Němý hlas: Kniha první

Němý hlas: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475555/bmid_nemy-hlas-kniha-prvni-IGQ-475555.jpg 4 131 18

Němý hlas série

1. díl >

„Nenáviděl jsem ji.” Šója Išida, chlapec, jehož mottem je zábava a dobrodružství. Šóko Nišimija, neslyšící dívka, která přestoupila na jeho školu. Setkání těchto dvou změní jejich školu, třídu a celý Šójův život.

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Crew
Originální název:

聲の形 1 (Koe no Katachi 1) , 2013


více info...

Přidat komentář

Adele02
29.03.2024 3 z 5

Zajímavý vhled od života kluka, který jen tak, aby se nenudil, šikanuje ostatní - dokud se sám nestane terčem šikany. Ale až v podstatě do konce jsem měla strašný zmatek v některých postavách a je škoda, že se to v sérii tolik natahuje, tady to je opravdu jen „úvod".

ariannpHm
28.03.2024 5 z 5

Naprosto skvělá manga,začátek byl trochu zmatený,ale později se vše vysvětlí,příběh mě moc bavil a postavy byli také super. 10/10


fvalek
18.11.2023 4 z 5

Mangy z reálného prostředí mají tendenci být nudné a zpočátku jsem trošku pendloval na tom, jestli mě to vůbec baví nebo ne, ale dopadlo to moc dobře. Děj začíná trošku zmateně setkáním po letech, ale na konci to do sebe zapadne. Zbytek knihy je víceméně z doby před šesti lety, kdy se mladý Šója setkává s novou spolužačkou Nišimijou, která je hluchá. Přestože to zní jako nějaká romantika nebo budoucí zaslíbené duo, tak je to poměrně drsná manga týkající se šikany a tak trochu klukovské blbosti. Osobně mě to hrozně naštvalo a měl jsem ze čtení různí pocity, protože šikanu nesnáším a ještě na hluché holce. Šója se v mých očích velmi rychle stal antihrdinou ne-li záporákem a nesnášel jsem ho. V knize je hezky vidět, jak lehké nechápání něčího stavu a pošťuchování může přerůst v konstantní ubližování, škodu za 340 tisíc nebo fyzické útoky. Popravdě je to asi o tom se do té situace vžít a pak postupně Šójovi odpustit, ale já jsem byl rád, jak s emu to vše vrátilo a ještě jsem ho na milost nevzal. Uvidíme v dalších dílech. :)

šárofka
19.09.2023 5 z 5

Manga se mi strašně moc líbila a přečetla jsme ji hned 15x za sebou. Kresby se mi také moc líbily a určitě zkusím další díly.

kopeceli
08.05.2023 2 z 5

Kresby nebyly moc vydařené. Je vidět, že tato manga má být o textu, ne o kvalitě ilustrací. Nicméně text... Já jsem o japonské výchově dosud četla jiné informace. V této knize nefunguje nic. Ani výchova doma, ani ve škole. Pevně věřím, že je to celé výmysl, že takhle tam společnost nefunguje a nemám chuť číst další díly.

jasminecka
02.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Prvni manga a hned pribeh o klukovi, co tak dlouho sikanuje, az se to totalne otoci proti nemu a je tercem sikany on sam. Marnost. A az na konci vlastne zjistim, ze to je jen prvni cast pribehu, ktery je rozkouskovany do X knizek, ktere vychazeji co mesic (?). Ach ten marketing...
Vizualne me to moc nenadchlo, libila se mi snad jen Soko.
Klady - bavilo me "objevovani" napadniku Sojovy sestry.
Primelo me to kouknout na vzdelavaci system Japonska.

Davidin
26.02.2023 5 z 5

Němý hlas jsem si vybral záměrně. Interpretace takto reálného tématu a prostředí v manze si získala mou zvědavost. Mangu totiž osobně beru jako čistě zábavní prostředek a do nedávna (změna přišla se sérií Zdál se mi zase ten stejný sen) značně chabé médium na představení jakkoliv zásadního tématu, nebo snad rady do života
První díl je z větší části flashback. Autorka zobrazuje původ celé série a vzhledem k tomu, že se jedná o šikanu, dá se hovořit o emotivní četbě. Vizuál kresby jen podtrhuje vypjaté okamžiky. Šóko ovšem, jako šikanovaná postava, snáší veškerá příkoří se stoickým klidem. Věčně znuděný Šója, naopak jakoby neměl hranice, čímž si ani neuvědomuje extrémní dopady vlastního chování. Tuto postavu autorka použila jako vypravěče, na něm reflektuje omezenost, zlobu, později i uvědomění, díky čemuž, vidíme jeho posun. Celá série tak může pokračovat dále a vyrovnat se s následky.
Zajímavým prvkem mi přijde, že i kdyby čtenář skončil u prvního dílu, nejzásadnější poučení jsou zde ukázána, což se na danou osobu zkrátka přenese a donutí ji k zamyšlení.

