Nenávidím a miluji

Nenávidím a miluji https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119299/nenavidim-a-miluji-119299.jpg 4 160 27

Středoškolský profesor latiny vypráví svému bývalému žáku zrod a průběh svého hlubokého citového vztahu ke své mladičké ženě, jež byla původně jeho žákyní. Přes všechny otřesy jejich svazku profesor překonává vnitřní zápasy avytrvává u své lásky. Na podstatných místech děje je podbarvena atmosféra a charakterizováno napětí citáty antických básníků, kteří se zde přes věky vyslovují k věčným problémům. Autorka, docentka neurologie, vydává touto knihousvůj čtvrtý román.... celý text

Přidat komentář

VladkaBU
22.08.2023 4 z 5

... psáno hezkým jazykem. Od začátku mi bylo jasné, že manželství mezi profesorem a Magdalenou bude mít trhliny. A taky jo. Ale zajímavé čtení.

Petra1323
06.08.2023 5 z 5

Dokonalý jazyk, přesné vyjádření pocitů postav, jednoduché a přitom bohaté vyprávění dává celému románu výjimečnou kvalitu. Kniha neztratila nic ze své aktuálnosti. Ještě dlouho na ni musím intenzivně myslet.
Kniha je vyprávěním starého profesora u svého lékaře, vzpomíná na svůj život po čtyřicítce, kdy mu do něj vstoupila osmnáctiletá studentka. Příběh lásky studentky septimánky a stárnoucího profesora latiny. On poblouzněn její dokonalou krásou a bezstarostným mládím, ona zamilovaná do svého profesora, tak jak občas studentky bývají. On bezmezně zamilován na celý život, ona vášnivě a slepě zamilovaná jen na pár měsíců. Přesto spolu žili, přežívali, vychovávali dítě, a navzájem se trápili.
Vyprávění profesora jsem ze začátku chápala jako lásku nebo okouzlení ke studentu Antoniovi a až poté, co vstoupila na scénu Magdalena, bylo jasné, že nenávidět a milovat se budou všichni. A všichni se o to přičinili a všichni na tom budou mít kus viny.
Během jejich společného života, v důsledku jejich společných rozhodnutí, chyb a jednání, prochází stavem miluji a nenávidím nejen oni sami, ale i jejich dítě.
Vyprávění končí po více než dvaceti letech, kdy psychicky zdeptaný profesor a psychicky nemocná bývalá studentka spojí svůj život navždy. Trochu jako antická tragédie.

"Přeji si jenom zůstat po jejím boku, setrvat s ní ruku v ruce ještě pár chvil.
Má Eurydiké! Vždyť sestoupit za ní až na dno života je mé poslední a největší štěstí, doktore!"


IvčaH76
25.03.2023 5 z 5

Neskutečná monogamní láska muže. Dokonalá ukázka bezcitnosti jeho ženy. Knihy této autorky vždy zanechají pocit ještě dlouho se nad průběhem zamýšlet.

Ira13
10.08.2022 3 z 5

Vydání z r. 1973.kniha nalezena v knihobudce. Vyprávění profesora o své lásce a životě, které vás nutí číst dál a dál. Chvili mě i štval on, chvíli ona, ale bylo to i tou dobou, ve které děj odehrává

Aleh
13.02.2022 4 z 5

Láska má tisíce podob. A což teprve, když se opravdu sejdou dva lidé a vzejde z nich pár na život a na smrt. Ani on ani ona, ale oni. Profesor latiny a jeho žákyně. je to příběh o vztahu na celý život? Na misce vah stojí proti sobě životní zkušenost a touha po lásce na celý život. Na druhé straně živelnost mládí, odlišné vlastnosti, jiné představy o životě. Tak se do tohoto krásného příběhu o lásce a nenávisti začtěte. Určitě to stojí za to.

Ála1968
05.08.2021 3 z 5

Přetože jsem ze začátku myslela,že to nebude nic moc,byla jsem mile překvapena.Hezká kniha

Hanaa
18.05.2021 5 z 5

Stárnoucí profesor vypráví o své lásce ke studentce. Před mnoho lety jsem ji četla několikrát. Nádherně napsané se spoustou zajímavých myšlenek.

harena
08.02.2021 4 z 5

"Odi et amo."

"Nerozuměl jsem sám sobě, věděl jsem, že ji miluji, a současně jsem cítil, že tu je z mé strany něco sobeckého a despotického. Bránil jsem se temnému podvědomí v sobě, umiňoval jsem si každým dnem, že budu ve vztahu k ní otevřený, že tu nesmí být ani odstín nešlechetnosti, ale ta nová hra o ni ve mně probouzela přímo chorobné úsilí vydržet v nepřirozené tvrdosti, v jakési hrané lhostejnosti."

Životní příběh stárnoucího profesora latiny, který se vyznává ze své lásky k Magdaleně, jeho bývalé žákyni. Četla jsem poprvé snad v sedmnácti letech, pamatuji, že ke mně slova lásky a boje o ni velice působily. Teď ještě oceňuji i sebezapření pana profesora a hlavně jak je celé vyznání nádherně napsané. Ale to už je teď úplně jiný svět.

