Neplač, muchomůrko

Neplač, muchomůrko https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126050/bmid_neplac-muchomurko-1IN-126050.JPG 4 60 13

Malá knížka o velkých věcech. Malá Kateřina žije se svými rodiči v hájovně a je zcela srostlá s lesem, se vším co tam žije a roste. Prožívá mnohá dobrodružství s různými zvířátky i muchomůrkou a její dětská fantazie si je dotváří v malé lesní pohádky. Pro předškoláky.

Přidat komentář

hrdlickova_61
21.06.2022 5 z 5

Nejdřív jsem tuhle knížku viděla v dětství v knihovničce u kamarádky. Obálka mi připadala divná: obličej holčičky zamračený, šatičky špinavé… prostě jsem se jen podívala a sáhla po něčem jiném. A přece – i tak si ty první dvě vteřiny pamatuju, a tak na to jednoho dne po letech došlo, že jsem někde v antikvariátu zalistovala a začetla se. To už potom ta jiskra přeskočila hodně rychle : o)

Asi nejradši mám povídání lesa o tom, jak těžké a důležité je šumět:

Co ty víš
Co S tím mám
vŠeCky ptáČky uSpat Sám
Od Setmění do Svítání
SůviČky se Spánku brání
kolébám je Sem a tam
Sem a tam a
Sem a tam
ach ta Sojka malilinká
Co to práCe dá než Spinká
ve dne zaS
Sám a Sám
Zpívám Sličným SaSankám…

str. 9-10

jonasr1
30.11.2021 3 z 5

Knihu jsem četl s osmiletým synem a to už je pozdě. Místy jsme se i zasmáli, ale nemohli jsme se dočkat až to skončí. Určitě pro mladší děti a možná i holčičky knihu ocení více než kluci.


Litocha
04.01.2020 4 z 5

Fantazií a hravostí oplývající knížka, která ale asi není pro každého. Velké ocenění zaslouží Kateřinina vnímavost k přírodě, tvorům malým i velkým. Chroustí básnička je naprosto okouzlující, jiné příběhy mě tolik nezasáhly. Celkově u mě stojí výše Jácíček.

moudivlacek
29.12.2019 4 z 5

Tuto knihu jsem četla jako dítě a moc se mi líbila, nikdy jsem na ni nezapomněla. A to je účel dobré knihy.

Antilopa
09.11.2019 2 z 5

Zajímavá kniha, mám z ní pěkné vzpomínky na dětství.

Alíša236
03.05.2018 5 z 5

Nádherná poetika, dcerka ji chce číst opakovaně.

M-arta
28.04.2018 5 z 5

"Neplač muchomůrko" je okouzlující knížka plná něhy i nezaměnitelně hravé poetiky (jak už to jen paní kouzelnice Daisy Mrázková umí). V podtitulu nese název "Malá knížka o velkých věcech".
Seznámíte se v ní s holčičkou Kateřinou, která si často hrává sama v lesním prostředí, protože bydlí v hájovně. Je vnímavá k přírodě, zvířatům i tichu a zažívá tam nejedno dobrodružství a spoustu neméně důležitých drobných rozprav.

Jsme okouzleni a asi i trochu nakaženi (po přečtení ne a ne dostat z hlavy rýmovačku, kterou složila Kačenka při rozhovoru s ještěrkou):

Kdo chce chrousta - kdo chce chrousta -
kdo chce chrousta chroustati,
musí nejdřív - musí nejdřív -
na chrousta chuť dostati.
Takových by bylo spousta,
co by chtěli schroustat chrousta,
nemohou však úzká ústa
roz - ta - ho - va - ti!

ŠroubekVroubek
21.11.2017 5 z 5

Kniha, kterou již navždy budu mít spojenou s obdobím kdy malé dítko, které sotva umí číst objevuje záhady lesa. Bylo to pro mě něco neskutečně tajemného a lákavého, tedy přesně takové, jakým způsobem má kniha na děti působit.

Hanuja
28.07.2017 5 z 5

Tuhle knížku příběhů holčičky Kateřinky z hájovny jsem čítávala svým synům v dětství. Bylo to jejich oblíbená. Teď už mám knihu znovu přečtenou se svou čtyřletou vnučkou. Taky se jí moc líbí příběhy z lesa. jsou nádherné.

Atanone
25.05.2017 5 z 5

jedna z mých dětských nejoblíbenějších- a díky snovým obrázkům jsem s ní zažila spoustu krásných výletů do fantazie.
A dodnes vím,že kdo chce chrousta chroustati,musí napřed na chrousta chuť dostati. :)

Magdalena5
05.05.2017 5 z 5

Jako dítě mě tvorba paní Mrázkové minula a některé její knížky jsem četla až svým dětem. I v současnosti se ráda zatoulám do ticha, lehkosti a fantazie jejích hrdinů a působí na mě jako balzám.

witiko
23.03.2017 5 z 5

Daisy Mrázková patří k našim nejzajímavějším a nejoriginálnějším autorům dětské literatury. Ze všech jejích knížek se mi tato zdála vždycky nejlepší. Je lehká, půvabná, humorná a přitom nesmírně hluboká ve své schopnosti všímat si vzácnosti zdánlivě samozřejmých věcí. Filosofuje tak, že si toho ani nevšimnete, o krásných ilustracích ani nemluvě. Krásná četba dětem před spaním.

bibi.r
14.10.2015 4 z 5

Získávám čím dál větší pocit, že paní Daisy Mrázková je prostě geniální.