Hlas nože

Hlas nože https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78735/bmid_chaos-hlas-noze-ccS-78735.gif 4 385 91

„Hluk je nefiltrovaný člověk a bez tohoto filtru je člověk pouze kráčejícím chaosem.“ Planetu Nový svět kolonizuje malá skupina osadníků z nepřátelského Starého světa. Po mnoha letech dochází k nečekanému zvratu. Domorodí obyvatelé se vzbouří, zaútočí na osadníky a usmrtí všechny ženy. Muže a zvířata náhle napadne podivný vir, který umožňuje slyšet myšlenky ostatních. Uniknout se podaří jen nevzdělanému mladíkovi Toddovi, který si stihl vzít na cestu pouze ruksak, lovecký nůž, deník, ale hlavně to vůbec nejdůležitější – svého věrného psího přítele. Ostatní obyvatelé v čele s šíleným knězem ho však pronásledují a kvůli nebezpečnému viru nebezpečí stále narůstá. Tento nelibozvučný myšlenkový mrak se nazývá Hluk a projevuje se nejen zvukem, ale i obrazem. Nikdy vás nenechá na pokoji a žádná vaše představa a ani jeden váš plán tak nejsou soukromé. Todd objeví v Hluku jakousi „díru“ a záhy zjistí, že žije v úplně jiném světě, než si dosud myslel. Postupně vychází najevo několik prazvláštních situací z minulosti a Toddova strastiplná cesta s armádou v patách se zdá jako nikdy nekončící příběh. Hlas nože je první kniha dystopické trilogie CHAOS, plná napětí, dramatických zvratů a nečekaných odhalení, ale i humorných situací.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Knife of Never Letting Go , 2008


více info...

evickakyticka
evickakyticka
18.01.2024 3 z 5

Zpočátku jsem si zvykala na styl vyprávění a nakonec to bylo fajn čtení. Po dlouhé době něco originálního, zajímavého. Ale jsou tu i nějaká ale. Moc mi nesedí úsečně věty, věk hlavních postav se zdá být příliš nízký vzhledem k situaci a ke konci už síla příběhu slábne. Nevím, jestli půjdu i do pokračování.

VA_Krtek
VA_Krtek
06.10.2023 2 z 5

Já jsem teda zklamanej. Nejde o to, že bych nebyl nastavenej na young adult. Ani nemůžu říct, že by kniha neměla originální nápad. Ten potenciál tam je. Ale anotace teda dost lhala. Prý uprchlíci z nepřátelského Starého světa, prý domorodci se vzbouří... Nikdo vám neřekne, že anotace popisuje největší lež příběhu. Těšil jsem se na to, že dostanu kvalitní survival z cizí planety, ale tohle tam byl oproti anotaci jen okrajový prvek. Navíc to bylo napsaný až moc psychoticky a zběsile. Todd mi byl nesympatickej a Aaron byl nadčlověk, kterej všechno přežije a vždycky je na místě, kde by být neměl. Bylo tam pár světlých míst - manchee byl skvělej - ale to je málo. Nemohl jsem se do toho začíst. Příběh sám je na 3*, ale jednu srážím za lživou anotaci.


John6900
John6900
18.08.2023 5 z 5

Pro děti a mládež - a já si to ve svých 43 letech užil jako hrom - i když já (podle manželky) vlastně pořád dospívám...
Celou trilogii mám doma snad už od jejího vydání a celou dobu jen ležela a byla přehlížena. Teď jsem vzal první díl na dovolenou a na konci už nebylo co číst. Na začátku sežvýkalo a na konci vyplivlo. Těším se na další díly.

Barbara182
Barbara182
06.02.2023 4 z 5

Do knihy jsem se pustila poté, co jsem viděla film, a musím říct, že je opravdu skvěle napsaná - i když už jsem vlastně věděla, jak to dopadne, nemohla jsem se od ní odtrhnout a četla jsem a četla :-) Poměrně vtipné mi přišlo, že oproti filmu v knize mají Hluk i zvířata, včetně pejska Mancheeho (jeho "Bobek, Todde." nemělo chybu :-), byť to pak samozřejmě bylo chvílemi o to dojemnější. Hodně dobrá kniha, hořím nedočkavostí, až se pustím do druhého dílu :-)