"Bože můj, život! Ctnost, ušlechtilost, krása, jaký je to velkolepý podvod. Nic víc jsem v mládí nechtěl než naplnit život ušlechtilostí a ctností, ale tyto hodnoty, které mi připadaly tak stálé, pokřivily se lety jako obraz ve vypuklém zrcadle."

Monika1717
24.06.2020 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha od VS. Láska stárnoucího profesora a jeho žákyně snad ani nemohla dopadnout jinak. Dva rozdílné světy, které nebylo možné spojit.

zdenaR
26.08.2019 4 z 5

Knihy Valji Stýblové jsem četla především v mládí (a to už je pěkných pár let!) a nyní po letech jsem se na základě Výzvy vrátila k tomuto románu.
A s podivem - opět jsem knihu zhltla za tři dny.
Pravda, jiná doba, ale myšlenky a obsah zůstávají.
Láska staršího seriózního středoškolského profesora (snad až příliš zásadového a trochu slabošského) k mladičké studentce (nevyzrálé, přecitlivělé a snadno ovlivnitelné) nemůže nakonec ani jinak dopadnout.
Kniha je velmi poutavá, čtivá a dává velký prostor k zamyšlení.

timelady
28.07.2019 3 z 5

Přečetla jsem na doporučení přítelovi babičky a měla jsem pocit, že knihu většina lidí z mojí generace nedokáže pochopit a máj t v ní oné kouzlo opravdové lásky (včetně mě).
Dej hodnotím jako průměrný, nejsem moc příznivec románů, ve kterých se vše odehrává během pár měsíců (potkají se, zamilují se do sebe, vezmou se/pořídí si dítě a nakonec zjistí,že to nefunguje. Well, pár důvodů, proč nakonec došlo k rozpadu vztahu, mne napadá, ale budiž)

Dávám tři hvězdičky, jelikož dvěmi začínám hodnotit brakovou literaturu - tato kniha hodnotu má, jen ji nedokáži ocenit.

katerina9848
24.07.2019 3 z 5

Cekala jsem,ze to bude lepší...Neurazi ani nenadchne

Ulriška
29.04.2019 3 z 5

Jaroslav Havlíček se mi vrátil!

pedroK
05.02.2019 4 z 5

Vztah od začátku odsouzený k problémům nejen kvůli věkovému rozdílu, ale i kvůli povahovým rozdílům. Wernerův vztah k ní byl ten druh lásky, kterému se říká "až za hrob".. taková sebedestrukce láskou. Hodně z nás to zažilo, hodně z nás to chápe. A my se zkušeností vlastní víme, že takovému člověku není pomoci. Strašně jsem držela palce Livii, aby ona kvůli rozhodnutím matky netrpěla celý život.
Kniha je vyprávěna profesorem latiny, fanouškem antické poezie, lidově řečeno. A podle toho vypadá i styl a tempo vyprávění. Takže úplně strhující to není, nicméně obsahem mě to ke čtení přitahovalo. A některé citáty v knize jsou tak bolestně výstižné.. člověk si je vryje do paměti na dlouho.

blaninka3
19.05.2018 4 z 5

Trochu patetický název knihy, ale určitě stojí za to si ji přečíst.

Sylvienka
01.02.2018 4 z 5

Knihu jsem četla už dávno, ale stále na ni vzpomínám... Existuje mnoho podob lásky...

Momana
26.12.2017 5 z 5

Naproto vyjímečná kniha, hluboké myšlenky, složitá a promyšlená typizace postav, nádherně napsané a poutavý děj. Doporučuji. 11/10

BrozaM
31.07.2016 3 z 5

,,Byla to lhostejnost, její lhostejnost ke mě, ta mrazivá voda, která trhá nejpevnější hráz, síla daleko ničivější než nenávist, protože láme pouta sice pozvolna, ale bezpečněji."

Bylo to zvláštní. Ač jsme se snažila Magdalénu pochopit, nedokázala jsem to. Stalo se jí spoustu zlých věcí, se kterými bych se možná ani nedokázala vypořádat - ale velmi mě zklamala opuštěním dítěte. A nemyslím moment, kdy odjela do ciziny, dítě ji "nezajímalo" prakticky celou dobu.
Werner je velmi zvláštní člověk a myslím, že Magdalénu doslova k mnohým věcem dohnal. Přála jsem mu celou knihu, aby se konečně vzepřel. Ale pokaždé polevil. Vždycky. A tak postupně měkla i moje náklonnost k němu.

Luccy78
22.04.2016 3 z 5

Atmosféru děje i rozpolcení hlavní postavy tohoto románu vystihuje následná citace antického básníka G. V. Catullusa:

"Huc est mens tua, mea Lesbia, culpa
atque ita se officio perdidit ipsa suo,
ut iam nec bene velle queat tibi, si optima fias,
nec desistere amere, omnia si facias."

Tam až kleslo mé srdce, Lesbie má, tvou vinou,
a tak se samo zahubilo svou věrností,
že už ti nemůže být oddáno, byť jsi byla sebelepší,
ale také nemůže přestat milovat, kdybys dělala, co chtěla.

jolii
15.03.2016 5 z 5

Knihu jsem četla před 35 lety a stále si na ni občas vzpomenu. Jak by také ne, když jsem jeden z latinských citátů tehdy vybrala na naše svatební oznámení.