Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii

Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24648/nepropadejte-panice-douglas-adams-a-stoparuv-pruvodce-po-galaxii-24648.jpg 4 87 8

Neil Gainman, známý i českému čtenáři jako autor comicsů nebo spoluprací s Terry Pratchettem, nás provází komplikovaným a mnohotvářným působením Stopařova průvodce Galaxií na Zemi. Sleduje proměny pětisvazkové trilogie v rozhlasový seriál, knihy, televizní seriál, divadelní hru, film, počítačovou hru a ručníky. Současně nás tato kniha seznamuje i se životem Stopařova duchovního otce Douglase Adamse: s jeho netradičním dětstvím, prvními krůčky jakožto stopaře, jeho proměnou ve stopařskou superhvězdu galaktického formátu. Průvodce Průvodcem přináší i dosud nepublikované dialogy z rozhlasové verze Stopaře, seznamuje nás s Adamsovými tvůrčími začátky (například spoluprací s Monty Pythony), představuje reálné předlohy ústředních postav pentalogie a mapuje i některá bílá místa (například proč si Artur nikdy nesvleče ten župan). Čtenář, který se domnívá, že o Stopařově průvodci Galaxií ví vše, bude Gaimanovou knihou poučen, že hlubiny Adamsova opusu dosud nevydaly všechna svá tajemství – ostatně jako Galaxie sama.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: , Argo
Originální název:

Don't Panic. Douglas Adams & Hitchhiker's Guide to the Galaxy , 1988


více info...

Přidat komentář

MaxQ
12.01.2023 4 z 5

Pro fanoušky Stopařova průvodce povinnost. Dozví se spoustu zajímavostí o knize / rozhlasové hře / televizním seriálu / divadelní inscenaci a víceméně i příběh jejího tvůrce. Na druhou stranu pro ty, kterým Stopařův průvodce nic neříká, je to naprosto zbytečná kniha.

helusa2
19.09.2022 4 z 5

Toto je opravdu bonus pro fajnšmekry. Kdo nezná všechny knihy Stopařova průvodce, lépe i Doktora Who, tomu to moc neřekne. Já všechny knížky Stopaře zvládla ušima během prázdnin a stejně mám pocit, že abych to všechno pochopila a užila si to, potřebovala bych si to poslechnout ještě několikrát. A tenhle bonus pak také. Obecně neholduji životopisům, ale tohle byly zajímavé poznatky o bláznivém životě jednoho geniálního a šíleného spisovatele :-)


HerrPilot
28.11.2019 4 z 5

Skoro každá zajímavá věc má svou oslavnou věc, ať knihu nebo film. No a katedrálou pro Stopařova průvodce je právě tato kniha.

Není to ani tak čistokrevná biografie tvůrce, spíše je to takový mix biografie a „filmu o filmu“ (resp. knihy o knihách). Čtenář se zde dozví něco o Adamsovi, o jeho studiích, spolupráci (či spíše „spolupráci“) s Pythony a Doctorem Who, prošvihávání termínů, o jeho zkušenosti se sporťákem značky Porsche i o jeho smrti, prim zde ale hraje jeho tvorba.
Počínaje neuvedenými divadelními a televizními skeči, přes tvůrčí krizi, během které vznikne Stopařův průvodce pro rozhlas, přes knižní, televizní, herní a tenkrát nevyjednané filmové zpracování legendární pětidílné trilogie až po Dirka Gentlyho a Ještě je můžeme vidět. Zmíněny jsou i speciální edice jeho děl (velkým překvapením pro mne byla devadesátková edice s počítačem upravenými ilustracemi/fotkami).

A celé je to vtipné v té nejlepší stopařské tradici. Každopádně daleko vtipnější než tenhle komentář a ten pode mnou dohromady...

