Nepohodlný agent

Nepohodlný agent https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375420/mid_nepohodlny-agent-FMe-375420.jpg 4 22 7

Rozhovor dvou mužů, kteří stáli v posledních dvaceti pěti letech někdy proti sobě, jindy na stejné straně mnoha událostí. Odhaluje praktiky a operace tuzemských tajných služeb, nebezpečí, které hrozí od našich politiků, státních úředníků i byznysmenů, a jejich možné, často nevědomé spolupráce s přátelskými i nepřátelskými tajnými službami. Kniha odhaluje pozadí některých minulých i současných korupčních a defraudačních kauz a roli Karla Randáka v nich. Věnuje se ruskému vlivu u nás a úloze, jakou v něm hrají dva poslední prezidenti, případům spojeným s nákupem zbraní pro českou armádu, postavám kmotrů od Františka Mrázka a Radovana Krejčíře až po Ivo Rittiga či událostem kolem krachu vlády Mirka Topolánka. Rozhovor se snaží ukázat i to, zda hrál generál Randák roli v politickém vzestupu Andreje Babiše.... celý text

Přidat komentář

InaPražáková
29.11.2023 4 z 5

Čím dál do historie, tím víc mě to bavilo. Při povídání o rekonstrukci tajných služeb po změně režimu a o politických tlacích z 90. let mohl být Randák upřímnější a podrobnější, navíc jsou to záležitosti, u kterých už jsou detaily i kontext známější a názor na ně usazenější. U aktuálních kauz, zvlášť z doby NFPK, je to spíš výčet střípků, které nejdou do hloubky, a celkový obraz o případu ani Randákův názor se z nich většinou vyčíst nedá. Je to logické, čerstvé věci nelze prozrazovat a nelze ani shrnout složité kauzy na pár stránek, ale kniha pak ztrácí pevnou linku. Navíc se Spurný u aktuálních otázek občas s Randákem dohadoval, jako by ho chtěl navést ke konkrétní odpovědi. Randák se nenechal, což je správné, spíš tazatel se měl držet víc v pozadí.
A nad vším samozřejmě visí otazník, co Randák zamlčel, kdy mlžil nebo klamal, který se při rozhovoru se špionem nemůže neobjevit (byť považuju za obohacující už seznámení s jeho způsobem uvažování a vyjadřování). I s touhle nejistotou je ale zajímavé podívat se do zákulisí české politiky očima dvou dobře informovaných pozorovatelů.

janka2000
30.05.2022 4 z 5

Kniha od mého jmenovce vypráví formou rozhovoru o českém podsvětí a kriminalistice z pohledu tajných agentů (informačních služeb). Zaručeně budete zhnuseni politikou.


iceVS
18.11.2021 5 z 5

Že jsem se nedozvěděla nic nového o Burešovi mě ani tak nebolí...
Ovšem panu Randákovi nelze upřít jistou jasnozřivost ohledně vrbětické kauzy, o Mynářovi, Nejedlém, o diplomatickém pasu, o neschopnosti prezidenta vládnout...
Kniha vyšla v roce 2018 a o 3 roky později člověk jen zírá.
A já konečně vím, jaký rozdíl je mezi rozvědkou a kontrarozvědkou :-)
A dokonce to už dokážu i vysvětlit :-)

Auto999
03.12.2020 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Autor bohužel není nestranný jako např. Kedroň nebo Klíma. Spurný je silně proti "Babišovsky" a proti "Zemanovsky" založen (ostatně je placen Bakalou, tzn. sponzorem TOP09) a snaží se neustále Randáka přimět k tomu, aby na Babiše něco vytáhl. Ale Randák odpovídá, že na Babiše nikdy nic tajná služba nenašla, i když se snažila. Zato bezbřehé korupce, zlodějen a podvodů ze strany ODS, ČSSD a a kupodivu i M. Kalouska je plná kniha. Čtenář se dozví i další věci z fungování tajných služeb atd.

KuldaKing
27.09.2020 4 z 5

Kniha se cte velmi dobre, velmi mile me prekvapil p. Randak svymi komentari a analyzami, ikdyz samozrejme je stale vazan mlcenlivosti, tak nemohl nektere veci okomentovat vice do hloubky (coz tady nekteri "kritici" neumi pochopit). Slusny souhrn vztahu tajnych sluzeb, politiky a podnikatelu v CR.

Vincos
26.05.2019 4 z 5

Mě to bavilo. Pokud jste mladší ročník a neznáte všechny korupční, privatizační a jiné aféry, které se tu od revoluce odehrály, tak se o nich díky této knížce dozvíte. Pravda, ne systematicky, ne dopodrobna (to by knížka musela mít ne 200, ale 2000 stránek), ale pro mě osobně čtivým způsobem a v podání dvou lidí, kteří se touto problematikou zabývají desítky let. Prokládání rozhovoru dobovými články pana Spurného je taky velké plus.

harena
17.06.2018 2 z 5

Tak to mě dost zklamalo. Rozhovor dvou mužů, kde jsem se v odpovědích dozvěděla věci jako "...je to možné", "...možná ano", ..."ani bych se nedivil, kdyby to tak bylo", ..."ani by mě to nepřekvapilo". A pak je tu řeč o aférách, které byly, které jsou všeobecně známé, dále kdo byl potrestaný a kdo ne, - je to takový souhrn známých kauz a názor pana Spurného a pana Randáka na ně. Byla jsem zvědavá, jestli to přece jen nebude ke konci trochu zajímavější, ale nic. Vím, že nemůže moc konkrétně mluvit, ale proč to tedy číst. Velké zklamání.