Není kouře bez ohýnku

Není kouře bez ohýnku https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241100/bmid_neni-koure-bez-ohynku-XJM-241100.jpeg 4 853 114

Slečna Marplová série

< 4. díl >

Do Lymstocku, poklidného venkovského městečka, přichází Jerry Burton se svou sestrou Joannou, aby se zotavil po těžkém úrazu, který utrpěl při havárii letadla. Jejich život by plynul neměnně a nevzrušeně, kdyby sourozenci náhle neobdrželi poměrně nechutné anonymní dopisy. Posléze zjistí, že i jiní obyvatelé dostávají podobné dopisy. Městečko postupně propadá zvláštní psychóze… Každý podezřívá toho druhého: co když je na pomluvách něco pravdy, co když nic nevzniká bezdůvodně? Když manželka jednoho váženého občana spáchá sebevraždu poté, co obdrží další anonym, začíná policejní vyšetřování. Vzápětí dojde i k vraždě, prvnímu činu toho druhu v historii Lymstocku… Kdo z obyvatel nedostal žádný anonymní dopis? Šlo o anonymy v pravém slova smyslu? A byla sebevražda opravdu sebevraždou, nebo šlo o první oběť? Spolu s autorkou sledujeme příběh krůček po krůčku, a přece jen málokdo odhalí tajemství dříve, než se zachce autorce samé. Nakonec nebudeme ochuzeni ani o milostný příběh, u královny zločinu jemný a něžný jako kouř nad ohýnkem. Vydání třetí, v Knižním klubu první.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Moving Finger , 1943


více info...

Přidat komentář

99jana99
včera 4 z 5

Taková rychlovka, na začátku spousta postav a jmen, ale nakonec jsem se zorientovala, poslouchalo se dobře.

martineden
předevčírem 5 z 5

Skvělá Agatha! A nyní jako audio na Českém rozhlase!


Isew
15.04.2024 5 z 5

Královna detektivek, které je velmi těžké se jen přiblížit. Pachatele jsem rozhodně netipovala, bylo to pro mě velmi překvapivé. Slečna Marplová se uchýlila k léčce a ta vyšla. Agatha zkrátka umí.

pepa4081
03.03.2024 4 z 5

Moc příjemná detektivka. A konec byl úplně nejlepší.
Velmi uspokojivé.

RMarkéta
15.02.2024 4 z 5

Ve filmové podobě tohoto příběhu se Jerry zranil při jízdě na motorce. Nějakým nedopatřením mu totiž do cesty vstoupil strom a to jak všichni víme, je velmi nezpečné, zvlášť, když je člověk poněkud společensky unaven. Nápad s anonymními dopisy byl fajn. Na každém šprochu je pravdy trochu. Vštečka slečna Marplová se tady objevuje až trošku později. To mi vůbec nevadilo. Nemusí být všude hned od začátku.

p.stranska
25.12.2023 1 z 5

Audiokniha. Nedoposloucháno. Tady mi vyloženě vadil přednes pana Brouska ml. Fakt jsem se snažila, ale nešlo to.

drakamena
27.09.2023 3 z 5

Jerry a Joanne mi byli moc sympatičtí, skvělí sourozenci. Líbilo se mi jejich špičkování. V případě detektivní zápletky mi ale poněkud vadil kontrast hodně pomalého úvodu a bleskurychlého konce. Měla jsem tak trochu pocit, jako by Agatha Christie dostala předem zaplacený určitý počet stránek, a jelikož přepálila začátek, musela pak ustřihnout konec. Škoda.

Edona
25.09.2023 4 z 5

Na anglický venkov přijíždí pilot Jerry Burton se svou sestrou, aby se zde zotavil ze svého zranění. Nedlouho poté mu přijde anonymní dopis, který je velmi pobuřující. Zjišťuje však, že není jediný, kdo takový dopis dostal. V Lymstocku dojde k sebevraždě spojené s anonymním dopisem a brzo nato i k vraždě. Místní detektivové i Jerry rozjíždí pátrání a až na úplný závěr se objevuje slečna Marplová, která případ samozřejmě vyřeší.

Někde jsem četla, že tato kniha byla jedna z oblíbených A. Christie. A já se ani nedivím. Velmi poklidná, avšak poutavá detektivka s nepředvídatelným vrahem. Moc se mi líbila, vraha jsem jako vždy neuhádla. :-)

Aligator805
23.08.2023 5 z 5

Velice milé a příjemné čtení. Vůbec nevadí že se slečna Marplová objeví až ke konci knihy.