sulzsova.anna
sulzsova.anna
29.01.2023 2 z 5

trilogii jsem si koupila před lety jako čtení na léto a přiznám se, že první díl jsem odsunula hned po pár kapitolách. Nevadí mi dlouhé čtení a velké knihy, ale tohle není dlouhé, nýbrž zdlouhavé a zbytečně natahované. Doslova jsem trpěla každou stránku, abych se dostala dál. Vrátila jsem se k ní po pár týdnech a to jen proto, že jsem měla koupené všechny díly a nechtěla jsem mít pocit, že jsem vyhodila tolik peněz za něco co ani nevyužiji. Takže jsem trpěla zhruba tak do poloviny knihy, ale pak světe div se něco se objevilo a zajímalo mě to natolik, že jsem sáhla po dalším díle.
Pokud by někdo našel odvahu a všechny tři díly spojil do dvou knih, vyházel zbytečnosti, šel více k věci. Nebo prostě jen zrychlil dynamiku, tak by na této knize trhl ranec. Nevadí mi dlouhé knihy, miluji je, ale musí mi něco nabídnout, něco... cokoliv, ale tady to něco přišlo až po více jak polovině.

Deia
Deia
17.09.2022 3 z 5

Túto trilógiu som si kúpila už snáď pred ôsmimi rokmi a veľmi sa mi do nej nechcelo. Ale konečne som sa na ňu odhodlala. Nečakala som od nej veľa a ani som veľa nedostala.
Ako prvé musím povedať, že kniha sa mi čítala lepšie ako som čakala, samotný príbeh bol celkom zaujímavý a stránky mi rýchlo utekali. Najväčší problém som ale mala s hlavnou postavou, s Toddom. Viem, že je to stále len malý dvanásťročný chlapec, ale strašne mi liezol na nervy. Bol neskutočne protivný, nikdy sa mu nič nepáčilo, stále bol naštvaný. Hnevala ma aj jeho zaťatosť, kvôli ktorej som sa skôr nedozvedela, čo presne sa stalo v jeho dedine (to ma zaujímalo najviac), aj keď sa to dalo ľahko domyslieť. Violet, dievča, ktoré stretol po ceste, bola aspoň rozumnejšia. Takisto ma rozčuľovala schopnosť ich protivníkov vynárať sa zhocikadiaľ, aj keď tam ešte nemali čo robiť. No a najviac ma naštval koniec, ako čakala som asi hocičo, len to, čo sa tam stalo, fakt nie. Nemôžem povedať, že by ma ten koniec navnadil na ďalšiu časť, ale keďže mám ďalšie časti kúpené, tak si ich prečítam, inak by som ich už nečítala. Ale aby som nebola len negatívna, tak naozaj sa mi príbeh čítal dobre, na ten zvláštny štýl písania som si rýchlo zvykla a aj Nový svet a celé to pozadie bolo veľmi zaujímavé. Dúfam, že v ďalších častiach sa dozviem aj niečo o kolonizácii, aj keď o tom dosť pochybujem.

Yokolobuna
Yokolobuna
01.04.2022 3 z 5

Což o to, zajímavý nápad by tu byl. Provedení však dost kulhá a za celou dobu se kniha nedokáže vymanit ze škatulky "jen další povrchní young adult pro teenagery".

Vybudovaný svět je fajn, myšlenka osídlování nové planety v naději na lepší život také není špatně uchopena. Princip nákazy v podobě "Hluku" je zpočátku správně tajuplný a poutavý. Jenže z Nessova vyprávění budete mít pocit, že se klouže jen tak po povrchu. Navíc mě příliš neoslovil autorův literární styl. Třeba postavy nejsou prakticky bez výjimek (ok, Manchee je fajn) příliš povedené a hlavní hrdina a jeho neustálé "nejni" mi byl krajně nesympatický. Todd Hewitt je totiž poplatný cílovce, je tak věčně naštvaný, sebelítostiví a protivný. Ono je to v jeho situaci asi na místě, nimrat se v jeho pocitech mne však nebavilo.

Děj je konstruován jako "road trip", kde ústřední hrdinové prakticky celou knihu prchají před nepřítelem. Nessovi padouši mají schopnost teleportace a po chvíli spolehlivě poznáte, kdy se některý z nich zase zázračně zjeví na scéně. Koncept útěk, následný střet s nepřítelem, následný útěk se opakuje celou knihu. Třeba takový Aaron s nadpozemskou rychlostí a stopovacími schopnostmi začne být chvílemi už otravný.

