Němý svědek

Němý svědek https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60642/bmid_nemy-svedek-657186ac077c8.jpg 4 22 5

Zfilmovaná verze této knihy je známá pod názvem ''Bullitův případ''. Zachycuje zdánlivě všední a nevděčnou práci newyorského policisty, který se musí potýkat s rafinovanými plány všeho schopných zločinců, neúprosným časem i hloupou osobní ctižádostí zástupce státního návladního.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Mute Witness , 1969


více info...

Přidat komentář

KaZo
19.01.2024 5 z 5

Parádní klasika !

Atanone
15.08.2023 5 z 5

Četla jsem kdysi dávno, souhlasím s trudošem, tahle kniha si zaslouží pozornost. Ti, co viděli jen film, můžou zhodnotit, o co je kniha lepší, a já tady zaspojleruji a prozradím, že o hodně.
A osobně jsem ráda, že jsem ji ve skříni znovuobjevila


Blue
15.01.2019 4 z 5

Knihu jsem vzal do ruky díky filmu Bullittův případ, který jsem viděl mnohokrát, a vždy mi vrtalo hlavou, proč "Ross" v hotelu odemknul dveře zabijákovi. Říkal jsem si, že to třeba bude vysvětleno v knize. Houby. Film není doslovným přepisem knihy, byť se shodují v hlavní zápletce, mají celou řadu dost zásadních odlišností, jsou to dvě svébytná díla. Co jsem chtěl vědět, jsem se tedy nedozvěděl, i když už v tom mám přece jen jasněji, ale navíc jsem si přidal problém s hodnocením. Protože ten film je opravdu hodně dobrý. Není horší, než předloha, jak tomu často bývá. Naopak mi předlohu možná trochu zastiňuje. Ale jak už jsem uvedl výše, jsou to svébytná díla.

encyklopedie
16.05.2018 5 z 5

.....návrat po mnoha letech. Tahle detektivka je moje láska na celý život. Četl jsem několikrát....i když musím připustit, že tady jsem zmanipulovaný.... zmanipulovaný skvělým filmem .....Steve McQueen ve filmu Bullittův případ, kde je nejlepší automobilová honička všech dob....
Tato detektivka má u mne předplacených, mých oblíbených 321%

trudoš
26.10.2015 4 z 5

Na to, že v originále vyšel román poprvé roku 1963, s přehledem strčí do kapsy kdejaký moderní thriller. Jednoduchá zápletka, krátký rozsah, spousta nečekaných zvratů, časová tíseň, sympatické postavy. Základní principy dobré kriminálky a jak často se stane, že je najdete v jednom balíčku?
Poručík newyorské policie Clancy dostane za úkol chránit význačného mafiána, který se rozhodl svědčit proti svým šéfům. Jenže dotyčného chráněnce mu zabijí hned z kraje, a to pro jistotu rovnou dvakrát. Clancy prostě nemá svůj den. Aby dostál svému slovu, musí nejen najít vraha, ale zároveň přijít na kloub zločinu, jenž se schovává za třemi dalšími.
Němý svědek možná nepatří mezi to nejlepší, co jsem kdy četl, přesto mě naprosto okouzlil strhujícím dějem, svérázným hrdinou a lehce depresivní atmosférou. Je to stará škola, to uznávám, ale pořád je to škola, která dle mě chybí mnoha současným detektivním autorům.