Není římského lidu

Není římského lidu https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72839/bmid_neni-rimskeho-lidu-Xm6-72839.jpg 5 803 101

Román Není římského lidu vypráví o věčném boji mezi mocí a bezmocí, láskou a nenávistí, dobrem a zlem. Na jedné misce vah císař - zhýralý, rozmařilý a sobecký matkovrah Nero, na druhé básník - citlivý, velkorysý, obětavý soudce krásy - Petronius. A mezi nimi ženy - ctižádostivá a cynická Poppaea Sabina, nevinná a nedůvěřivá Nealcé. A všude kolem Řím plný krutosti, ohně a nátku prvních křesťanů. Příběh, který se čte jedním dechem od začátku až do konce.... celý text

Přidat komentář

ellescorpio
15.04.2024 3 z 5

Jednou z mých nejoblíbenějších knih je Quo vadis, a proto jsem se na tuhle knihu moc těšila. Bohužel to pro mě bylo zklamání, chyběla mi tam hlavní dějová linka a to, aby příběh vtáhnul a nepustil. Autorka používá hodně básnický a květnatý jazyk a ačkoliv dokáže skvěle popsat prostředí, mně tam chybělo napětí, zvraty, chemie mezi postavami, výrazné charaktery. Knihu jsem měla jako audio, Pavel Soukup je velký profesionál, ale tady mi bohužel ten trochu až dokumentární styl příliš nesednul.

uzivatel6305
15.04.2024 5 z 5

Před dávnou dobou jsem propadla Jarmilce a v poslední době i audioknihám, které mi dovolují zmnohonásobit čtení.

Miluju Jarmilku Loukotkovou a přečetla jsem většinu jejích knih, protože je jedna z mých nej. Tuto knihu jsem četla již dvakrát před mnoha lety a proto jsem měla velkou radost, že je vydaná jako audiokniha a skvěle (jak jinak?) načtená panem Soukupem. A co se nestalo? Při poslechu jsem si uvědomila, že Jarmilka je prostě někde úplně jinde, stejně jako Čapek, Dickens a jiní, tato literatura má velkou hloubku, moudrost, neuvěřitelnou slovní zásobu a hlavně přesah do jakékoliv doby. Je to jednoduše jedna z nejlepších historických knih vůbec, i když není zcela podle pravdy, ale ty myšlenky?!

Prostě a jednoduše, doporučuji z celého srdce. A jestli Vás stejně jako mě zajímají diktátoři, tak si možná také spojíte Nerona s Pepou Džugašvilim a jeho stihomamem a hrůzovládou. A Petronius? Ooooo! Senzace.


Snílek1980
14.04.2024 5 z 5

Po delším čase jsem si přečetla tuhle knížku znovu a opět mě dokonale uchvátila. Nejen autorčinými znalostmi o starověkém Římě, ale hlavně jejím stylem psaní, který tolik připomíná básně. Je čirá rozkoš se probírat stránku za stránkou tímto napínavým románem.

Zemlja
24.09.2023 4 z 5

Velmi mě bavila. Sympatický hrdina, chytrý. Kličkování na hraně, všemocný tyran. Krásný historický román.

renda5135
23.03.2023

Toto byla jedna z mých prvních knih, jež jsem začal číst. Velmi mě zaujali postavy, zvláště Petronius, který mě fascinoval tím, že si dokázal se vším poradit.
Tato kniha mě rovnou. ,,vhodila" do světa, jež knihy naskytují, takže jsem rád za můj první ,,dojem" na knihy a příběhy v nich obsažené.

Melanka
10.03.2023 5 z 5

Čtení téhle knihy byl opravdový zážitek. Nádherný jazyk, scény vykresleny tak, že jsem je viděla před očima. Po dlouhé době knížka, kterou jsem si doslova vychutnala.

BlaV.
06.11.2022 5 z 5

Krásná kniha.

konicekbily
30.07.2022 5 z 5

Autorčiny myšlenky z počátků křesťanství v Římě nám sděluje Petronius a můžeme si vytvořit představu, jak se asi žilo a vládlo v antickém Římě a že to nebyla pouze idylka o antickém umění a rozkvětu věčného města. Moc hezky napsáno - nejsem znalec podrobných dějin, ale také nejsem schopen rozeznat, které postavy byly skutečné a které vymyslela autorka!

alibaba72
22.06.2022 5 z 5

Báječná kniha :-)

Kabuky
03.06.2022 5 z 5

Výborná kniha.