Le Chat
10.07.2023 5 z 5

Agatha Christie a slečna Marplová jsou sázka na jistotu, což se mi opět potvrdilo. Rozhodně doporučuji!

sgjoli
28.05.2023 3 z 5

Ač mám tuto detektivu doma v tištěné podobě, nakonec jsem ji poslouchala v audio verzi v podání Růženy Merunkové a Otakara Brouska ml. a byl to fajn poslech.
Velmi oceňuji interpretaci výše zmíněných narátorů, kdy R. Merunková ztvárnila slečnu Marplovou a Otakar Brousek se postaral o vše zbývající. Oba interpreti mají velmi příjemný hlas k poslechu a v jejich podání se audiokniha poslouchala velmi dobře.
Přesto je moje hodnocení průměné, či lehce nadprůměrné. Hlavně je to dáno tím, že příběh sám o sobě mi nepřišel zas tak silný. Netvrdím, že se jedná o špatnou detektivku. Má to hlavu a patu, závěrečné vysvětlení je čtenářům předáno velmi srozumitelně. A zápletka anonymních dopisů je prostě sama o sobě zajímavá. Přesto mi to v porovnání s jinými případy Agathy Christie nepřipadalo tolik výrazné a necítila jsem tolik napětí, nebyla jsem tolik vtažené do vyšetřování. Přesto ten vyprávěcí styl paní autorky je velmi příjemný a čtenářům velmi přístupný, o tom žádná.
Nakonec lepší 3 hvězdy (3,5).

Nuttelka
20.04.2023 5 z 5

(Audiokniha)
Agatha Christie v podání Otakara Brouska ml. a Růženy Merunkové je opravdu skvost. Tento díl je můj oblíbený, filmové zpracování se mi moc líbí. A samozřejmě ve filmu je spousta věcí jinak než v knize, bavilo mě poslouchat a sledovat, které pasáže to jsou :-) Klasická a úžasná Agatha Christie, u které nikdy nešlápnete vedle.

baji42
16.04.2023 5 z 5

Přestože se slečna Marplová zapojí do děje až v druhé polovině knihy, detektivka neztrácí nic ze své poutavosti.

Kabuky
15.03.2023 5 z 5

Oddechové čtení

rafan65
12.03.2023 5 z 5

Je pravda že jsem tento příběh Slečny Marplové ještě nečetl. Rozuzlení mě napadlo až na samém konci takže dobře napsaná kniha.

Vesmich
02.03.2023 5 z 5

Tak to byla první Agatha, kterou jsem kdy, takže před asi 100 lety, četla. Takže jakmile se objevila v audio podobě, hned jsem po ní skočila! Jaké to asi bude, když mi to bude číst někdo jiný? Nejspíš si už všímám jiných věcí, než za mlada. To bylo takové vlastně romantické, láska a tak...tentokrát jsem byla zaujatá tím, že k snídani měli ledvinky se slaninou a uvědomila jsem si, že to u Agathy snídají často...to si neumím představit, jak to může někdo přežít.

Čmeláček
25.02.2023 5 z 5

Není kouře bez ohýnku... Aneb na každém šprochu pravdy trochu :). Fakt skvělá detektivka, slečnu Marplovou mám rád, je to taková roztomilá stará dáma :). Pět stars a doporučuji.

petrarka72
22.02.2023 5 z 5

K sežrání. Živočichopis městečka zvícího větší vesnice, Joanna a Jerry, slečna Marplová coby deus ex machina a neočekávaný pachatel. Tohle je pohádka pro dospělé, jak má být. Bratři Grimmové by zaplesali... :-)

Filomena1961
19.02.2023 5 z 5

Číst Agathu vždy stojí za to, tentokráte navíc vtipnou,V detektivce hrají důležitou roli anonymní dopisy, vystupuje sympaťák Jerry Burton, příběh se odehrává na anglickém venkově, okořeněný trochou lásky a nechybí nepředvídatelný vrah. V závěru samozřejmě vše rozluští slečna Marplová. Detektivka se mi lílbila.

Booky84
29.12.2022 5 z 5

Čtivá kniha nejen s detektivní zápletkou, ale i trochou humoru a romantiky. Slečna Marplová se sice objeví až na úplném konci, ale to mi ani trochu nevadilo, protože vypravěč Jerry Burton byl skvělý. Snad úplně poprvé se mi podařilo vytušit vraha a jeho pohnutky, až mě to samotnou překvapilo. Skvělá detektivka, kterou mohu jen doporučit.