžasné dílo na poli fantasy, dokonce bych tvrdil, že svou propracovaností se jedná spíše o nižší vrstvu průměru, ale jako krátká oddechovka, bez složitějšího příběhu je to rozhodně dobrá volba.
Phineas Mortimer není nijak výjimečná postava, ale dokáže zaujmout a krátký děj se v postavení, které jsem ke knize od počátku zaujal (Tj. právě jako oddech od delších sérií) byl dobrý.
Věřím, že zkušenější autor, konkrétně pak myslím na pana Sapkowského, by s touto krutě pragmatickou, či cynickou postavou a dějem udělal mnohem kvalitnější divadlo, spíše ságu, nikoli pak jednohubku. (A nebudeme si nic nalhávat prostou pro rozšíření, minimálně na tři díly o třech stech stranách tu je.)
Díky rychlosti a plynulosti čtení, specifickému postavení knihy na poli fantasy a mým osobním sympatiím k českému dílu, hodnotím 4 hvězdami, ale objektivně mohu bohužel přidat pouze 3.


Fantasysvet
06.12.2017 3 z 5

Dvořákův hrdina je dost netradiční. Nejen, že se jedná o kněze, ale především o kněze, který si uvědomil, že boží pravidla jsou ohebná a podle toho i žije. Phineas holduje vínu a ženskému klínu, nebo spíš kořalce a kurvám. Zároveň nechodí pro ránu daleko a s palcátem mu to jde také mnohem lépe, než se svěcenou vodou. Zkrátka pokora a umírněnost nejsou jeho nejsilnější stránky a tak je prototypem antihrdiny. Navíc antihrdiny stiženého kletbou. Prostě materiál, ze kterého by Martin či Gemmel uplácali alespoň šesti dílnou ságu.

Zkušenější autor, nebo autor s většími ambicemi by z Phinease Mortimera dokázal vymáčknout mnohem víc. To byste se opravdu mohli bát, jestli hrdinova pouť po pozemském světě skončí od krve a s řevem, tak jak začala. Takhle jen strávíte dva příjemné večery s jednohubkou, která je okořeněná zajímavou hlavní postavou. A za rok se po ní neohlédne ani paní Lotvá.

Nelíísek
29.11.2017 4 z 5

Cesty páně jsou nevyzpytatelné, své by vám o tom mohl vyprávět Phineas Mortimer.

*MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!!*

Phineas Mortimer je, nebo tedy byl dědic jednoho z nejmocnějšího a nejstaršího rodu v celé říši, jak to ale bývá sláva mu stoupla do hlavy. Začal popíjet v hospodách, vyhledávat společnost lehkých žen a prát se, tak jeho tatíčkovi rupli nervy a milovaného synka radši omámil a nechal převést do kostela a chtě nechtě se musel přidat k církve Horozdově.

Ani ale tak Phineas nezapře svou pravou povahu, žádné z přikázání mu není svaté a porušuje jej jak na běžícím páse, v patách mu ale kráčí minulost a nehodlá se ho jen tak zbavit…

*ZBYTEK UŽ SPOILERY NEOBSAHUJE*

Kniha v sobě nese skryté poselství, ať už jsme jací jsme, víra z nás neudělá nic jiného, vždy se budeme vracet na začátek, ať už si svoje hříchy odpykáme či nikoliv.

Hodnocení: Krátký román, který dokáže svým příběhem zaujmout, rozhodně se u knihy nebudete nudit, děj je plynulý a nějak zvlášť se nezabírá detaily a jde rovnou na věc. K hlavní postavě budete mít možná odpor ale zároveň i skrytý udiv.
Hodnotím 4*

Štítky knihy

česká fantasy církev Medicejové

Autorovy další knížky

Marek Dvořák
česká, 1987
2017  67%Nesvatý otec
2022  64%Bastard bohů

Kniha Nesvatý otec je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x