ladyfromskye
31.12.2022 3 z 5

Tohle je pokus. Moje první manga. Kamarádka je má moc ráda, tak jsem to chtěla zkusit. I když nejsem zrovna člověk, který holduje knihám, kde víc říkají obrázky než slova (tedy kromě dětských knih samozřejmě). Moje hodnocení tak raději berte s rezervou a snad mě tu za můj názor neukamenujete :-)
Předně musím říct, že ta jinakost mě nakonec docela bavila. Chvíli to sice trvalo, než jsem se na ni naladila, ale pak už to docela šlo a věřím, že s praxí to bude jen a jen lepší. Příběh mě zaujal už z popisu (podle toho jsem také svůj pokusný "objekt" vybírala), takže samozřejmě z tohoto hlediska také spokojenost. Ilustrace jsou pro mě také do jisté míry hodně cizí, ale rozhodně nebyly špatné.
Nicméně, je tu dost věcí, které mi skutečně nesedly. Tak zaprvé: teprve na konci knihy mi došlo, že tento první díl začal v "současnosti", aby se rychle propadl do "minulosti", ze které vyleze až na samotném konci. Knížka věnovaná (a teď mi, prosím prosím, neurvěte hlavu) něčemu, co v běžných knihách zvládne autor v předmluvě, nebo v první kapitole a co film zvládne v prvních pěti minutách následovaných temnou obrazovkou?! Uf! Zadruhé, střihy byly místy tak násilné a zároveň nezřetelné, že jsem se několikrát ztratila. A to tak, že totálně. Vlastně jsem se v knize ještě nikdy tak neztrácela jako v tomhle případě. Asi mi spousta z vás namítne, že to je moje chyba, že na to nejsem zvyklá... jenže vzhledem k tomu, že jsem vyznavačem toho, že kulturní dědictví je tak nějak srozumitelné napříč celou planetou a všemi kulturami, protože koneckonců jsme všichni homo sapiens, bylo toto za mě velké špatné. Zatřetí, ačkoliv se snaží jít příběh pomocí obrázků hodně dopodrobna, pořád jsem bojovala s tím, že mi v něm tak nějak chybí bližší charakteristika postav a odůvodnění jejich chování.
I když to tak teď nejspíš nevypadá, celkově musím přiznat, že můj pokus dopadl nad očekávání dobře a že se už těším, až si přečtu další díly. Jsem zvědavá, jak se bude příběh dál vyvíjet :-)

Karola050716
31.10.2022 3 z 5

Můj další pokus s mangou, spokojenost, jen téma šikany je prostě téma neveselé, takže nemůžu říct, že bych si čtení nějak užívala, což ale neznamená, že prvním dílem s Němým hlasem končím, právě naopak.

PanKrabák
04.09.2022 5 z 5

Před pár lety už jsem viděl film a ten patří mezi mé nejoblíbenější takže mě asi manga nijak nepřekvapí. První díl je skvělé rozvedení hlavní zápletky i když je to trochu náročnější téma a pro někoho až příliš. Protože už vím co se děje dál tak musím zdůraznit že je důležité ten začátek (kdy máte chuť dát hlavnímu „hrdinovy” každou druhou stránku pěstí) nějak přetrpět protože je to potřebná součást příběhu a v následujících dílech už to v podstatě není.

Komaeda
04.08.2022 1 z 5

Neeeeeee nelíbí, je to jen šikana, deep. Myslela jsem že to bude víc komedie/romance. Někdy se opakují obrázky a celé strany jakoby byl autor lenošný...

Lka
18.03.2022 4 z 5

Zajímavé čtení v podobě komiksu na téma šikana. Pořád nelehké téma k zamyšlení. Moc krásné ilustrace. Netušila jsem, že bylo zfilmováno. Až dočtu všechny díly, ráda bych i viděla film.

