Nepřestávej tančit

Nepřestávej tančit https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471646/bmid_neprestavej-tancit-iUM-471646.png 3 20 6

Kniha o ženské síle a schopnosti překonat jakoukoliv těžkou zkoušku. „Máma otevřela, v očích samé otázky. Běžela jsem na záchod, šplouchla ze mě krev. Půlku života z nás ženských odtéká, někdy světlá jako barva nově zakoupené rtěnky, jindy tmavá a hustá jak kuřecí játra. Je nám souzeno to porcování vnitřku. Na záchodě jsem získávala čas. Jak jen mámě řeknu, že zůstane sama, že tatínek už nemá žádnou naději vyhrát nad nemocí. Rozhodla jsem se jí tu zprávu v příštích dnech dávkovat. Tátův zhoršující se stav mě předbíhal.“ Asi lze jen těžko říci, jaká bolest je pro kterou z nás ta největší. Už proto, že je nám dána rozdílná citlivost. Ztráta dítěte, týrání nebo ponížení, jsme-li opuštěny, odmítnuty … Bezbolestné není ani rozhodování, čemu dát v jisté chvíli v životě přednost, ačkoliv se tím vzdáváme kusu sebe. Příběhy žen se prolínají a odehrávají v různých časových rovinách. Osudy přítelkyň podkresluje autorka vlastní zkušeností z období, na které nejsme nikdy připraveny. Tehdy se ocitáme uprostřed. Z jedné strany děti (natažená ruka), z druhé rodiče (prosebně se natahující). Pouto s nimi se začíná nenávratně trhat. „Nejsme už mladé a nejsme ani staré. Ztrácíme dřívější sebejistotu a odolnost, přitom se od nás očekává, že to všechno ustojíme.“ Ženské hrdinky prózy Heleny Tyburcové mají jedno společné. Jako ženy jsou sice zranitelné, ale jelikož jsou to ženy, s tím, co je potká, se vyrovnají a o něco silnější - tančí dál.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: ekniha , TZ-one
více info...

Přidat komentář

martulkat
20.03.2021 5 z 5

Kniha mě bavila, nachází se v ní humor, vážnost i místa, kdy člověk přemýšlí, jak to má vlastně on sám ve svém životě. Zvláště pak ve vztahu k rodičům...doporučuji přečíst, určitě si zaslouží vyšší hodnocení.

Mili26
07.04.2018 3 z 5

Úvod na přebalu knihy sliboval dojemné a vzletně popsané těžké chvíle, s humorem a nadhledem překonané. Což se zpočátku i dařilo. Ale knížce moc nepomohlo neustálé opakování bolavých životních událostí, jakoby drsná fakta sama o sobě nestačila. Také slovo "nevyučená" asi pětkrát čtené, ztratilo původní kouzlo. Popisováné pracovní záležitosti vyloženě nezáživné jsem přeskakovala. Škoda.


orinka3
19.11.2015 2 z 5

Ono je asi dost těžké psát o životě, který je sám o sobě v podstatě pořád dokola. Pokud ho člověk jenom "opisuje", pak je stereotypní i kniha o něm. A právě to se bohužel autorce povedlo. Podle mého názoru by knize prospělo více škrtů v textu. Je prostě....příliš užvaněná, monotónní. A málo vtipná.

princesse
03.03.2015 4 z 5

Docela čtivá knížka, ale místy jsem četla mezi řádky, někdy až přílišné pitvání a na můj vkus zbytečně podrobné a zdlouhavé popisování. Ale celkově určitě zajímavý příběh několika životů, někdy hodně smutné vyprávění, ale tak to ostatně bývá.

myšpa
25.08.2013 5 z 5

Je to krásná kniha, čte se výborně a je k zamýšlení. Myslím si, že se hodí pro všechny generace.Doporučuji k přečtení.

Lidka
21.07.2013 4 z 5

Je to takové čtení pro ženy, nejsou zde žádné "velké" myšlenky, ale rozhodně to není čtení bezduché a laciné. Prostě každý věk má své kouzlo a své zcela specifické problémy. A tohle jsou problémy zralých žen. Bojí se o své již odrosté děti, o svá vnoučata o rodiče, které chtějí chránit před nemocemi a špatnými zprávami, ... a na druhé straně mají pocit / a pravdivý pocit/ , že i ony chtějí ještě mít trochu radosti z toho svého, tak rychle ubíhajícího vlastního života.

Štítky knihy

osudy žen

Autorovy další knížky

Helena Tyburcová
česká, 1949
2018  74%Dokud jsme dva
2009  68%Čas minisukní
2013  58%Nepřestávej tančit

Kniha Nepřestávej tančit je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Doporučených3x
Knihotéce31x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x