Nemusíš!

Nemusíš! https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451543/mid_nemusis-xgQ-451543.jpeg 4 443 169

Můžeš znovu naleštit konferenční stolek, aby si na něj manželovi kamarádi mohli odložit pivo a nohy. Můžeš vychovávat děti v podstatě sama a ignorovat svou vnitřní lvici, která touží po řádném soustu vášně. Smířit se s tím, že nic nového už nepřijde, a snažit se to nějak doklepat. Stejně tak můžeš studovat školu jenom proto, že si to přejí rodiče, i když tvůj vlastní sen mizí v dáli. Snažit se přežít ve světě, kde si na tebe dělají majetnické nároky nejen ti s „diagnózou chlap“, ale překvapivě i někteří ostatní. Katka a Marie, dvě na první pohled naprosto rozdílné ženy, o tom vědí své. A dost možná obě nakonec dojdou ke stejnému názoru. Nemusíš!... celý text

Přidat komentář

dlabikk
28.03.2024 4 z 5

Já se nesmírně bavila. Byl to můj první román pro ženy po hodně letech a nelituji :o) Vtipné (až jsem se fakt kolikrát smála nahlas), svižné a ze života. Výborně načtené paní Juříčkovou. Zkusím i díl druhý a snad mne nezklame :o)

MarNe
21.03.2024 4 z 5

Po knížce jsem sáhla kvůli názvu, protože toho co musím se navalilo nějak moc ...
Rozhodně nelituji. Sedly mi krátké kapitoly, střídání dvou osudů, které se nakonec překvapivě protnou.
Emoce jak na houpačce. Radost a veselí, strach, smutek, skoro až deprese.
Takže ani já nemusím! Chvíli nechám uležet a do hledáčku si dám pokračování...


99jana99
08.03.2024 5 z 5

Opět skvěle napsaná kniha paní Čechové. Střídají se kapitoly dvou hlavních hodinek a snad poprvé jsem u knihy dobře odhadla konec. Těším se na další knihu této spisovatelky a doporučuji přečíst.

Kackac77
06.02.2024 5 z 5

Audiokniha
Už delší dobu jsem měla knížku připravenou k poslechu, nevím, proč jsem ji odkládala, byla super. Střídají se tu vyprávění o dvou ženách - Katce a Marii, ke konci knihy se příběhy těchto žen protnou. Celou dobu mě čtení bavilo, jsou tam smutné fáze a možná i trošku dramatické, ale i vtipné. Za mě fajn čtení.

ArwenAragorn
02.02.2024 5 z 5

81%
NEMUSÍŠ!
NEMUSÍŠ!
NEMUSÍŠ!
Kolikrát já jsem si to řekla a kolikrát skutečně splnila? Určitě mockrát a často se mi to povedlo, ale často jsem to nedala.
NEMUSÍŠ je výborný román, čte se sám a líbí se mi styl, jakým je psaný. Autorce se moc povedl.
Svůj příběh tady střídavě vyprávějí naprosto odlišné ženy - Marie(23 let) a Katka (40 let), jejichž životy se ve správný okamžik protnou. Při čtení je to jako na houpačce, střídají se pasáže smutné, drsné, napínavé, dojemné a veselé.
Doporučuji a už mám připravený druhý díl.

FoxFox
25.01.2024 4 z 5

Moje první kniha od autorky a hned podařená volba. Příběh obyčejného života dvou hlavních hrdinek, vysokoškolačky Marie a mámy dvou dětí Katky. Obě hrdinky byly inspirativní, zvlášť to, jak se Katka poprala se svou situací, mi přišlo super. Samozřejmě měla asi víc štěstí a pomoci třeba od své kamarádky Jarmily, než by bylo asi reálné, ale i přes to chtěly její činy odvahu. Marie měla zase super podporu u svých rodičů, a šla si statečně za svým cílem. Pěkné čtení, doporučuji.