Verii_chan
23.01.2022 4 z 5

V příběhu byla velice pěkně ukázaná realita šikany u dospívajících dětí. Stačí se nějakým způsobem maličko odlišovat, a hned můžete být terčem.
Kresba je nádherná, do detailů propracovaná. Společně s přední obálkou to je radost pro oči!
Těším se na přečtení dalších dílů a na jednotlivý vývoj postav️

trudoš
18.01.2022 4 z 5

Zvláštní a velice sugestivní drama, které je pro mě osobně současně důkazem, že japonská manga dokáže odvyprávět takřka cokoliv. Teď nemluvím o fantaskních šílenostech, ale třeba o takových maličkostech, jako je školní šikana. Jestli ovšem čekáte nějaké morální nabádání nebo naopak teenagerský thriller, Němý hlas vás překvapí hned dvakrát.
Jošitoki Óima sice předkládá čtenářům příběh zamilovaný, ale rozhodně ne jednoduchý. Ačkoliv premisa staví na zaběhnutém motivu přitahujících se protikladů, vývoj hrdinů je nesmírně zajímavý a myslím, že pro mnohé i v lecčems poučný. Autorka má zároveň dar strhujícím způsobem kresbou zachytit chování a uvažování mladých školáků, aniž by se přitom podbízela aktuálním teen trendům. Ochota udělat cokoliv, aby člověk zabil nudu, je zde stejnou měrou fascinující jako děsivá. Ta pátá hvězda komiksu unikla jen z toho důvodu, že některé zvraty byly na můj vkus až příliš nucené. Přesto velká spokojenost, po dlouhé době příběh, který v mé mysli silně rezonoval.

Vjeerus
02.09.2021 5 z 5

Tak tohle je skvělé otevření příběhu. Upřímně to pro mě nebylo moc lehké čtení, ale rozhodně zajímavé a hlavně poučné. Děj mi přišel velmi uvěřitelný a stránky jsem otáčela se zatajeným dechem. Ohromný charakterový vývoj, který podstoupil hlavní hrdina je obdivuhodný a drsný.
Ze začátku jsem se trochu bála, jak se takto vážné téma, jako je šikana ve školním prostředí, dokáže dostatečně popsat pomocí obrázků. A upřímně, možná mě to zasáhlo víc, než kdybych četla jen věty. Poslední strany jsem otáčela několikrát, abych se ujistila, že jsem (bohužel) opravdu na konci a netrpělivě vyhlížím druhý svazek, protože tohle je skvělý příběh s obrovským potenciálem.

Ivan Kučera
31.08.2021 4 z 5

Vynikajúci prvý diel. Som veľmi zvedavý, ako bude séria pokračovať. Mám tipy a ak sa naplnia, pôjde o strhujúcu, dojemnú jazda s neuveriteľným koncom. Už prvý diel je plný emócií. Autorka nevidí svet čierno-bielo. Počínanie tých, ktorí šikanujú, je síce bez debaty absolútne odsúdeniahodné, neakceptovateľné a neospravedlniteľné, ale ukazuje, že sú často slabší, ako tí, ktorých šikanujú. Oni sami sú obete, ktorým nikto nikdy nepomohol a preto sa z nich stali agresori. Šóko je veľká sympaťáčka, jemná a extrémne zraniteľná, ale zároveň (ne)paradoxne vďaka svojmu hendikepu mimoriadne silná, odolná a odpúšťajúca slabým a hlúpym.

Alena_S
17.08.2021 5 z 5

Nemá chybu. Skvělý, tak akorát dlouhý příběh o dospívání a příležitostech napravit chyby z mládí. To chcete číst a chcete to vidět (ano, je i film), a jestli chcete mangu do povinné četby, tak to je ono.

rarášek
08.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Asi před rokem jsem narazila na film, na který jsem si stále nenašla čas, a ani jsem nevěděla, že existuje předloha. Proto bylo pro mě příjemným překvapením, když jsem viděla, že u nás vyjde. Čtení to místy opravdu nebylo příjemné, zvláště když Šója šikanoval Šóko a celá třída ho v jeho počínání podporovala. Oni samotní ho později začali šikanovat sami. Bylo mi při tom opravdu smutno, hlavně proto, že samotná Šóko se s ním stále chtěla skamarádit a chovala se k němu mile. Moc se těším na další díl a snad si už konečně najdu čas i na film. :)

Štítky knihy

zfilmováno manga

Autorovy další knížky

Jošitoki Óima
japonská, 1989
2021  81%Němý hlas: Kniha první
2021  87%Němý hlas: Kniha druhá
2021  87%Němý hlas: Kniha třetí
2022  91%Němý hlas: Kniha čtvrtá
2022  88%Němý hlas: Kniha pátá

Kniha Němý hlas: Kniha první je v

Přečtených181x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených18x
Knihotéce59x
Chystám se číst33x
Chci si koupit18x
dalších seznamech6x