Celé se to však nečte špatně, děj ubíhá a vyloženě hloupé momenty naštěstí nepřichází. Jen se z potencionálně skvělého konceptu nakonec vyklubalo povrchní young adult s mizernými postavami, díky čemuž se kniha potácí někde v oblasti průměru.

Zkráceně? Dobrý základ obalený balastem young adult. Nejde o vyložený propadák, bohužel však v konečném důsledku mimo svoji cílovou skupinu čtenářů, ideálně tak 14 až 17 let, nemá úplně co nabídnout. Velká škoda.

Hodnocení na DK v době přečtení: 81 %; Moje hodnocení: 60 % jako 356. hodnotící.

Adele02
Adele02
31.12.2021 4 z 5

Klasickej Ness. Dokáže mě rozložit ve dvou větách.

Luigi1
Luigi1
20.06.2021 5 z 5

Tak tohle jsem nečekal,opravdu jsem si početl a odpočinul,moc se první díl líbil.

Sofiamia13
Sofiamia13
27.02.2021 5 z 5

Když jsem prvně zjistila že film chaos walking je natočen na předlohu této knihy, nijak mě to nezaujalo. Až o pár dní později (asi sedm dní před filmovou premiérou) jsem si řekla, že by mohlo být zajímavé si ji přečíst i když mě obsah nijak extra nelákal.
Po přečtení první strany jsem váhala, zda-li ji nevrátil zpět do poličky, ale nakonec jsem pokračovala ve čtení. Autorův styl psaní mě velice překvapil neboť jsem ještě nikdy nečetla knihu s takovým množstvím slangových a nepisovných výrazů. Avšak za chvíli už jsem knihu nečetla po písmenech, slovech a větách, ale hltala ji po stránkách a kapitolách. Mé prvotní obavy, že ji nestihnu přečíst před filmovou premiérou byly naprosto zbytečné. Knihu jsem přečetla během jednoho dne (ačkoli mě trochu mrzí, že jsem si ji nevychutnala déle). Takže jestli nad touto knihou váhate, a nejste si jisti jestli je to váš žánr, neváhejte a vrhněte se do ní po hlavě. Za mě to je naprosto úžasná kniha.❤

Sisis1999
Sisis1999
31.01.2021 5 z 5

Když řeknu, že jsem knížku vyhledala jen kvůli dlouho očekávanému filmu, moc obdivu si tím asi nezískám, že? Ať už byl ale můj záměr jakýkoliv, jsem neskutečně vděčná, že jsem si nůž přečetla. Místy mi to sice trošičku drhlo, protože nejsem na podobný styl zvyklá, ale když jsem po čase našla tempo, plulo mi to jedna báseň. Todd Hawitt je po dlouhé době postava, díky které jsem prostě potřebovala číst dál - - - skutečně jsem asi po třetině knížky zjistila, že je mi úplně jedno, kam jdou nebo proč něco dělají. Potřebovala jsem se dostat Toddovi do hlavy a zjistit jak uvažuje. Což je vlastně ta vůbec největší ironie, vzhledem k tomu, že jeho myšlenky mám naservírované na stříbrném podnose. I přesto jsem však po celou dobu hloubala, proč to nebo ono. Nápad s Hlukem je velmi dobrý, místy jsem se smála a dobře se bavila. Naprostou třešničkou je ale fakt, že Toddovi je třináct let. Většina našich knižních hrdinů jdou puberťáci nebo mladí dospělí. Jak se asi chová třináctiletý chlapec, který si musí zachránit holý život? Pořád to tak úplně nevím.

Borufka_9
Borufka_9
29.01.2021 3 z 5

Takový průměr, líbil se mi nápad s Hlukem, ale celé mi to přišlo zbytečně natahované. Možná je to pro mladší ročníky, nevím. Také mi nesedl styl vyprávění, nejlepší byl i pro mě Manchee ("Bobek, Todde!")