...ALE
Čtyři hvězdy dávám proto, jelikož jsem zjistil, že Gaiman údajně není jediným autorem této knihy (sekvenci devadesátek až po Adamsovu smrt údajně napsal někdo jiný). Nedivil bych se, jelikož do zmíněné sekvence je to poměrně zábavné čtení. Pak to trochu „ztěžkne“. Takže tímto jen 4.

Phoenix16.cz
31.10.2019 2 z 5

Stopaře mám ráda, ale tahle kniha mě moc neoslovila. Jednoduše řečeno, přišla mi zbytečná. Od tohoto typu knih očekávám, že se dovím spoustu zajímavostí, buď vtipné historky, nebo dodatečné informace apod., ale tady mě čtení prostě nebavilo. O Douglasovi jsem se dověděla pouze to, že na začátku to měl těžké (kdo ne?) a nikdy nic nestihl včas. A nekonečné omílání různých variant Stopaře po chvíli také začalo nudit.

Mike123456789
23.02.2017 4 z 5

Fajn kniha pro někoho, kdo dobře ví kde má ručník a kdo si chce zjistit něco více o autorovi i samotnému vzniku pětidílné trilogie Stopařův průvodce po galaxii. Já osobně dávám palec nahoru.

qwill
02.02.2016 5 z 5

úryvek:

kniha Stopařův průvodce po galaxii zamířila rovnou na první místo žebříčků bestsellerů, a také tam setrvala. Spoustu lidí to překvapilo, mezi nimi i Douglase Adamse: "Nikdo si nemyslel, že by rádio mohlo mít takový vliv, ale je to tak. Myslím, že mezi posluchači rádia je mnohem víc čtenářů, než mezi televizními diváky. Všechnu moc rádiu - je to dobré médium."
I když Douglas později vyjádřil nespokojenost s okamžitým úspěchem první knihy ("bylo to jako přejít od předehry rovnou k orgasmu a mezi tím nic - kam má po tomhle člověk ještě pokračovat?") , v té době jásal.
...
Jestliže rozhlasový seriál byl kultovní úspěch, pak kniha posunula Průvodce ještě dál a získala mu místo ve všeobecném povědomí. Netrvalo dlouho a velká spousta lidí zjistila, že jejich vnímání ručníků, bílých myšek a čísla 42 prošlo zásadní proměnou.

Marbo
14.05.2015 3 z 5

Kniha zakoupena omylem, zaměněna za Stopařova průvodce. Přesto jsem přečetl celkem s chutí, navzdory tomu že nejsem skalním fanouškem

valda
13.04.2012 4 z 5

Douglas Adams a jeho Stopařův průvodce jsou legendární. Samotného Adamse šokovalo, jak velký je zájem o jeho inscenaci v rádiu. Bylo to v roce 1979, kdy se do kin dostaly Lucasovy Hvězdné války a o sci-fi se začaly kromě pár nadšenců konečně zajímat masy. V knize se dost podrobně dozvíte, co všechno následovalo, jak vznikala pětidílná trilogie a další knihy, divadelní hry, pokračování série v rádiu, seriál v televizi, počítačové hry nebo internetové projekty, kterýma se Adams zabýval. Autor se hlavně zabývá procesem vzniku Adamsových projektů, tím jak se stal pověstným prošvihnout několikanásobně jakýkoliv termín. Docela mě překvapilo, jak těžké pro něj bylo napsat každou další knihu. Každopádně Neil Gaiman má velký přehled o Adamsově tvorbě a umí to i dost čtivě podat. Za touhle knihou je taky kus poctivé práce, spousta rozhovorů, shánění dosud nepublikovaných materiálů a podobně. Proto doporučuju, pokud jste četli Adamsovy knihy, a chtěli byste ještě nějaký další bonus.

Autorovy další knížky

Neil Gaiman
britská, 1960
2006  87%Nikdykde
1997  87%Dobrá znamení
2001  81%Američtí bohové
2017  82%Severská mytologie
2007  85%Koralina

Kniha Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii je v

Právě čtených2x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce107x
Chystám se číst46x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x