klokan.1905
16.01.2024 4 z 5

Nemusíš!
No jo, jenže já chtěl... ;-) Prostě jsem sáhl po knížce, kterou jsem koupil manželce k Ježíšku... Jo, dámy, zase jsem Vám vlezl do zelí... Nenatrhal jsem tam lupení, ale stránky lítaly solidně... A co teprve oči po řádcích na těch stránkách... :-D Holky, fakt solidně jsem si u této knížky odpočinul a sem tam i pořádně zasmál... ;-)
K samotné knize...
Kniha je vyprávěna z pohledu dvou žen - studentky vysoké školy - Marie Vlčkové a pak maminky dvou dospívajících puberťáků - Kateřiny Kovářové... Nijak více prozrazovat k ději nebudu...
Takže můj závěr k Nemusíš? Moje drahá polovička po knížce zatím nesáhla... Sáhl jsem po ní já, samozřejmě myslím po knížce... ;-) Nelituji, pobavil jsem se, zjistil jsem, že starosti můžou mít i jiní lidé... ;-) Vzhledem k tomu, že manželka dostala od Ježíška i druhý díl, tak... Víš, že nemusíš!
No jo, ale co když chci?! :-D
Dagmar Digma Čechová to u mě má za Nemusíš! za krásné čtyři hvězdičky...

berila
21.11.2023 5 z 5

Už první kniha od autorky se mi moc líbila a s touto jsem opět moc spokojená. Je pozoruhodné, jak se s takovým celkem běžným tématem dokáže autorka vypořádat a vznikne z toho tak čtivý příběh. Další výborná česká autorka.

vekkr
17.11.2023 5 z 5

Tak to mě baviloPřipomínalo mi to Radku Třeštíkovou,a nikoho to nepobuřuje?Má to vtip, sex a trošku děje.No mohlo by ho tam být víc.

Lka
14.11.2023 5 z 5

Audiokniha :
Pohodová kniha. Výborně načtena Lucií Juříčkovou. Příběhy dvou žen, které se nakonec protnou. Byly tam některé situace nereálné, ale mě to bavilo a dokonce jsem se i chvílema smála komickým scénám. Možná mohla být kniha o něco kratší.

Barbara182
05.11.2023 3 z 5

U tohohle románu jsem měla problém vydržet knihu číst, protože chování Katky manžela a celková ta situace mi přišly hrozně depresivní :-( Sáhla jsem proto ještě po další knize a ve čtení je střídala, aby toho nebyla taková "nálož". Zhruba někdy od první třetiny jsem pak měla problém s tím, jaké byly hlavní hrdinky pipiny - to se vážně ženské takhle zblázní, když se zakoukají do chlapa, a přehlíží všechny varovné signály? V tomhle ohledu asi zkrátka nejsem žena. Jinak opět dobře napsáno, jen na mě občas nereálné a trochu moc depresivní čtení. Do pokračování se asi pouštět nebudu.

knihovniceS
21.09.2023 4 z 5

Nemusíš!

Pro mne to byla „jízda“ ... Dvě ženy různého věku, různých povah a jejich především milostný život ...
Nebudu to rozebírat doporučuji za 4 hvězdy.
Jdu na pokračování Víš, že nemusíš?

Analady
11.09.2023 4 z 5

U této knihy jsem si přišla jak na horské dráze. Na začátku se mi kniha nelíbila a chtěla jsem ji odložit. Pak jsem si řekla, že jí dám šanci a přišla druhá fáze, kdy jsem byla nadšená. Bylo to pohodové, vtipné, fakt jsem si to užívala. Potom ale nastal obrat, což mi přišlo jako velká škoda. Byla bych radši, kdyby vše zůstalo ve stejném duchu. Tato čast s Viktorem se mi četla o poznání hůř. A pak konec, který na mě působil trochu naivně a kýčovitě. Ale budiž. Celkově byla kniha čtivá a bavila mě.