Endy17
Endy17
08.01.2021 4 z 5

Spíš příjemná oddechovka než hluboký umělecký zážitek, tím kniha určitě plní své poslání.
Četl jsem v těsném sledu s Vopěnkovou Novou planetou - podobný námět dělá z těchto knih zajímavou paralelu.

uziRM
uziRM
05.12.2020 4 z 5

Když jsem se dozvěděl, že příští rok vyjde film podle této předlohy, tak mi to prostě nedalo a musel jsem si knihu přečíst. Nový svět, zápletka i nečekané dějové zvraty mě bavily. Sice to není nějaké mistrné tvůrčí psaní (viz. například Justin Cronin), ale své kouzlo to jistě má. To samé čekám i od celé trilogie.

Ginosaji
Ginosaji
19.10.2020 4 z 5

Oproti například Londonovu Volání divočiny, které je též pro děti, je zde velmi zřetelný prvek řečové jednoduchosti. Chvílemi mi vadilo přílišné opakování slov. Oceňuji neustálé zápletky a nečekané obraty, které udržují čtenáře v pozoru. Jakožto milovníka psů pro mě byla jistá pasáž až skoro zdrcující.

Sitth
Sitth
14.10.2020 3 z 5

Velmi zajímavý nápad, zpracování slušné. Pro mě příjemná změna.

s1ombrehimawari
s1ombrehimawari
20.03.2020 3 z 5

Uuuuu, ten styl psaní a atmosféra. Už hodně dlouho jsem si takhke nepobrečela. A Todd a Ben a Cillian a Manchee a Viola mi ukradli srdce a zmuchlali ho na velikost špendlíkové hlavičky. Na druhou stranu povídka byla velice nepovedená. A všechno co se stalo, jsem věděla dopředu a strašně nemám ráda knížky pojednávající o někom kdo vlastně jen chodí a chodí a chodí....

Kacennnka
Kacennnka
03.11.2019 3 z 5

Námět byl skvělý, zpracování mě už tolik nebralo. Místy jsem dost trpěla vývoje událostí a některé mi zlomily srdce.

Shaxx
Shaxx
01.11.2019 3 z 5

3,5*
Hlavní hrdina nesympatický. Námět dobrý, ale zpracování podprůměrné. Dalo se z toho vytřískat víc, to určitě jo. Nejsympatičtější byl asi pes Manchee, což je celkem smutný. Na závěr typickej cliffhanger, takže samozřejmě si půjdu přečíst druhý díl až vyjde, třeba bude lepší..
Čekala jsem něco jinýho, po Smrtce je to takové druhé zklamání...

JohnCZ
JohnCZ
18.07.2019 4 z 5

Jedno se téhle knize musí nechat. Na začátku fakt úplně nechutně vcucne. Trochu otřepaná, ale extrémně zajímavé pojatá tématika telepatie, zde označena jednoduše jako Hluk, zpočátku velmi táhne, stejně jako atraktivní reálie mimozemského Nového světa, kde se "něco" stalo, ale čtenář to odhaluje až postupně s hlavním hrdinou. Ale hlavně to tempo. Od začátku se letí fofrem. Krátké seznamování, zvrat a od té doby se hrdina nezastaví. Je to napínavé, je to dobrodružné, místy vtipné, i když ten rádoby cool styl psaní je někdy až přehnaně pubertální. Číst to ovšem v patnácti, tak asi teču blahem. Ale aspoň je to takové hezky od rány, stejně jako hlavní hrdina. Postupem času mě ale mírně zklamala určitá zásadní odhalení, která jsem asi očekával propracovanější a více nečekaná. Začátek působí zajímavěji a minulost Nového světa záhadněji, než jaká ve skutečnosti je. Druhá věc, a upozorňuju, že jde asi o nepřímý spoiler, je příliš brzké zabití jedné z mých nejoblíbenějších a celkově nejoriginálnějších postav celé knihy. To se mi odpouštělo jen velice těžko a Hlas nože pro mě v tu chvíli ztratil trochu svého kouzla. Je to ale teenagerovina, která má spad, hodně se tam cestuje, nadává, ohledně násilí si to také moc servítky nebere a hlavně je to i přes všechna ta kliše parádní oddychovka, byť dost ponurá a depresivní. Pokračování se obávám, protože směřuje tak trochu jinačím směrem, než bych býval chtěl a já zpomalovat v nastoleném "road-movie" tempu nechci.