boticelli
06.05.2022 5 z 5

Nejenom město Řím je nevšední zážitek, i tento příběh o něm je čistá radost. Román se čte jedním dechem a všechny ty starověké neřesti, vášně a intriky víří kolem. Další vynikající záležitost z knihovny mojí maminečky.

stecka
17.04.2022

Pro mne pohlazení po duši, četla jsem to poprvé v patnácti za trest při vyrušování v hodině českého jazyka....knihy jsem četla odmalička...ale toto byl super trest.A teď jsem si to dala znovu....

knihomolka525
12.03.2022 5 z 5

bohužel kvalita tvorby paní Loukotkové se ztrácí v dnešní laciné, zahlcené komerční době.Kdy se hledí na zisk a ne na kvalitu.Na takovéto knihy jsme stávali každý čtvrtek fronty před Knihami.Fronty na knihy byly mnohem větší než ty na banány!

Rilian
18.11.2021 3 z 5

Moje hodnocení je trochu ovlivněno faktem, že jsem už dříve četl Já Claudius a Quo Vadis. Román Jarmily Loukotkové patří samozřejmě ke kvalitně napsaným historickým románům. Upřímně si myslím, že by se její jméno společně se jménem Václava Kaplického mělo každému vybavit, když se řekne český historický román. Zároveň se však nemohu ubránit dojmu, že se autorka nedokázala dostatečně soustředit na dvě hlavní postavy, tj. Nerona a Petronia. Oproti knize Henryka Sienkiewicze je zde Petronius více morální a méně cynický. Naproti tomu Nero je zde méně šílený a více při smyslech. Proto závěrečné šílenství a podpálení Říma nepůsobí příliš důvěrně. V románu Henryka Sienkiewicze je příběh postupně veden k velkému požáru Říma, přičemž je pro něj čtenáři poskytnuto rozumné vysvětlení. Na druhou stranu, na rozdíl od Quo Vadis či Já Claudius zde máme možnost nahlédnout do myslí postav Nerovy matky i nevlastního bratra. Všeobecně se mi kniha sice četla dobře, ale nemohu se zbavit dojmu, že příběh celého románu postrádá nějakou spojovací linku. Quo Vadis je příběhem o lásce a střetu křesťanského a římského světonázoru, Já Claudius zase o touze po moci a šílenství, které zákonitě přináší. V Není římského lidu podobnou myšlenku postrádám - šílenství, korupce mocí, nebezpečný život na dvoře, to vše je v románu pouze naznačeno.

Shashlick
12.11.2021 2 z 5

Bohužel nedočteno. Filozofické pasáže se pro mě staly překážkou, kterou jsem nakonec nedal. Původně jsem chtěl odložit asi po 100 stranách, ale vydržel jsem. Nakonec jsem se dostal těsně za polovinu.

slunicko1958
20.09.2021 3 z 5

Když jsem tuto knížku četla před mnoha lety coby středoškolačka, byla jsem nadšená. V totalitní době bylo toto dílo úžasné.
Tentokrát jsem román četla poměrně dlouho, nebavily mě rozvleklé popisné pasáže. Do čtení jsem se musela nutit. Až v posledních kapitolách mě čtení bavilo, i když si z dějepisu pamatuji, jak vše skončilo.

madem
07.08.2021 5 z 5

Nejlepší kniha autorky.

mol378
05.08.2021 5 z 5

Na střední, a vlastně už od základky, jsem milovala antiku. Tahle kniha mě přenesla velmi čtivou formou do onoho období a prožívala jsem s Římany nejen velkou historii, ale i každodenní život, hostiny, intriky, vraždy, lásky. Ráda bych věděla, jestli byl Nero pouze spratek bez svědomí, vedený odmalička k naprosté svévoli a opilý vlastním božstvím, nebo skutečný psychopat. Asi obojí. V té pradávné době mi knihu dobře doplnil televizní seriál Já, Claudius. I po letech si román s potěšením přečtu znovu a při pohledu na přebal jsem ráda, že i za totality jsme u nás (pokud
nebyly zakázané) měli edice na poměrně vysoké úrovni.

baji42
04.05.2021 5 z 5

Román ze starého Říma. Paní Loukotková je mistryní svého oboru a její knihy z antické doby patří k neopomenutelným atributům české literatury.

Mary432
21.03.2021 5 z 5

Tak Není římského lidu se mi líbilo víc, než Quo vadis. Podle mě paní Loukotková dokázala zaujmout víc příběhem z historie, aspoň mě její knihy z (její) současnosti moc nebavily. Dodnes mám vypsané některé citace.