Nepřátelé srdce

Nepřátelé srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289322/bmid_nepratele-srdce-8po-289322.jpg 4 9 2

Osvoboďte se od destruktivních emocí, které vás ovládají. Rozvod. Ztráta zaměstnání. Vzájemné odcizení členů rodiny. Rozbitá přátelství. Obtížné situace, kterým dnes čelíte, pravděpodobně vznikají vinou jedné ze čtyř emocí, které vás nutí jednat nežádoucím způsobem, mnohdy i proti vaší vůli. Andy Stanley odhaluje každou z těchto destruktivních sil – vinu, hněv, chamtivost a žárlivost – i to, jak pronikají do našeho života a ničí naše vztahy. Pokud s nimi nebudeme bojovat, budou mít moc zničit náš domov, kariéru i přátelství.... celý text

Žánr:
Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Enemies of the heart


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
15.01.2019 3 z 5

K tomuto tématu mnoho užitečného řekli už pouštní otcové, ale dělí nás od nich jeden a půl tisíciletí, jejich zkušenosti se mohou zdát neaktuální, v některých kulturních okruzích jsou dávno zapomenuté. (Naštěstí máme třeba Anselma Grüna.) Komu vyhovuje američtější a ležérnější styl, pro toho může být určena tato kniha.
Nevýhodou je její straaaašlivááá zdloooouhaaaavost, zejména v první polovině. Dále je silně cítit, že autor píše jako muž pro muže, pro určitý typ mužů - způsob vyjadřování, vtípky a pomrkávání... čas od času sice explicitně osloví i ženy, uvádí příklady z jejich života, ale celkové ladění je zřejmé. Některým čtenářkám by mohlo bránit vztáhnout se k textu, nechat se zapojit do rozhovoru.
Dlužnictví jako model, který autor použil pro svůj výklad o destruktivních emocích, v sobě nese srozumitelný a výstižný popis, velmi návodný co do způsobu, jak tyto psychospirituální zátěže ve svém životě řešit. Za jeho univerzalitu a totalitu bych sice ruku do ohně nedala, ale to snad žádné zlo nenapáchá. Nedorozumění ovšem může působit nepřesnost v užívání pojmů. Například hněv není jenom pokažený postoj vůči druhým lidem (hněvivost), hněv obecně je emoce reagující na doléhající zlo-nespravedlnost a jako emoce je mravně neutrální. Ne každý prožitek hněvu je hříchem.

V závěru knihy se vyskytují slova, která bych nechala tesat do kamene:
"Pokud přesně nevíte, kde začít, mohu vás nasměrovat k někomu, kdo to ví: k lidem, kteří vás znají nejlépe, k lidem z vašeho bezprostředního okolí. K vašemu manželovi, manželce, dětem, rodičům. Právě na ně se denně valí to, co přetéká z vašeho srdce. Ti přesně vědí, kde byste měli začít. Jen se poptejte."

Epik
21.03.2016 5 z 5

Žádný prázdný psycho-kecy. Naopak knížka je zatraceně praktická!