hanka1580
14.08.2023 4 z 5

Pokud hledáte pohodovou, ne nijak extra náročnou knihu na čtení u vody, směle do toho. Příběh dvou žen z různých věkových kategorií, které řeší své vlastní problémy. Na začátku jsem knihu hltala, možná i proto, že jednotlivé kapitoly jsou krátké a tudíž nemáte problém jít něco dělat, aniž byste odcházeli od rozečtené kapitoly. Stagnace u mne nastala zhruba v polovině knihy, kdy jsem si říkala, že příběhy jsou zbytečně natahované, mnohdy jsou události až moc umělé. Ale chtěla jsem to dočíst. Pak se to ale opět zlomilo a ke konci jsem knihu opět hltala. Líbilo se mi, jak se dvě rozdílné ženy, zabývají jinými problémy, a jak může dvěma ženám připadat stejný muž tak rozdílně. Svým způsobem byli obě dějové linky zajímavé, ale mnohem uvěřitelnější pro mne byla linka Katky. Mariina linka mi přišla občas přitažená za vlasy, ale kdo ví, čeho je mladá holka schopná udělat pro dosažení svého cíle.

1alena1
01.08.2023 4 z 5

Dobrá kniha ze života - tak na dovolenou - žádné hluboké myšlenky, ale čtivé.

ivca84
31.07.2023 4 z 5

kniha rozebírá osudy dvou žen během několika let

anovy64
19.06.2023 5 z 5

Kniha byla čtivá, krátké kapitoly, to mi vyhovovalo. Už méně se mi líbily obě hlavní hrdinky, zvlášť Mariina dějová linka. Na jedné straně poctivá a vynikající studentka, vzorná dcera a na druhé naivka a to, co byla ochotná udělat pro to, aby si našetřila na studia, mi teda nesedlo.

rumova_kulicka
19.06.2023 3 z 5

Kniha se četla dobře, líbilo se mi postupné propojení obou linek. Ale bohužel, všechny postavy mi byly hrozně nesympatické a protivné. Nicméně šanci dalšímu pokračování dám.

libuse6749
10.06.2023

To si myslím, kolik mám načteno a přesto objevuji další a další české autory, jejichž styl mi sedne, jak poklice na hrnec.

Tentokrát se jednalo o mé seznámení s autorkou @dagmardigmacechova a jejím novinkovým románem Víš, že nemusíš?

Bylo to natolik skvělé čtení, že jsem se okamžitě vrhla i do knížky, která mě vrátila v příběhu zpět o 7 let a vyšla pod názvem Nemusíš! Obě tedy doporučuji, jen buďte chytřejší a čtěte je raději postupně.

Knížky na sebe volně navazují a v obou se setkáváme s hlavními hrdinkami Katkou a Marií, zároveň poznáte i jejich rodiny, kolegy, partnery i přátele.

Děj v první knížce začíná červnem 2013 a končí v červnu 2017, druhá knížka přeskakuje do srpna roku 2019 a končí lednem 2020. Krátké kapitoly střídají příběhy Katky a Marie, takže naprosto přesně víte, čím hrdinky právě procházejí, jaké mají trápení či před jakými rozhodnutími stojí.
Velmi originálně jsou v obou knížkách řešeny názvy kapitol. Prvním slovo, či začátek věty je zvýrazněno tučně a rovnou navazuje vyprávěním.

Hlavní hrdinky čelí nástrahám, které přináší sám život. Jsou uvěřitelné, reálné, každá z nás bojuje s podobnými. Autorka umí probudit u čtenářek emoce a mává s nimi sem a tam. Děj je napínavý a čtenářsky zajímavý. Některé kapitoly jsou plné smutku, slz i beznaděje, střídá je však vyváženě humor a nechybí ani romantika, sex.

Obě dvě knížky ovšem přinášejí poselství. Ukazují, že cesta ke změně není jednoduchá, je naopak někdy velmi klikatá, místy jde do strmého kopce. Pro mnohé ženy tak může být čtení velmi inspirativní a může jim dodat odvahu udělat velký a důležitý krok pro sebe samu.

Danago
23.04.2023 5 z 5

Podruhé přečteno a knížku jsem si užívala stejně dobře a možná ještě víc než na poprvé.
A teď hned na pokračování Víš, že nemusíš? Jsem moc zvědavá.